coolweb


Γιατί δεν μπορώ να κόψω το κάπνισμα

Γιατί δεν μπορώ να κόψω το τσιγάρο

Το κάπνισμα είναι ίσως η χειρότερη συνήθεια που μπορεί να υιοθετήσει ένας άνθρωπος. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με διάφορες έρευνες προκαλεί περισσότερους θανάτους από όλα τα τροχαία δυστυχήματα, τις δολοφονίες και τις αυτοκτονίες συνολικά.

Επίσης είναι η κύρια αιτία του καρκίνου του πνεύμονα, του φάρυγγα, του στόματος, της ουροδόχου κύστης αλλά και όλων των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Μπορούμε με απόλυτη σιγουριά να αναφερθούμε και στην αρνητική επίδραση του καπνίσματος στην υγεία του δέρματος, τη λευκότητα των δοντιών, τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, του θυρεοειδούς αδένα, των νεφρών.

το κάπνισμα βλάπτει
Αξιοσημείωτη είναι και η αντιαισθητική μυρωδιά του καπνίσματος, η λεγόμενη "καπνίλα", η οποία χαρακτηρίζει τον μανιώδη καπνιστή, ειδικά όταν αυτός βρίσκεται σε κλειστό χώρο.

Και αφού το κάπνισμα είναι τόσο βλαβερό γιατί όλο και περισσότεροι άνθρωποι το ξεκινούν και μάλιστα σε ιδιαίτερα νεαρή ηλικία; Ας δουμε!

Γιατί καπνίζουν οι άνθρωποι


Η αλήθεια είναι ότι οι λόγοι που ωθούν τους ανθρώπους σε αυτήν την ομολογουμένως πολύ κακή συνήθεια μπορεί να είναι πολλοί και διάφοροι, όπως για παράδειγμα μεταξύ άλλων:

» Η ανάγκη των νέων να γίνουν αποδεκτοί από την παρέα ή το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο: πολλοί έφηβοι ξεκινούν το κάπνισμα επειδή θέλουν να νοιώσουν μοντέρνοι και αποδεκτοί από την παρέα τους.

» Γιατί νοιώθουν μοναξιά και βρίσκουν στο τσιγάρο ένα φίλο.

» Γιατί αισθάνονται ότι το τσιγάρο τους χαλαρώνει.

» Επειδή πιστεύουν ότι αποκτούν θηλυκότητα ή ανδρισμό αντίσοτοιχα. Πρέπει να τονιστεί ότι οι περισσότερες ντίβες και πιο ποθητοί σταρ του σινεμά , τόσο στον Ελληνικό όσο και στο Παγκόσμιο κινηματογράφο, απαθανατιζόντουσαν με το τσιγάρο στο χέρι, περνώντας υποσυνείδητα σε ανθρώπους ότι για να έχουν σεξουαλικότητα και να είναι ποθητοί πρέπει να καπνίζουν και οι ίδιοι.

» Επειδή το έχουν απλά συνηθίσει, το βλέπουν δηλαδή σαν μια συνήθεια ή σαν μια ασχολία.

Για ποιον λόγο όμως δεν μπορούμε να κόψουμε το κάπνισμα αν το ξεκινήσουμε; Ποιος είναι ο μηχανισμός με τον οποίο μας επηρεάζει και μας δημιουργεί εθισμό; Ας δούμε!

Πως λειτουργεί ο φαύλος κύκλος του καπνίσματος


Η νικοτίνη του τσιγάρου επηρεάζει αμέσως τον ανθρώπινο εγκέφαλο ο οποίος εκκρίνει μία ορμόνη, τη ντοπαμίνη , γνωστή και ως η ορμόνη της χαράς. Για αυτό και ο μανιώδης καπνιστής νοιώθει άγχος όταν μείνει αρκετές ώρες ή καιρό χωρίς τσιγάρο και αρχίζει να αισθάνεται καλά μόλις ανάψει πάλι το τσιγάρο.

Έτσι, το τσιγάρο παίρνει τα εύσημα για τη χαλάρωση που αισθάνεται ο καπνιστής, αλλά δεν κατηγορείται για την ύπαρξη του άγχους που η έλλειψή του δημιουργεί.


Και φυσικά με αυτόν το τρόπο, ο άνθρωπος υποδουλώνεται πνευματικά σε μία νοσηρή συνήθεια που τον εξαντλεί τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά, αλλά ακόμη και οικονομικά.

Γιατί δεν μπορούμε να κόψουμε το κάπνισμα


Για τους περισσότερους καπνιστές (περιστασιακούς ή μόνιμους) το κάπνισμα είναι μια συνήθεια που τους βοηθάει στην καταπολέμηση του άγχους, στη μείωση της έντασης της ημέρας, αλλά και στην χαλάρωση.

Με άλλα λόγια, η βλαβερή αυτή συνήθεια παρουσιάζεται ως μέσο αντιμετώπισης διάφορων καταστάσεων που δημιουργούν στρες και άγχος, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν το τσιγάρο ως έναν "φίλο" που μπορεί να τους δώσει παρηγοριά στις όποιες δύσκολες στιγμές πιθανόν να περνούν.

το τσιγάρο δεν διώχνει πραγματικά το άγχος
Έτσι, η διακοπή του καπνίσματος για τους ανθρώπους αυτούς γίνεται πολύ δύσκολη, αν όχι αδύνατη, μιας και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με αυτές τις αντιλήψεις.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες πάντως, η διακοπή του καπνίσματος είναι θέμα ψυχολογίας. Συγκεκριμένα θεωρούν ότι δεν είναι θέμα του πόσο ικανός είναι κάποιος να βάλει όρια στον εαυτό του, αλλά πόσο ικανός θεωρεί ο ίδιος ότι είναι.

Μάλιστα υποστηρίζουν ότι όσο πιο έτοιμος αισθάνεται κάποιος να εγκαταλείψει μια για πάντα τη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος, τόσο βλέπει τα πλεονεκτήματα του καπνίσματος να είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματα.

Πως μπορεί να προφυλαχθεί κάποιος από το τσιγάρο


Το κάπνισμα είναι μία επιβλαβής συνήθεια και από τα πιο άσχημα πράγματα που ένας άνθρωπος μπορεί να κάνει για τον εαυτό του. Είναι σημαντικό λοιπόν να υπάρχει ενημέρωση για όλες τις ηλικίες, αλλά κυρίως για τους εφήβους, με ανάλογες καμπάνιες.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι νέοι άνθρωποι ότι δεν χρειάζεται να ακολουθούν την μάζα, αλλά να έχουν δική τους άποψη για τα πράγματα. Επίσης, είναι απαραίτητο να μάθουν να λένε όχι σε διάφορες κακές συνήθειες ή προτάσεις, ακόμη κι αν αυτές προέρχονται από την ίδια την παρέα, τον πιο στενό φίλο ή φίλη ή και οποιονδήποτε άλλο.

Πείτε όχι στο κάπνισμα
Μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι η μόλυνση του περιβάλλοντος ή τα καυσαέρια των αυτοκινήτων είναι εξίσου επιβλαβή και καταστροφικά για την υγεία. Αυτό είναι γεγονός, αλλά θα τα ανέπνεε ποτέ κανείς εσκεμμένα, θα αγωνιούσε και θα είχε νεύρα αν ζούσε χωρία αυτά;

Ένας καπνιστής όχι μόνο γίνεται αποδέκτης της μόλυνσης του περιβάλλοντος αλλά και όλων των καρκινογόνων ουσιών που εμπεριέχονται μέσα στο τσιγάρο.

Ποτέ δεν είναι αργά για έναν καπνιστή να ελευθερωθεί από τη νοσηρή αυτή συνήθεια και ποτέ δε θα είναι λάθος για έναν μη καπνιστή το γεγονός ότι δεν το δοκίμασε ποτέ. Ας ζήσουμε όλοι ως μη καπνιστές, μπορούμε!

Το coolweb.gr ευχαριστεί θερμά την Μαρία Σκαμπαρδώνη για τη συγγραφή αυτού του άρθρου.
Διαβάστε στη συνέχεια Ποιες βλαβερές ουσίες περιέχει το τσιγάρο
Σχετικά άρθρα

Καρκίνος του πνεύμονα: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Τι είναι ο καρκίνος του πνεύμονα και τι συμπτώματα έχει;
Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την πιο συχνή μορφή καρκίνου παγκοσμίως, με τα τελευταία χρόνια να βρίσκεται σε ιδιαίτερη άνθιση ...
Πως να κόψω το κάπνισμα;
πως να κόψω το κάπνισμα
Πως να κόψω το κάπνισμα; Είναι τόσο δύσκολο; Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να απαλλαγείτε από το τσιγάρο και να καταφέρετε να το κόψετε!
Πως να μην πάρω κιλά κόβοντας το τσιγάρο
Πως κόβω το τσιγάρο χωρίς να παχύνω
Πως μπορείτε να απαλλαγείτε από το κάπνισμα χωρίς να πάρετε κιλά; Υπάρχει άραγε εύκολος τρόπος; Ας δούμε μερικές απλές συμβουλές!
Πότε θα πεθάνω
Δες πότε θα πεθάνεις
Πολλοί αναρωτιούνται για το πότε θα πεθάνουν; Υπάρχει άραγε απάντηση σε αυτό το ερώτημα; Ας δούμε!
Υγιεινές τροφές που παχαίνουν. Μέρος 1ο
Ποιες τροφές να αποφύγω;
Ποιες είναι οι λεγόμενες ανθυγιεινές "υγιεινές" τροφές; Ας δούμε αναλυτικά σε αυτό το πρώτο μέρος τις υποτιθέμενες καλές τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Γιατί δεν μπορώ να κόψω το κάπνισμα
Kατηγορία: Υγεία
Tags: τσιγάροκαπνόςκάπνισμαβλάπτειπροβλήματα υγείαςκαρκίνος
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Πως να κόψω το κάπνισμα;
πως να κόψω το κάπνισμα
Πως να κόψω το κάπνισμα; Είναι τόσο δύσκολο; Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να απαλλαγείτε από το τσιγάρο και να καταφέρετε να το κόψετε!

Πως να μην πάρω κιλά κόβοντας το τσιγάρο
Πως κόβω το τσιγάρο χωρίς να παχύνω
Πως μπορείτε να απαλλαγείτε από το κάπνισμα χωρίς να πάρετε κιλά; Υπάρχει άραγε εύκολος τρόπος; Ας δούμε μερικές απλές συμβουλές!

Ποιες βλαβερές ουσίες περιέχει το τσιγάρο
Τι δηλητήρια περιέχει το τσιγάρο
Το τσιγάρο, κατά κοινή παραδοχή, είναι η πιο βλαβερή επιλογή που μπορεί να επιλέξει κάποιος συνειδητά για τον εαυτό του. Είναι η ...
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ