coolweb
HOT: Εδώ θα βρεις όλα τα e-shop με παπούτσια
και εδώ 50+ καταστήματα με τσάντες με χιλιάδες προϊόντα

Καρκίνος: τι είναι, τι κάνει και πως δημιουργείται; Μέρος 2ο

όγκος στο σώμα

Διαβάστηκε: 11.726 φορές
Σε αυτό το δεύτερο μέρος θα δούμε πως επηρεάζει ο καρκίνος το σώμα, τι είναι οι καλοήθεις και κακοήθεις όγκοι καθώς επίσης και τι είναι η μετάσταση!
Στο πρώτο μέρος ασχοληθήκαμε με το τι είναι καρκίνος και πως δημιουργείται. Αν δεν το διαβάσατε, μπορείτε να ξεκινήσετε από κει.

Ας συνεχίσουμε λοιπόν, μπαίνουμε απευθείας... στο ζουμί!

Πως επηρεάζει ο όγκος το σώμα;

όγκος σώμαΥπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους ένας όγκος μπορεί να προκαλέσει ζημιά και καταστροφή στο σώμα.

Μερικοί ελευθερώνουν κάποιες ουσίες που καταστρέφουν τους ιστούς που βρίσκονται κοντά τους. Άλλοι διεισδύουν σε όργανα και ιστούς και τα καταστρέφουν κατά τη διάρκεια. Τα όργανα που έχουν υποστεί επίθεση από όγκους είναι πιο ευάλωτα σε μολύνσεις.

Οι όγκοι έχουν επίσης την ικανότητα να πιέζουν τους γειτονικούς ιστούς και όργανα, εμποδίζοντας τα να υλοποιήσουν τις λειτουργίες τους κανονικά.

Τα υγιή κύτταρα σταματούν να μεγαλώνουν όταν συναντήσουν γειτονικά κύτταρα. Τα καρκινικά κύτταρα όμως δεν έχουν αυτή την ικανότητα. Η δύναμη του όγκου που μεγαλώνει, σε συνδυασμό με την πλεονάζουσα παραγωγή ένζυμων που καταστρέφουν κύτταρα και ιστούς, επιτρέπουν στον όγκο να δημιουργήσει τον χώρο που χρειάζεται για να συνεχίζει να μεγαλώνει.


Είναι όλοι οι όγκοι καρκινικοί;

Υπάρχουν δύο ειδών όγκοι: καλοήθεις και κακοήθεις.

Οι καλοήθεις όγκοι δεν είναι καρκινικοί και δεν εξαπλώνονται στο σώμα. Όταν αφαιρεθούν, είναι σχεδόν απίθανο να ξανα-εμφανιστούν.

καλοήθεις όγκοι

Οι κακοήθεις όγκοι είναι καρκινοειδείς και πολύ επικίνδυνοι. Υπάρχει πιθανότητα να κάνουν μετάσταση σε άλλα σημεία του σώματος και να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά. Όταν αφαιρεθούν υπάρχει ακόμα πιθανότητα ο κακοήθης όγκος να επανεμφανιστεί.

κακοήθεις όγκοι

Καρκίνοι όπως η λευχαιμία και το λέμφωμα όμως, δεν δημιουργούν όγκους. Αξίζει να αναφέρουμε ότι κάθε τύπος καρκίνου έχει τα δικά του χαρακτηριστικά με διαφορετικά μοτίβα ανάπτυξης, επίπεδα επιθετικότητας καθώς και αντιμετώπισης.

Μετάσταση

Άλλο ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των καρκινικών κυττάρων είναι η δυνατότητά τους να "μεταναστεύουν" εύκολα. Τα καρκινικά κύτταρα αποκολλώνται εύκολα από τον αρχικό όγκο και εισέρχονται στο αίμα ή το λεμφικό σύστημα, το οποίο τα μεταφέρει σε όλο το σώμα. Αυτό λέγεται μετάσταση.

Είναι η ικανότητα των καρκινικών κυττάρων να εξαπλώνονται σε όργανα μακρινά σε σχέση με τον αρχικό όγκο. Είναι το σήμα κατατεθέν των καρκινικών κυττάρων.

μετάσταση

Η τοπική μετάσταση συμβαίνει όταν τα καρκινικά κύτταρα εισβάλλουν γειτονικούς ιστούς ενώ η μακρινή μετάσταση συμβαίνει όταν ο καρκίνος εξαπλώνεται σε κάποιο όργανο μακριά από τον αρχικό όγκο, όπως ο καρκίνος του προστάτη που εξαπλώνεται στο συκώτι.


Τώρα που γνωρίζουμε παραπάνω για τον καρκίνο και τους όγκους, θα μπορούμε να βοηθήσουμε με περισσότερη συμπόνοια τους ασθενείς, να τους δίνουμε περισσότερη δύναμη και να καταλαβαίνουμε τον πόνο τους καθώς και να αντιλαμβανόμαστε τι προσπαθούν να κάνουν οι γιατροί!

Διαβάστε στη συνέχεια Καρκίνος: τι είναι, τι κάνει και πως δημιουργείται; Μέρος 1ο


Σχετικά άρθρα

Γιατί λιποθυμάμε; Τι προκαλεί συνήθως την ξαφνική λιποθυμία;
λιποθυμία
Γιατί εμείς οι άνθρωποι λιποθυμάμε; Τι συμβαίνει και κάνει ο οργανισμός μας shut down;! Τι προκαλεί το φαινόμενο της λιποθυμίας; Ας δούμε λοιπόν!
Γιατί κουραζόμαστε; Γιατί με τον ύπνο ξεκουραζόμαστε;
γιατί κουραζόμαστε
Αλήθεια, γιατί κουραζόμαστε; Τι συμβαίνει; Τι συνέβη στον οργανισμό μας και μας κάνει να νιώθουμε κουρασμένοι; Γιατί με τον ύπνο ξεκουραζόμαστε; Δείτε!
Τι είναι ο ιός και πως λειτουργεί στο σώμα μας;
ιός
Τι είναι ο καταραμμένος ιός που κολλήσαμε και πως λειτουργεί λοιπόν; Τι κάνει στο σώμα μας, τι σκοπό εξυπηρετεί και πως αναπαράγεται; Ας δούμε!
Πως να προλάβετε ένα κρυολόγημα ώστε να μην αρρωστήσετε!
κρυολόγημα
Το νιώθετε ότι πάτε να αρρωστήσετε και πιστεύετε ότι... είστε καταδικασμένοι να κρεβατωθείτε; Κι όμως, υπάρχει ελπίδα! Δείτε τι να κάνετε!
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Καρκίνος: τι είναι, τι κάνει και πως δημιουργείται; Μέρος 2ο
Kατηγορία: Υγεία
Tags: καρκίνοςόγκοςκύτταρααρρώστιασώμα
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Ναυτία: αντιμετώπιση και πως να την αποφύγουμε!
ναυτία
Αλήθεια, τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να αντιμετωπίσουμε τη ναυτία ή να την αποφύγουμε όσο γίνεται; Ας δούμε εδώ απλά και κατανοητά!

Γιατί βουλώνει η μύτη μας;
Ρινική συμφόρηση
Δεν υπάρχει πιο ενοχλητικό πράγμα από μια βουλωμένη μύτη. Δεν συμφωνείτε; Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Ας δούμε απλά και κατανοητά.

Καρκίνος: τι είναι, τι κάνει και πως δημιουργείται; Μέρος 1ο
καρκίνος
Διαβάστε σε αυτό το άρθρο όλες τις πληροφορίες για το τι είναι ο καρκίνος και πως δημιουργείται. Ποια τα χαρακτηριστικά των καρκινικών κυττάρων - όγκων;

Πως να προλάβετε ένα κρυολόγημα ώστε να μην αρρωστήσετε!
κρυολόγημα
Το νιώθετε ότι πάτε να αρρωστήσετε και πιστεύετε ότι... είστε καταδικασμένοι να κρεβατωθείτε; Κι όμως, υπάρχει ελπίδα! Δείτε τι να κάνετε!

Τι είναι η μυωπία; Τι συμβαίνει στο μάτι;
μυωπία
Γιατί έχουμε μυωπία; Τι γίνεται στο μάτι μας και δημιουργείται αυτό το φαινόμενο; Τι συμβαίνει ακριβώς στην κόρη και στον αμφιβληστροειδή χιτώνα;

Πως επιδρά η ασπιρίνη στον πονοκέφαλο & μας ανακουφίζει;
ασπιρίνη και πονοκέφαλος
Αναρωτηθήκατε ποτέ; Πως είναι δυνατόν όταν πχ έχουμε πονοκέφαλο, να μας ανακουφίζει σαν θαύμα αυτό το χαπάκι που ονομάζεται ασπιρίνη;!

Γιατί παθαίνουμε ναυτία; Ποιά η αιτία;
ναυτία αιτία
Σίγουρα πολλοί από εμάς, λίγο πολύ, έχουμε πάθει ναυτία. Πρόκειται για μία απαίσια κατάσταση. Τι συμβαίνει όμως και ο οργανισμός μας αντιδράει έτσι;

Πώς λειτουργεί ο ιός HIV και τι κάνει στον οργανισμό μας;
πως μολύνει ο HIV
Δείτε εδώ πως ο ιός του Έιτζ (HIV) μολύνει τα κύτταρα, πως λειτουργεί μέσα στο μολυσμένο άτομο και τι συμβαίνει μέσα στον μολυσμένο οργανισμό.

Τι είναι η νόσος των Λεγεωνάριων;
Νόσος των κλιματιστικών
Τι είναι η νόσος των Λεγεωνάριων και τι σχέση έχει με τα κλιματιστικά; Πως κολλάει και τι συμπτώματα έχει; Όλες οι απαντήσεις στο άρθρο που ακολουθεί.

Πως η επέμβαση laser διορθώνει τη μυωπία στα μάτια;
μυωπία laser
Τι στο καλό κάνει το laser στα μάτια μας και διορθώνει τη μυωπία; Πως η επέμβαση laser καταφέρνει και μας απαλλάσει από τη... θολούρα;!

Τι είναι η μαστογραφία; Όλες οι πληροφορίες!
μαστογραφία
Αλήθεια, τι ακριβώς είναι η μαστογραφία; Πως - γιατί την κάνουμε και τι καταφέρνουμε με αυτήν; Τι σχέση έχει ο καρκίνος του μαστού; Δείτε!

Τι είναι ο ιός και πως λειτουργεί στο σώμα μας;
ιός
Τι είναι ο καταραμμένος ιός που κολλήσαμε και πως λειτουργεί λοιπόν; Τι κάνει στο σώμα μας, τι σκοπό εξυπηρετεί και πως αναπαράγεται; Ας δούμε!
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.
αστεία και παράξενα Το Otherside.gr παρουσιάζει καθημερινά παράξενα & αστεία απ' όλο τον κόσμο, καθώς και άλλα θέματα για να περνάει ευχάριστα η ώρα.
online shopping Στο online-shopping.gr θα βρείτε συγκεντρωμένα τα καλύτερα ελληνικά e-shops από τα οποία μπορείτε να κάνετε τις online αγορές σας.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ