coolweb


Ηλιακό φως VS τεχνητό στη φωτοσύνθεση φυτών

ηλιακό φως

Διαβάστηκε: 19.201 φορές
Εντάξει, πολλοί από μας ξέρουμε πως το ηλιακό φως με το φως της λάμπας(το τεχνητό), δεν είναι το ίδιο για τα φυτά και τη φωτοσύνθεση. Γιατί όμως;
Το φως είναι ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία σε συγκεκριμένο φάσμα συχνοτήτων. Είναι παρόμοιο είτε είναι ηλιακό φως είτε φως παραγόμενο από ηλεκτρική λάμπα.

Το φως που παράγεται από διαφορετικές πηγές διαφέρει το ένα από το άλλο στην ένταση και στην κατανομή των μηκών κύματος στο φάσμα τους.

φωτοσύνθεση
Η φωτοσύνθεση μπορεί να πραγματοποιηθεί και σε φως που εκπέμπεται από μία ηλεκτρική λάμπα εάν έχει αρκετή ένταση κόκκινου και μπλε φωτός.

Το παραπάνω έχει σημασία γιατί μόνο το φως που έχει μήκη κύματος που ανταποκρίνονται στο μπλε και στο κόκκινο φως συμμετέχει ενεργά στη φωτοσύνθεση.


Στην πραγματικότητα, υπάρχουν βέβαια φυτά που αναπτύσσονται στα εργαστήρια κάτω από τεχνητές προϋποθέσεις, αν και βέβαια αυτές δεν είναι φυσιολογικές. Αυτό ομως δεν παύει να σημαίνει ότι τα φυτά δεν αναπτύσσονται, ή ότι είναι προβληματικά.


Συχνά, φυτά αναπτύσσονται σε θερμοκήπια με τεχνητό φωτισμό και όπως όλοι μας πάνω κάτω, έχουμε τα φυτά μας μέσα στο σπίτι όπου τις περισσότερες φορές υπάρχει ελάχιστο αν όχι ανύπαρκτο ηλιακό φως.


Έτσι, προσαρμόζονται και κάνουν όση φωτοσύνθεση μπορούν, είτε από το ελάχιστο ηλιακό φως, είτε από το τεχνητό φως που έχουμε στους χώρους αυτούς και καταφέρνουν να ζήσουν έτσι.

Διαβάστε στη συνέχεια Γιατί το γρασίδι είναι πράσινο;


Σχετικά άρθρα

Γιατί τα φυτά χρειάζονται νερό - πότισμα;
φυτά και νερό
Γιατί λοιπόν τα φυτά χρειάζονται νερό (και φυσικά πότισμα ώστε να έχουν επαρκη ποσότητα) και που τους χρησιμεύει; Ας δούμε εδώ!
Γιατί το χιόνι είναι άσπρο
Γιατί το χιόνι είναι λευκό
Αλήθεια αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί το χιόνι είναι λευκό; Πως προέκυψε αυτό; Δείτε στο άρθρο που ακολουθεί, έχει ενδιαφέρον!

Σχόλια

Αριάνα ▾
  (στις 30-12-2014)
Γεια σας! Η ιστοσελίδα σας είναι καταπληκτική. Θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση. Έχω ένα μικρό κλωναράκι βασιλικού μήκους κατά προσέγγιση 6 εκατοστών. Μήπως μπορείτε να μου πείτε εάν γίνεται να επιβιώσει μόνο του? Προσωρινά το έχω βάλει σε ένα μικρό ποτηράκι με νερό. Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για να το βοηθήσω? Οι συμβουλές και η βοήθειά σας θα μου είναι πραγματικά πολύτιμες. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Σταμάτης ▾
  (στις 31-12-2014)
Grande ;)
  (στις 03-01-2015)
Αριάνα σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. όσον αφορά στην ερώτησή σου, ο βασιλικός δε χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Το μόνο που χρειάζεται είναι αρκετό φως, αλλά όχι απευθείας έκθεση στον ήλιο, και πολύ νερό, άρα συχνό, σχεδόν καθημερινό πότισμα. Αν ακολουθήσεις αυτές τις δύο βασικές οδηγίες, δεν θα έχεις πρόβλημα.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Ηλιακό φως VS τεχνητό στη φωτοσύνθεση φυτών
Kατηγορία: Φύση - Περιβάλλον
Tags: φυσικό φωςτεχνητό φωςφυτάφωςφωτοσύνθεση
Έχει 3 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Γιατί τα δέντρα ρίχνουν τα φύλλα τους το φθινόπωρο;
φύλλα πέφτουν
Το φθινόπωρο, όλα σχεδόν τα δέντρα και κάποια φυτά, τα λεγόμενα φυλλοβόλα, ρίχνουν τα φύλλα τους. Γιατί το κάνουν αυτό; Τι γλιτώνουν και τι κερδίζουν;

Γαϊδουράγκαθο: ένα άχρηστο φυτό ή μήπως όχι;
γαϊδουράγκαθο
Είναι το γνωστό σε όλους μας γαϊδουράγκαθο. Πολλοί νομίζουμε ότι είναι κάποιο φυτό χωρίς χρησιμότητα… Λάθος. Διαβάστε και θα καταλάβετε!

Γιατί τα λουλούδια έχουν χρώματα;
χρώματα λουλούδια
Αλήθεια, γιατί όλα σχεδόν τα λουλούδια έχουν τόσο όμορφα και ζωηρά χρώματα; Για λόγους ομορφιάς και αισθητικής; Ή μήπως για κάποιον άλλο λόγο;

Πως ο κάκτος επιβιώνει χωρίς νερό;
κάκτος και νερό
Αλήθεια, πως είναι δυνατόν ο κάκτος να επιβιώνει χωρίς νερό όπως για παράδειγμα στην έρημο; Τι το ιδιαίτερο έχει που του δίνει αυτό το προτέρημα;

Τρώνε τα φυτά; Υπάρχουν σαρκοφάγα;
σαρκοφάγα φυτά
Σκεφτήκατε ποτέ πως μπορεί να υπάρχουν φυτά τα οποία να τρώνε; Κι όμως υπάρχουν! Δεν εννοούμε να παίρνουν θρεπτικά συστατικά από το χώμα και τον ήλιο...

Πως οι μέλισσες συμβάλλουν στην αναπαραγωγή των φυτών;
μέλισσες
Πως οι μέλισσες που συλλέγουν νέκταρ και γύρη, βοηθάνε στην αναπαραγωγή των φυτών; Τι είναι η επικονίαση και πως συμβαίνει; Δείτε!

Γιατί ορισμένα φυτά - λουλούδια μυρίζουν όμορφα;
λουλούδια μυρίζουν
Αναρωτηθήκατε ποτέ για ποιό λόγο τα λουλούδια και κάποια φυτά μυρίζουν όμορφα; Τίποτα δεν είναι τυχαίο, υπάρχει συγκεκριμένος λόγος...

Γιατί τα φυτά και τα δέντρα έχουν ρίζες;
ρίζες φυτών
Αλήθεια, γιατί τα φυτά και τα δέντρα έχουν ρίζες και για ποιο λόγο βρίσκονται οι ρίζες τους κάτω από το έδαφος; Ας δούμε λοιπόν, απλά και κατανοητά!

Κινούνται τα φυτά;
μετακίνηση φυτών
Κινούνται τα φυτά άραγες; Ή όχι; Ένα μόνο θα σας πούμε, τα φυτά είναι πιο έξυπνα από όσο νομίζουμε, για ρίξτε μια ματιά εδώ αν κινούνται ή όχι...

Όταν πέφτει ένα φύλλο πονάει το δέντρο;
δέντρα πονάνε
Ας δούμε λοιπόν σε αυτό το άρθρο τι σημαίνει για το δέντρο όταν πέφτει ένα φύλλο: νιώθει πόνο; Τραυματίζεται; Τι συμβαίνει στο δέντρο;

Γιατί τα φυτά χρειάζονται νερό - πότισμα;
φυτά και νερό
Γιατί λοιπόν τα φυτά χρειάζονται νερό (και φυσικά πότισμα ώστε να έχουν επαρκη ποσότητα) και που τους χρησιμεύει; Ας δούμε εδώ!

Τα φυτά αισθάνονται - νιώθουν;
φυτά τραυματίζονται
Πιστεύετε πως τα φυτά νιώθουν ερεθίσματα εξωτερικά; Καταλαβαίνουν τους τραυματισμούς και γενικά τι γίνεται με αυτά κατά τη διαδικασία τραυματιμού τους;
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ