Τι είναι η επιστράτευση
Γενικά η επιστράτευση είναι μια σοβαρή ενέργεια που γίνεται μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις. Ας δούμε παρακάτω τι είναι ακριβώς, πως και πότε γίνεται απλά και κατανοητά όπως πάντα.
Τι είναι η επιστράτευση
Γενικά με τον όρο επιστράτευση χαρακτηρίζεται η αλλαγή της κατάστασης των στρατιωτικών δυνάμεων μιας χώρας από αυτήν της ειρηνικής περιόδου στην αντίστοιχη εμπόλεμη κατάσταση.
Σκοπός της είναι να συμπληρωθούν οι μονάδες του στρατού με ανθρώπινο προσωπικό, μεταφορικά μέσα και στρατιωτικό υλικό (πχ οπλισμό) λόγω έλλειψης σε καιρό ειρήνης, ώστε να αυξηθεί η δύναμη του προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει όσο το δυνατόν καλύτερα μια εξωτερική απειλή.
Η επιστράτευση, ανάλογα με το είδος της, γίνεται ύστερα από πρόσκληση και κατάταξη πρώτα των εφέδρων αξιωματικών, αλλά και οπλιτών (απλών φαντάρων) με ηλιακά όρια (αρχικά μέχρι 40 ετών και σε δεύτερη φάση μέχρι 45 ετών). Επίσης συνήθως επιτάσσονται και κάθε είδους υλικά και μέσα, τα οποία είτε φυλάσσονται σε αποθήκες είτε διαθέτουν στην κατοχή τους οι πολίτες της χώρας.
Για παράδειγμα σε περίπτωση πολέμου, ο στρατός ζητάει από τον κόσμο τα όπλα που έχει στην κατοχή του, ενώ μπορεί να ζητήσει και μεταφορικά μέσα, όπου συνήθως πρώτα επιτάσσονται τα βαριά οχήματα (τζιπ, SUV,φορτηγά κλπ).
Ποια είναι τα είδη επιστράτευσης που υπάρχουν
Όπως θα δούμε παρακάτω, υπάρχουν δύο είδη επιστράτευσης, η λεγόμενη γενική και η ειδική επιστράτευση.
Η γενική επιστράτευση αφορά τους έφεδρους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, αλλά και όλους όσους μπορούν να φέρουν όπλο (απλοί οπλίτες) ηλικίας έως 45 ετών στο σύνολο της επικράτειας μιας χώρας.
Αντίθετα η μερική επιστράτευση αφορά συνήθως μόνο συγκεκριμένες κλάσεις εφέδρων ή ειδικές κατηγορίες ή ειδικότητες (π.χ. μόνο αξιωματικούς, μόνο οπλίτες κλπ) ή ακόμη και μόνο συγκεκριμένες περιοχές της επικράτειας της χώρας που κηρύσσει την επιστράτευση.
Σε κάθε περίπτωση η μετακίνηση του ανθρώπινου προσωπικού που επιτάσσεται, δηλαδή των εφέδρων, γίνεται δωρεάν με κάθε πρόσφορο μεταφορικό μέσον (τρένα, φορτηγά, αεροπλάνα κλπ).
Ποιος κηρύσσει την επιστράτευση
Σύμφωνα με αυτό που ίσχυε παλιότερα στη χώρα μας, όταν το πολίτευμα ήταν βασιλευομένη δημοκρατία (δηλαδή όταν είχαμε βασιλιά) για να κηρυχθεί η επιστράτευση χρειαζόταν ένα βασιλικό διάταγμα, το οποίο συνήθως ανακοινώνονταν στην Βουλή (δηλαδή στους βουλευτές) την ίδια μέρα.
Σε διαφορετική περίπτωση, αν αυτό δεν ήταν εφικτό, τότε η ανακοίνωση στους βλουλευτές γινόταν στην επόμενη σύγκληση της Βουλής.
Βεβαίως, στις μέρες μας, όπου το πολίτευμα μας είναι προεδρευομένη δημοκρατία, η αρμοδιότητα κήρυξης της επιστράτευσης έχει περάσει στην Προεδρία της Δημοκρατίας με την έκδοση αντίστοιχου προεδρικού διατάγματος.
Η επιστράτευση μπορεί να κηρυχθεί με γενική πρόσκληση (π.χ. με διάγγελμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας), αλλά και προσωπικά στα πρόσωπα που επιτάσσονται. Στην τελευταία περίπτωση η διαδικασία είναι μυστική.
Βέβαια, σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία της επιστράτευσης είναι απόλυτα υποχρεωτική για όσους επιτάσσονται.