coolweb


Ψεύτικα emails και spams, τι να προσέχετε

spam

Διαβάστηκε: 14.559 φορές
Όλες οι πληροφορίες για περίεργα εμαιλς που λαμβάνετε, κακόβουλα εμαιλς που μπορείτε να πέσετε εύκολα θύματα και να σας πάρουνε τα λεφτά σας!
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν να τα δούμε όλα αναλυτικά.

1η κατηγορία

Είναι τα emails που σας έρχονται υποτίθεται από κάποιον από κάποια υποανάπτυκτη χώρα. Το περιεχόμενο του εμαιλ είναι πάντα παρόμοιο και σε γενικές γραμμές λέει το εξής:

"Είμαι ο Τάδε, έχω το τάδε τεράστιο ποσό που κληρονόμησα από τον πατέρα μου που πέθανε τις προάλλες σε τροχαίο. Θέλω να εγκαταλείψω τη χώρα και θέλω να με βοηθήσεις να βγάλω αυτά τα χρήματα εκτός χώρας. Σαν αντάλλαγμα θα σου δώσω το 10% ..."


Τα εμαιλς αυτά είναι συνήθως στα Αγγλικά και συνήθως με κακή μετάφραση. Επίσης, σου αφήνουν στοιχεία για να επικοινωνήσεις μαζί τους. Σε καμία περίπτωση μην ασχοληθείτε και σβήστε το! Αν ασχοληθείτε θα μπείτε σε μπελάδες και στο τέλος θα σας φάνε και χρήματα(μιας και αυτός είναι ο σκοπός τους).

2η κατηγορία

Σε αυτήν την κατηγορία κατατάσσουμε τα εμαιλς που σε γενικές γραμμές λένε τα εξής:

"Κερδίσατε το τάδε υπέρογκο ποσό από την λοταρία μας. Το email σας επιλέχθηκε μεταξύ άλλων εκατομμυρίων, ως το νικητήριο. Υπογραφή Ο τάδε Υπουργός ή ο τάδε Πρόεδρος τυχερών παιχνιδιών"


Άλλη κλασσική απάτη, όπου σαν στόχο έχουν να σας φάνε χρήματα, σε καμία περίπτωση μην ασχοληθείτε, απλά αγνοήστε το (μην στενοχωριέστε, θα λάβετε κι άλλα, εγώ κάθε 2-4 βδομάδες λαμβάνω και από ένα τέτοιο :) )

3η κατηγορία

Εδώ συνήθως σας έρχεται ένα εμαιλ από κάποια μεγάλη επώνυμη εταιρεία λέγοντας σε γενικές γραμμές:

"(Από αποστολέα) services@yahoo.com
Προσφέρουμε σε συγκεκριμένα άτομα το βραβείο των πχ $100 και είστε ένας από αυτούς. Για να το παραλάβετε μέσω πχ paypal, κάντε login εδώ: (σας έχει ένα λινκ πχ prizes.yahoo.com) . Αφού πληρώσετε το μηδαμινό ποσό των $5, θα παραλάβετε το βραβείο σας μέσω πχ paypal ..."


Κλασσική απάτη, όπου πατώντας το link που σας παραθέτουν, πάει και καλά πχ στην yahoo (δεν είναι όμως η yahoo, παρά ένα τέλεια πιστό αντίγραφο στον σχεδιασμό της σελίδας!). Έτσι, θα πληρώσετε το μηδαμινό ποσό των πχ $5 και δεν πρόκειται να πάρετε τίποτα... Αυτό ονομάζεται "phishing". Επίσης το email είναι και καλά από την yahoo, αλλά δεν είναι στην πραγματικότητα!(διαβάστε παρακάτω το ’ε’)

4η κατηγορία

Σας στέλνουν υποτίθεται από την τράπεζά σας και σας λένε σε γενικές γραμμές:

"(Από αποστολέα) support@eurobank.gr

α) Υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την κάρτα σας, στέιλτε μας τα στοιχεία μπλα μπλα να τα διορθώσουμε...

ή

β) Προέκυψε πρόβλημα με την επιβεβαίωση των στοιχείων σας, παρακαλούμε κάντε login στο ebanking σας, κάνοντας κλικ εδώ για να τα επαληθεύσετε: (σας έχει ένα link πχ accounts.eurobank.gr)"


Όπως και στην 3η κατηγορία, το email είναι και καλά από την τράπεζα, αλλά δεν είναι στην πραγματικότητα!(διαβάστε παρακάτω το ’ε’) Έτσι για το α) απλά θα πάρουν τα στοιχεία της κάρτα σας και αν είναι πχ visa electron, θα σας αδειάσουν το λογαριασμό σε χρόνο μηδέν. Για το β) ισχύει ότι και στην 3η κατηγορία, με τη διαφορά εδώ ότι όταν γράψετε τα στοιχεία του ebanking σας, εννοείτε δεν θα μπει στο ebanking, αλλά θα τα πάρει ο κακόβουλος χρήστης που σας έστειλε το email. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να μπει στον λογαριασμό σας σαν να είναι ’εσεις’ και να ξαφρίσει τα χρήματά σας. Αντίστοιχα μπορεί να γίνει και με το paypal, egold, κτλ


5η κατηγορία

Εδώ θα εντάξουμε τις λοιπές κατηγορίες, που καλύφτηκαν εν μέρη από τις πιο πάνω, όπου πχ:

1. μπορεί να σας στείλουν πχ από την microsoft(και καλά) και να σας ζητάνε να μπείτε στην τάδε σελίδα να βάλετε σε μια φόρμα τα στοιχεία του email σας...


2. να σας στείλουν πχ από το paypal και καλά, και να σας πουν ότι μπλαμπλα και να σας ζητήσουν να στείλετε το password σας...

Χρυσοί κανόνες για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο

Όταν λαμβάνετε ένα περίεργο εμαιλ φύσεως που σας αναφέραμε παραπάνω και έχετε αμφιβολίες, κάντε τα εξής:

α) ποτέ μην πατάτε τα links που σας προβάλλουν (πχ για να κάνετε login)

β) αν έχετε αμφιβολίες ότι μπορεί να είναι απάτη, πηγαίντε εκεί που σας προτρέπουν (πχ στην eurobank) γράφοντας οι ίδιοι την διεύθυνση της eurobank στην γραμμή διευθύνσεων του browser σας(ΙΕ, Firefox, κτλ) και κάντε τότε login

γ) πάρτε τον τίτλο του email και γράψτε τον στο google μέσα όμως σε διπλά εισαγωγικά(για να ψάξει την ακριβή φράση), έτσι θα βρείτε και άλλους που σχολιάζουν το συγκεκριμένο εμαιλ σε σελίδες στο ιντερνετ για να δείτε ότι τελικά είναι απάτη (μη νομίζετε ότι λάβατε πχ το τάδε εμαιλ μόνο εσείς...)

δ) ποτέ καμία εταιρεία δεν πρόκειται να σας ζητήσει το password μέσω εμαιλ

ε) μην "ψαρώνετε" αν σας έχει έρθει εμαιλ πχ από το paypal και η διεύθυνση είναι όντως σωστή πχ support@paypal.com. Δεν σημαίνει ότι είναι από την paypal, αυτό με λίγες προχωρημένες γνώσεις μπορεί να το κάνει ο καθένας! Πχ μπορεί κάποιος να στείλει email ως πχ staff@google.com που είναι άσχετος με την google και το email του το πραγματικό να είναι papapa@domainer.com, αλλά να μην φαίνεται σε σας το πραγματικό του στον αποστολέα, αλλά να φαίνεται μόνο το staff@google.com!

στ) να ξέρετε πως το 99% των περιπτώσεων που σας προσφέρουν κάποια μαγική ευκαιρία για να βγάλετε χρήματα, συνήθως όχι δεν βγάζετε, αλλά χάνετε χρήματα!

Διαβάστε στη συνέχεια Όλη η αλήθεια για τα chain emails


Σχετικά άρθρα

Τι είναι phishing και πώς μπορούμε να προστατευτούμε από αυτό
Τι είναι το phishing και πώς μπορούμε να πέσουμε θύμα του
Τι είναι αυτό το περιβόητο phishing και τι μπορούμε να κάνουμε για να το αντιμετωπίσουμε; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί, απλά και κατανοητά.
Απάτες μέσω τηλεφώνου: τι να προσέξετε
Αν ακούσετε αυτήν την φράση κλείστε το τηλέφωνο
Η αλήθεια είναι ότι οι απατεώνες έχουν εξελιχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, εκμεταλλευόμενοι ίσως και την αλματώδη εξέλιξη της ...
Τι είναι Bcc και Cc στο email;
bcc cc email
Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι τα cc και bcc στα email και που εξυπηρετούν; Πάντως κάπου χρησιμεύουν για να βρίσκονται εκεί, δείτε!
Πως λειτουργεί το email;
πως λειτουργεί email
Αν και το χρησιμοποιούμε καθημερινά, αναρωτηθήκατε ποτέ πως δουλεύει το email - η ηλεκτρονική αλληλογραφία; Αν και μας φαίνεται απλό... δεν είναι!
Τι σημαίνει λαμόγιο
λαμόγια και λαμογιές
Αλήθεια τι να σημαίνει άραγε η λέξη λαμόγιο; Πάει πουθενά το μυαλό σας; Ας δούμε τι είναι απλά και κατανοητά!

Σχόλια

EFSTRATIOS ▾
  (στις 05-03-2011)
Πολυ διαφωτιστικό το άρθρο. Να προσθέσω και μία δική μου εμπειρία. Σε (δήθεν) ιστοσελίδα γνωστής Τράπεζας δοκίμασα τα διάφορα links που έχει για τα προιόντα της κλπ και δεν ανοίγει ΚΑΝΕΝΑ. Μόνο εκείνο που γράφεις τον αριθμό της πιστωτικής σου κάρτας. Ο νοών νοείτω.
  (στις 05-03-2011)
Πολύ καλή η παρατήρησή σου Ευστράτιε, nice :)
paranooid ▾
  (στις 01-09-2011)
ρε πεδες μου εστιλαν καποιο παρομοιο μαιλ και λει οτι ειναι ο keneth preston και οτι θελει να τον βοιθισο με τα χριματα ? του εστιλα τα στιχια μου τιλ- διευθινσι- και ονονα τι γινετε σε αθτι τι περιπτοσι ?
  (στις 01-09-2011)
Κακώς, είναι κλασσική περίπτωση...

Μην το προχωρήσεις και μην ξαναεπικοινωνήσεις μαζί του, είναι παρόμοια περίπτωση -ίσως και ίδια με την 1η παραπάνω κατηγορία.
Σταμάτης ▾
  (στις 13-12-2014)
Πώς γίνεται να μην μου έχει τύχει ποτέ και να ’χω το εμαιλ εδώ και 2 χρόνια;;
Και είναι και κάτι ιοί που διαδίδονται αποκλειστικά με εμαιλ όπως το ILOVEU
που πρέπει να τους γράψεις...
Όσο για τα chain emails δεν είναι μόνο με εμαιλ,μου έχουν συμβεί μόνο στο φβ.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Ψεύτικα emails και spams, τι να προσέχετε
Kατηγορία: Internet
Tags: emailphishingspamαπάτεςαπατεωνιέςηλεκτρονική αλληλογραφία
Έχει 5 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Τι είναι Bcc και Cc στο email;
bcc cc email
Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι τα cc και bcc στα email και που εξυπηρετούν; Πάντως κάπου χρησιμεύουν για να βρίσκονται εκεί, δείτε!

Όλη η αλήθεια για τα chain emails
chain emails
Τι είναι τα chain mails; Τι συμβαίνει με αυτά και πως σας εξαπατούν χωρίς να παίρνετε χαμπάρι; Διαβάστε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για αυτά!

Πως λειτουργεί το email;
πως λειτουργεί email
Αν και το χρησιμοποιούμε καθημερινά, αναρωτηθήκατε ποτέ πως δουλεύει το email - η ηλεκτρονική αλληλογραφία; Αν και μας φαίνεται απλό... δεν είναι!
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ