Η συντομογραφία προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων
Potential of Hydrogen.
Το
pH είναι ένας "δείκτης" που μας δείχνει πόσο όξινο ή αλκαλικό είναι πχ ένα διάλυμα.
Έτσι, αν πχ το διάλυμα έχει μία "ίση" ποσότητα
όξινων και αλκαλικών μορίων μέσα του, τότε το pH του θεωρείται ουδέτερο.
Τώρα, σίγουρα θα αναρωτιέστε τι είναι όξινο και τι αλκαλικό...
Θα σας το πούμε πολύ απλά για να καταλάβετε:
όξινο είναι το οξύ
ενώ
αλκαλικό είναι το αντίθετο: αν το ρίξουμε σε οξύ, το οξύ χάνει τις επιβλαβείς ιδιότητές του (πχ να "καίει" το δέρμα)
Για παράδειγμα το νερό είναι ουδέτερο: έχει ίδια ποσότητα και των δύο, αν βγάζαμε τα αλκάλιά του, θα γινόταν οξύ.
Αλλά και τα πολύ αλκαλικά διαλύματα (όπως η αμμωνία) είναι επιβλαβή. Μόνο αυτά που είναι κοντά στο ουδέτερο είναι ασφαλή.
Το "σκληρό" νερό είναι για παράδειγμα ιδιαίτερα αλκαλικό, σε αντίθεση με το "μαλακό" νερό που είναι ιδιαίτερα όξινο.
Τώρα, η κλίμακα μέτρησης του pH είναι λογαριθμική και μπορεί να κυμαίνεται από το 0,0 έως το 14,0. Παρόλα αυτά, κάποιες "ακραίες" ουσίες μπορεί να ξεφεύγουν από αυτή την κλίμακα.
Όσο μικρότερος ο αριθμός τόσο πιο όξινο, κι όσο μεγαλύτερος, τόσο πιο αλκαλικό είναι το διάλυμά μας.
To
ουδέτερο pH είναι αυτό με τιμή 7.
Τώρα, όταν λέμε
λογαριθμική, ότι η κάθε μονάδα αύξησης, είναι πολύ μεγαλύτερη από την προηγούμενη μονάδα.
Για παράδειγμα, στο παρακάτω διάγραμμα, βλέπετε ότι από την τιμή 7 έως την 9, διπλασιάζεται η τιμή (και δεν διπλασιάζεται στο 7+7=14):
(οι τιμές είναι ενδεικτικές μόνο για να καταλάβετε τι είναι λογαριθμική συνάρτηση)Στην πραγματικότητα όμως στο pH, στη λογαριθμική του συνάρτηση, η κάθε μονάδα είναι 10 φορές πιο αλκαλική (ή λιγότερο όξινη) από την προηγούμενη.
Για παράδειγμα από το 4 στο 5 υπάρχουν 10πλάσια αλκαλικά μόρια (ή υπό10πλάσια όξινα), άρα από το 4 έως το 6 είναι (10x10 = 100πλάσια μόρια) και πάει λέγοντας.
Στο 7 που επέρχεται η ισορροπία (
ουδέτερο pH), τα όξινα έχουν μειωθεί τόσο, ώστε να είναι όσα και τα αλκαλικά μόρια.
Πιστεύουμε έγινε κατανοητό, ας συνεχίσουμε!
Το υδροχλωρικό οξύ είναι πολύ όξινο και έχει πολύ χαμηλό pH. Έτσι αν ρίξουμε μία πολύ μικρή ποσότητα σε μία πισίνα (που πολλές φορές "τείνει" να γίνεται αλκαλική), τότε κάνουμε το νερό της να έχει
pH ουδέτερο ή έστω κοντά σε αυτό.
Το ίδιο και το γαστρικό υγρό (στο στομάχι για τη χώνεψη), έχει αρκετά
χαμηλό pH που είναι αρκετά όξινο για να μπορεί να διαλύει τις τροφές.
Κρέμες και pH
Τώρα, διάφορες
κρέμες που αγοράζουμε πχ για το δέρμα μας, αναφέρουν ότι έχουν ουδέτερο pH.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έχουν το "καλύτερο" pH που δεν θα βλάψει το δέρμα μας αν τις χρησιμοποιήσουμε.
Επιτυγχάνουν ουδέτερο
pH στις κρέμες απλά φροντίζοντας, βάζοντας όλα τα "συστατικά", να επέλθει η ισορροπία όξινων και αλκαλικών μορίων στο τελικό αποτέλεσμα: στην κρέμα που θα αγοράσει ο καταναλωτής.
Γι’ αυτό λοιπόν οι
κρέμες με ουδέτερο pH είναι περισσότερο "φιλικές" προς το δέρμα μας.
Διαβάστε στη συνέχεια
Το υδρογόνο & το οξυγόνο καίγονται.Το νερό όμως όχι, γιατί;!
Τι είναι σκουριά και πως δημιουργείται;
Συχνά βλέπουμε διάφορα αντικείμενα γύρω μας που είναι λίγο πολύ σκουριασμένα. Σκεφτήκατε ποτέ τι είναι η σκουριά - οξείδωση και τι την προκαλεί; Δείτε!