coolweb


Πως το αλκοόλ επηρεάζει την οδήγηση;

αλκοόλ επηρεάζει

Διαβάστηκε: 10.185 φορές
Γιατί δεν κάνει να πίνουμε ενώ οδηγάμε; Πως το αλκοόλ επηρεάζει τον οργανισμό μας κατά την οδήγηση; Ας δούμε λοιπόν, έτσι για να ξέρουμε...
Θα δούμε απλά και κατανοητά, ώστε να καταλάβουμε επιτέλους γιατί δεν πρέπει να πίνουμε όταν πρόκειται να οδηγήσουμε.

Το αλκοόλ επηρεάζει τον έλεγχο του σώματός μας ο οποίος έλεγχος πραγματοποιείται από τον εγκέφαλο. Όταν κάποιος είναι μεθυσμένος και οδηγάει, χάνει "τη δύναμη" των αισθήσεων και του ελέγχου.

αλκοόλΤο αλκοόλ μειώνει την ικανότητα του οδηγού στο να κάνει πολλά πράγματα μαζί και ακόμα χειρότερα, αν είναι εντελώς μεθυσμένος, δεν μπορεί να είναι συγκεντρωμένος ούτε καν στο να κάνει ένα πράγμα! Επίσης, χάνει τον έλεγχο - αλλοιώνεται η ομαλή λειτουργία πολλών αισθήσεων, όπως για παράδειγμα της όρασης.

Πιο απλά, για να οδηγήσουμε, θα πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι σε πολλά πράγματα παράλληλα, να αντιδράμε για το κάθε τι και φυσικά για να τα αντιληφθούμε όλα αυτά, να λειτουργούν σωστά οι αισθήσεις μας.

Ο εγκέφαλος όταν οδηγάμε ελέγχει χέρια, πόδια, μάτια, κλπ και το αλκοόλ μειώνει την ικανότητά του αυτή, ώστε να τα ελέγξει άμεσα. Οι αντιδράσεις ενός μεθυσμένου οδηγού, πλέον δεν είναι υπό τον πραγματικό του έλεγχο και είναι περισσότερο "τυχαίες".


Για παράδειγμα, έχοντας καταναλώσει αλκοόλ ο οδηγός κατά την οδήγηση, του είναι δύσκολο να κρίνει την απόστασή του σε σχέση με άλλο όχημα ή σε σχέση με κάποιο αντικείμενο σε συνδυασμό με το να κρίνει πόσο φρένο θα πρέπει να πατήσει ώστε να σταματήσει εκεί που πρέπει. Επίσης, μπορεί να μην μπορεί να καταλάβει αν πρόκειται για αυτοκίνητο ή κάτι άλλο.

Σε μια καλή περίπτωση θα σταματήσει πρόωρα σε λάθος σημείο, χωρίς έτσι να προκληθεί ατύχημα.

Σε μια κακή περίπτωση, δεν θα πατήσει καν φρένο, αφού δεν θα έχει αντιληφθεί ότι υπάρχει αυτοκίνητο μπροστά ή μπορεί να το έχει αντιληφθεί, όμως δεν μπόρεσε να αντιδράσει πατώντας φρένο.

αλκοόλ επηρεάζει την οδήγησηΤο χειρότερο όμως από όλα είναι ότι το αλκοόλ επηρεάζει την οδήγηση ως εξής:

ο οδηγός αποκτάει υπερβολική αυτοπεποίθηση για τις οδηγικές του ικανότητες, οδηγώντας πιο επικίνδυνα και παράλληλα έχει μειωμένη αντίληψη στο τι συμβαίνει γύρω του όπως επίσης έχει μειωμένη ικανότητα αντίδρασης σε λίγο πιο πολύπλοκες καταστάσεις!

Που αν όμως ήταν νηφάλιος, θα τις αντιμετώπιζε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!

Έτσι λοιπόν το αλκοόλ επηρεάζει την οδήγηση. Σας παρουσιάσαμε ένα γενικό περίγραμμα, στο οποίο περικλείονται πάρα πολλές καταστάσεις που μπορούν να μας συμβούν!

Δεν παίζουμε με τη ζωή μας, να θυμάστε ότι αλκοόλ και οδήγηση, σκοτώνει πολύ εύκολα, πολύ άδικα και πολλές φορές σκοτώνει και κάποιον διερχόμενο που δε φταίει!

αλκοόλ και οδήγηση

Διαβάστε στη συνέχεια Το αλκοόλ καταστρέφει - καίει εγκεφαλικά κύτταρα;


Σχετικά άρθρα

Σε πόση ώρα φεύγει το αλκοόλ από τον οργανισμό
Σε πόσο χρόνο φεύγει το αλκοόλ από το σώμα μας
Το αλκοόλ, όπως και τα περισσότερα πράγματα σε αυτή τη ζωή, είναι καλό αν καταναλώνεται με μέτρο. Μάλιστα, αν προτιμάμε τα πιο ελαφριά ...
Πως και από τι συστατικά φτιάχνεται η μπύρα;
παρασκευή μπύρας
Από τι συστατικά φτιάχνετε η μπύρα που όλοι πίνουμε και πως παρασκευάζεται αυτό το ποτό; Σκεφτήκατε ποτέ τι είναι αυτό που πίνουμε; Δείτε!
Που κάνει καλό το κόκκινο κρασί;
κόκκινο κρασί
Όλοι μας λίγο πολύ ξέρουμε ότι το κόκκινο κρασί κάνει καλό. Ας δούμε όμως λίγο αναλυτικότερα σε αυτό το άρθρο που τελικά μας κάνει καλό.

Σχόλια

KOYPEAS ▾
  (στις 07-08-2012)
Μπράβο!Πολύ καλό άρθρο!!

Να αναφέρουμε επίσης πως παρόλο που το όριο στα αλκοτέστ είναι 0.5g ανά λίτρο αίματος, το κατώτερο όριο στο οποίο ο οδηγός θεωρείται ότι είναι υπό την επήρρεια του αλκοόλ είναι μόλις 0.2g ανά λίτρο!

Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε όταν οδηγούμε είναι να είμαστε ΑΠΟΛΥΤΩΣ υπεύθυνοι και νηφάλιοι!!
  (στις 07-08-2012)
Πολύ σωστή η παρατήρησή σου KOYPEA!
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Πως το αλκοόλ επηρεάζει την οδήγηση;
Kατηγορία: ΥγείαΦαγητό - Ποτό
Tags: αλκοόλποτόοδήγησηεγκέφαλοςμεθύσι
Έχει 2 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Πως και από τι συστατικά φτιάχνεται η μπύρα;
παρασκευή μπύρας
Από τι συστατικά φτιάχνετε η μπύρα που όλοι πίνουμε και πως παρασκευάζεται αυτό το ποτό; Σκεφτήκατε ποτέ τι είναι αυτό που πίνουμε; Δείτε!

Το αλκοόλ καταστρέφει - καίει εγκεφαλικά κύτταρα;
αλκοόλ και εγκεφαλικά κύτταρα
Το αλκοόλ και στιγμιαία αλλά και σταδιακά, επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου μας. Καταστρέφει - καίει κύτταρα και πως γίνεται αυτό;

Σε πόση ώρα φεύγει το αλκοόλ από τον οργανισμό
Σε πόσο χρόνο φεύγει το αλκοόλ από το σώμα μας
Το αλκοόλ, όπως και τα περισσότερα πράγματα σε αυτή τη ζωή, είναι καλό αν καταναλώνεται με μέτρο. Μάλιστα, αν προτιμάμε τα πιο ελαφριά ...

Τι θα συμβεί αν αντικαταστήσουμε όλα τα υγρά που πίνουμε με νερό
Τι θα γίνει αν πίνουμε μόνο νερό
Όλοι λίγο-πολύ γνωρίζουμε τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό μας όταν πίνουμε διάφορα άλλα ποτά (πχ αλκοόλ, αναψυκτικά ...
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ