coolweb
Αξίζει: δείτε τα καλύτερα ελληνικά eshop παπουτσιών: επώνυμα και φθηνά παπούτσια σε μεγάλη ποικιλία τώρα και σε μεγάλες εκπτώσεις!

Bοηθάει το ηλεκτρονικό τσιγάρο να κόψω το κάπνισμα;

τσιγάρο και κάπνισμα

Διαβάστηκε: 15.604 φορές
Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ένα υποκατάστατο του κανονικού τσιγάρου. Μας βοηθάει όμως να κόψουμε οριστικά το κάπνισμα ή όχι; Ας δούμε!
Στην πραγματικότητα, η αλήθεια σε αυτό το ερώτημα βρίσκεται κάπου στη μέση, γέρνοντας κυρίως προς τα αρνητικά.

Πάντως θεωρητικά, το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι βοήθημα για να κόψουμε το κάπνισμα, σε αντίθεση πχ με τις τσίχλες ή τα τσιρότα νικοτίνης.

Όμως παρόλα αυτά, δεν σημαίνει ότι δεν βοηθάει και καθόλου στο να κόψει κάποιος το κάπνισμα.

Η ιδέα που υιοθέτησε για πρώτη φορά η κινέζικη εταιρία Ruyan, είναι απλή: η νικοτίνη και οι αρωματικές ουσίες διαλύονται σε προπυλενογλυκόλη. Αυτή η διαδικασία γίνεται μέσα σε ένα πηνίο το οποίο τροφοδοτείται από μία μπαταρία, και όλα αυτά, αμπαλάζ μέσα σε μία συσκευή που μοιάζει με πραγματικό τσιγάρο.

τι είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Η συσκευή λοιπόν αυτή που ονομάζεται ηλεκτρονικό τσιγάρο, μας δίνει την αίσθηση ότι καπνίζουμε κανονικά, χωρίς όμως να εισπνέουμε τις υπόλοιπες καρκινογόνες ουσίες του κανονικού τσιγάρου.

Μπορείτε να ανατρέξετε σε ένα ακόμα άρθρο του coolweb.gr σχετικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο (τα μειονεκτήματά του) και να ενημερωθείτε εκτενώς.

Όμως ας μην ξεφεύγουμε άλλο από το θέμα μας.

Υπάρχουν πολλά άτομα που προσπαθούν απεγνωσμένα να κόψουνε το κάπνισμα και καταφεύγουν σε αυτήν την τεχνολογία. Αν η τεχνολογία αυτή βοηθούσε άμεσα και είχε καλά αποτελέσματα, δεν θα υπήρχανε τόσες διχόνιες και τόσες αμφιβολίες για το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

κόψω το κάπνισμαΣε μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο American Journal of Preventive Medicine, δώσανε σε καπνιστές που θέλανε να κόψουν το κάπνισμα τέτοια τσιγάρα όπως και άλλα προϊόντα (τσίχλες νικοτίνης, κλπ).

Το αξιοπερίεργο της υπόθεσης, είναι ότι αποδείχθηκε πως με το ηλεκτρονικό τσιγάρο ο καπνιστής, δεν το "πήρε ζεστά" στο να διακόψει οριστικά, αλλά βρήκε ένα "μαξιλαράκι - υποκατάστατο απόλαυσης", χωρίς όμως να τον κάνει να φθίνει και τελικά να κόψει το κάπνισμα.

Σε μία άλλη έρευνα του πανεπιστημίου της Βοστώνης που συμμετείχαν 5000 καπνιστές και που είχανε πάρει τέτοιο τσιγάρο, υπήρξαν θετικά αποτελέσματα(και όχι απαραίτητα απόλυτη διακοπή καπνίσματος) μόνο στους 222!


Ήταν κυρίως άντρες, που καπνίζανε για πολύ καιρό και που είχανε προσπαθήσει πολλές φορές στο παρελθόν να κόψουν το κάπνισμα. Μεταξύ αυτών, το 67% δήλωσε ότι είχε μειώσει κατά πολύ τον αριθμό των τσιγάρων που κάπνιζε, μετά από 6 μήνες χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου, ενώ το 31% δήλωσε ότι έκοψε οριστικά το κάπνισμα.

Τα αποτελέσματα γενικά είναι απογοητευτικά, καθαρά για τον λόγο ότι αυτό το τσιγάρο, χτυπάει με λάθος τρόπο στην ψυχολογία του καπνιστή, κάνοντάς τον να νομίζει ότι "καπνίζει, αλλά δεν καπνίζει". Για να το πούμε ακόμα πιο απλά, αυτή η ψυχολογία που του δημιουργείται, δεν προετοιμάζει κατάλληλα το έδαφος για οριστική διακοπή, απλά προσφέρει μια αυταπάτη.

ηλεκτρονικό τσιγάρο και διακοπή καπνίσματοςΑν από την άλλη, κάποιος θέλει πραγματικά να το κόψει, αν τα καταφέρει με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, το σίγουρο είναι πως θα τα κατάφερνε και χωρίς αυτό.

Παρόλα αυτά, με το τσιγάρο αυτό κάνουμε ένα βήμα στο να μπούμε στον κικεώνα της διακοπής καπνίσματος και έχει και κάποια θετικά, όπως για παράδειγμα μας παρέχει νικοτίνη την οποία σταδιακά μπορούμε να εξαλείψουμε.

Είναι περισσότερο σαν ένα έναυσμα για σταδιακή αποκοπή: της νικοτίνης, της μυρωδιάς του πραγματικού καπνού και της αισθήσεως καπνίσματος ενός πραγματικού τσιγάρου.

Αλλά προσέξτε: ο στόχος είναι όχι να "υπο-καπνίζουμε" αλλά να σταματήσουμε οριστικά!

Άρα σαν γενικό συμπέρασμα, μπορούμε να πούμε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν βοηθάει πραγματικά στο να κόψουμε το κάπνισμα, αλλά βοηθάει στο να κάνουμε μια αρχή...
Δεν είναι βοήθημα στο να διακόψουμε, αλλά είναι υποκατάστατο με ελάχιστα θετικά όσων αφορά τη διακοπή του καπνίσματος...

Διαβάστε στη συνέχεια Πως να κόψω το κάπνισμα;Γραφτείτε στο newsletter !
Tο email σας:
Θα λαμβάνετε κάθε μήνα τα πιο φρέσκα του coolweb. Μπορείτε να ξεγραφτείτε όποτε επιθυμείτε.


Σχετικά άρθρα ή βίντεο

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Αθώο; Ποια τα μειονεκτήματα;
ηλεκτρονικό τσιγάρο
Τσιγάρο ηλεκτρονικό: ένα σύγχρονο πετυχημένο υποκατάστατο του κανονικού τσιγάρου! Είναι αθώο; Ποια τα μειονεκτήματά του; Δείτε!
Τι θα πρέπει να γνωρίζουμε αν πρόκειται να κόψουμε το τσιγάρο
κόψιμο τσιγάρου
Δείτε εδώ λίγα ενδιαφέροντα πραγματάκια που θα πρέπει να γνωρίζετε αν είστε καπνιστές και πρόκειται να προσπαθήσετε να κόψετε το τσιγάρο!
Ποιες βλαβερές ουσίες περιέχει το τσιγάρο
Τι δηλητήρια περιέχει το τσιγάρο
Το τσιγάρο, κατά κοινή παραδοχή, είναι η πιο βλαβερή επιλογή που μπορεί να επιλέξει κάποιος συνειδητά για τον εαυτό του. Είναι η ...
Πως επηρεάζει η καφεΐνη του καφέ και γινόμαστε εξαρτημένοι;
καφές εξάρτηση
Πως επηρεάζει ο καφές τον οργανισμό μας; Πως η καφεΐνη προκαλεί εξάρτηση; Τι συμβαίνει με την αδρεναλίνη και πως επηρεάζεται η διάθεσή μας;
Γιατί καπνίζουμε
Γιατί καπνίζουν οι νέοι
Γιατί καπνίζουν οι άνθρωποι; Τι είναι αυτό που τους ωθεί στην τόσο κακιά αυτή συνήθεια που βλάπτει τόσο πολύ την υγεία;
Τσιγαροσκοτώστρα
Θέλετε να κόψετε το κάπνισμα και δυσκολεύεστε; Έχετε δοκιμάσει τα πάντα χωρίς αποτέλεσμα; Δεν χρειά...

Σχόλια

nikos ▾
  (στις 06-02-2016)
ola einai mythos...egw an den kapnisw den mporw na skeftw..to kapnisma me voithaei stin swsti skepsi kai apofasi..
Λάμπρος ▾
  (στις 21-03-2017)
Έχετε πολύ πλάκα. Ποιος το υπογράφει αυτό το άρθρο;
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Bοηθάει το ηλεκτρονικό τσιγάρο να κόψω το κάπνισμα;
Kατηγορία: ΤεχνολογίαΥγεία
Tags: ηλεκτρονικό τσιγάροτσιγάροκάπνισμανικοτίνηεθισμόςουσίες
Έχει 2 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Πως να κόψω το κάπνισμα;
πως να κόψω το κάπνισμα
Πως να κόψω το κάπνισμα; Είναι τόσο δύσκολο; Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να απαλλαγείτε από το τσιγάρο και να καταφέρετε να το κόψετε!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Αθώο; Ποια τα μειονεκτήματα;
ηλεκτρονικό τσιγάρο
Τσιγάρο ηλεκτρονικό: ένα σύγχρονο πετυχημένο υποκατάστατο του κανονικού τσιγάρου! Είναι αθώο; Ποια τα μειονεκτήματά του; Δείτε!

Τι θα πρέπει να γνωρίζουμε αν πρόκειται να κόψουμε το τσιγάρο
κόψιμο τσιγάρου
Δείτε εδώ λίγα ενδιαφέροντα πραγματάκια που θα πρέπει να γνωρίζετε αν είστε καπνιστές και πρόκειται να προσπαθήσετε να κόψετε το τσιγάρο!

Πως να μην πάρω κιλά κόβοντας το τσιγάρο
Πως κόβω το τσιγάρο χωρίς να παχύνω
Πως μπορείτε να απαλλαγείτε από το κάπνισμα χωρίς να πάρετε κιλά; Υπάρχει άραγε εύκολος τρόπος; Ας δούμε μερικές απλές συμβουλές!

Γιατί καπνίζουμε
Γιατί καπνίζουν οι νέοι
Γιατί καπνίζουν οι άνθρωποι; Τι είναι αυτό που τους ωθεί στην τόσο κακιά αυτή συνήθεια που βλάπτει τόσο πολύ την υγεία;

Γιατί δεν μπορώ να κόψω το κάπνισμα
Γιατί δεν μπορώ να κόψω το τσιγάρο
Το κάπνισμα είναι ίσως η χειρότερη συνήθεια που μπορεί να υιοθετήσει ένας άνθρωπος. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με διάφορες έρευνες προκαλεί ...

Ποιες βλαβερές ουσίες περιέχει το τσιγάρο
Τι δηλητήρια περιέχει το τσιγάρο
Το τσιγάρο, κατά κοινή παραδοχή, είναι η πιο βλαβερή επιλογή που μπορεί να επιλέξει κάποιος συνειδητά για τον εαυτό του. Είναι η ...
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ▾
Tα πιο φρέσκα του coolweb... απευθείας στο email σας 1 φορά το μήνα!

Το email σας:Σημείωση: μπορείτε να ξεγραφτείτε όποτε επιθυμείτε
Όλα τα παπούτσια online


ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.
αστεία και παράξενα Το Otherside.gr παρουσιάζει καθημερινά παράξενα & αστεία απ' όλο τον κόσμο, καθώς και άλλα θέματα για να περνάει ευχάριστα η ώρα.
online shopping Στο online-shopping.gr θα βρείτε συγκεντρωμένα τα καλύτερα ελληνικά e-shops από τα οποία μπορείτε να κάνετε τις online αγορές σας.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ