coolweb
HOT: Εδώ θα βρεις όλα τα e-shop με παπούτσια
και εδώ 50+ καταστήματα με τσάντες με χιλιάδες προϊόντα

Γιατί οι σφαίρες προκαλούν τόσο μεγάλη ζημιά;

σφαίρες

Διαβάστηκε: 23.522 φορές
Ένα πυρομαχικό τόσο μικρό αλλά τόσο θανατηφόρο: η σφαίρα! Τι συμβαίνει όμως όταν μας τρυπάει το σώμα και γιατί μας δημιουργεί τόσο μεγάλη ζημιά;
Η σφαίρα λοιπόν είναι ένα μικρό πυρομαχικό με κυλινδρικό σχήμα και μυτερή κορυφή.

Αποτελείται από τον κάλυκα, ο οποίος είναι το κυλινδρικό κομμάτι της σφαίρας και από την βολίδα η οποία είναι το μυτερό κομμάτι.

Κατά την εκπυρσοκρότηση του όπλου, η βολίδα είναι αυτό το οποίο εκτοξεύεται και καρφώνεται στον στόχο, ενώ ο κάλυκας απορρίπτεται από το όπλο.

Ενδιάμεσα τους υπάρχει ποσότητα πυρίτιδας, η οποία «ευθύνεται» για την εκτόξευση και απόσπαση της βολίδας από τον κάλυκα!

Αυτό επιτυγχάνεται με μια μικρή έκρηξη η οποία πραγματοποιείται μέσα στο όπλο και πιο συγκεκριμένα μέσα στον κάλυκα, στο πίσω μέρος της βολίδας όπου βρίσκεται η πυρίτιδα που εκρήγνυται και εκτοξεύει τη βολίδα!

Τα τραύματα από πυροβολισμό προκαλούνται κατά κύριο λόγο γιατί η βολίδα προσκρούει και καρφώνεται στο σώμα με πολύ μεγάλη ταχύτητα (πάνω από 250 μέτρα το δευτερόλεπτο!).

εκπυρσοκρότηση όπλουΚατά την εκπυρσοκρότηση του όπλου, η βολίδα αποκτά τεράστια κινητική ενέργεια. Όταν λοιπόν «χτυπήσει» το ανθρώπινο σώμα, μειώνεται η ενέργεια της γιατί μεταφέρεται στους ιστούς του.

Αυτή η ενέργεια είναι ικανή σχεδόν πάντα να καταστρέψει τους ιστούς και να τραυματίσει σοβαρά την γύρω περιοχή. Εάν ο πυροβολισμός γίνει από κοντινή απόσταση, η βολίδα μπορεί να τραυματίσει περιοχή του σώματος, μέχρι και 30 φορές μεγαλύτερη σε διάμετρο από το μέγεθος της βολίδας!

Η βολίδα για να διατηρήσει ευθυτενή τροχιά, έχει το κέντρο βάρους στο πίσω μέρος της.


Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να την κάνει να περιστρέφεται. Αφού λοιπόν περιστρέφεται, αποκτά κάποια θερμοκρασία και όταν καρφωθεί σε ανθρώπινο σώμα, προκαλεί επιπλέον ζημιά καί λόγω της υψηλής θερμοκρασίας που έχει επάνω της!

Σε περίπτωση που η βολίδα παραμορφωθεί κατά την είσοδό της στο σώμα, χτυπήσει κάποιο κόκκαλο, κλπ, τότε η ζημιά είναι ακόμα πιο μεγάλη, αφού υπάρχει περίπτωση να αλλάξει πορεία και να τραυματίσει μεγαλύτερη έκταση ιστών!

Επιγραμματικά να αναφέρουμε ότι υπάρχουν πολλά είδη σφαιρών.

Η κάθε μία από αυτές, έχει τη δική της ξεχωριστή ιδιότητα και μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς.

είδη σφαιρών

Εμπρηστικά, τροχιοδεικτικά, αβολίδωτα, εκπαιδευτικά, διατρητικά, είναι μερικά από τα πάρα πολλά είδη που χρησιμοποιούνται.

Ένας πυροβολισμός συνήθως είναι θανατηφόρος, οπότε γενικά καλό είναι να προσέχουμε και να έχουμε πάντα στο νου μας… «Τα άδεια όπλα σκοτώνουν…»

Ένα ρητό γνώριμο γι’ αυτούς που έχουν υπηρετήσει την πατρίδα :)

Διαβάστε στη συνέχεια Από τι φτιάχνονται & πως προστατεύουν τα αλεξίσφαιρα γιλέκα;Σχόλια

555 ▾
  (στις 27-05-2012)
Αρα κανει 900.000 μετρα για μια ωρα.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ςςςςς ▾
  (στις 09-06-2012)
εγω νομιζω οτι η σφαιρα εχει μπαρουτι αντι πιριτιδα
ΞΗΓΒΓΒΜΞΝ ▾
  (στις 11-06-2012)
ΟΣΟ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΣΦΑΙΡΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΑΠΟΔΟΣΗ!!!!!
TTTTTTTTTTTTTTTTT ▾
  (στις 25-12-2012)
Το κανόνι λείτουργει περίπου σαν τη σφαίρα
Ἐρώτησι ▾
  (στις 05-11-2013)
Οἱ σφαῖρες περιέχουν καὶ κάποιου εἴδους δηλητηρίου;Ἢ σκοτώνουν μόνο μὲ τὴν μηχανικὴ καὶ θερμικὴ ζημιὰ ποὺ προκαλοῦν σ’τοὺς ἱστοὺς ὅπως ἀναφέρθῃ πιὸ πάνω;Δῆλά δη παίζει καὶ νὰ προκαλοῦν κάποιου εἴδους χημικὴ ἀλλοίωσι σ’τὴν ἰσοῤῥοποία τοῦ ζωϊκοῦ (ἀνθρωπίνου καὶ ζώου) ὀργανισμοῦ μὲ ἀποτέλεσμα τὸν θάνατο μέσῳ τῆς προσβολῆς κάποιον τμημάτων τῆς φυσιλογίας τοῦ ὀργανισμοῦ ποὺ μπορεῖ νὰ μήν σχετίζονται ἄμεσα μὲ τὸ λαβωθὲν σημεῖο;
  (στις 08-11-2013)
Όχι, απλά δημιουργούν ζημιά υπό μορφή ”τραύματος” χωρίς κάποια ”χημική παρέμβαση”
ταξί ▾
  (στις 04-09-2014)
η σφαίρα ειναι σωμα που κατέβηκε απο τον ουρανο. ο πλουτωνας εκανε μπανιο και ο γιαννης επαιζε κρυφτο. περαστικα κουκλι μου. ο ενας ειπε καποτε
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Γιατί οι σφαίρες προκαλούν τόσο μεγάλη ζημιά;
Kατηγορία: Διάφορα
Tags: σφαίραβολίδαζημιάκάλυκαςπυροβολισμόςόπλα
Έχει 7 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Από τι φτιάχνονται & πως προστατεύουν τα αλεξίσφαιρα γιλέκα;
αλεξίσφαιρα γιλέκα
Από τι είναι λοιπόν φτιαγμένα τα γνωστά σε όλους μας αλεξίσφαιρα γιλέκα; Πως μας προστατεύουν από έναν πυροβολισμό - από μια σφαίρα;

Πως ανατινάζεται η χειροβομβίδα;
έκρηξη χειροβομβίδας
Εντυπωσιακό δεν είναι πως ένα τέτοιο στρόγγυλο πραγματάκι που χωράει στην παλάμη μας, μπορεί εκραγεί και να δημιουργήσει τέτοια ζημιά; Δείτε πως λειτουργεί...

Γιατί οι Σπαρτιάτες ήταν άτρωτοι στην μάχη
Που οφειλόταν η παντοδυναμία των Σπαρτιατών
Γιατί οι πολεμιστές στην αρχαία Σπάρτη ήταν ανίκητοι; Ήταν λόγω του υψηλού φρονήματος τους ή μήπως για κάποιον άλλο λόγο; Ας δούμε!
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.
αστεία και παράξενα Το Otherside.gr παρουσιάζει καθημερινά παράξενα & αστεία απ' όλο τον κόσμο, καθώς και άλλα θέματα για να περνάει ευχάριστα η ώρα.
online shopping Στο online-shopping.gr θα βρείτε συγκεντρωμένα τα καλύτερα ελληνικά e-shops από τα οποία μπορείτε να κάνετε τις online αγορές σας.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ