coolweb


Πως λειτουργούν οι εκτυπωτές Inkjet & Dot Μatrix;

εκτυπωτές inkjet

Διαβάστηκε: 13.187 φορές
Εκτυπωτές inkjet, και dot matrix: τους έχουμε όλοι μας ακουστά και τους χρησιμοποιούμε. Πως λειτουργούνε όμως; Πως εκτυπώνουν επάνω στο χαρτί;
Υπάρχουν δύο διαφορετικές τεχνολογίες εκτύπωσης, η laser (λέιζερ) -θα αναφερθούμε σε επόμενο άρθρο, και η inkjet (ψεκασμού). Αυτές οι δύο τεχνολογίες εκτυπώνουν, χωρίς να έρχονται σε επαφή με το χαρτί.

Υπάρχει και μια τρίτη τεχνολογία εκτύπωσης, η dot matrix αλλά δεν χρησιμοποιείται ιδιαίτερα πλέον.

Όλες αυτές οι τεχνολογίες που έχουν οι εκτυπωτές, έχουν κάτι κοινό...

Οι εκτυπώσεις δημιουργούνται από σειρές κουκίδων. Η διαφορά τους είναι στον τρόπο με τον οποίο δημιουργούνται αυτές οι κουκίδες.

Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε πως λειτουργούν οι inkjet και dot matrix εκτυπωτές, όσο πιο απλά γίνεται, χωρίς να εμβαθύνουμε σε "επίπονες" λεπτομέρειες.

Πως λειτουργούν οι εκτυπωτές Inkjet;

inkjetΟι εκτυπωτές inkjet - ψεκασμού, ψεκάζουν υγρό μελάνι από μια πολύ μικρή τρύπα.

Οι εκτυπωτές αυτοί είναι συνήθως αθόρυβοι και έχουν προσιτή τιμή. Επίσης η ποιότητα των εκτυπώσεων είναι συγκρίσιμη με αυτή των λέιζερ εκτυπωτών.

Η κεφαλή εκτύπωσης αποτελείται από 4 δοχεία χρωματιστού μελανιού:

1) μπλε (κυανό - cyan),
2) κόκκινο-ροζ (magenta),
3) κίτρινο
4) μαύρο.

Η κεφαλή κινείται πάνω σε μια μπάρα, κατά μήκος του χαρτιού, γράφοντάς το την ώρα που κινείται.

Οι πληροφορίες μορφοποίησης και τα δεδομένα που στέλνονται, ενεργοποιούν τη θαλάμη των δοχείων ανάλογα και στιγμιαία.


Όταν επιλέγεται μία θαλάμη, ένας ηλεκτρικός παλμός στέλνεται μέσα από λεπτές αντιστάσεις στο μελάνι, σχηματίζοντας τους χαρακτήρες της εκτύπωσης με ένα σύνολο κουκίδων.

Η αντίσταση θερμαίνεται, θερμαίνοντας ταυτόχρονα ένα λεπτό στρώμα μελανιού, κάνοντας το μελάνι να βράσει και να διασταλεί, δημιουργώντας μια φούσκα ατμού.

Αυτή η διαστολή προκαλεί πίεση στο μελάνι, το οποίο βγαίνει από τη θαλάμη, σε ανάλογο σχηματισμό, που έχουν καθοριστεί από τις λεπτές αντιστάσεις που προαναφέραμε.

Πχ αν θέλουμε να εκτυπώσουμε το γράμμα "Ρ", οι λεπτές αυτές αντιστάσεις, "παίρνουν θέση" για να σχηματίσουν κουκίδες που στο σύνολό τους, μοιάζουν με το γράμμα "Ρ", κι έτσι η εκτίναξη από το μελανοδοχείο, αποτυπώνει αυτό το γράμμα επάνω στο χαρτί!

Έτσι λειτουργούν οι εκτυπωτές inkjet - ψεκασμού και εκτυπώνουν το κείμενο ή τη φωτογραφία μας επάνω στη σελίδα του χαρτιού.

Πως λειτουργούν οι εκτυπωτές dot matrix;

dot matrixΟι εκτυπωτές dot matrix διαθέτουν μαγνητικές κεφαλές. Αυτές οι κεφαλές αποτελούνται από μια σειρά από καρφίτσες, οι οποίες πιέζονται από ελατήρια που συνδέονται με τον εκτυπωτή.

Ο μαγνήτης κρατάει αυτές τις καρφίτσες. Ηλεκτρικό ρεύμα περνάει μέσα από ένα πηνίο που συνδέεται με το σύρμα του εκτυπωτή, που αχρηστεύει για λίγο τον μαγνήτη, ώστε οι κεφαλές να πέσουν πάνω στο χαρτί.

Φανταστείτε τη μέθοδο αυτή σαν μια σφεντόνα, η οποία είναι οπλισμένη. Τη στιγμή που το ρεύμα περάσει από το πηνίο, εκτοξεύεται!


Όπως προαναφέραμε, εδώ είδαμε πως λειτουργούν οι εκτυπωτές inkjet και dot matrix. Σύντομα ακολουθεί και άρθρο που αναλύει πως λειτουργούν οι εκτυπωτές laser.

Διαβάστε στη συνέχεια Πως λειτουργούν οι εκτυπωτές Laser;


Σχετικά άρθρα

Πως λειτουργούν τα CD, DVD και BLURAY;
λειτουργία bluray
Δείτε εδώ πως λειτουργούν οι δίσκοι και ο μηχανισμός ανάγνωσης - εγγραφής cd. Παρόμοια είναι και η τεχνολογία dvd και blu-ray, δείτε τις διαφορές αναμεταξύ τους!
Πως λειτουργεί το ποντίκι; Διαφορά optical με laser;
ποντίκι laser
Δείτε εδώ πως λειτουργούν τα optical ή τα laser ποντίκια. Τι διαφορά έχουν αναμεταξύ τους; Πως επιτυγχάνουν ακρίβεια και τι είναι τα dpi; Ας δούμε λοιπόν!
Πως οι σβήστρες σβήνουν το στυλό - μολύβι από το χαρτί;
σβήστρα
Πως λοιπόν οι γνωστές σε όλους μας σβήστρες καταφέρνουν και σβήνουν το μολύβι ή και το στυλό, από το χαρτί μας; Μαγεία; Όχι βέβαια, δείτε!
Τι σημαίνουν τα Α4 και Α3 στο χαρτί εκτύπωσης;
Α4 μέγεθος
Αλήθεια έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι σημαίνουν τα αρχικά Α4 και Α3 στα χαρτιά εκτύπωσης; Δείτε την απάντηση στο άρθρο που ακολουθεί...
Διαστάσεις χαρτιού εκτύπωσης Μέρος 1ο. Η σειρά Α
Διαστάσεις χαρτιού Α4
Ποιες είναι οι ακριβείς διαστάσεις του χαρτιού εκτύπωσης; Ας δούμε τα πάντα για την σειρά Α στο άρθρο που ακολουθεί! Απλά και κατανοητά!
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Πως λειτουργούν οι εκτυπωτές Inkjet & Dot Μatrix;
Kατηγορία: Υπολογιστές
Tags: εκτυπωτέςdot matrixinkjetlaserχαρτίμελάνιhardware
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Τι είναι οι σκληροί δίσκοι τεχνολογίας SSD(Solid State Disk)
ssd σκληροί δίσκοι
Φρέσκο πράγμα: σκληροί δίσκοι τεχνολογίας solid state (ssd). Τι είναι; Τι κερδίζουμε σε σχέση με τους μηχανικούς; Δείτε όλες τις πληροφορίες

Τι είναι το RAID; Όλες οι πληροφορίες
RAID συστοιχία
Τι είναι αυτό το ξακουστό RAID; Πως λειτουργεί και τι καλό μπορεί να κάνει στον υπολογιστή μας και στα δεδομένα; Διαβάστε όλα τα σχετικά εδώ!

Memory stick (usb flash): πως να μην κολλάτε ιούς
σβήσιμο ιού από φλασάκι
Κάθε φορά που έρχεται ένας φίλος σας και βάζει το φλασάκι του στον υπολογιστή σας κολλάτε ιούς; Βάλτε τέλος σε αυτήν την ταλαιπωρία, δείτε τι να κάνετε!

Τι είναι το HDMI και πως λειτουργεί;
τι είναι HDMI
Όλοι μας βλέπουμε σε καινούριες τηλεοράσεις και κάρτες γραφικών το HDMI. Τι είναι όμως αυτό και πως λειτουργεί; Ποια τα πλεονεκτήματά του;

Όλες οι πληροφορίες για τις μνήμες του υπολογιστή (RAM, κλπ)
μνήμη υπολογιστή
Ο υπολογιστής μας έχει διαφόρων τύπων μνήμες. Σε τι εξυπηρετεί όμως το κάθε είδος μνήμης (ram, cache, rom, σκληρός δίσκος) και πως δουλεύει;

Πως λειτουργεί το ποντίκι; Διαφορά optical με laser;
ποντίκι laser
Δείτε εδώ πως λειτουργούν τα optical ή τα laser ποντίκια. Τι διαφορά έχουν αναμεταξύ τους; Πως επιτυγχάνουν ακρίβεια και τι είναι τα dpi; Ας δούμε λοιπόν!

Τι είναι το eSATA;
τι είναι esata
Μετά το SATA, ήρθε και το eSATA. Τι είναι όμως αυτό; Που, πως εξυπηρετεί και τι πλεονεκτήματα έχει; Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά εδώ!

Τι είναι το UPS - Line Interactive και πως λειτουργεί;
πως λειτουργεί το ups
Πως λειτουργούν τα ups - line interactive και κρατάν ανοιχτούς τους υπολογιστές μας - προστατεύουν κατά τις διακοπές - αυξομειώσεις τάσης; Δείτε!

Πως λειτουργούν οι εκτυπωτές Laser;
εκτυπωτές laser
Εκτυπωτές laser: μία καινούρια τεχνολογία που πλέον τη χρησιμοποιεί αρκετοί από εμάς. Πως λειτουργεί όμως αυτός ο εκτυπωτής;

Γιατί υπάρχει όριο ταχύτητας στους επεξεργαστές CPU;
επεξεργαστές cpu
Γιατί οι επεξεργαστές - cpu υπολογιστών έχουν όριο ταχύτητας; Γιατί πχ δεν μπορούνε να έχουνε απεριόριστη ταχύτητα; Τι συμβαίνει με το overclocking; Δείτε!

Να κάνω ασφαλή κατάργηση; Χρειάζεται;
Ασφαλής κατάργηση συσκευών
Αλήθεια γιατί υπάρχει η ασφαλής κατάργηση συσκευών; Είναι απαραίτητο να την κάνουμε κάθε φορά ή μήπως όχι; Ας ρίξουμε λίγο φως στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί.
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ