Ξεκίνησε σαν ένα ετήσιο φεστιβάλ αστακού και ψαριού! Κατέληξε σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν και να κατανοήσουμε εάν τα
ψάρια γενικά και τα οστρακόδερμα
νιώθουν πόνο.
Ας αναφέρουμε τον αστακό ο οποίος είναι θωρακισμένος και πανοπλία και φοβερές δαγκάνες! Παρόλα αυτά φαίνεται αξιολύπητος και αξιοθρήνητος μέσα στις δεξαμενές στα ψαράδικα, ο ένας πάνω στον άλλο.
Ανταμοιβή τους;
Μα, βέβαια να βράσει ζωντανός σε κάποια χύτρα!

Πρέπει λοιπόν να παραμερίσουμε κάθε ανθρωπομορφικό συναίσθημα ή αντίδραση στον
πόνο.
Εντάξει, τα πιο πολλά ζώα δείχνουν ότι
πονάνε με διάφορους τρόπους. Δηλαδή φυλάσσουν την πληγωμένη πλευρά του σώματος τους, γίνονται επιθετικά, κραυγάζουν, γίνεται η αναπνοή τους βαριά και πολλά άλλα.
Έτσι λοιπόν ο φυσιολόγος Lynne Sneddon, «γαντζώθηκε» από το παραπάνω θέμα και άρχισε τις μελέτες. Βέβαια, είχε ήδη δημοσιεύσει μια μελέτη η οποία ήταν κυρίως για την πέστροφα!
Είχε λοιπόν ανιχνεύσει ότι τα
ψάρια(ναι!), δέχονται το αίσθημα του πόνου. Αυτό το επιτυγχάνουν μέσο 58 υποδοχών άλγους. Συμπεριλαμβανομένου και του στόματος, όπως και στον άνθρωπο!
Η προηγούμενη έρευνα του Sneddon ήταν αποκλειστική για τα χόνδρινα είδη. Λέγοντας χόνδρινα είδη εννοούμε καρχαρίες, φάλαινες, δελφίνια και κάποια άλλα είδη.

Το έργο και η μελέτη του Sneddon λοιπόν, για το αν
νιώθουν τα ψάρια πόνο, είναι τεκμηριωμένα και έχουν επικεντρωθεί πάνω στο Teleostic. Δηλαδή σε ψάρια τα οποία διαθέτουν οστικό σύστημα.
Κάνοντας ο Sneddon τις δοκιμές του, έκανε ένεση η οποία περιείχε δηλητήριο μέλισσας και οξικό οξύ στο στόμα των ψαριών (βασανιστήρια!).
Αυτά παρουσίασαν «ανώμαλη συμπεριφορά». Δηλαδή ανταποκρίθηκαν στον πόνο! Έτριβαν την μύτη τους στο χώμα και είχαν σπασμούς στο σώμα τους!
«Αυτές οι αντιδράσεις δεν είναι αντανακλαστικές. Εμφανίζουν κύρια χαρακτηριστικά του αισθήματος του πόνου», λέει ο Sneddon.
Το πιο τρελό όμως είναι όταν τους έκανε ένεση με πάρα πολύ μικρή ποσότητα μορφίνης! Τα ψάρια τότε ηρέμησαν και φάνηκε ότι πλέον δεν πονούσαν. Τα συμπτώματα του πόνου τα καταπολέμησε η μορφίνη! Όπως συμβαίνει και στον άνθρωπο!
Ο αλιευτικός κλάδος όπως και άλλοι επιστήμονες βέβαια, δεν αποδέχονται αυτήν την μελέτη, υποστηρίζοντας πως τα ψάρια δεν αντιλαμβάνονται τον πόνο, γιατί δεν έχουν εγκέφαλο τόσο μεγάλο για να υποστηρίξει αυτό το αίσθημα!
Πάντως μπροστά στο εμπόριο και την βιομηχανική αλιεία, κανένας δεν πρόκειται να υπολογίσει εάν τα
ψάρια πονάνε!!!
Διαβάστε στη συνέχεια
Γιατί τα δελφίνια πηδάνε έξω από το νερό;
Καρχαρίας: δολοφόνος ή απλά αγώνας για επιβίωση;

Γιατί οι καρχαρίες είναι είναι επικίνδυνοι για τους ανθρώπους; Είναι δολοφόνοι ή συμβαίνει κάτι άλλο; Ας λύσουμε λοιπόν το μυστήριο του επικίνδυνου καρχαρία!
Όταν πέφτει ένα φύλλο πονάει το δέντρο;

Ας δούμε λοιπόν σε αυτό το άρθρο τι σημαίνει για το δέντρο όταν πέφτει ένα φύλλο: νιώθει πόνο; Τραυματίζεται; Τι συμβαίνει στο δέντρο;