coolweb


Τι συμβαίνει και καιγόμαστε με τις καυτερές πιπεριές;

κάψιμο καυτερά

Διαβάστηκε: 37.767 φορές
Γιατί καιγόμαστε με τα καυτερά; Τι συμβαίνει στο στόμα μας και τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να διώξουμε το κάψιμο από πχ μία καυτερή πιπεριά;
Αν το σκεφτείτε, είναι περίεργο φαινόμενο. Στην ουσία, το κάψιμο από καυτερές πιπεριές, σκόρδα, κλπ, βασίζεται σε μία ουσία που "ξεγελάει" τον οργανισμό μας.

Δεν θα αναλύσουμε σε βάθος, θα δούμε τι συμβαίνει απλά, όμορφα και κατανοητά!

Γιατί νιώθουμε κάψιμο;

Σε κάθε σημείο του σώματός μας έχουμε νεύρα. Αυτά τα νεύρα ουσιαστικά είναι αισθητήρια και ειδοποιούν τον εγκέφαλο αν υπάρξουν τυχόν επικίνδυνα φαινόμενα στην κάθε περιοχή του σώματός μας. Ο εγκέφαλος δέχεται το σήμα αυτό σαν πόνο, γι’ αυτό και πονάμε στην περιοχή που διεγέρθηκαν τα νεύρα.

Αυτά τα νεύρα διεγείρονται είτε σε ακραίες θερμοκρασίες, είτε σε έντονες μηχανικές διεγέρσεις όπως είναι το τσίμπημα, το κόψιμο, κλπ, είτε σε επικίνδυνες για το δέρμα χημικές ουσίες.

Οπότε αυτό που συμβαίνει είναι το εξής:

κάψιμοΟι καυτερές πιπεριές, τα σκόρδα, κλπ, έχουν μέσα τους μία χημική ουσία που δεν είναι επικίνδυνη για το δέρμα ή τον οργανισμό.
Όμως αυτή η ακίνδυνη ουσία, μπερδεύει τα νεύρα και αυτά διεγείρονται, προειδοποιώντας, ας το πούμε έτσι απλά, τον εγκέφαλο ότι ήρθαν σε επαφή με επικίνδυνη χημική ουσία.

Έτσι, νιώθουμε κάψιμο σαν το κάψιμο που θα είχαμε από πχ αν πίναμε κεζάπ!


Γιατί όμως δεν καιγόμαστε στα χέρια αλλά μόνο στο στόμα, στα μάτια, κλπ;

Να αναφέρουμε πως τα νεύρα σε διάφορα σημεία του σώματος, έχουν διαφορετική ευαισθησία, ανάλογα με την περιοχή.

Σε περιοχές που είναι πιο ευαίσθητες, τα νεύρα είναι εξίσου πιο ευαίσθητα.

καυτερή πιπεριάΈτσι, αν πιάσουμε το εσωτερικό μίας καυτερής πιπεριάς, δεν αντιλαμβάνονται τα νεύρα των χεριών αυτή τη χημική ουσία που μεταφέρουν πάνω τα χέρια μας, λόγω της μειωμένης ευαισθησίας τους.

Αν όμως αγγίξουμε τα μάτια μας, με τα χέρια που έχουν πάνω τους τη χημική ουσία, τότε τα νεύρα των ματιών διεγείρονται και νιώθουμε κάψιμο.

Επειδή τα νεύρα στην περιοχή των ματιών είναι ακόμα πιο ευαίσθητα από αυτά του στόματός μας, μπορεί να δημιουργηθεί κοκκινίλα ή ακόμα και πρήξιμο του ματιού. Αυτά τα φαινόμενα είναι καθαρό αποτέλεσμα άμυνας του οργανισμού μας, σε μία χημική ουσία που θεωρεί επικίνδυνη, που στην ουσία δεν είναι! Κάτι σαν την αλλεργία δηλαδή!

Γιατί το κάψιμο δεν είναι στιγμιαίο και είναι παρατεταμένο;

Όταν καούμε, η ουσία αυτή μένει προσκολλημένη πχ στο στόμα μας, με αποτέλεσμα να γίνονται αυτά που προαναφέραμε. Τρώγοντας όμως κι άλλες τροφές, σταδιακά διώχνουν και συμπαρασύρουν την ουσία αυτή στο στομάχι.

χημική ουσίαΓια να καταλάβετε αυτό με την προσκόλληση, αυτή η χημική ουσία είναι σαν ένα είδος λαδιού.

Σκεφτείτε, το λάδι προσκολλάει με τρόπο που δεν μπορούμε να το διώξουμε εύκολα από πχ τα χέρια μας. Αυτό συμβαίνει και εδώ.

Έτσι, σταδιακά τα νεύρα νιώθουν την ουσία να μειώνεται και μειώνεται αντίστοιχα και η διέγερσή τους, μέχρι που όταν εκλείψει, ας το πούμε απλά, ησυχάζουν. Τότε νιώθουμε το κάψιμο να έχει σταματήσει ολοκληρωτικά.

Πως διώχνουμε το κάψιμο αποτελεσματικά;

Όπως αναφέραμε λίγο πριν, αυτή η ουσία έχει τις ίδιες ιδιότητες με το λάδι. Προσκολλάται και δεν φεύγει εύκολα.

Αντίστοιχα με το λάδι, την ουσία αυτή δεν μπορεί να τη διώξει το νερό! Το νερό το μόνο που κάνει, είναι να δροσίζει ας το πούμε προσωρινά την "καμμένη" περιοχή, απαλύνοντας τον πόνο για λίγο, χωρίς όμως καμία εξέλιξη στην αποβολή της ουσίας αυτής!

Οι πιο αποτελεσματικοί μέθοδοι είναι να:

1) φάτε ψωμί
Το ψωμί απορροφά και διώχνει την ουσία αυτή, όπως ακριβώς κάνει και με το λάδι!

2) πιείτε γάλα
Το γάλα περιέχει μία ουσία που λέγεται καζεΐνη, και αυτή θα διώξει αποτελεσματικά τη χημική ουσία!

Δοκιμάστε και θα μας θυμηθείτε, καλές μάσες! :)

Διαβάστε στη συνέχεια Γιατί μερικές πιπεριές είναι καυτερές;







Σχόλια

Ψυγειοπόντιξ ▾
  (στις 03-09-2010)
Όμορφο άρθρο για όσους ενδιαφέρονται για τα καυτερά! Εξηγεί αρκετά καλά και με απλά λογάκια για να είναι κατανοητό απο όλα τα παιδάκια.

Ίσως να σας ενδιαφέρει και ένα πιο εκτεταμένο άρθρο περι πιπεριών και καψαικίνης του οποίου αυτό το άρθρο εδώ θα μπορούσε να αποτελεί εισαγωγή του ώστε να γίνει πιο κατανοητό: http://www.fridge.gr/zb/5636/chili-peppers/
Γιάννης ▾
  (στις 07-11-2011)
Εξαιρετικο! Είμαι λάτρης της καυτερής πιπεριάς και έμαθα αρκετά! Ευχαριστώ
Ειρηνη ▾
  (στις 31-10-2015)
Εμενα μου επεσε στα χερια πως να την βγαλω????
  (στις 31-10-2015)
Ειρήνη, δυστυχώς δεν υπάρχει τρόπος να την βγάλεις εντελώς. Πλύνε καλά τα χέρια σου με νερό και σαπούνι και απέφυγε για αρκετές ώρες να ακουμπήσεις τα μάτια σου ή άλλα ευαίσθητα σημεία του σώματος.




ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Τι συμβαίνει και καιγόμαστε με τις καυτερές πιπεριές;
Kατηγορία: Φύση - ΠεριβάλλονΆνθρωποςΦαγητό - Ποτό
Tags: κάψιμοκαυτεράκαυτερές πιπεριέςπιπεριέςστόμαλαχανικά
Έχει 4 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Γιατί μερικές πιπεριές είναι καυτερές;
καυτερές πιπεριές
Γιατί κάποιες πιπεριές είναι καυτερές ενώ άλλες όχι; Που οφείλεται αυτό το φαινόμενο και γιατί φτιάχτηκαν ώστε να μας προκαλούνε κάψιμο;! Ας δούμε λοιπόν!

Ποια είναι η θρεπτική αξία των λαχανικών και πως να τα καταναλώσετε
Η θρεπτική αξία των λαχανικών
Τα λαχανικά είναι το δώρο της φύσης που παρέχει τροφή σε όλα τα έμβια όντα. Μία τροφή, η οποία είναι προικισμένη με όλα σχεδόν τα ...
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.



Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ