Το
barcode είναι μια ασπρη περιοχή στις συσκευασίες προϊόντων, που έχουν κάτι μαύρες γραμμούλες, συνήθως με κάτι νουμεράκια στα άκρα τους.
Αυτές οι γραμμούλες, κωδικοποιούν διάφορα χαρακτηριστικά του προϊόντος, οι οποίες, αν αποκωδικοποιηθούν μέσω υπολογιστή, τότε ο
υπολογιστής αυτός μπορεί να μας εμφανίσει διάφορα χαρακτηριστικά του προϊόντος.
Τα κανόνια σηματοδοτούν την έναρξη των πολέμων ενώ κάποιες ομιλίες προαναγγέλλουν πολιτικές επαναστάσεις. Οι επιστημονικές και οι τεχνολογικές επαναστάσεις όμως έρχονται συνήθως αθόρυβα...
Η πρώτη ”κρούση” του barcode
Κάτι τέτοιο συνέβη και στην πολιτεία του Οχάιο, σε μια μικρή πόλη με το όνομα “Τροία” τον Ιούνιο του 1974. Ένα αγόρι μπήκε σε ένα κατάστημα την ώρα που άνοιγε, για να αγοράσει τσίχλες.
Ποιος θα πρόσεχε ένα αγοράκι σε μια μικρή πόλη, που αγοράζει ένα πακέτο τσίχλες, όταν ολόκληρη η χώρα καταναλώνει 50 χιλιάδες τόνους τσίχλας το χρόνο;
Αν και αυτή η ιστορία πληρούσε όλα τα στάνταρ, για να γίνει δημοσιογραφικό άρθρο, δεν ασχολήθηκαν με αυτό ούτε οι τοπικές εφημερίδες.
Στο πακέτο αυτό με τις τσίχλες, υπήρχε τυπωμένο ένα
barcode με 12 κάθετες άσπρες και μαύρες
γραμμές σε σχήμα χτένας. Καθώς περνούσε το πακέτο από ένα μηχάνημα, εμφανίζονταν στην οθόνη η μάρκα της συσκευασίας, το βάρος της, ο σειριακός αριθμός της, η τιμή κτλ.
Ταυτόχρονα, ο υπολογιστής αφαιρούσε μία συσκευασία από το απόθεμα και πρόσθετε μια συσκευασία στη λίστα για παραγγελίες και έδειχνε στο αγοράκι το ποσό που έπρεπε να πληρώσει.
Αυτή η ασήμαντη συναλλαγή ήταν η σηματοδότηση μιας εμπορικής επανάστασης, ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία που κάποιο προϊόν πουλήθηκε με το σύστημα των barcode.
Τα barcodes...
Μέσα σε μια περίοδο 37 χρόνων από εκείνη τη μέρα με το παιδάκι και τις τσίχλες, τα
barcodes δημιούργησαν την επανάσταση!
Από μανάβικα, ψιλικατζίδικα, μέχρι εργοστάσια, κάνουν
χρήση των barcodes, γιατί με τον τρόπο αυτό κρατάνε, ψηφιακά δεδομένα που αφορούν τις πωλήσεις, τα αποθέματα όλων των προϊόντων ανεξαρτήτου μεγέθους, συσκευασίας ή ποσότητας.
Ακόμη και στις σιδηροδρομικές γραμμές σε Ευρώπη και Αμερική, υπάρχουν μηχανές ανάγνωσης barcode, διαβάζοντας τις αμαξοστοιχίες, ενώ περνάνε!
Με αυτό τον τρόπο οι εταιρείες ξέρουν τον ακριβή χρόνο τον οποίο φτάνουν στους σταθμούς τα τρένα και μπορούν πιο αποδοτικά να διαχειριστούν το απόθεμά τους.
Barcodes επίσης
χρησιμοποιούνται σε νοσοκομεία για να κωδικοποιήσουν τα δεδομένα των ασθενών, στα αεροδρόμια για να εντοπίζουν τις αποσκευές των επιβατών και σε βιβλιοθήκες για την αναγνώριση των βιβλίων και των ταυτοτήτων των μελών τους.
Στον πόλεμο του Ιράκ, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέγραφαν το απόθεμα των πυρομαχικών με τη
χρήση barcode.
Επίσης, σε διάφορους αγώνες ταχύτητες, μηχανές ανάγνωσης τοποθετούνται για να καταγράφουν την κατάταξη και τους χρόνους των διαγωνιζομένων!
Διαβάστε στη συνέχεια
Η ιστορία του ποδηλάτου