coolweb


Πονάνε τα ψάρια; Νιώθουν πόνο;

ψάρια

Διαβάστηκε: 13.185 φορές
Αλήθεια, το σκεφτήκατε ποτέ; Τα ψάρια πονάνε ή δε νιώθουν τίποτα; Μία πολύ καλή ερώτηση, ας δούμε αν τα ψάρια νιώθουν πόνο λοιπόν!
Ξεκίνησε σαν ένα ετήσιο φεστιβάλ αστακού και ψαριού! Κατέληξε σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν και να κατανοήσουμε εάν τα ψάρια γενικά και τα οστρακόδερμα νιώθουν πόνο.

Ας αναφέρουμε τον αστακό ο οποίος είναι θωρακισμένος και πανοπλία και φοβερές δαγκάνες! Παρόλα αυτά φαίνεται αξιολύπητος και αξιοθρήνητος μέσα στις δεξαμενές στα ψαράδικα, ο ένας πάνω στον άλλο.

Ανταμοιβή τους;
Μα, βέβαια να βράσει ζωντανός σε κάποια χύτρα!

ψάρια πονάνεΠρέπει λοιπόν να παραμερίσουμε κάθε ανθρωπομορφικό συναίσθημα ή αντίδραση στον πόνο.

Εντάξει, τα πιο πολλά ζώα δείχνουν ότι πονάνε με διάφορους τρόπους. Δηλαδή φυλάσσουν την πληγωμένη πλευρά του σώματος τους, γίνονται επιθετικά, κραυγάζουν, γίνεται η αναπνοή τους βαριά και πολλά άλλα.

Έτσι λοιπόν ο φυσιολόγος Lynne Sneddon, «γαντζώθηκε» από το παραπάνω θέμα και άρχισε τις μελέτες. Βέβαια, είχε ήδη δημοσιεύσει μια μελέτη η οποία ήταν κυρίως για την πέστροφα!

Είχε λοιπόν ανιχνεύσει ότι τα ψάρια(ναι!), δέχονται το αίσθημα του πόνου. Αυτό το επιτυγχάνουν μέσο 58 υποδοχών άλγους. Συμπεριλαμβανομένου και του στόματος, όπως και στον άνθρωπο!


Η προηγούμενη έρευνα του Sneddon ήταν αποκλειστική για τα χόνδρινα είδη. Λέγοντας χόνδρινα είδη εννοούμε καρχαρίες, φάλαινες, δελφίνια και κάποια άλλα είδη.

ψάρια νιώθουν πόνοΤο έργο και η μελέτη του Sneddon λοιπόν, για το αν νιώθουν τα ψάρια πόνο, είναι τεκμηριωμένα και έχουν επικεντρωθεί πάνω στο Teleostic. Δηλαδή σε ψάρια τα οποία διαθέτουν οστικό σύστημα.

Κάνοντας ο Sneddon τις δοκιμές του, έκανε ένεση η οποία περιείχε δηλητήριο μέλισσας και οξικό οξύ στο στόμα των ψαριών (βασανιστήρια!).

Αυτά παρουσίασαν «ανώμαλη συμπεριφορά». Δηλαδή ανταποκρίθηκαν στον πόνο! Έτριβαν την μύτη τους στο χώμα και είχαν σπασμούς στο σώμα τους!

«Αυτές οι αντιδράσεις δεν είναι αντανακλαστικές. Εμφανίζουν κύρια χαρακτηριστικά του αισθήματος του πόνου», λέει ο Sneddon.


Το πιο τρελό όμως είναι όταν τους έκανε ένεση με πάρα πολύ μικρή ποσότητα μορφίνης! Τα ψάρια τότε ηρέμησαν και φάνηκε ότι πλέον δεν πονούσαν. Τα συμπτώματα του πόνου τα καταπολέμησε η μορφίνη! Όπως συμβαίνει και στον άνθρωπο!

Ο αλιευτικός κλάδος όπως και άλλοι επιστήμονες βέβαια, δεν αποδέχονται αυτήν την μελέτη, υποστηρίζοντας πως τα ψάρια δεν αντιλαμβάνονται τον πόνο, γιατί δεν έχουν εγκέφαλο τόσο μεγάλο για να υποστηρίξει αυτό το αίσθημα!

Πάντως μπροστά στο εμπόριο και την βιομηχανική αλιεία, κανένας δεν πρόκειται να υπολογίσει εάν τα ψάρια πονάνε!!!

Διαβάστε στη συνέχεια Γιατί τα δελφίνια πηδάνε έξω από το νερό;


Σχετικά άρθρα

Καρχαρίας: δολοφόνος ή απλά αγώνας για επιβίωση;
καρχαρίας
Γιατί οι καρχαρίες είναι είναι επικίνδυνοι για τους ανθρώπους; Είναι δολοφόνοι ή συμβαίνει κάτι άλλο; Ας λύσουμε λοιπόν το μυστήριο του επικίνδυνου καρχαρία!
Όταν πέφτει ένα φύλλο πονάει το δέντρο;
δέντρα πονάνε
Ας δούμε λοιπόν σε αυτό το άρθρο τι σημαίνει για το δέντρο όταν πέφτει ένα φύλλο: νιώθει πόνο; Τραυματίζεται; Τι συμβαίνει στο δέντρο;
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Πονάνε τα ψάρια; Νιώθουν πόνο;
Kατηγορία: Φύση - Περιβάλλον
Tags: ψάριαπόνοςτραυματισμόςζώα
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Πως αναπνέουν τα ψάρια;
αναπνοή ψαριών
Εντάξει, όλοι ξέρουμε πως τα ψάρια έχουν βράγχια και αναπνέουν από κει, όμως, τι συμβαίνει στα πιο ενδότερα και καταφέρνουν και αναπνέουν; Δείτε!

Γιατί τα δελφίνια πηδάνε έξω από το νερό;
δελφίνια πηδάνε
Το βλέπουμε όλοι: τα δελφίνια πολλές φορές κάνουν χαριτωμένα τινάγματα έξω από το νερό... αναρωτηθήκατε όμως το γιατί; Δείτε λοιπόν!

Κατουράνε τα ψάρια;
ψάρια κατούρημα
Λιγάκι κουφή ερώτηση αλλά η απάντηση είναι εξίσου κουφή (και λογική) ! Ας λύσουμε λοιπόν εδώ αυτή την εύλογη απορία για τα ψάρια!

Καρχαρίας: δολοφόνος ή απλά αγώνας για επιβίωση;
καρχαρίας
Γιατί οι καρχαρίες είναι είναι επικίνδυνοι για τους ανθρώπους; Είναι δολοφόνοι ή συμβαίνει κάτι άλλο; Ας λύσουμε λοιπόν το μυστήριο του επικίνδυνου καρχαρία!
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ