Το
ποδήλατο έχει ξαναμπει για τα καλά στη ζωή μας και είναι ότι πρέπει για τις κοντινές μετακινήσεις μας, για την καθημερινή μας γυμναστική και γενικά για την υγεία μας.
Κάποιοι όμως το αποφεύγουν πιστεύοντας ότι η σέλα του ποδηλάτου μπορεί να μας βλάψει στα
γεννητικά όργανα.
Και ναι... όντως ισχύει: η σέλα του ποδηλάτου βλάπτει τα γεννητικά όργανα, προσοχή όμως, υπό προϋποθέσεις!
Αν κάνουμε ποδήλατο με μέτρο και αν προσέξουμε λίγα πραγματάκια, δεν υπάρχει στην ουσία πρόβλημα.
Όταν καθόμαστε στη
σέλα του ποδηλάτου, σχεδόν όλο το βάρος μας ασκεί πίεση στην περιοχή λίγο πίσω από τα γεννητικά μας όργανα καθώς επίσης και απευθείας σε αυτά.
Η
σέλα πιέζει διάφορα νεύρα και αρτηρίες που βρίσκονται στην περιοχή αυτή, που σχετίζονται άμεσα με τα γεννητικά μας όργανα (και του αντρός, και της γυναίκας).
Αυτό χρόνια μπορεί να οδηγήσει σε κάποια προβλήματα.
Για παράδειγμα στον άντρα μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα των γεννητικών οργάνων, προβλήματα στύσης, μείωση της αίσθησης, κλπ.
Μην σας πιάνει πανικός όμως, μιας και 1002 καθημερινές συνήθειες μπορούν να σας δημιουργήσουν πρόβλημα.
Μπορείτε να ακολουθήσετε κάποιες απλές συμβουλές, ώστε η σέλα του ποδηλάτου να μη σας δημιουργήσει
πρόβλημα στα γεννητικά όργανα.
1) καλό είναι να προτιμήσουμε μια πιο πλατιά σέλα, που θα βοηθήσει στο να μην πιέζεται τόσο έντονα η συγκεκριμένη περιοχή. Αποφύγετε σέλες σκληρές, "στενές" και με μεγάλη "μύτη"
2) μην έχετε τη σέλα σας σηκωμένη από μπροστά προς τα επάνω (= σηκωμένη "σούζα"), ώστε να μην πιέζονται τόσο άμεσα τα γεννητικά σας όργανα
3) βεβαιωθείτε ότι η σέλα σας βρίσκεται στο κατάλληλο ύψος. Όταν τα πετάλι βρίσκεται τέρμα κάτω, το πόδι σας να μην τεντώνει
4) αν έχετε την πολυτέλεια, φροντίστε να φορέσετε παντελόνι με ειδική επένδυση στην ευαίσθητη περιοχή, κατάλληλο για ποδήλατο
5) να έχετε το τιμόνι πιο ψηλά, ώστε να κάθεστε "πιο όρθια"
6) σε μεγάλες βόλτες με το ποδήλατο, φροντίστε να κάνετε διαλλειματάκια και να αλλάζετε ελαφρώς στάση στον τρόπο που κάθεστε
...και δεν έχετε να φοβηθείτε πολλά!
Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η
σέλα του ποδηλάτου δημιουργεί μεν
πρόβλημα στα γεννητικά μας όργανα, αν κάνουμε πολύ συχνά και εντατικά ποδήλατο με λάθος τρόπο, αλλά
δεν είναι λόγος για να το αποφεύγουμε, γιατί το ποδήλατο έχει να προσφέρει πολλά καλά στην υγεία μας και οπωσδήποτε δεν πρέπει να το βγάλουμε από τη ζωή μας!
Απλά καλό είναι να προσέξουμε κάποια από τα παραπάνω και θα είμαστε μια χαρά!
Καλές βόλτες λοιπόν!
Πηγή άρθρου: Πανεπιστήμιο Harvard - τομέας υγείας
Διαβάστε στη συνέχεια
Πως κρατάμε ισορροπία στο ποδήλατο και δεν πέφτουμε;
Συμβουλές για αγορά ποδηλάτου
Θέλετε να αγοράσετε ποδήλατο και έχετε πελαγώσει; Δείτε παρακάτω ορισμένες χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε!
Τι ποδήλατο να πάρω
Πως να να διαλέξετε το κατάλληλο ποδήλατο για εσάς; Μάθετε ότι χρειάζεστε για τους διάφορους τύπους ποδηλάτων στο άρθρο που ακολουθεί.
Η ιστορία του ποδηλάτου
Ποδήλατο: ισορροπία σε δύο ρόδες! Μία μεγάλη εφεύρεση που τη χρησιμοποιούμε καθημερινά. Ποιά λοιπόν η ιστορία του ποδηλάτου; Δείτε!
Γιατί να χρησιμοποιήσω ποδήλατο αντί για αυτοκίνητο;
Κάθε μέρα όλο και περισσότεροι επιλέγουμε να κινούμαστε με το ποδήλατο μέσα στην πόλη. Ας δούμε τα θετικά και τα αρνητικά συγκριτικά με το αυτοκίνητο!