coolweb
HOT: Εδώ θα βρεις όλα τα e-shop με παπούτσια
και εδώ 50+ καταστήματα με τσάντες με χιλιάδες προϊόντα

Καρκίνος: τι είναι, τι κάνει και πως δημιουργείται; Μέρος 1ο

καρκίνος

Διαβάστηκε: 21.929 φορές
Διαβάστε σε αυτό το άρθρο όλες τις πληροφορίες για το τι είναι ο καρκίνος και πως δημιουργείται. Ποια τα χαρακτηριστικά των καρκινικών κυττάρων - όγκων;
Όλοι μας λίγο ή πολύ ξέρουμε την επάρατο νόσο, τον καρκίνο. Δυστυχώς οι περισσότεροι από μας έχουμε χάσει κάποιο άτομο από την αρρώστια, ή έχουμε μπελάδες και ταλαιπωρίες με συχνούς ελέγχους.

Τι όμως ακριβώς είναι; Το παρόν άρθρο θα εμβαθύνει τις γνώσεις μας ώστε αν ξέρουμε παραπάνω πράματα και να έχουμε πιο ολοκληρωμένη εικόνα!

Τι είναι ο καρκίνος

τι είναι καρκίνοςΟ καρκίνος είναι μια συλλεκτική λέξη, η οποία εκφράζει πάνω από 100 “αρρώστιες” που χαρακτηρίζονται από αφύσικη και ανεξέλεγκτη μίτωση, δηλαδή διαχώριση - πολλαπλασιασμός (αναπαραγωγή) κυττάρων.

Πιο απλά, είναι η ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή κυττάρων, χωρίς να υπάρχει ανάγκη και χωρίς σταματημό, λόγω μετάλλαξης του μηχανισμού αναπαραγωγής των και υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη καρκίνου.

Ο καρκίνος μπορεί να προκύψει παντού στο σώμα μας και να εξαπλωθεί σε άλλα σημεία. Δεν είναι κολλητικός και μπορεί να εκδηλωθεί σε κάθε ηλικία.


Πώς δημιουργούνται οι όγκοι;

Τα κύτταρα κανονικά ακολουθούν έναν κύκλο στον οποίο αναπτύσσονται, αναπαράγονται και πεθαίνουν. Μερικές φορές το DNA ενός κυττάρου καταστρέφεται από μόλυνση από συγκεκριμένα βακτήρια ή ιούς, έκθεση σε ραδιενέργεια, κληρονομικότητα ή απλά γήρανση!

Τα κύτταρα έχουν ένα φυσικό μηχανισμό για να διορθώσουν το κατεστραμμένο DNA πριν αυτό διαχωριστεί και αναπαράγει το σφάλμα.

όγκοςΣτις περισσότερες περιπτώσεις, η μετάλλαξη είναι ακίνδυνη. Παρ’ όλα αυτά, σε μερικές περιπτώσεις, το κύτταρο αποτυγχάνει να διορθώσει το λάθος και η μετάλλαξη οδηγεί σε ανάπτυξη όγκου - σε ανεξέλεγκτη ανάπτυξη του καρκίνου.

Οι ερευνητές δεν έχουν ανακαλύψει ακόμα το γιατί μερικά κύτταρα γίνονται καρκινικά και άλλα όχι, ή τον ακριβή λόγο που ένα κύτταρο γίνεται καρκινικό (είναι ο λεγόμενος όγκος).

Είναι σίγουρο όμως πως ο καρκίνος προκαλείται μετά από πολλές μεταλλάξεις ανά τον καιρό, παρά από μία και μοναδική μετάλλαξη.

Η κληρονομικότητα παίζει το ρόλο της, κάνοντας μερικούς ευάλωτους σε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού.

Άλλες κατηγορίες καρκίνου συνδέονται με τη δίαιτα, όπως ο καρκίνος του εντέρου, ή "κακές συνήθειες" όπως ο καρκίνος των πνευμόνων. Η γήρανση είναι μία ακόμα αιτία επειδή πολύ απλά, μικρές μεταλλάξεις αναπτύσσονται με τον καιρό.

Η παρουσία ή απουσία συγκεκριμένων γονιδίων (που ονομάζονται ογκογονίδια) επίσης παίζουν το ρόλο τους στην ανάπτυξη του καρκίνου. Τα ογκογονίδια κωδικοποιούν πρωτεΐνες που ρυθμίζουν την κυτταρική ανάπτυξη και διεγείρουν την απόπτωση, και έτσι τα κύτταρα χωρίς αυτές τις πρωτεΐνες, αναπτύσσονται χωρίς φυσικούς περιορισμούς.

Χαρακτηριστικά των καρκινικών κυττάρων

καρκινικά κύτταραΟ καρκίνος ξεκινάει όταν τα υγιή κύτταρα χάνουν την φυσική τους ικανότητα να ρυθμίζουν την ανάπτυξη τους. Έξι χαρακτηριστικά ταυτοποιούν τα καρκινικά κύτταρα:

1) ικανότητα να παρακάμπτουν τον φυσικό κύκλο ανάπτυξης

2) αναισθησία στα φυσικά σήματα που ρυθμίζουν την κυτταρική ανάπτυξη και αναπαραγωγή

3) έλλειψη μηχανισμού για την εκκίνηση του φυσικού κυτταρικού θανάτου

4) έλλειψη μηχανισμού για τη ρύθμιση της κυτταρικής διχοτόμησης

5) ικανότητα να κατασκευάζουν "τη δικιά τους παροχή αίματος"

6) ικανότητα να εισβάλλουν σε γειτονικούς ιστούς και να εξαπλώνονται (να κάνουν μετάσταση) σε άλλα όργανα.

Με δύο λόγια, οι όγκοι αποτελούνται από κανονικά κύτταρα που έχουν υποστεί ζημιά και μεγαλώνουν πολύ γρήγορα, αναπαράγονται πολύ συχνά, ζούνε πάρα πολύ και "μεταναστεύουν" μέσα στο σώμα, αφού τα καρκινικά κύτταρα συνεχίζουν να μεγαλώνουν και να πολλαπλασιάζονται χωρίς να χρειάζεται να αντικαταστήσουν νεκρά κύτταρα.

Τα πλεονάζοντα κύτταρα συσσωρεύονται και δημιουργούν μία μάζα, τον όγκο!

Διαβάστε στο δεύτερο μέρος για τον καρκίνο: πως επηρεάζει ο όγκος το σώμα, αν είναι όλοι οι όγκοι καρκινικοί, καθώς επίσης και τι είναι η μετάσταση.

Διαβάστε στη συνέχεια Καρκίνος: τι είναι, τι κάνει και πως δημιουργείται; Μέρος 2ο


Σχετικά άρθρα

Γιατί λιποθυμάμε; Τι προκαλεί συνήθως την ξαφνική λιποθυμία;
λιποθυμία
Γιατί εμείς οι άνθρωποι λιποθυμάμε; Τι συμβαίνει και κάνει ο οργανισμός μας shut down;! Τι προκαλεί το φαινόμενο της λιποθυμίας; Ας δούμε λοιπόν!
Γιατί κουραζόμαστε; Γιατί με τον ύπνο ξεκουραζόμαστε;
γιατί κουραζόμαστε
Αλήθεια, γιατί κουραζόμαστε; Τι συμβαίνει; Τι συνέβη στον οργανισμό μας και μας κάνει να νιώθουμε κουρασμένοι; Γιατί με τον ύπνο ξεκουραζόμαστε; Δείτε!
Τι είναι ο ιός και πως λειτουργεί στο σώμα μας;
ιός
Τι είναι ο καταραμμένος ιός που κολλήσαμε και πως λειτουργεί λοιπόν; Τι κάνει στο σώμα μας, τι σκοπό εξυπηρετεί και πως αναπαράγεται; Ας δούμε!
Πως να προλάβετε ένα κρυολόγημα ώστε να μην αρρωστήσετε!
κρυολόγημα
Το νιώθετε ότι πάτε να αρρωστήσετε και πιστεύετε ότι... είστε καταδικασμένοι να κρεβατωθείτε; Κι όμως, υπάρχει ελπίδα! Δείτε τι να κάνετε!
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Καρκίνος: τι είναι, τι κάνει και πως δημιουργείται; Μέρος 1ο
Kατηγορία: Υγεία
Tags: καρκίνοςόγκοςκύτταρααρρώστιασώμα
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Ναυτία: αντιμετώπιση και πως να την αποφύγουμε!
ναυτία
Αλήθεια, τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να αντιμετωπίσουμε τη ναυτία ή να την αποφύγουμε όσο γίνεται; Ας δούμε εδώ απλά και κατανοητά!

Γιατί βουλώνει η μύτη μας;
Ρινική συμφόρηση
Δεν υπάρχει πιο ενοχλητικό πράγμα από μια βουλωμένη μύτη. Δεν συμφωνείτε; Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Ας δούμε απλά και κατανοητά.

Πως να προλάβετε ένα κρυολόγημα ώστε να μην αρρωστήσετε!
κρυολόγημα
Το νιώθετε ότι πάτε να αρρωστήσετε και πιστεύετε ότι... είστε καταδικασμένοι να κρεβατωθείτε; Κι όμως, υπάρχει ελπίδα! Δείτε τι να κάνετε!

Τι είναι η μυωπία; Τι συμβαίνει στο μάτι;
μυωπία
Γιατί έχουμε μυωπία; Τι γίνεται στο μάτι μας και δημιουργείται αυτό το φαινόμενο; Τι συμβαίνει ακριβώς στην κόρη και στον αμφιβληστροειδή χιτώνα;

Πως επιδρά η ασπιρίνη στον πονοκέφαλο & μας ανακουφίζει;
ασπιρίνη και πονοκέφαλος
Αναρωτηθήκατε ποτέ; Πως είναι δυνατόν όταν πχ έχουμε πονοκέφαλο, να μας ανακουφίζει σαν θαύμα αυτό το χαπάκι που ονομάζεται ασπιρίνη;!

Γιατί παθαίνουμε ναυτία; Ποιά η αιτία;
ναυτία αιτία
Σίγουρα πολλοί από εμάς, λίγο πολύ, έχουμε πάθει ναυτία. Πρόκειται για μία απαίσια κατάσταση. Τι συμβαίνει όμως και ο οργανισμός μας αντιδράει έτσι;

Καρκίνος: τι είναι, τι κάνει και πως δημιουργείται; Μέρος 2ο
όγκος στο σώμα
Σε αυτό το δεύτερο μέρος θα δούμε πως επηρεάζει ο καρκίνος το σώμα, τι είναι οι καλοήθεις και κακοήθεις όγκοι καθώς επίσης και τι είναι η μετάσταση!

Πώς λειτουργεί ο ιός HIV και τι κάνει στον οργανισμό μας;
πως μολύνει ο HIV
Δείτε εδώ πως ο ιός του Έιτζ (HIV) μολύνει τα κύτταρα, πως λειτουργεί μέσα στο μολυσμένο άτομο και τι συμβαίνει μέσα στον μολυσμένο οργανισμό.

Τι είναι η νόσος των Λεγεωνάριων;
Νόσος των κλιματιστικών
Τι είναι η νόσος των Λεγεωνάριων και τι σχέση έχει με τα κλιματιστικά; Πως κολλάει και τι συμπτώματα έχει; Όλες οι απαντήσεις στο άρθρο που ακολουθεί.

Πως η επέμβαση laser διορθώνει τη μυωπία στα μάτια;
μυωπία laser
Τι στο καλό κάνει το laser στα μάτια μας και διορθώνει τη μυωπία; Πως η επέμβαση laser καταφέρνει και μας απαλλάσει από τη... θολούρα;!

Τι είναι η μαστογραφία; Όλες οι πληροφορίες!
μαστογραφία
Αλήθεια, τι ακριβώς είναι η μαστογραφία; Πως - γιατί την κάνουμε και τι καταφέρνουμε με αυτήν; Τι σχέση έχει ο καρκίνος του μαστού; Δείτε!

Τι είναι ο ιός και πως λειτουργεί στο σώμα μας;
ιός
Τι είναι ο καταραμμένος ιός που κολλήσαμε και πως λειτουργεί λοιπόν; Τι κάνει στο σώμα μας, τι σκοπό εξυπηρετεί και πως αναπαράγεται; Ας δούμε!
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.
αστεία και παράξενα Το Otherside.gr παρουσιάζει καθημερινά παράξενα & αστεία απ' όλο τον κόσμο, καθώς και άλλα θέματα για να περνάει ευχάριστα η ώρα.
online shopping Στο online-shopping.gr θα βρείτε συγκεντρωμένα τα καλύτερα ελληνικά e-shops από τα οποία μπορείτε να κάνετε τις online αγορές σας.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ