coolweb


Τι διαφορά έχουν τα οικολογικά με τα βιολογικά προϊόντα;

διαφορές οικολογικών βιολογικών προϊόντων

Διαβάστηκε: 15.571 φορές
Επειδή πολλοί από εμάς συγχέουμε αυτές τις δύο έννοιες, ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν μια και καλή τι είναι τα οικολογικά και τι τα βιολογικά προϊόντα!
Τα βιολογικά προϊόντα δεν έχουν απλά μία - δύο διαφορές σε σχέση με τα οικολογικά, αλλά είναι δύο έννοιες που υποδηλώνουν κάτι εντελώς διαφορετικό.

Το μόνο κοινό είναι ότι πρόκειται για προϊόντα, αν και διαφέρει ο τύπος τους...

Τα βιολογικά προϊόντα

τι είναι βιολογικά προϊόνταΤα βιολογικά προϊόντα είναι συνήθως τρόφιμα ή και άλλα προϊόντα τα οποία χρησιμοποιούμε στον οργανισμό μας και πολύ απλά, θέλουμε να είναι όσο πιο υγιεινά γίνεται!

Για την ακρίβεια, είναι προϊόντα που καλλιεργούνται και μεγαλώνουν χωρίς φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα και άλλα τέτοια χημικά. Είναι όπως ακριβώς θα παράγονταν από τη μάνα φύση!

Όπως αντιλαμβάνεστε, τα βιολογικά προϊόντα είναι πιο ακριβά, για το λόγο ότι είναι πιο δύσκολο να δώσουν "υγιείς" καρπούς μιας και τα ζιζάνια... καραδωκούν.

Επίσης, χωρίς τη "χημική" παρέμβαση, είναι πιο δύσκολο να πάρουμε μεγάλες "υγιείς"(που δεν χάλασαν, που δεν σκουλίκιασαν, κλπ) ποσότητες, οπότε η παραγωγή είναι αρκετά πιο περιορισμένη.

Έτσι, για να βγει κέρδος από μία τέτοια παραγωγή, θα πρέπει η πώληση να γίνεται σε υψηλότερη τιμή.

Αλλά είναι πιο υγιεινά, μιας και δεν βάζουμε μέσα μας τα κατάλοιπα των χημικών που προαναφέραμε...

Αλλιώς, ονομάζονται προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας.


Τα οικολογικά προϊόντα

τι είναι οικολογικά προϊόνταΤώρα, οικολογικά προϊόντα είναι τα προϊόντα αυτά που έχουν σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος, είτε κατά τη χρήση τους, είτε κατά την απόρριψή τους (περιορίζουν τη ρύπανση στο ελάχιστο).

Μερικά παραδείγματα οικολογικών προϊόντων είναι:

√ οι χάρτινες σακούλες
αποσυντίθενται πολύ γρηγορότερα σε σχέση με τις νάυλον όταν τις θάβουμε

√ οικολογικά καθαριστικά
που καταλήγουν αφού τα χρησιμοποιήσαμε; στη θάλασσα. Τα οικολογικά καθαριστικά δεν την ρυπαίνουν τόσο σε αντίθεση με τα άλλα

√ "πράσινες" ηλεκτρικές - ηλεκτρονικές συσκευές
καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα, με αποτέλεσμα, έμμεσα να περιορίζουν τους ρύπους της ΔΕΗ στην ατμόσφαιρα

√ προϊόντα κατασκευασμένα από ανακυκλώσιμα υλικά
που σημαίνει ότι μετά τη χρήση τους, μπορούμε να τα ανακυκλώσουμε κι έτσι να μην καταλήξουν στα σκουπίδια

κλπ (πιστεύουμε το πιάσατε το νόημα!)

διαφορές οικολογικών και βιολογικών προϊόντων
Οπότε αντιλαμβάνεστε ότι οι διαφορές οικολογικών και βιολογικών προϊόντων δεν υφίστανται, για το λόγο ότι είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα!Σχόλια

Βαλαντης ▾
  (στις 03-11-2013)
Δηλαδή, λογικά δεν μπορεί να υπάρχει διαφορά στο βιολογικό και στο οικολογικό ελαιόλαδο, διότι το ελαιόλαδο δεν μπορεί να εινε άλλο από βιολογικό; κατάλαβα σωστά;;;
  (στις 08-11-2013)
Σωστά!

Οικολογικά για παράδειγμα μπορεί να είναι τα λάδια του αυτοκινήτου: όταν απορρίπτονται δεν δηλητηριάζουν το οικοσύστημα.
Νικος ▾
  (στις 17-01-2016)
Μετά λόγου γνώσης θα διαφωνήσω με τον ορισμό που δίνετε για τη διαφορά μεταξύ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ και ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ προϊόντων. Προσωπικά επειδή χω ασχοληθεί με το νομικό χαρακτήρα του θέματος, θα σας δώσω την ερμηνεία που δίνει η ΟΔΗΓΙΑ ΕΕ για το χαρακτηρισμό:

1. ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ειναι τα προϊόντα (σωστά το έχετε γράψει) που παράγονται απο τη γη χωρίς να προστεθούν χημικές ουσίες η χημικά λιπάσματα. Τα προϊόντα αυτά μπορούν να πάρουν ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΗΜΑΝΣΗ.
2. Ο όρος ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ειναι αυθαίρετος και χρησιμοποιητε λάθος και κατ κόρον στην Ελλάδα. ΠΡΟΙΟΝΤΑ με περιβαλλοντικό χαρακτήρα. Σωστή έκφραση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ (όχι οικολογικά προιοντα) ειναι προιοντα που ΚΑΤ την κατασκευή τους περιεχουν χαμηλής περιεκτικότητας χημικές ουσίες και περιορίζουν την περιβαλλοντική ρύπανση και αρνητικές συνέπειες. Αυτά τα προιοντα (ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ) μπορούν να λάβουν ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΗΜΑΝΣΗ (eco label) που τα χαρακτηρίζει σε εισαγωγικά ”οικολογικά”. Αυτή ειναι ΚΑΤ την ΕΕ η ερμηνεία. Αν εσείς εχετε διαφορετική άποψη, θα ήθελα να το μάθω.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Τι διαφορά έχουν τα οικολογικά με τα βιολογικά προϊόντα;
Kατηγορία: Φύση - Περιβάλλον
Tags: προϊόνταβιολογικά προϊόνταοικολογικά προϊόνταπεριβάλλονρύπανση
Έχει 3 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Πως κατασκευάζεται το γυαλί;
κατασκευή γυαλιού
Αναρωτηθήκατε ποτέ πως φτιάχνουμε το γυαλί; Πως κατασκευάζεται για βιτρίνες, μπουκάλια, κλπ και είναι τόσο διάφανο και τόσο σκληρό; Δείτε!

Πως και από τι παράγονται οι τσίχλες - μαστίχες;
μαστίχες
Αλήθεια, αναρωτηθήκατε ποτέ; Πως κατασκευάζεται μία μαστίχα ή μία τσίχλα γενικά; Τι υλικά βάζουν μέσα και μας δίνει αυτές τις ιδιότητες; Δείτε λοιπόν!
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ