coolweb


Απάτες μέσω τηλεφώνου: τι να προσέξετε

Αν ακούσετε αυτήν την φράση κλείστε το τηλέφωνο

Η αλήθεια είναι ότι οι απατεώνες έχουν εξελιχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, εκμεταλλευόμενοι ίσως και την αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας.

Για παράδειγμα, σε προηγούμενες αναρτήσεις μας είχαμε αναφερθεί στους κινδύνους του phishing και πώς μπορούμε να προστατευτούμε από αυτό, στα ψεύτικα emails και spams και στο τι να προσέχετε ή στο πως να κάνετε τις online συναλλαγές σας με ασφάλεια.

σύγχρονες απάτες μέσω τηλεφώνου
Ωστόσο, πολύ δημοφιλείς (κυρίως στο εξωτερικό, αν και έχουν έρθει και στη χώρα μας) είναι οι απάτες μέσω τηλεφώνου. Πως λειτουργούν όμως αυτές και τι πρέπει να προσέξετε; Ας δούμε παρακάτω απλά και κατανοητά.

Στο σημερινό άρθρο θα αναπτύξουμε εκτενώς τα παρακάτω ζητήματα:

Κλασικές απάτες μέσω τηλεφώνου
Νέες απάτες μέσω τηλεφώνου
Ύποπτες φράσεις και ερωτήσεις που χρησιμοποιούν οι απατεώνες
Τι προφυλάξεις μπορείτε να πάρετε για τις απάτες μέσω τηλεφώνου

Κλασικές απάτες μέσω τηλεφώνου


Η πιο κλασική απάτη μέσω τηλεφώνου είναι το λεγόμενο phishing (ψάρεμα στα ελληνικά) και είναι στην ουσία η προσπάθεια ενός απατεώνα να αποσπάσει ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες από κάποιο επίδοξο θύμα, προσποιούμενος ότι είναι κάποιος άλλος.

μην πιστεύετε ότι σας πουν στο τηλέφωνο
Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, αυτό το είδος απάτης έχει εξελιχθεί αρκετά και πλέον οι απατεώνες αποσπούν μέχρι και μεγάλα χρηματικά ποσά σε μετρητά εξαπατώντας από το τηλέφωνο κυρίως ηλικιωμένους λέγοντας τους ότι το παιδί τους έχει μπλεξίματα με τον νόμο, για παράδειγμα από την εμπλοκή του σε κάποιο ατύχημα.

Πολλές φορές προσποιούνται ότι είναι αστυνομικοί ή άλλοι δημόσιοι λειτουργοί, ενώ το θράσος τους είναι τόσο μεγάλο που φτάνουν στο σημείο να προσποιηθούν ότι είναι και το ίδιο το παιδί των θυμάτων τους! Μάλιστα μέχρι και η ασυτνομία έφτασε στο σημείο να βγάλει σχετικό ενημερωτικό σποτ στην τηλεόραση!

Νέες απάτες μέσω τηλεφώνου


Μια νέα μορφή τηλεφωνικής απάτης έχει ήδη ξεκινήσει και για αυτό καλό είναι να είμαστε ενημερωμένοι ώστε να μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε αν μας συμβεί. Για την ακρίβεια πρόκειται για έναν "έξυπνο" τρόπο απάτης. κάτι σαν εξέλιξη του phishing.

τα πράγματα έχουν αλλάξει στις τηλεφωνικές απάτες
Είναι φυσικό επόμενο ότι με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και μαζί με αυτής των τρόπων με τους οποίους κάνουμε τις διάφορες συναλλαγές μας, ότι και η δουλειά των επίδοξων απατεώνων έχει γίνει κάπως πιο εύκολη.

Ενώ παλιότερα θα έπρεπε να μας αποσπάσουν μια σειρά από πληροφορίες όπως για παράδειγμα τον Αριθμό Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατηρίου, τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), την ημερομηνία γέννησης μας κλπ, τώρα ίσως ένα απλό και αθώο "ναι" από την ηχογραφημένη φωνή μας(!) να είναι αρκετό για να τρέχουμε και να μην φτάνουμε.

Σκεφτείτε ότι μια σειρά από συναλλαγές όπως αγορές, μεταφορές χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή ένα σωρό άλλες χρηματικές συναλλαγές μπορούν να γίνουν στο όνομα σας (και φυσικά εν αγνοία σας) απλά με μια ηχογράφηση της φωνής σας!

προσέξτε τι λέτε στο τηλέφωνο
Κι αυτό γιατί σε κάποιες περιπτώσεις, ένα απλό ναι με την φωνή σας, μπορεί να πάρει τη θέση της υπογραφής σας σε ένα είδος προφορικού συμβολαίου. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με το "δέχομαι" ή "συμφωνώ".

Σημειώστε ότι πολλές εταιρίες ή ακόμη και τράπεζες θεωρούν αυτόν τον αμφιλεγόμενο, όπως φαίνεται, νέο τρόπο "υπογραφής" απολύτως νόμιμο για τις συναλλαγές με τους πελάτες τους.

Ποιος είναι οι ύποπτες φράσεις - ερωτήσεις που χρησιμοποιούν οι απατεώνες


Για τον λόγο αυτό, αν ποτέ σας πάρει τηλέφωνο κάποιος άγνωστος αριθμός τηλεφώνου και ακούσετε από την άλλη πλευρά της γραμμής μια άγνωστη φωνή να σας λέει μια από τις παρακάτω φράσεις (όπου η πιο πιθανή απάντηση είναι ένα φαινομενικά αθώο "ναι") απλά κλείστε αμέσως το τηλέφωνο.

Οι πιο συνηθισμένες φράσεις που χρησιμοποιούνται για τον σκοπό αυτό είναι μεταξύ άλλων οι ακόλουθες:

» Με ακούτε;

» Μπορείτε να μιλήσετε αυτήν τη στιγμή;

» Είστε ο ιδιοκτήτης του σπιτιού;

» Αυτός ο τηλεφωνικός αριθμός ανήκει σε εσάς;

Και φυσικά πολλές άλλες αντίστοιχες. Επομένως αν βρεθείτε ποτέ σε αυτή τη θέση, δηλαδή αν ακούσετε κάποια από τις παραπάνω ερωτήσεις ή φράσεις, τότε απλά κλείστε αμέσως το τηλέφωνο. Έτσι θα έχετε το κεφάλι σας ήσυχο και θα μείνετε μακριά από προβλήματα και απάτες.

Τι προφυλάξεις μπορείτε να πάρετε για τις απάτες μέσω τηλεφώνου


Ευτυχώς, παρά το γεγονός ότι οι απάτες και οι απατεώνες έχουν εξελιχθεί αρκετά, εντούτοις υπάρχει ακόμη τρόπος να προφυλαχθείτε από αυτούς τους νέους και πολλές φορές ύπουλους τρόπους τηλεφωνικής απάτης. Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν εκτός από το να κλείσετε το τηλέφωνο:

Μην απαντάτε ποτέ σε κλήσεις από άγνωστους αριθμούς


Απλά και μόνο με το που θα σηκώσετε το τηλέφωνο σας, να ξέρετε ότι αμέσως κάνετε γνωστό στους πιθανούς απατεώνες - εγκληματίες ότι ο τηλεφωνικός αριθμός σας είναι σε ισχύ, δηλαδή λειτουργεί και άρα είναι σαν να τους λέτε ότι μπορεί ίσως να τους φανεί χρήσιμος στις όποιες απάτες μπορεί να σχεδιάζουν.

μην απαντάτε σε απόκρυψη
Επίσης, να έχετε πάντοτε στην άκρη του μυαλού σας ότι το τηλεφωνικό σας νούμερο μπορεί να μεταπωληθεί σε άλλους απατεώνες ή μη, κι έτσι να πέσετε είτε θύμα κάποιας απάτης είτε να δεχθείτε βροχή από spam πχ μηνύματα ή τηλεφωνικές κλήσεις για διαφημίσεις και προώθηση προϊόντων. Kάτι αντίστοιχο με τα chain emails δηλαδή.

Αν απαντήσετε στις κλήσεις αυτές, κάντε το με προσοχή


Αν αποφασίσετε να απαντήσετε στην κλήση ενός αγνώστου, προσπαθήστε να παραμείνετε όσο το δυνατόν πιο προσεκτικοί και δύσπιστοι, ειδικά αν σας απευθύνουν ερωτήσεις που περιλαμβάνουν το "ναι" σαν πιθανή απάντηση όπως αυτές που είδαμε πιο πάνω.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, όπως είπαμε και νωρίτερα είναι να κλείσετε αμέσως το τηλέφωνο. Αν παρόλα αυτά θέλετε να το τραβήξετε για να δείτε που το πάει ο συνομιλητής σας, μπορείτε να του απαντήσετε με μια ερώτηση του τύπου:

Ποιος είστε εσείς και για ποιο λόγο με καλείτε;


Στείλτε την ύποπτη κλήση στον τηλεφωνητή σας


Μπορείτε εύκολα να ρυθμίσετε το τηλέφωνο σας ώστε οι κλήσεις από άγνωστους αριθμούς να πηγαίνουν απευθείας στον τηλεφωνητή σας. Ή πιο απλά, μπορείτε απλά να μην απαντήσετε σε κάποια κλήση που θεωρείτε ότι είναι ύποπτη, έτσι ώστε αυτή να δρομολογηθεί αυτόματα στον τηλεφωνητή σας.

χρησιμοποιήστε τον τηλεφωνητή σας
Να είστε βέβαιοι ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση οι επίδοξοι απατεώνες - εγκληματίες να μπουν στη διαδικασία να αφήσουν ποτέ μήνυμα στον τηλεφωνητή σας.

Μην δίνετε ποτέ προσωπικές πληροφορίες από το τηλέφωνο


Γενικά δεν πρέπει για κανέναν απολύτως λόγω να γνωστοποιείτε σε οποιουσδήποτε τρίτους, και ιδιαίτερα σε αγνώστους, οποιεσδήποτε ευαίσθητες προσωπικές σας πληροφορίες, ακόμη κι αν ισχυρίζονται ότι εργάζονται σε κάποια εταιρία που γνωρίζετε ή για παράδειγμα στην τράπεζα σας.

Να είστε σίγουροι ότι κανένας υπάλληλος καμιάς σοβαρής εταιρίας και φυσικά καμιάς μεγάλης τράπεζας δεν πρόκειται να σας ζητήσει ποτέ προσωπικά στοιχεία από το τηλέφωνο. Αν χρειαστεί οτιδήποτε, το πολύ πολύ να σας ζητήσει να επισκεφτείτε κάποιο κατάστημα (για να ενημερώσετε πχ τα στοιχεία σας).

μην αποκαλύπτετε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα από το τηλέφωνο
Γενικά αυτά είναι πάνω κάτω τα σημεία που πρέπει να δώσετε την απαραίτητη προσοχή για να προστατευτείτε όσο το δυνατό καλύτερα από τις τηλεφωνικές απάτες και να μην θέσετε σε κίνδυνο τα χρήματα σας ή την περιουσία σας.

Και αν ανησυχείτε για το πόσο αγενές θα είναι να κλείσετε το τηλέφωνο κατάμουτρα σε κάποιον άγνωστο, καλύτερα να αναλογιστείτε πόσο άσχημα μπορείτε να μπλέξετε αν δεν το κάνετε ή αν εν πάσει περιπτώσει δεν δώσετε την δέουσα προσοχή.

Να είστε πάντα ασφαλείς και προσεκτικοί!Διαβάστε στη συνέχεια Ψεύτικα emails και spams, τι να προσέχετε
Σχετικά άρθρα

Τι είναι phishing και πώς μπορούμε να προστατευτούμε από αυτό
Τι είναι το phishing και πώς μπορούμε να πέσουμε θύμα του
Τι είναι αυτό το περιβόητο phishing και τι μπορούμε να κάνουμε για να το αντιμετωπίσουμε; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί, απλά και κατανοητά.
Όλη η αλήθεια για τα chain emails
chain emails
Τι είναι τα chain mails; Τι συμβαίνει με αυτά και πως σας εξαπατούν χωρίς να παίρνετε χαμπάρι; Διαβάστε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για αυτά!
Έπεσε το κινητό σε νερό; Δείτε τι να κάνετε!
κινητό στο νερό
Σας έπεσε το κινητό σας τηλέφωνο στο νερό καταλάθος; Μην απελπίζεστε! Δείτε τι μπορείτε να κάνετε ώστε να μπορέσετε ίσως να το σώσετε!
Λίγες πληροφορίες για τις κάρτες SIM κινητών τηλεφώνων
κάρτες sim
Δείτε σε αυτό το άρθρο λίγες ωραίες πληροφορίες για τις γνωστές σε όλους μας κάρτες SIM των κινητών τηλεφώνων, απλά και κατανοητά
6 iphone tips που τα σπάνε και πιθανόν να μην ξέρατε!
κολπάκια iphone
Αν έχετε iphone, τότε για ρίξτε μια ματιά σε αυτά τα κολπάκια, αξίζουν πραγματικά, είναι κρίμα να μην τα γνωρίζετε μιας και θα σας λύσουν τα χέρια!
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Απάτες μέσω τηλεφώνου: τι να προσέξετε
Kατηγορία: Τεχνολογία
Tags: τηλέφωνοκινητό τηλέφωνοαπάτεςphishingπροστασίααπατεωνιές
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Τι είναι ο ιός, trojan, worm, spyware, adware, malware;
κόλλησα ιό
Επειδή έχουμε μπερδέψει τα μπούτια μας, ποιές οι διαφορές μεταξύ virus-ιού, trojan horse, worm, spyware, adware, malware και τι ακριβώς είναι το καθένα;

Ποιά η διαφορά hacker-cracker;
hackers και crackers
Όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, το 90% των ανθρώπων χρησιμοποιούνε πάντα τη λάθος έννοια! Τι είναι hacker, τι cracker και ποια η διαφορά τους; Δείτε!

Πως να κάνετε τις online συναλλαγές σας με ασφάλεια
ασφάλεια συναλλαγών
Μικρά κολπάκια για να προσέχετε με τις online συναλλαγές σας μέσω internet. Δεν χρειάζετε να φοβάστε, αρκεί να είστε λιγάκι προσεκτικοί για απάτες.

Τι σημαίνει τρολ
Τι είναι το τρολ
Τι είναι αυτά τα περιβόητα τρολ που ακούμε καθημερινά; Ας δούμε απλά και κατανοητά στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί.

Πως να προστατέψω το wifi μου
Πως να προστατέψω το ασύρματο δίκτυο μου
Πως μπορείτε να θωρακίσετε το ασύρματο δίκτυο του σπιτιού ή του γραφείου σας; Ας δούμε ορισμένους εύκολους τρόπους στο άρθρο που ακολουθεί.

Τι είναι το cyberbullying
Τι είναι ο εκφοβισμός μέσω διαδικτύου
Τι είναι τελικά το περίφημο cyberbullying και πως μπορούμε να το εντοπίσουμε; Ας δούμε στο παρακάτω άρθρο.

Τι είναι phishing και πώς μπορούμε να προστατευτούμε από αυτό
Τι είναι το phishing και πώς μπορούμε να πέσουμε θύμα του
Τι είναι αυτό το περιβόητο phishing και τι μπορούμε να κάνουμε για να το αντιμετωπίσουμε; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί, απλά και κατανοητά.

Πως αντιμετωπίζεται το cyberbullying
Συμβουλές για την καταπολέμηση του cyberbullying
Ποιοι είναι οι κυριότεροι τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου του cyberbullying; Ας δούμε μερικές συμβουλές.

Τι είναι οι black hat hackers
Ποιοι είναι οι black hat hacker
Τι ακριβώς είναι οι black hat hackers και για ποιο λόγο ονομάζονται έτσι; Ας ρίξουμε λίγο φως στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί.

Τι είναι το parental control
Τι είναι και που χρησιμοποιείται ο γονικός έλεγχος
Τι είναι, που υπάρχει και πως χρησιμοποιείται το parental control; Ας δούμε απλά και κατανοητά στο άρθρο που ακολουθεί.

Τι είναι το VPN (Virtual Private Network)
Που χρειάζεται το vpn
Ίσως έχετε ακούσει κάπου για το VPN. Γνωρίζετε όμως πραγματικά περί τίνος πρόκειται; Τι σημαίνουν τα αρχικά του και ποιοι από εμάς το ...

Πράγματα που δεν πρέπει να ψάχνετε ποτέ στο internet
Τι να αποφεύγω να ψάχνω στο google
Οι περισσότεροι από εμάς, αν όχι όλοι, συνηθίζουμε να ψάχνουμε διάφορες πληροφορίες στο internet. Αυτό το κάνουμε μέσω ειδικά ...
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ