coolweb


Windows vs Linux - διαφορές - πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα!

windows και linux

Διαβάστηκε: 29.530 φορές
Δείτε μια σύγκριση των δύο περίφημων λειτουργικών συστημάτων: των windows με τα linux! Ποιά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καθενός;
Αν σκέφτεστε να δοκιμάσετε τα linux ενώ χρησιμοποιείτε τόσα χρόνια windows, κάντε το, μπορεί να σας βολέψουν καλύτερα. Ας δούμε όμως εν συντομία τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των windows vs linux για να πάρετε μια ιδέα για αρχή!

πλεονεκτήματα μειονεκτήματα windows vs linux
1) Τιμή αγοράς
Ένα βασικό μειονέκτημα των windows είναι ότι δεν είναι δωρεάν και στοιχίζουν από 50 έως 150+ ευρώ, ενώ τα linux μερικές φορές στοιχίζουν λιγότερο ή πολλές διανομές είναι δωρεάν.

2) Ευκολία χρήσης
Παρόλες τις προσπάθειες των linux να γίνουν εύκολα στη χρήση, αν και έχουν βελτιωθεί πολύ, ακόμα τα windows παραμένουν στην πρώτη θέση των λειτουργικών συστημάτων όσων αφορά την ευκολία χρήσης.

3) Αξιοπιστία
Η πλειοψηφία των διανομών των linux είναι ιδιαίτερα αξιόπιστες και μπορεί να τρέχει το σύστημα για μήνες, χωρίς να χρειαστεί ούτε καν επανεκκίνηση! Είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα των linux ιδιαίτερα για τους servers που στεγάζουν ιστοσελίδες. Αν και στα windows γίνονται φιλότιμες προσπάθειες, ακόμα δεν έχουν καταφέρει να επιτύχουν την ίδια σταθερότητα και αξιοπιστία με τα linux.

4) Λογισμικό: προγράμματα, παιχνίδια, κλπ
Εξαιτίας του ότι η πλειοψηφία των χρηστών χρησιμοποιούν windows, υπάρχει για αυτό το λειτουργικό σύστημα μεγαλύτερη γκάμα και ποικιλία λογισμικού σε αντίθεση με τα linux.


5) Κόστος λογισμικού
Αντίστοιχα αν και πολλές φορές το λογισμικό για windows είναι καλύτερο και υπάρχει σε μεγαλύτερη ποικιλία, πολλές φορές δεν είναι δωρεάν σε αντίθεση με το linux που στη χειρότερη θα χρειαστεί να πληρώσετε ένα μικρό ποσό.

6) Ασφάλεια
Ένα ακόμα μειονέκτημα των windows είναι η ασφάλεια. Παρόλες τις φιλότιμες προσπάθειες της μαμάς Microsoft, το λειτουργικό σύστημα αυτό παραμένει ακόμα ευάλωτο σε ιούς και διάφορες άλλες "απειλές".

7) Υποστήριξη hardware
Συνεχίζοντας ένα μειονέκτημα των linux είναι ότι πολλές φορές δεν υποστηρίζει μεγάλη γκάμα hardware σε αντίθεση με τα windows. Υπάρχει περίπτωση να αγοράσετε κάποια καινούρια συσκευή και να μην υποστηρίζετε - να μην υπάρχει ο κατάλληλος driver.

8) Ανοιχτός κώδικας
Στα linux ο κώδικας είναι ανοιχτός. Αυτό σημαίνει ότι αν είστε προγγραμματιστές, μπορείτε να τα "πειράξετε" ώστε να δημιουργήσετε εφαρμογές μέσα του, να τα κάνετε να λειτουργούνε διαφορετικά, να τα φέρετε στα μέτρα σας, κλπ. Ενώ στα windows μπορείτε μόνο να πειράξετε ό,τι σας επιτρέπουν αυτά και από κει και πέρα τίποτα παραπάνω.

9) Υποστήριξη
Εδώ και τα δύο λειτουργικά συστήματα, παρέχουν υποστήριξη το καθένα με το δικό του τρόπο. Για τα linux υπάρχουν κοινότητες και γενικά πολλές πληροφορίες στο internet όπως εγχειρίδια, bug fixes, updates, κλπ. Αντίστοιχα και στα windows είτε με τη μορφή service pack, είτε με patches, security updates, κλπ απευθείας από τη μαμά Microsoft.

windows vs linux διαφορές
Αυτό λοιπόν ήταν ένα συγκριτικό των windows vs linux, οι διαφορές τους καθώς επίσης και τα βασικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των δύο αυτών λειτουργικών συστημάτων.

Διαβάστε στη συνέχεια Hot συντομεύσεις πληκτρολογίου για τα Windows 7


Σχετικά άρθρα

Windows Registry: τι είναι, τι κάνει και πως λειτουργεί;
Windows Registry
Τι είναι το registry των windows που έχουμε όλοι μας ακουστά; Πως λειτουργεί και τι κάνει στο λειτουργικό μας σύστημα; Ας δούμε!
Τι είναι το pagefile - virtual memory και πως λειτουργεί;
pagefile
Τι είναι το pagefile - virtual memory που ίσως να έχουμε ακούσει ή δει τυχαία στον υπολογιστή μας; Είναι κάποια μνήμη ή μήπως κάτι άλλο; Ας δούμε!
Cool συντομεύσεις πληκτρολογίου Windows 7
συντομεύσεις πληκτρολογίου Windows 7
Δείτε εδώ κάποιες ωραίες και πολύ χρήσιμες συντομεύσεις πληκτρολογίου Windows 7 ώστε να κάνετε τη ζωή σας πιο εύκολη.
Ποιο λειτουργικό είναι καλύτερο για κινητά
Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των λειτουργικών των smartphone
Πως μπορείτε να επιλέξετε τι λειτουργικό να προτιμήσετε για το νέο σας smartphone; Ας δούμε αναλυτικά τα υπέρ και τα κατά καθενός από αυτά.

Σχόλια

Stamatis ▾
  (στις 26-07-2015)
Υπάρχουν διανομές Linux για κάθε ανάγκη, ενώ τα Windows έχουν τις Home και τις Professional εκδόσεις. Επίσης, η εγκατάσταση του Linux είναι σαφώς γρηγορότερη και ευκολότερη από αυτήν των Windows, έχοντας την επιλογή να μπούμε στο ”Live περιβάλλον” και να ελέγξουμε τυχόν προβλήματα πριν από την εγκατάσταση.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Windows vs Linux - διαφορές - πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα!
Kατηγορία: Υπολογιστές
Tags: windowslinuxλειτουργικό σύστημαλογισμικόδιαφορές
Έχει 1 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Πως βγάζω screenshot σε υπολογιστή
Πως κάνω printscreen
Θέλετε να μάθετε πως παίρνουμε snapshot από την οθόνη του υπολογιστή μας; Δείτε όλες τις πληροφορίες στο άρθρο που ακολουθεί.

Πως βγάζω screenshot σε κινητό ή tablet
Printscreen σε android
Πως παίρνουμε snapshot από την οθόνη του κινητού ή του tablet μας; Μάθετε τη διαδικασία για android και ios στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί.

Ανασυγκρότηση σκληρού δίσκου: τι είναι και γιατί την κάνουμε;
σκληρός δίσκος ανασυγκρότηση
Το κάνουμε πολλοί από εμάς, αλλά ξέρουμε στην ουσία γιατί; Δείτε εδώ τι είναι η ανασυγκρότηση, γιατί χρειάζεται και τι κάνει στον σκληρό δίσκο!

Hot συντομεύσεις πληκτρολογίου για τα Windows 7
συντομεύσεις windows 7
Δείτε εδώ κάποιες χρήσιμες συντομεύσεις πληκτρολογίου για να ανοιγετε και να κάνετε διάφορα στα Windows 7, με το πάτημα λίγων πλήκτρων!

Τι είναι το Android;
Κινητά με λειτουργικό Android
Τι είναι αλήθεια αυτό το περιβόητο Android που ακούμε καθημερινά; Πως λειτουργεί και ποια είναι τα χαρακτηριστικά του; Ας δούμε αναλυτικά!

Τι είναι το autorun.inf και οι γενικές αμαρτίες του...
autorun.inf
Δείτε εδώ όλες τις πληροφορίες για τα αρχεία autorun.inf, είτε για αρχεία .inf και την αυτόματη εκτέλεση. Τι είναι; Τι ζημιά μπορεί να προκαλέσουν;

Τι είναι το pagefile - virtual memory και πως λειτουργεί;
pagefile
Τι είναι το pagefile - virtual memory που ίσως να έχουμε ακούσει ή δει τυχαία στον υπολογιστή μας; Είναι κάποια μνήμη ή μήπως κάτι άλλο; Ας δούμε!

Windows Registry: τι είναι, τι κάνει και πως λειτουργεί;
Windows Registry
Τι είναι το registry των windows που έχουμε όλοι μας ακουστά; Πως λειτουργεί και τι κάνει στο λειτουργικό μας σύστημα; Ας δούμε!

Cool συντομεύσεις πληκτρολογίου Windows 7
συντομεύσεις πληκτρολογίου Windows 7
Δείτε εδώ κάποιες ωραίες και πολύ χρήσιμες συντομεύσεις πληκτρολογίου Windows 7 ώστε να κάνετε τη ζωή σας πιο εύκολη.
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ