Η
εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μία πολύ καλή λύση για ανδρόγυνα που προσπαθούν να συλλάβουν παιδί -να έχουν μια εγκυμοσύνη- και δεν μπορούν.
Η αγγλική ορολογία είναι η συντομογραφία
IVF που σημαίνει In Vitro Fertilization (δηλαδή γονιμοποίηση... στο γυαλί).
Εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μια διαδικασία κατά την οποία γίνεται η έκχυση του σπέρματος του άνδρα στα ωάρια της γυναίκας, όχι όμως με τον παραδοσιακό τρόπο - όχι μέσα στο σώμα της.
Όπως υποδηλώνει και η λέξη, η έκχυση αυτή γίνεται έξω από το σώμα: βγάζουν κάποια γόνιμα ωάρια από τη γυναίκα και μέσα σε κάποιο εργαστήριο "φυτεύουν" μέσα τους τα σπερματοζωάρια του άνδρα για τη δημιουργία εμβρύων.
Έπειτα από συντήρηση αυτών, μετά από 3-5 ημέρες, τοποθετούνται μέσα στη μήτρα της γυναίκας με την ελπίδα ότι κάποιο/α από αυτά τα έμβρυα, θα εξελιχθούν σε μωρό.
Οι λόγοι που πολλοί δεν μπορούν να έχουν μια
εγκυμοσύνη, είναι συνήθως:
♦ κακή ποιότητα σπέρματος
♦ αραιή περιεκτικότητα
♦ "εμπόδια" μέσα στη γυναίκα μεταξύ των ωαρίων και του σπέρματος
♦ προβλήματα ωορρηξίας
♦ προβλήματα στην "αλληλεπίδραση" ωαρίου - σπέρματος
Έτσι με την εξωσωματική γονιμοποίηση απαλείφονται σε μεγάλο βαθμό αυτά τα "εμπόδια" και είναι δυνατή μία εγκυμοσύνη.
Βέβαια τα ποσοστά επιτυχίας δεν είναι πολύ μεγάλα, αλλά είναι αρκετά μεγάλα ώστε να δώσουν ελπίδα.
Επίσης μπορεί με την εξωσωματική να εξελιχθούν περισσότερα από ένα
έμβρυα σε μωρό μετά την επανατοποθέτηση στη μήτρα, οπότε εκεί έχουμε δίδυμα (δύο έμβρυα), ακόμα και τρίδυμα (τρία έμβρυα) που είναι ετεροζυγωτικά (από διαφορετικό ωάριο δηλαδή).
Διαβάστε στη συνέχεια
Γιατί έχουμε δίδυμα κατά την εγκυμοσύνη; Τι συνέβη;
Τι είναι τα ομοζυγωτικά δίδυμα;
Λίγο πολύ όλοι μας έχουμε ακουστά τον όρο ομοζυγωτικά δίδυμα. Τι είναι όμως και πως δημιουργούνται κατά την εγκυμοσύνη; Ας δούμε!
Τι είναι τα ετεροζυγωτικά - διζυγωτικά δίδυμα;
Μία κατηγορία διδύμων είναι και αυτή των ετεροζυγωτικών που μπορεί να την έχουμε λίγο πολύ ακουστά. Τι είναι όμως και πως προκύπτει; Δείτε!
Γιατί οι άντρες έχουν ρώγες;
Εκτός από τις γυναίκες, ρώγες έχουν και οι άντρες αν και φαινομενικά δεν τις χρειάζονται. Τότε γιατί τις έχουν; Για να δούμε…
Εξωσωματική γονιμοποίηση: αναλυτικός οδηγός
Είναι γεγονός ότι η υπογονιμότητα έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Κι αυτό γιατί στις μέρες μας λίγο λιγότερο από το 20% των ...