Σε πόση ώρα φεύγει το αλκοόλ από τον οργανισμό
Το αλκοόλ, όπως και τα περισσότερα πράγματα σε αυτή τη ζωή, είναι καλό αν καταναλώνεται με μέτρο. Μάλιστα, αν προτιμάμε τα πιο ελαφριά ποτά όπως η μπύρα και το κρασί, και αποφεύγουμε τα πιο βαριά ποτά όπως το ουίσκι ή η βότκα, τα οφέλη για τον οργανισμό μας μπορεί να είναι πολλά.
Τι γίνεται όμως αφού καταναλώσουμε το αλκοόλ; Πόσος χρόνος χρειάζεται για να το αποβάλλουμε - μεταβολίσουμε ή αλλιώς σε πόσο χρόνο φεύγει εντελώς από το σώμα μας; Ας δούμε παρακάτω απλά και κατανοητά.
Τι συμβαίνει όταν πίνουμε
Όταν καταναλώνουμε αλκοόλ, αυτό περνάει στο αίμα μας και παραμένει εκεί μέχρι να το αποβάλλει ο ίδιος ο οργανισμός μας.
Το βασικό όργανο που μεταβολίζει, δηλαδή που διασπά το αλκοόλ είναι το ήπαρ ή αλλιώς το συκώτι μας. Για αυτό και όσοι πίνουν πολύ καταπονούν το συκώτι τους και μπορούν να πάθουν πιο εύκολα κίρρωση του ήπατος.
Η διαδικασία της διάσπασης της αιθυλικής αλκοόλης, δηλαδή του οινοπνεύματος, είναι μια αρκετά σύνθετη χημική διαδικασία η οποία φαίνεται αναλυτικά στην παρακάτω εικόνα.
Η διάσπαση της αιθυλικής αλκοόλης
Πολύς κόσμος θεωρεί ότι κάποιοι άνθρωποι είναι πιο ανθεκτικοί (αντέχουν) στο ποτό. Άλλοι πιστεύουν ότι οι άντρες είναι πιο ανθεκτικοί από τις γυναίκες κλπ. Όλα αυτά είναι λίγο-πολύ μύθοι, καθώς όλοι οι άνθρωποι διασπούν το αλκοόλ περίπου με τον ίδιο ρυθμό.
Αυτό συμβαίνει γιατί πολύ απλά, ο ρυθμός με τον οποίο διασπάται το αλκοόλ στο σώμα μας δεν εξαρτάται από παράγοντες όπως το βάρος, το μέγεθος ή το φύλο. Αντίθετα, η ταχύτητα με την οποία καταναλώνει κανείς το αλκοόλ ή το αν πίνει με γεμάτο ή άδειο στομάχι παίζουν σημαντικό ρόλο.
Σε πόση ώρα φεύγει το αλκοόλ από τον οργανισμό
Το αλκοόλ αποβάλλεται από το σώμα μας μέσω του ιδρώτα, της αναπνοής και φυσικά των ούρων. Οποιαδήποτε άλλη εξωτερική παρέμβαση, όπως για παράδειγμα η κατανάλωση σκέτου καφέ ή ακόμη και η πρόκληση εμετού δεν θα επιταχύνουν τη διαδικασία.
Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι επειδή το αλκοόλ περνάει στο αίμα μας με μια διαδικασία που γίνεται πολύ γρήγορα. Για αυτό και αν πιει κανείς μεγάλη ποσότητα αλκοόλ μαζεμένη, θα μεθύσει στα σίγουρα.
Το εντυπωσιακό είναι πως μια "μερίδα ποτό" χρειάζεται περίπου τον ίδιο χρόνο για να μεταβολιστεί. Μια μερίδα μπορεί να θεωρηθεί ένα κουτάκι μπύρας, ένα μέτριο ποτήρι κρασί (180ml) ή μια μεζούρα (40 με 50ml) ποτό (ουίσκι, βότκα κλπ).
Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις ο οργανισμός μας χρειάζεται περίπου δύο ώρες για να διασπάσει το αλκοόλ. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει.
Ωστόσο, υπάρχει τρόπος να επιβραδύνει κάποιος την ποσότητα αλκοόλ που μπαίνει στον οργανισμό του. Αν για παράδειγμα το ποτό συνοδεύεται από φαγητό ή από άφθονο νερό, αυτό θα επιβραδύνει την πρόσληψη του αλκοόλ στο αίμα.
Συνεπώς μπορούμε να ρυθμίσουμε την ποσότητα αλκοόλ που μπαίνει στο σώμα μας, αλλά δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να επισπεύσουμε την απομάκρυνση του.
Για αυτό πίνουμε πάντα με μέτρο!
Διαβάστε στη συνέχεια Πως το αλκοόλ επηρεάζει την οδήγηση;
Πως και από τι συστατικά φτιάχνεται η μπύρα;
Από τι συστατικά φτιάχνετε η μπύρα που όλοι πίνουμε και πως παρασκευάζεται αυτό το ποτό; Σκεφτήκατε ποτέ τι είναι αυτό που πίνουμε; Δείτε!
Το αλκοόλ καταστρέφει - καίει εγκεφαλικά κύτταρα;
Το αλκοόλ και στιγμιαία αλλά και σταδιακά, επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου μας. Καταστρέφει - καίει κύτταρα και πως γίνεται αυτό;
Που κάνει καλό το κόκκινο κρασί;
Όλοι μας λίγο πολύ ξέρουμε ότι το κόκκινο κρασί κάνει καλό. Ας δούμε όμως λίγο αναλυτικότερα σε αυτό το άρθρο που τελικά μας κάνει καλό.