Όλοι μας το έχουμε παρατηρήσει αυτό με το
κορνάρισμα των
πλοίων και των
τρένων, αλλά ίσως ποτέ δεν αναρωτηθήκαμε γιατί γίνεται αυτό.
Ξέρετε, για κάποιους που ζουν κοντά πχ σε γραμμές τρένων ή δίπλα στο λιμάνι, η ζωή τους μπορεί να είναι κόλαση. Είναι μία λεπτομέρεια στην καθημερινότητα, που μπορεί όμως να αλλάξει ριζικά τη ζωή κάποιων.
Αντίστοιχα και αυτοί που ζουν κοντά στο αεροδρόμιο (μόνιμη φασαρία ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε απογειώσεις - προσγειώσεις). Αυτό όμως είναι εκτός θέματος.
Ας μπούμε λοιπόν στο ψητό!
Γιατί κορνάρουν τα τρένα;
Αρχικά, το εύκολο.
Τα
τρένα κορνάρουν ενώ βρίσκονται εν κινήσει, κοντά σε διασταυρώσεις με δρόμους, για να προειδοποιήσουν ότι έρχονται.
Έτσι, αν για κάποιο λόγο δεν λειτουργήσουν οι μπάρες, ή αν η διάβαση είναι αφύλακτη, προειδοποιεί τυχόν διερχόμενους οδηγούς(ή και πεζούς), ότι έρχεται.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το αυτονόητο: να τραβήξει την προσοχή των οδηγών και να προσέξουν, ώστε να αποφευχθεί ατύχημα.
Τώρα, όταν τα τρένα πλησιάζουν έναν σταθμό ή αποχωρούν από αυτόν, πάλι κορνάρουν.
Αυτό βέβαια πλέον, δεν συμβαίνει πάντα, αν έχετε παρατηρήσει, κυρίως κατά την αναχώρηση.
Τα τρένα κορνάρουν όταν πλησιάζουν στο σταθμό για δύο λόγους κυρίως:
1) Για να προειδοποιήσουν τον κόσμο που περιμένει να "μαζευτεί", να είναι πιο προσεκτικός, να κρατήσει κάποια απόσταση από τις γραμμές, μην γίνει κάποιο ατύχημα.
2) Για να προειδοποιήσουν ότι φτάνουν, για να ετοιμαστεί ο κόσμος για επιβίβαση.
Κατά την αναχώρηση συνήθως κορνάρουν όταν μπορεί να υπάρχει κάποιος πιθανός κίνδυνος, όπως ζώα ή και άνθρωποι:
πριν ήταν ακινητοποιημένο και τα ζώα ή ο κόσμος είχε αυτή την εικόνα. Όμως όταν ξεκινάει ο κόσμος ή τα ζώα που μπορεί να βρίσκονται εκεί γύρω (επειδή ένας
σταθμός τρένων, είναι χώρος συγκέντρωσης), μπορεί να είναι ανυποψίαστοι.
Έτσι με την
κόρνα, είναι σαν να τους λέει: "κοίτα, ξεκίνησα να κινούμαι τώρα, οπότε πρόσεχε μέχρι να φύγω!"
Επίσης, να σημειώσουμε ότι τα τρένα χρησιμοποιούν διαφόρων τύπων κόρνες, όχι μόνο για κίνδυνο, αλλά και για την "κωδικοποιημένη" επικοινωνία τους με κάποιο άλλο τρένο.
Γιατί κορνάρουν τα πλοία;
Τώρα, τα
πλοία κορνάρουν όταν πλησιάζουν στο λιμάνι με έναν συγκεκριμένο τρόπο, για να δείξουν την πρόθεσή τους σε άλλα πλοία και σε αυτούς που βρίσκονται στο λιμάνι, ότι "εγώ, έρχομαι για αγκυροβόληση στο λιμάνι".
Επίσης, με άλλον συνθηματικό τρόπο κορνάρουν για να δείξουν κάποια άλλη πρόθεση. Για παράδειγμα, κορνάρουν λίγο διαφορετικά όταν συναντάν ένα άλλο πλοίο και θέλει να γίνει κατά μέτωπο προσπέραση από δεξιά.
Γενικά, με το είδος της κωδικοποιημένης κόρνας που χρησιμοποιεί ένα πλοίο, "ενημερώνει" άλλα
πλοία ή και το
λιμάνι, ή ακόμα και τους επιβάτες, για τις προθέσεις του: για αγκυροβόληση, για αναχώρηση, για μανούβρα, για προσπέραση, κλπ.
Πληροφοριακά, τα πλοία έχουν κόρνες που "εκπέμπουν" σε χαμηλότερες συχνότητες. Όσο μεγαλύτερο το πλοίο, τόσο πιο χαμηλή συχνότητα έχει η κόρνα του.
Αυτό συμβαίνει επειδή ο ήχος χαμηλότερης συχνότητας, "ταξιδεύει" πιο μακριά, με ότι συνεπάγεται αυτό για ένα μεγάλο πλοίο.
Επίσης, συμβαίνει και το άλλο εντυπωσιακό:
Είναι έτσι μελετημένη η συχνότητα της κόρνας του πλοίου, που "κορνάρει" σε τέτοια συχνότητα, ώστε να μπορεί να διασχίσει πολύ μεγάλη απόσταση και να ακούγεται από μακριά, ενώ παράλληλα να μην "ξεκουφαίνει" τους επιβάτες του!
Διαβάστε στη συνέχεια
Γιατί τα παράθυρα των πλοίων είναι στρογγυλά;