coolweb


Τι σημαίνουν τα Α4 και Α3 στο χαρτί εκτύπωσης;

Α4 μέγεθος

Διαβάστηκε: 15.073 φορές
Αλήθεια έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι σημαίνουν τα αρχικά Α4 και Α3 στα χαρτιά εκτύπωσης; Δείτε την απάντηση στο άρθρο που ακολουθεί...
Όλοι λίγο - πολύ ξέρουμε τι είναι μια κόλλα Α4. Ένα κομμάτι χαρτί θα μου πείτε. Επίσης οι περισσότεροι έχουμε ακούσει και για την Α3 ή και για κάποιες ακόμη. Τι σημαίνει όμως αυτό το Α3 και Α4;

κωδικοποίηση χαρτιού κατά ISOΤα ονόματα αυτά δεν είναι είναι τίποτε άλλο από μια κωδικοποίηση σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO 216 που υιοθέτησαν οι περισσότερες χώρες του κόσμου εκτός από τις Η.Π.Α. και κάποιες γειτονικές χώρες που χρησιμοποιούν ένα διαφορετικό σύστημα στο οποίο για παράδειγμα το αντίστοιχο της Α4 ονομάζεται letter και είναι ελαφρώς μικρότερο.

Με αυτό τον τρόπο έχουμε ένα κοινό σύστημα αναφοράς, το οποίο υιοθέτησαν οι κατασκευαστές των γραφομηχανών παλιότερα και των εκτυπωτών σήμερα.

Α4, Β5, C6Σύμφωνα με την κωδικοποίηση αυτή το πρώτο μέρος της ονομασίας δηλώνει την σειρά του χαρτιού και το δεύτερο το μέγεθος του. Μάλιστα εκτός από την σειρά Α υπάρχουν κι άλλες δύο λιγότερο γνωστές σειρές, η Β και η C.

Επομένως η κωδική ονομασία Α4 δηλώνει ότι αναφερόμαστε σε ένα χαρτί που ανήκει στη σειρά Α με μέγεθος 4. Αντίστοιχα ένα χαρτί Β5 είναι σειράς Β και μεγέθους 5, ενώ ένα C6 είναι σειράς C με μέγεθος 6.


Σημειώστε ότι οι διαστάσεις της κόλλας είναι αντιστρόφως ανάλογες με το μέγεθος της. Δηλαδή μια κόλλα Α4 είναι μικρότερη από μια κόλλα Α3 κ.ο.κ.

 Μια κόλλα Α3 είναι 2 φορές την Α4Μάλιστα για την σειρά Α ισχύει ένας κανόνας για την συσχέτιση των μεγεθών μεταξύ τους, γνωστός ως κανόνας της τετραγωνικής ρίζας 2. Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά ότι ο λόγος (δηλαδή το πηλίκο) των δύο πλευρών της κόλλας μας κάνει ρίζα 2. Το πηλίκο αυτό μάλιστα παραμένει σταθερό για όλα τα μεγέθη!

Έτσι παρατηρούμε ότι εάν διπλώσουμε μια κόλλα στα δύο, προκύπτουν 2 κόλλες του αμέσως επόμενου μεγέθους.

Για παράδειγμα:

Αν διπλώσουμε μια κόλλα Α3 στα δύο παίρνουμε δύο κόλλες Α4!


Αν το καλοσκεφτείτε αυτό είναι πολύ χρήσιμο καθώς πάρα πολλές εκτυπώσεις (φυλλάδια, περιοδικά, ευχετήριες κάρτες κλπ) δημιουργούνται με αυτήν την τεχνική!

Διαβάστε στη συνέχεια Διαστάσεις χαρτιού εκτύπωσης Μέρος 1ο. Η σειρά Α


Σχετικά άρθρα

Διαστάσεις χαρτιού εκτύπωσης Μέρος 2ο. Οι σειρές Β και C
Διαστάσεις χαρτιού Β - C
Ποιες είναι οι ακριβείς διαστάσεις του χαρτιού εκτύπωσης; Είδαμε για την σειρά Α. Ας δούμε τώρα για τις σειρές Β και C στο άρθρο που ακολουθεί !
Πως λειτουργούν οι εκτυπωτές Inkjet & Dot Μatrix;
εκτυπωτές inkjet
Εκτυπωτές inkjet, και dot matrix: τους έχουμε όλοι μας ακουστά και τους χρησιμοποιούμε. Πως λειτουργούνε όμως; Πως εκτυπώνουν επάνω στο χαρτί;
Πως λειτουργούν οι εκτυπωτές Laser;
εκτυπωτές laser
Εκτυπωτές laser: μία καινούρια τεχνολογία που πλέον τη χρησιμοποιεί αρκετοί από εμάς. Πως λειτουργεί όμως αυτός ο εκτυπωτής;
Πως οι σβήστρες σβήνουν το στυλό - μολύβι από το χαρτί;
σβήστρα
Πως λοιπόν οι γνωστές σε όλους μας σβήστρες καταφέρνουν και σβήνουν το μολύβι ή και το στυλό, από το χαρτί μας; Μαγεία; Όχι βέβαια, δείτε!
Ποιες πρέπει να είναι οι διαστάσεις της χειραποσκευής;
Όρια χειραποσκευών
Αλήθεια ποια είναι τα επιτρεπόμενα όρια για τις αποσκευές καμπίνας από τις αεροπορικές εταιρίες; Ας δούμε στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί!
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Τι σημαίνουν τα Α4 και Α3 στο χαρτί εκτύπωσης;
Kατηγορία: Διάφορα
Tags: χαρτίεκτυπωτέςείδη γραφείουμέγεθοςδιαστάσεις
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Πως κάνουμε ένα στυλό που στέγνωσε & δεν γράφει, να γράψει!
στυλό δεν γράφει
Έχετε ένα στυλό το οποίο στέγνωσε το μελάνι του και δεν γράφει; Δείτε τι να κάνετε για να μπορέσετε να κάνετε το στυλό σας να ξαναγράψει!

Πως οι σβήστρες σβήνουν το στυλό - μολύβι από το χαρτί;
σβήστρα
Πως λοιπόν οι γνωστές σε όλους μας σβήστρες καταφέρνουν και σβήνουν το μολύβι ή και το στυλό, από το χαρτί μας; Μαγεία; Όχι βέβαια, δείτε!

Διαστάσεις χαρτιού εκτύπωσης Μέρος 1ο. Η σειρά Α
Διαστάσεις χαρτιού Α4
Ποιες είναι οι ακριβείς διαστάσεις του χαρτιού εκτύπωσης; Ας δούμε τα πάντα για την σειρά Α στο άρθρο που ακολουθεί! Απλά και κατανοητά!

Διαστάσεις χαρτιού εκτύπωσης Μέρος 2ο. Οι σειρές Β και C
Διαστάσεις χαρτιού Β - C
Ποιες είναι οι ακριβείς διαστάσεις του χαρτιού εκτύπωσης; Είδαμε για την σειρά Α. Ας δούμε τώρα για τις σειρές Β και C στο άρθρο που ακολουθεί !
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ