coolweb


Γιατί τα emoticons δεν έχουν πια μύτη;

emoticon με μύτη ή χωρίς

Διαβάστηκε: 7.216 φορές
Έχετε παρατηρήσει ότι ενώ παλιά συνηθίζαμε να βάζουμε όλοι και μύτη στα χαμογελάκια που στέλναμε στο chat, κάποια στιγμή οι περισσότεροι την ξεχάσαμε; Γιατί συνέβη αυτό; Ας δούμε!
Παλιότερα, στις ένδοξες εποχές που περνούσαμε ώρες ατέλειωτες μπροστά στο mIRC ή το MSN messenger, πολύ πριν μπει το facebook με τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα του στη ζωή μας, συνηθίζαμε μαζί με το κέιμενο να στέλνουμε χαμογελάκια, τα γνωστά smileys ή emoticons.

Η συνήθεια αυτή συνεχίζεται αμείωτη ακόμη και σήμερα και χρησιμοποιείται σχεδόν σε όλους τους γραπτούς τρόπους επικοινωνίας (chat, facebook, SMS, email κλπ).

emoticon σκέφτεταιΤα χαριτωμένα αυτά σύμβολα αρχικά είχαν μάτια, μύτη και στόμα.

Κάποια στιγμή η μύτη για τους περισσότερους από μας καταργήθηκε. Σαν να εξαφανίστηκε με κάποιον μαγικό τρόπο. Ωστόσο, κάποιοι την χρησιμοποιούν ακόμη.

Αναρωτηθήκατε ποτέ για πιο λόγο έγινε αυτό και τι δείχνει; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η ιστορία των emoticons

Τα γνωστά μας χαμογελάκια ή smileys ή emoticons αν προτιμάτε, δεν είναι καινούργια. Πρωτοεμφανίστηκαν το μακρινό 1948(!) για να εκφράσουν αυτό που λέει και το όνομα τους, συναισθήματα.

emoticon = emotion (συναίσθημα) + icon (εικόνα)


Η πρώτη φορά που εμφανίστηκε κάποιο emoticon ήταν στην ταινία του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, Port of Call.

emoticon σε αφίσα ταινίας του 1951Σε μια σκηνή της ταινίας, η πρωταγωνίστρια σχεδίασε μια λυπημένη φατσούλα, κάτι σαν το γνωστό :-( με κραγιόν πάνω σε έναν καθρέφτη.

Παρόμοιες εικόνες, συμπεριλαμβανομένου του πασίγνωστου χαμόγελου, χρησιμοποιήθηκαν τα επόμενα χρόνια και σε διάφορες άλλες ταινίες, ακόμη και στην αφίσα από μια διαφημιστική καμπάνια!

Η πρώτη φορά, όμως, που χρησιμοποιήθηκαν οι φατσούλες αυτές σε περιβάλλον συζήτησης (chat) ήταν το 1981 στο πανεπιστήμιο Carnegie Mellon του Pittsburgh.

Σε αυτήν την πρώιμη μορφή ενός forum, οι χρήστες, που δεν ήταν άλλοι από τους φοιτητές του πανεπιστημίου, είχαν μια μορφή ασύγχρονης επικοινωνίας, όπου συζητούσαν θέματα που τους απασχολούσαν.

Το πρόβλημα ήταν ότι αν κάποιος αστειευόταν, υπήρχε ο κίνδυνος παρεξήγησης, με αποτέλεσμα να γίνεται άσκοπα μια τόσο μεγάλη συζήτηση όπου χανόταν τελικά το νόημα του όλου εγχειρήματος.

βασικές φατσούλεςΈτσι το 1981 ο Scott E. Fahlman, καθηγητής του εν λόγω πανεπιστημίου, πρότεινε στους φοιτητές να χρησιμοποιούν τον συνδυασμό χαρακτήρων :-) (smiley) για να δείξουν ότι αστειεύονται. Αντίστοιχα πρότεινε τη χρήση της λυπημένης φατσούλας :-( ως ένδειξη λύπης ή θυμού.

Έκτοτε τα λεγόμενα emoticon εξελίχθηκαν για να εκφράσουν πλήθος συναισθημάτων ή μορφασμών όπως χαρά, λύπη, θυμό, αγανάκτηση, γέλιο, κλάμα, φιλιά και πολλά άλλα.


Τι απέγινε η μύτη

Τι συνέβη όμως στη μύτη των emoticon με την πάροδο του χρόνου; Γιατί πολύς κόσμος έπαψε να την χρησιμοποιεί;

smiley με μύτη ή χωρίς
Σύμφωνα με κάποιες ερευνητικές εργασίες (ναι! κάποιος το έχει ερευνήσει και αυτό!) η μύτη στις φατσούλες χάθηκε στο πέρασμα του χρόνου μέσα από τη διαδικασία της εξέλιξης!

Συγκεκριμένα ο ερευνητής αναφέρει ότι τα emoticons με μύτη είναι πιο παλιά ιστορικά, χαρακτηρίζοντας τα παλιομοδίτικα.

Επίσης αναφέρει ότι οι άνθρωποι που τα χρησιμοποιούν έχουν διαφορετικό λεξιλόγιο από τους νεότερους, οι οποίοι προτιμούν ακρωνύμια όπως το omg και κάνουν συχνές αναφορές στον Justin Bieber.

Σύμφωνα με έναν άλλο ερευνητή οι φατσούλες χωρίς μύτη τείνουν να χρησιμοποιούνται περισσότερο από τους νεότερους χρήστες του Twitter και είναι συνδεδεμένες με πιο ανεπίσημες συζητήσεις.

Η δική μας άποψη είναι ότι με μύτη ή χωρίς τα emoticon είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος έκφρασης, ο οποίος μπορεί πολλές φορές να περιγράψει συναισθήματα που δεν περιγράφονται με λέξεις.

Αυτός είναι και ο σκοπός τους άλλωστε!

:-) ή :)

Διαβάστε στη συνέχεια Τι είναι το Twitter και πως λειτουργεί;


Σχετικά άρθρα

Τι είναι το stumbleupon και πως λειτουργεί;
Πως δουλεύει το stumbleupon
Αλήθεια τι ακριβώς είναι το stumbleupon και πως δουλεύει; Ποια είναι η διαφορά του σε σχέση με τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα; Ας δούμε!
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Γιατί τα emoticons δεν έχουν πια μύτη;
Kατηγορία: Υπολογιστές
Tags: chatμηνύματαχαμογελάκιαemoticonssmileysμύτηfacebooktwitter
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Τι είναι τα τοτέμ και τι συμβολίζουν;
τοτέμ
Σε πολλές ταινίες σίγουρα πολλοί από εμάς, θα έχουμε δει τα γνωστά και μυστήρια τοτέμ. Τι συμβολίζουν όμως αυτές οι κατασκευές; Διαβάστε παρακάτω!

Τι συμβολίζουν τα ζώδια; (Μέρος 1ο)
ζώδια τι συμβολίζουν
Έχετε αναρρωτηθεί ποτέ τι συμβολίζουν τα ζώδια; Ας δούμε αναλυτικά και πολύ απλά, την σημασία τους και το συμβολισμό που έχει το κάθε ζώδιο!

Τι είναι ο ωροσκόπος
Τι συμβολίζει ο ωροσκόπος
Τι είναι ο περίφημος ωροσκόπος και ποια η σημασία του; Τι δείχνει για την προσωπικότητα μας; Ας δούμε απλά και κατανοητά!

Τι συμβολίζουν τα ζώδια; (Μέρος 2ο)
σημασία ζωδίων
Έχετε αναρρωτηθεί ποτέ τι συμβολίζουν τα ζώδια; Δείτε εδώ τη συνέχεια της ανάλυσης για την σημασία και τον συμβολισμό του κάθε ζώδιου!
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ