coolweb


Πως οι φορτιστές φορτίζουν τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες;

φορτιστές μπαταριών

Διαβάστηκε: 17.291 φορές
Γνωστοί σε όλους μας: φορτιστές μπαταριών! Πως φορτίζουν όμως τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες; Τι συμβαίνει κατά τη διαδικασία της φόρτισης;
Καθημερινά όλοι μας ερχόμαστε σε επαφή με διάφορες συσκευές οι οποίες είναι επαναφορτιζόμενες η έστω φέρουν επαναφορτιζόμενη μπαταρία.

Σίγουρα όμως κανένας μας δεν έκατσε να σκεφτεί τι περίπου συμβαίνει κατά την διάρκεια της φόρτισης μια επαναφορτιζόμενης μπαταριάς - τη γενική φιλοσοφία.

επαναφορτιζόμενες μπαταρίεςΑς μιλήσουμε για τα κινητά τηλέφωνα, αφού η αγορά είναι κατακλυσμένη από αυτά. Τα κινητά λοιπόν χρησιμοποιούν επαναφορτιζόμενες μπαταρίες με την χημεία ιόντων λιθίου ως πηγή ενέργειάς τους.

Η μπαταρία χωρίζεται σε μια άνοδο που αποτελείται από άνθρακα, και από μια κάθοδο που αποτελείται από οξείδιο λιθίου. Ενδιάμεσά τους υπάρχει ένας ηλεκτρολύτης αγωγός που τους χωρίζει.

Όταν λοιπόν το κινητό είναι σε κατάσταση φόρτισης, τα ιόντα λιθίου, ρέουν από την κάθοδο προς την άνοδο. Αντίθετα, όταν το κινητό ξοδεύει ενέργεια, πραγματοποιείται η ακριβώς αντίστροφη ροή.

φορτιστέςΥπάρχουν στο εμπόριο πάρα πολλοί φορτιστές. Φορτιστές πρίζας, αυτοκινήτου, ηλιακής ενέργειας (μίνι φωτοβολταϊκός), φορτιστές με μπαταρίες ΑΑ, Usb, ακόμα και χειροκίνητοι!

Βέβαια όλοι αυτοί, χρησιμοποιούν την ίδια φιλοσοφία. Σκοπός τους είναι να στείλουν ηλεκτρικό φορτίο στην μπαταρία για να προκληθεί η χημική αντίδραση των ιόντων με το ηλεκτρικό ρεύμα κι έτσι να αποθηκευτεί η ενέργεια!

Πιο συγκεκριμένα οι μπαταρίες και οι φορτιστές βασίζονται στην αρχή της μετατροπής της χημικής ενέργειας που είναι αποθηκευμένη, σε ηλεκτρική, αλλά και το αντίστροφο.


Όταν η μπαταρία είναι συνδεδεμένη σε μία συσκευή και της δίνει ρεύμα, η χημική ενέργεια μετατρέπεται σε ηλεκτρική και όταν είναι σε κατάσταση φόρτισης, γίνεται αυτόματα η αντίστροφη διαδικασία.

στάδια φόρτισης μπαταριώνΤώρα, η φόρτιση μιας μπαταρίας περιλαμβάνει 4 στάδια, που είναι τα παρακάτω:

1) Όταν ένα κινητό είναι τελείως άδειο:
εδώ η τάση της μπαταρίας αυξάνεται ραγδαία, λόγω του συνεχούς ρεύματος από τον φορτιστή.

2) Στη δεύτερη φάση, ο φορτιστής παρέχει όλο και λιγότερο ρεύμα καθώς πλησιάζει η πλήρης φόρτισή της, αλλά εμφανίζονται και ”αιχμές” φόρτισης που και που.

3) Στο τρίτο στάδιο της φόρτισης, το κινητό τηλέφωνο έχει φορτίσει την μπαταρία του πλήρως και ο φορτιστής κόβει την παροχή ρεύματος.

4) Στο τέταρτο στάδιο η μπαταρία μπαίνει σε κατάσταση αναμονής και απλά ο φορτιστής στέλνει απειροελάχιστα ηλεκτρικά φορτία, για να τη διατηρήσει τελείως φορτισμένη.


Όπως και να χει καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε μόνο επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, γιατί: καί είναι πάρα πολύ οικονομικές (απλά τις ξαναφορτίζετε με τον φορτιστή σας), αλλά καί βοηθάτε και στην αποφυγή της μόλυνσης του περιβάλλοντος!

Διαβάστε στη συνέχεια Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας στο laptop, πως;


Σχετικά άρθρα

Πως λειτουργούν οι μπαταρίες;
μπαταρίες
Οι μπαταρίες έχουνε μπει για τα καλά στη ζωή μας. Πως όμως λειτουργούνε; Πως μπορεί ένα τόσο δα πραγματάκι να μας δίνει ρεύμα;
Πως να φορτίσετε γρηγορότερα το smartphone ή το tablet σας
φορτιση κινητών συσκευών
Υπάρχει άραγε τρόπος να επιταχύνουμε τη φόρτιση του smartphone ή του tablet μας; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.
Γιατί η αυτονομία των smartphone είναι τόσο μικρή; Μέρος 1ο
χαμηλή στάθμη μπαταρίας
Ενώ όλα τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά των κινητών τηλεφώνων νέας γενιάς βελτιώνονται σημαντικά, οι μπαταρίες δεν φαίνεται να ακολουθούν. Γιατί συμβαίνει αυτό; Ας δούμε!
Γιατί η αυτονομία των smartphone είναι τόσο μικρή; Μέρος 2ο
μπαταρία
Για ποιους λόγους η μπαταρία των έξυπνων κινητών τηλεφώνων εξαντλείται τόσο γρήγορα; Είναι μόνο λόγω τεχνικών περιορισμών; Ας ρίξουμε λίγο φως!
Γιατί οι φορτιστές έχουν έναν κύλινδρο στην άκρη του καλωδίου
Κύλινδρος σε καλώδιο φορτιστών
Τι συμβαίνει με τα καλώδια των φορτιστών; Γιατί έχουν τον χαρακτηριστικό κύλινδρο στη άκρη; Ας ρίξουμε λίγο φως.

Σχόλια

MihalisNavara ▾
  (στις 30-05-2012)
Αν παρατηρήσετε ο ήχος που κάνει ο φορτιστής του κινητου (σαν σφύριγμα) είναι διαφορετικός κατά την έναρξη, τη διάρκεια και την ολοκλήρωση της φορτισης, πράγμα που επιβεβαιώνει τα παραπάνω. Γιατί δε φορτίζουν όμως όλες οι μπαταρίες; (Ελληνιστί, συσσωρευτές).
  (στις 31-05-2012)
Σωστή παρατήρηση Μιχάλη και πολύ καλό το ερώτημα!
Θα το απαντήσουμε σε επόμενο άρθρο :)
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Πως οι φορτιστές φορτίζουν τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες;
Kατηγορία: Τεχνολογία
Tags: φορτιστέςμπαταρίεςφόρτισηεπαναφορτιζόμενες μπαταρίεςηλεκτρονικά
Έχει 2 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας στο laptop, πως;
μπαταρίες laptop
Δείτε εδώ τι μπορείτε να κάνετε ώστε να καταφέρετε να μεγαλώσετε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας στο laptop σας, ώστε να διαρκεί περισσότερο!

Πως λειτουργούν οι μπαταρίες;
μπαταρίες
Οι μπαταρίες έχουνε μπει για τα καλά στη ζωή μας. Πως όμως λειτουργούνε; Πως μπορεί ένα τόσο δα πραγματάκι να μας δίνει ρεύμα;

Τι power bank να αγοράσω;
Ποιο powerbank να πάρω;
Τι πρέπει να προσέξετε αν θέλετε να αγοράσετε φορητό φορτιστή; Δείτε στον σύντομο οδηγό αγοράς που ετοιμάσαμε για εσάς.
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ