Αν σκέφτεστε να δοκιμάσετε τα linux ενώ χρησιμοποιείτε τόσα χρόνια windows, κάντε το, μπορεί να σας βολέψουν καλύτερα. Ας δούμε όμως εν συντομία τα
πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των windows vs linux για να πάρετε μια ιδέα για αρχή!
1) Τιμή αγοράς
Ένα βασικό
μειονέκτημα των windows είναι ότι δεν είναι δωρεάν και στοιχίζουν από 50 έως 150+ ευρώ, ενώ τα linux μερικές φορές στοιχίζουν λιγότερο ή πολλές διανομές είναι δωρεάν.
2) Ευκολία χρήσης
Παρόλες τις προσπάθειες των linux να γίνουν εύκολα στη χρήση, αν και έχουν βελτιωθεί πολύ, ακόμα τα windows παραμένουν στην πρώτη θέση των λειτουργικών συστημάτων όσων αφορά την ευκολία χρήσης.
3) Αξιοπιστία
Η πλειοψηφία των διανομών των linux είναι ιδιαίτερα αξιόπιστες και μπορεί να τρέχει το σύστημα για μήνες, χωρίς να χρειαστεί ούτε καν επανεκκίνηση! Είναι ένα σημαντικό
πλεονέκτημα των linux ιδιαίτερα για τους servers που στεγάζουν ιστοσελίδες. Αν και στα windows γίνονται φιλότιμες προσπάθειες, ακόμα δεν έχουν καταφέρει να επιτύχουν την ίδια σταθερότητα και αξιοπιστία με τα linux.
4) Λογισμικό: προγράμματα, παιχνίδια, κλπ
Εξαιτίας του ότι η πλειοψηφία των χρηστών χρησιμοποιούν windows, υπάρχει για αυτό το
λειτουργικό σύστημα μεγαλύτερη γκάμα και ποικιλία λογισμικού σε αντίθεση με τα linux.
5) Κόστος λογισμικού
Αντίστοιχα αν και πολλές φορές το λογισμικό για windows είναι καλύτερο και υπάρχει σε μεγαλύτερη ποικιλία, πολλές φορές δεν είναι δωρεάν σε αντίθεση με το linux που στη χειρότερη θα χρειαστεί να πληρώσετε ένα μικρό ποσό.
6) Ασφάλεια
Ένα ακόμα μειονέκτημα των windows είναι η ασφάλεια. Παρόλες τις φιλότιμες προσπάθειες της μαμάς Microsoft, το λειτουργικό σύστημα αυτό παραμένει ακόμα ευάλωτο σε ιούς και διάφορες άλλες "απειλές".
7) Υποστήριξη hardware
Συνεχίζοντας ένα
μειονέκτημα των linux είναι ότι πολλές φορές δεν υποστηρίζει μεγάλη γκάμα hardware σε αντίθεση με τα windows. Υπάρχει περίπτωση να αγοράσετε κάποια καινούρια συσκευή και να μην υποστηρίζετε - να μην υπάρχει ο κατάλληλος driver.
8) Ανοιχτός κώδικας
Στα linux ο κώδικας είναι ανοιχτός. Αυτό σημαίνει ότι αν είστε προγγραμματιστές, μπορείτε να τα "πειράξετε" ώστε να δημιουργήσετε εφαρμογές μέσα του, να τα κάνετε να λειτουργούνε διαφορετικά, να τα φέρετε στα μέτρα σας, κλπ. Ενώ στα windows μπορείτε μόνο να πειράξετε ό,τι σας επιτρέπουν αυτά και από κει και πέρα τίποτα παραπάνω.
9) Υποστήριξη
Εδώ και τα δύο
λειτουργικά συστήματα, παρέχουν υποστήριξη το καθένα με το δικό του τρόπο. Για τα linux υπάρχουν κοινότητες και γενικά πολλές πληροφορίες στο internet όπως εγχειρίδια, bug fixes, updates, κλπ. Αντίστοιχα και στα windows είτε με τη μορφή service pack, είτε με patches, security updates, κλπ απευθείας από τη μαμά Microsoft.
Αυτό λοιπόν ήταν ένα συγκριτικό των
windows vs linux, οι διαφορές τους καθώς επίσης και τα βασικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των δύο αυτών λειτουργικών συστημάτων.
Διαβάστε στη συνέχεια
Hot συντομεύσεις πληκτρολογίου για τα Windows 7
Windows Registry: τι είναι, τι κάνει και πως λειτουργεί;
Τι είναι το registry των windows που έχουμε όλοι μας ακουστά; Πως λειτουργεί και τι κάνει στο λειτουργικό μας σύστημα; Ας δούμε!
Τι είναι το pagefile - virtual memory και πως λειτουργεί;
Τι είναι το pagefile - virtual memory που ίσως να έχουμε ακούσει ή δει τυχαία στον υπολογιστή μας; Είναι κάποια μνήμη ή μήπως κάτι άλλο; Ας δούμε!
Cool συντομεύσεις πληκτρολογίου Windows 7
Δείτε εδώ κάποιες ωραίες και πολύ χρήσιμες συντομεύσεις πληκτρολογίου Windows 7 ώστε να κάνετε τη ζωή σας πιο εύκολη.
Ποιο λειτουργικό είναι καλύτερο για κινητά
Πως μπορείτε να επιλέξετε τι λειτουργικό να προτιμήσετε για το νέο σας smartphone; Ας δούμε αναλυτικά τα υπέρ και τα κατά καθενός από αυτά.