Καθημερινά όλοι μας ερχόμαστε σε επαφή με διάφορες συσκευές οι οποίες είναι επαναφορτιζόμενες η έστω φέρουν επαναφορτιζόμενη μπαταρία.
Σίγουρα όμως κανένας μας δεν έκατσε να σκεφτεί τι περίπου συμβαίνει κατά την διάρκεια της φόρτισης μια
επαναφορτιζόμενης μπαταριάς - τη γενική φιλοσοφία.
Ας μιλήσουμε για τα κινητά τηλέφωνα, αφού η αγορά είναι κατακλυσμένη από αυτά. Τα κινητά λοιπόν χρησιμοποιούν επαναφορτιζόμενες μπαταρίες με την χημεία ιόντων λιθίου ως πηγή ενέργειάς τους.
Η
μπαταρία χωρίζεται σε μια άνοδο που αποτελείται από άνθρακα, και από μια κάθοδο που αποτελείται από οξείδιο λιθίου. Ενδιάμεσά τους υπάρχει ένας ηλεκτρολύτης αγωγός που τους χωρίζει.
Όταν λοιπόν το κινητό είναι σε κατάσταση
φόρτισης, τα ιόντα λιθίου, ρέουν από την κάθοδο προς την άνοδο. Αντίθετα, όταν το κινητό ξοδεύει ενέργεια, πραγματοποιείται η ακριβώς αντίστροφη ροή.
Υπάρχουν στο εμπόριο πάρα πολλοί
φορτιστές. Φορτιστές πρίζας, αυτοκινήτου, ηλιακής ενέργειας (μίνι φωτοβολταϊκός), φορτιστές με μπαταρίες ΑΑ, Usb, ακόμα και χειροκίνητοι!
Βέβαια όλοι αυτοί, χρησιμοποιούν την ίδια φιλοσοφία. Σκοπός τους είναι να στείλουν ηλεκτρικό φορτίο στην μπαταρία για να προκληθεί η χημική αντίδραση των ιόντων με το ηλεκτρικό ρεύμα κι έτσι να αποθηκευτεί η ενέργεια!
Πιο συγκεκριμένα οι
μπαταρίες και οι φορτιστές βασίζονται στην αρχή της μετατροπής της χημικής ενέργειας που είναι αποθηκευμένη, σε ηλεκτρική, αλλά και το αντίστροφο.
Όταν η μπαταρία είναι συνδεδεμένη σε μία συσκευή και της δίνει ρεύμα, η χημική ενέργεια μετατρέπεται σε ηλεκτρική και όταν είναι σε κατάσταση φόρτισης, γίνεται αυτόματα η αντίστροφη διαδικασία.
Τώρα, η φόρτιση μιας μπαταρίας περιλαμβάνει 4 στάδια, που είναι τα παρακάτω:
1) Όταν ένα κινητό είναι τελείως άδειο:
εδώ η τάση της μπαταρίας αυξάνεται ραγδαία, λόγω του συνεχούς ρεύματος από τον φορτιστή.
2) Στη δεύτερη φάση, ο φορτιστής παρέχει όλο και λιγότερο ρεύμα καθώς πλησιάζει η πλήρης φόρτισή της, αλλά εμφανίζονται και ”αιχμές” φόρτισης που και που.
3) Στο τρίτο στάδιο της φόρτισης, το κινητό τηλέφωνο έχει φορτίσει την μπαταρία του πλήρως και ο φορτιστής κόβει την παροχή ρεύματος.
4) Στο τέταρτο στάδιο η μπαταρία μπαίνει σε κατάσταση αναμονής και απλά ο φορτιστής στέλνει απειροελάχιστα ηλεκτρικά φορτία, για να τη διατηρήσει τελείως φορτισμένη.
Όπως και να χει καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε μόνο επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, γιατί: καί είναι πάρα πολύ οικονομικές (απλά τις ξαναφορτίζετε με τον φορτιστή σας), αλλά καί βοηθάτε και στην αποφυγή της μόλυνσης του περιβάλλοντος!
Διαβάστε στη συνέχεια
Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας στο laptop, πως;
Πως λειτουργούν οι μπαταρίες;
Οι μπαταρίες έχουνε μπει για τα καλά στη ζωή μας. Πως όμως λειτουργούνε; Πως μπορεί ένα τόσο δα πραγματάκι να μας δίνει ρεύμα;
Γιατί η αυτονομία των smartphone είναι τόσο μικρή; Μέρος 1ο
Ενώ όλα τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά των κινητών τηλεφώνων νέας γενιάς βελτιώνονται σημαντικά, οι μπαταρίες δεν φαίνεται να ακολουθούν. Γιατί συμβαίνει αυτό; Ας δούμε!
Γιατί η αυτονομία των smartphone είναι τόσο μικρή; Μέρος 2ο
Για ποιους λόγους η μπαταρία των έξυπνων κινητών τηλεφώνων εξαντλείται τόσο γρήγορα; Είναι μόνο λόγω τεχνικών περιορισμών; Ας ρίξουμε λίγο φως!