Πότε κάνουμε Φορολογική Δήλωση; Πότε θα ανοίξει το σύστημα taxis το 2025;
Κάθε χρόνο, όλοι όσοι έχουν οικονομικές δραστηριότητες στην Ελλάδα υποχρεούνται να υποβάλουν φορολογική δήλωση. Η φορολογική δήλωση αφορά τα ειδοδήματα που έχουν εισπραχθεί την προηγούμενη χρονιά.
Τα εισοδήματα αυτά μπορεί να αναφέρονται σε μισθούς, επιχειρηματικές δραστηριότητες, είσπραξη ενοικίων, τόκους, κέρδη από μετοχές, καθώς και από πολλούς άλλους παράγοντες. Κάθε ένα είδος εισοδήματος διαθέτει και τον δικό του ειδικό κωδικό μέσα στο σύστημα.
Επομένως για να μπορείς να δηλώσεις τα εισοδήματα που εισέπραξες μέσα σε ένα έτος, αυτό θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντελώς.
Πότε κάνουμε φορολογική δήλωση (συνήθως)
Λόγω εκκρεμοτήτων που πάντα προκύπτουν, η εκκίνηση της διαδικασίας πάντα καθυστερεί. Συνήθως το σύστημα taxis (που είναι και το αρμόδιο για τις φορολογικές δηλώσεις) ανοίγει μέσα στο Μάιο. Δεν αποκλείεται όμως να ανοίξει και τον Απρίλιο ή τον Ιούνιο.
Στις περισσότερες περιπτώσεις όταν ανοίγει το σύστημα taxis πολλοί κωδικοί εισοδημάτων που κανονικά είναι προσυμπληρωμένοι από το κράτος, έχουν ελλιπείς πληροφορίες. Αυτό γίνεται αρκετά συχνά.
Σε άλλες περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί τα προσυμπληρωμένα πεδία να έχουν λάθος δεδομένα, ή απλά το σύστημα να έχει κάποια άλλα προβλήματα (διαφορετικά κάθε χρονιά), που να μην επιτρέπει στους φορολογούμενους να συμπληρώσουν σωστά και με ευκολία τη φορολογική τους δήλωση.
Για αυτόν τον λόγο αλλά και για πολλούς άλλους, η διαδικασία σχεδόν πάντα παίρνει παράταση.
Πότε ανοίγει το σύστημα taxis για το 2025
Για
τα εισοδήματα που εισπράχτηκαν το 2024 (φορολογική δήλωση 2025), το
σύστημα taxis δεν έχει ανοίξει ακόμα (υπολογίζεται να ανοίξει μέσα στο Μάρτιο). Συνήθως το σύστημα παραμένει ανοιχτό για 3 μήνες (μετρώντας από την πρώτη μέρα που ανοίγει κάθε χρόνο).
Βέβαια αν η κυβέρνηση εντοπίσει ότι έχουν προκύψει προβλήματα στη διαδικασία, είναι πολύ πιθανό να δώσει παράταση στην προθεσμία υποβολής της φορολογικής δήλωσης.
Ποια είναι η διαδικασία υποβολής της φορολογικής δήλωσης
Ο φορολογούμενος καλείται να επιλέξει για ποιο έτος θέλει να υποβάλει φορολογική δήλωση. Έπειτα πρέπει να συμπληρώσει ή να επιβεβαιώσει τα στοιχεία του (ΑΜΚΑ, οικογενειακή κατάσταση, ημερομηνία γέννησης, κτλ). Στη συνέχεια θα πρέπει να συμπληρώσει το έντυπο Ε1 καθώς και τα έντυπα Ε2 και Ε3.
Τέλος μπορεί να υποβάλει στο σύστημα τη δήλωσή του και να ενημερωθεί για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης. Αν θέλει μπορεί να εκτυπώσει τα έντυπα Ε1, Ε2 και Ε3 καθώς και την πράξη του προσδιορισμού φόρου για τη χρονιά που υπέβαλε τη δήλωση.
Διαβάστε στη συνέχεια
Τι είναι τεκμήριο και τεκμαρτό εισόδημα;
Τι είναι IOU (υποσχετικές)
Τι είναι οι περιβόητες υποσχετικές επιστολές πότε και που χρησιμοποιούνται; Ποιος τις εκδίδει; Ας δούμε όλες τις πληροφορίες στο άρθρο που ακολουθεί.