Το τηγάνισμα ίσως δεν είναι και ο πιο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος, αυτό το γνωρίζουμε όλοι, ωστόσο κάποιες αγαπημένες λιχουδιές όπως οι τηγανητές πατάτες ή το φρεσκοτσιγαρισμένο μπέικον θα πρέπει να βουτήξουν για τα καλά μέσα στο λάδι!
Τι γίνεται όμως με όλο αυτό το
τηγανόλαδο που παράγουμε καθημερινά στα σπίτια μας; Που το πετάμε; Που καταλήγει τελικά;
Γιατί όσο κι αν το λάδι είναι «απαραίτητο» για να νοστιμίσει τα φαγητά μας, η απόρριψη του μετά το μαγείρεμα αποτελεί πονοκέφαλο, τουλάχιστον για εκείνους που νοιάζονται πραγματικά για την προστασία του περιβάλλοντος.
Κάτι που δεν πρέπει να κάνετε σίγουρα, είναι να το ρίξετε στον νεροχύτη.
Κι αυτό γιατί αφενός θα περάσει στο σύστημα της αποχέτευσης μολύνοντας έτσι το περιβάλλον και αφετέρου οι σωληνώσεις σας θα μοιάζουν λες κι έχουν βγει από ταινία θρίλερ.
Ωστόσο υπάρχουν τρόποι
για να απορρίψετε το χρησιμοποιημένο λάδι από το τηγάνισμα όμορφα και καθαρά και πάντα με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος. Ας τους δούμε!
Πως να το φυλάξετε
Καταρχήν πριν αφαιρέσετε το λάδι από το τηγάνι πρέπει πρώτα να το αφήσετε να κρυώσει.
Δεν υπάρχει κάποιος στάνταρ χρόνος για αυτό. Μπορείτε να το αφήσετε π.χ. για μια ώρα ή ακόμη και για ένα ολόκληρο βράδυ.
Αυτό είναι σημαντικό για να αποφύγετε τυχόν εγκαύματα σε περίπτωση που έρθετε σε επαφή με το καυτό λάδι.
Αν η ποσότητα λαδιού που έμεινε στο σκεύος είναι μικρή, απλά το σκουπίζετε με λίγο χαρτί κουζίνας και το πετάτε στα σκουπίδια.
Ποτέ μην το ρίχνετε στον νεροχύτη!
Αν το λάδι είναι αρκετό, μπορείτε να το φυλάξετε σε ένα δοχείο. Επιλέξτε ένα κατάλληλο δοχείο για τη δουλειά αυτή.
Προτιμήστε ένα άθραυστο καθαρό πλαστικό και όχι γυάλινο μπουκάλι που μπορεί να σπάσει σε περίπτωση πτώσης.
Ένα μπουκάλι αναψυκτικού ή ένα πλαστικό βάζο είναι ότι πρέπει. Προσέξτε το δοχείο να είναι γερό και να κλείνει καλά.
Που να πετάξετε το λάδι από το τηγάνισμα
Μια πρώτης τάξης επιλογή είναι να δώσετε το λάδι σας για ανακύκλωση.
Τα οφέλη της ανακύκλωσης είναι γενικά γνωστά. Γνωρίζετε όμως ότι και το μαγειρικό λάδι ανακυκλώνεται και μάλιστα είναι και πολύ χρήσιμο;
Υπάρχουν εταιρίες που μαζεύουν το τηγανισμένο λάδι και φτιάχνουν με αυτό, και άλλες οργανικές ύλες, βιοκαύσιμα τα οποία είναι μη τοξικά και πολύ φιλικά προς το περιβάλλον.
Μπορείτε να ελέγξετε αν υπάρχουν ειδικά σημεία συλλογής και ανακύκλωσης στην περιοχή σας.
Αν έχετε μαζέψει μεγάλη ποσότητα μπορείτε να το πάτε σε κάποιο εστιατόριο. Εκεί συνήθως έχουν δοχεία συλλογής χρησιμοποιημένων ελαίων και αν το ζητήσετε ευγενικά ίσως πάρουν και το δικό σας.
Μια άλλη λύση είναι να το ταΐσετε περιστασιακά σε οικόσιτα ζώα, αν έχετε. Αν όχι, δώστε στο σε κάποιον αγρότη που γνωρίζετε. Οι κότες και τα γουρούνια τρώνε τα πάντα.
Φυσικά μπορείτε να το ξαναχρησιμοποιήσετε μόνοι σας στο σπίτι και να φτιάξετε διάφορα και χρήσιμα πράγματα με αυτό.
Σε επόμενο άρθρο θα δούμε αναλυτικά τι μπορείτε να φτιάξετε με τηγανόλαδο.
Αν σκοπεύετε, λοιπόν, να δώσετε το λάδι για ανακύκλωση ή να το επαναχρησιμοποιήσετε μόνοι σας, είναι προτιμότερο να το περάσετε από ένα σουρωτήρι για να απομακρύνετε τυχόν υπολείμματα τροφών που θα οδηγήσουν στη δημιουργία μούχλας.
Αν πάλι θέλετε απλά να το πετάξετε, βάλτε το κρύο λάδι σε ένα μπουκάλι όπως περιγράψαμε πιο πάνω, βεβαιωθείτε ότι έχετε κλείσει γερά το καπάκι και πετάξτε το στα σκουπίδια.
Δεν είναι και η καλύτερη λύση αλλά από το να το χύσετε στον νεροχύτη και να πάει στην αποχέτευση κι από εκεί στο περιβάλλον, καλύτερα να καταλήξει στην χωματερή.
Είδαμε λοιπόν πώς να απορρίψουμε το χρησιμοποιημένο τηγανόλαδο. Βέβαια η καλύτερη λύση θα ήταν να κόψουμε το τηγάνισμα στο πλαίσιο μιας
υγιεινής διατροφής.
Διαβάστε στη συνέχεια
Πως μπορούμε να ξαναχρησιμοποιήσουμε το τηγανόλαδο