Το μόνο σίγουρο είναι ότι σε κάθε υπολογιστή που χρησιμοποιούμε για να συνδεθούμε στο internet πρέπει να έχουμε εγκατεστημένο κάποιο πρόγραμμα προστασίας από
ιούς, trojan, worm, spyware, adware, malware και άλλα τέτοια καλούδια.
Αξίζει, όμως, τον κόπο να
αγοράσει κανείς ένα πρόγραμμα
antivirus ή/και firewall ή είναι αρκετό το να χρησιμοποιήσει κάποια από τις
δωρεάν εκδόσεις που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο;
Η απάντηση είναι εξαρτάται. Και μάλιστα δεν είναι μόνο ένας παράγοντας που επηρεάζει την απόφαση μας, αλλά αρκετοί.
Ας δούμε παρακάτω τους δύο σημαντικότερους.
Ποιο είναι το επίπεδο γνώσεων μας στους υπολογιστές
Ο πιο σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας είναι το επίπεδο γνώσεων του επίδοξου χρήστη σχετικά με την επιστήμη των υπολογιστών. Ας το εξηγήσουμε, όμως, λίγο καλύτερα.
Οι αρχάριοι και οι βασικοί χρήστες υπολογιστών καλό θα ήταν να μην αρκεστούν σε ένα δωρεάν antivirus, αλλά να πληρώσουν για μια άδεια και να βάλουν ένα γνωστό λογισμικό.
Ο λόγος είναι ότι οι πληρωμένες εκδόσεις των προγραμμάτων που αγοράζουμε παρέχουν πλήρη υποστήριξη.
Έτσι, αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα στην πορεία, ο χρήστης θα επικοινωνήσει με την εξυπηρέτηση πελατών για να βρει την βοήθεια που χρειάζεται, ενώ σε αντίθετη περίπτωση ίσως χρειαστεί να πληρώσει αρκετά περισσότερα αν απευθυνθεί σε κάποιον επαγγελματία.
Ένα άλλο πλεονέκτημα που έχουν τα αγρασμένα προγράμματα έναντι των δωρεάν, είναι ότι οι ενημερώσεις γίνονται αυτόματα χωρίς να χρειαστεί κανείς να τις ψάχνει και να τις εγκαθιστά χειροκίνητα.
Επίσης, αυτό που φαίνεται εύκολη διαδικασία για έναν προχωρημένο χρήστη, δηλαδή η λήψη, η εγκατάσταση και η χρήση ενός δωρεάν προγράμματος από το διαδίκτυο, ίσως να μην είναι το ίδιο εύκολη για εμάς.
Πόσο χρόνο μπορούμε να διαθέσουμε
Εκτός από το επίπεδο γνώσεων, ένα άλλο ερώτημα που πρέπει να απαντήσει ο χρήστης πριν αποφασίσει είναι πόσο χρόνο έχει στη διάθεση του για να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα.
Κι αυτό γιατί μπορεί να χρειαστεί αρκετός χρόνος για να βρει κανείς την "καλύτερη" δωρεάν έκδοση, να κατεβάσει όλες τις τελευταίες ενημερώσεις και γενικά να σετάρει το πρόγραμμα και τελικά να μην έχει το επιθυμητό επίπεδο ασφάλειας.
Μην ξεχνάτε ότι συνήθως οι δωρεάν εκδόσεις παρέχουν μόνο κάποιο βασικό επίπεδο ασφάλειας γεγονός που σημαίνει ότι για να χρησιμοποιήσει κάποιος όλες τις δυνατότητες του προγράμματος πρέπει να πληρώσει.
Αυτό σημαίνει ότι για κάποιους ανθρώπους ίσως είναι προτιμότερο να πληρώσουν για μια άδεια, από το να χάσουν τον χρόνο τους με όλα τα παραπάνω.
Τώρα αν κάποιος έχει χρόνο και διάθεση να το ψάξει, σίγουρα θα βρει πολλές πληροφορίες για να ρυθμίσει το δωρεάν antivirs που θα επιλέξει.
Αντίστοιχα, υπάρχουν και πολλές συζητήσεις σε φόρουμ, όπου μπορεί να ζητήσει βοήθεια αν κάτι πάει στραβά.
Είναι προφανές ότι οι δύο λύσεις έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Η τελική απόφαση είναι καθαρά δική σας.
Διαβάστε στη συνέχεια
Τι είναι ο ιός, trojan, worm, spyware, adware, malware;
Τι είναι το parental control
Τι είναι, που υπάρχει και πως χρησιμοποιείται το parental control; Ας δούμε απλά και κατανοητά στο άρθρο που ακολουθεί.
Πόσο ασφαλές είναι το mobile internet
Αλήθεια είναι το ίντερνετ μέσω κινητών συσκευών όσο ασφαλές νομίζουμε; Ας δούμε στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί.
Πως να προστατέψω το wifi μου
Πως μπορείτε να θωρακίσετε το ασύρματο δίκτυο του σπιτιού ή του γραφείου σας; Ας δούμε ορισμένους εύκολους τρόπους στο άρθρο που ακολουθεί.