coolweb


Τι γιορτάζουμε την 17 Νοέμβρη

17 Νοέμβρη 1973

Η 17η Νοεμβρίου είναι μια ιδιαίτερα σημαντική ημέρα για τη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας, όχι μόνο για τα όσα έγιναν εκείνη την μέρα το 1973, αλλά για το τι σηματοδοτεί γενικότερα.

Τι ακριβώς γιορτάζουμε όμως την ημέρα αυτή; Ας δούμε στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί παρακάτω.

Τι ήταν η χούντα των συνταγματαρχών


Η Ελλάδα από το 1967 μέχρι το 1974 είχε ως πολίτευμα τη δικτατορία ή χούντα (από το ισπανικό junta), καθώς μια ομάδα στρατιωτικών είχε καταλύσει τη δημοκρατία και ανέλαβε την εξουσία με τα όπλα, δηλαδή χρησιμοποιώντας τη δύναμη του στρατού.

 οι συνταγματάρχες που έκαναν το πραξικόπημα στην Ελλάδα
Η εξουσία βρέθηκε στα χέρια μιας ομάδας πραξικοπηματιών συνταγματαρχών και για αυτό το καθεστώς ονομάστηκε και Χούντα των Συνταγματαρχών ή Δικτατορία των Συνταγματαρχών.

Το καθεστώς αυτό ξεκίνησε με στρατιωτικό πραξικόπημα που έγινε στις 21 Απριλίου 1967 και κράτησε μέχρι τις 23 Ιουλίου 1974, δηλαδή για επτά χρόνια, και για αυτό η περίοδος αυτή λέγεται και "επταετία".

Τι γιορτάζουμε στις 17 Νοέμβρη


Την ημέρα αυτή γιορτάζουμε την επέτειο της αιματηρής εξέγερσης που έγινε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο της Αθήνας στις 14 Νοεμβρίου 1973 και ολοκληρώθηκε λίγες μέρες αργότερα στις 17 Νοεμβρίου του 1973 με βίαιο τρόπο και με την εισβολή του άρματος (τανκ) από την κεντρική πύλη του ιδρύματος.

 οι φοιτητές στην εξέγερση του Πολυτεχνείου
Οι φοιτητές είχαν κλειστεί μέσα στον χώρο του Πολυτεχνείου από το βράδυ της 14ης Νοεμβρίου και προσπαθούσαν να οργανώσουν τον αγώνα τους ενάντια στην δικτατορία των συνταγματαρχών.

Μάλιστα είχαν φτιάξει και πρόχειρο αυτοσχέδιο ραδιοφωνικό σταθμό από τον οποίο ενημέρωναν τους κατοίκους της Αθήνας και τους καλούσαν να συμπαρασταθούν στον αγώνα τους. Το σύνθημα που κυριαρχούσε ήταν το "Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία".

Πράγματι πολλοί ήταν οι πολίτες που πήγαν στο Πολυτεχνείο για να ενωθούν με τους φοιτητές, άλλοι συγκεντρώθηκαν από έξω ή στους γύρω δρόμους.

Η χούντα θέλοντας να απομακρύνει τον κόσμο, αλλά και τους φοιτητές από το Πολυτεχνείο διέταξε την είσοδο του τανκ για να ανοίξει η πύλη και να μπει ο στρατός να εκκενώσει το κτήριο της οδού Πατησίων.

 το τανκ πριν εισβάλλει στο Πολυτεχνείο το βράδυ της 17ης Νοέμβρη
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η εκκένωση έγινε αναίμακτα (τουλάχιστον σύμφωνα με την έκθεση της Συγκλήτου του ιδρύματος), πολλοί άνθρωποι έχασαν την ζωή τους εκείνες τις μέρες στα στενά γύρω από το Πολυτεχνείο ή και σε άλλους δρόμους της Αθήνας από πυροβολισμούς του στρατού.

Ουσιαστικά, μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου και κυρίως μετά τη βίαιη καταστολή της, ανατράπηκε ο τότε ισχυρός άνδρας Γεώργιος Παπαδόπουλος, και στη θέση του ανέλαβε ο Δημήτριος Ιωαννίδης ο οποίος "έπεσε" λίγους μήνες αργότερα σε συνδυασμό και με τα γεγονότα στην Κύπρο και τη βίαιη εισβολή των Τούρκων στη "Μεγαλόνησο".

Πότε πέφτει η 17 Νοέμβρη 2024


Η 17η Νοέμβρη δεν είναι αργία για όλους. Για την ακρίβεια εκείνη την ημέρα είναι κλειστά μόνο τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, πρόκειται με άλλα λόγια για εκπαιδευτική αργία.

 σχολική γιορτή για το Πολυτεχνείο
Αυτό σημαίνει ότι όσοι σχετίζονται με τον χώρο της εκπαίδευσης, είτε ως μαθητές ή φοιτητές, είτε ως δάσκαλοι ή καθηγητές δεν έχουν υποχρεώσεις εκείνη την ημέρα.

Το 2024 η 17η Νοεμβρίου πέφτει ημέρα Κυριακή.

Επομένως τώρα ξέρεις τι έγινε στις 17 Νοεμβρίου του 1973. Η ιστορία καθώς και οι γνώσεις από το παρελθόν μπορούν να βοηθήσουν για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον.Διαβάστε στη συνέχεια Πότε πέφτει των Τριών Ιεραρχών
Σχετικά άρθρα

Πότε γιορτάζει η Ζωή
πότε γιορτάζει η Ζωή 2024
Από που βγαίνει το όνομα Ζωή Το όνομα Ζωή (θηλυκό) και Ζώης (αρσενικό) είναι ένα όνομα που η ετοιμολογία του πηγάζει από το ρήμα ζω ...
Πότε γιορτάζει η Αναστασία
γιορτή Αναστασίας 2024
Σε αυτό το υπερπλήρες άρθρο θα δούμε πότε γιορτάζουν οι Αναστασίες και ποια υποκορεστικά - ονόματα σχετίζονται με το όνομα αυτό και ...
Πότε είναι της Ορθοδοξίας
της Ορθοδοξίας 2024
Η Κυριακή της Ορθοδοξίας είναι μια μεγάλη γιορτή. Όπως αναφέρει και το όνομά της, πέφτει πάντα Κυριακή, ωστόσο η ημερομηνία δεν είναι ...
Πότε πέφτει των Αγίων Πάντων φέτος το 2024; Ποιοι γιορτάζουν;
Αγίων Πάντων 2024
Τι είναι η γιορτή των Αγίων Πάντων Η γιορτή των Αγίων Πάντων είναι μια γιορτή που τιμάται από τους Ορθόδοξους Χριστιανούς και είναι ...
Πότε είναι του Κωνσταντίνου και Ελένης; Πότε πέφτει το 2024
Κωνσταντίνου και Ελένης γιορτή
Η γιορτή του Κωνσταντίνου και Ελένης είναι μια πολύ δημοφιλής χριστιανική γιορτή. Εκτός του ότι στην Ελλάδα τα ονόματα Κωνσταντίνος ...
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Τι γιορτάζουμε την 17 Νοέμβρη
Kατηγορία: Πολιτισμός
Tags: πολυτεχνείοδικτατορίαγιορτήπότε πέφτειαργία
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Πότε πέφτει η Τσικνοπέμπτη 2024
Τσικνοπέμπτη 2024
Πότε πέφτει η Τσικνοπέμπτη και τι γιορτάζουμε ακριβώς; Ποια είναι η σχέση της γιορτής του κρέατος με τις απόκριες; Ας δούμε!

Πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου 2024
Πότε γιορτάζεται του Αγίου Γεωργίου
Πότε γιορτάζεται κάθε χρόνο η γιορτή του Αγίου Γεωργίου; Γιατί ορισμένες φορές είναι κινητή γιορτή; Δείτε πως να βλέπετε πότε πέφτει κάθε φορά.

Πότε είναι η γιορτή του πατέρα 2024
Γιορτή του πατέρα πότε είναι
Πότε πέφτει η γιορτή του πατέρα το 2024 αλλά και κάθε χρόνο; Είναι στάνταρ ημερομηνία ή όχι; Ας μάθουμε πως θα τη βρίσκουμε κάθε φορά!

Πότε είναι η γιορτή της μητέρας
γιορτή μητέρας 2024
Πότε πέφτει η γιορτή της μητέρας 2024 αλλά και πως υπολογίζουμε πότε πέφτει κάθε χρόνο; Δεν είναι σταθερή ημερομηνία, δείτε πως να τη βρίσκετε!

Ψυχοσάββατα 2024: πόσα και ποια είναι;
Ψυχοσάββατα 2024 ημερομηνίες
Αλήθεια πόσα είναι τα ψυχοσάββατα σύμφωνα με την ελληνορθόδοξη εκκλησιαστική παράδοση και πότε πέφτουν; Γιατί τα τελούμε; Ας δούμε!

Πότε αλλάζει η ώρα;
Πότε αλλάζει η ώρα 2024
Ας μάθουμε επιτέλους πότε αλλάζει η αναθεματισμένη ώρα (είναι στάνταρ), ώστε να μην ψάχνεστε κάθε φορά που πλησιάζει ο καιρός!

Πότε είναι των Αγίων Θεοδώρων 2024
Πότε πέφτει των Αγίων Θεοδώρων (ψυχοσάββατο)
Πότε πέφτει των Αγίων Θεοδώρων κάθε χρόνο; Είναι στάνταρ ημερομηνία ή μήπως όχι; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί για το 2024!

Οι επίσημες αργίες του 2024
ποιες είναι οι αργίες στην Ελλάδα
Ποιες είναι οι επίσημες αργίες στην Ελλάδα; Ποιες μέρες του χρόνου δεν δουλεύουν τα καταστήματα και οι υπηρεσίες; Τι ισχύει για τα σχολεία;

Τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου (Μέρος 1ο)
Παρέλαση 25ης Μαρτίου
Αλήθεια τι ακριβώς γιορτάζουμε στις 25 Μαρτίου και γιατί η γιορτή αυτή είναι τόσο σημαντική; Είναι μόνο Εθνική εορτή ή μήπως όχι; Ας δούμε!

Γιατί ο Οκτώβριος δεν έχει μ;
Οκτώμβριος ή Οκτώβριος
Γιατί ενώ οι μήνες Σεπτέμβριος, Νοέμβριος και Δεκέμβριος έχουν "μ", ο Οκτώβριος δεν έχει; Ας δούμε απλά και κατανοητά!

Πως να βρίσκετε πόσες μέρες έχει ο κάθε μήνας, στα γρήγορα!
πόσες μέρες έχει ο μήνας
Πως μπορούμε πολύ εύκολα και απλά, να ξέρουμε πόσες ημέρες έχει ένας μήνας; Δείτε απλά και κατανοητά, και θα το θυμάστε για μια ζωή!

Γιατί αλλάζει η ώρα;
Τι είναι η θερινή ώρα
Όλοι γνωρίζουμε ότι δύο φορές το χρόνο πρέπει να αλλάζουμε την ώρα στα ρολόγια μας. Αλήθεια όμως, ξέρουμε γιατί το κάνουμε; Ας δούμε!
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ