Είδαμε στο πρώτο μέρος του αφιερώματος, τους τεχνικούς λόγους για τους οποίους
τα smartphone έχουν χαμηλή αυτονομία μπαταρίας.
Αυτή όμως είναι η μια μόνο όψη του νομίσματος. Στην πραγματικότητα αυτό που παίζει ίσως τον σημαντικότερο ρόλο στην
εξάντληση της μπαταρίας του αγαπημένου μας gadget είναι οι απαιτήσεις μας από αυτό.
Τα σύγχρονα
smartphone έχουν δυνατότητες και επιδόσεις που πριν λίγα χρόνια θα ζήλευαν όχι μόνο τα κινητά τηλέφωνα, αλλά ακόμη και οι υπολογιστές.
Κι αυτό γιατί διαθέτουν πλήθος εφαρμογών και δυνατοτήτων για να κάνουμε σχεδόν τα πάντα και να είμαστε ενημερωμένοι συνεχώς για τα πάντα.
Αυτό, όπως είναι φυσικό έχει ένα τίμημα. Την υψηλή κατανάλωση ενέργειας και συνεπώς την μείωση της
αυτονομίας.
Ενημερώσεις και συγχρονισμός στο παρασκήνιο
Ένα κλασικό τηλέφωνο είχε ελάχιστες δυνατότητες. Ο χρήστης του δεν λάμβανε διαρκώς ειδοποιήσεις για νέα emails, ενημερώσεις κοινωνικών δικτύων (αλήθεια υπήρχαν και τότε; :-P) καθώς και τόσες άλλες άμεσα ενημερωμένες πληροφορίες.
Δεν τσέκαρε αυτόματα για ενημερώσεις εφαρμογών, μιας και δεν υπήρχαν καν εφαρμογές, δεν κατέβαζε νέες προγνώσεις καιρού, ούτε ανανέωνε συνεχώς την τοποθεσία του χρήστη ή οτιδήποτε άλλο σαν κι αυτά.
Τα μοντέρνα smartphone είναι ουσιαστικά όπως οι υπολογιστές. Στην πραγματικότητα τρέχουν ακόμα και τα ίδια λογισμικά.
Η τεχνολογία Android χρησιμοποιεί linux, το iOS χρησιμοποιεί Darwin, ενώ τα Windows Phone 8, χρησιμοποιούν το Windows NT kernel το οποίο χρησιμοποιείται από τα Windows στους σταθερούς υπολογιστές.
Η οθόνη ενός κινητού μπορεί να είναι ανενεργή, ενώ ουσιαστικά το τηλέφωνο αυτό καθ’ αυτό μπορεί να είναι ενεργό και απασχολημένο.
Σε συσκευές
Android, όπου οι εφαρμογές έχουν πολύ μεγαλύτερη ελευθερία, διάφορα προγράμματα μπορούν να τρέχουν στο background, καταναλώνοντας υπολογιστική ισχύ και φυσικά μπαταρία.
Το λειτουργικό iOS της Apple περιορίζει τα προγράμματα πολύ περισσότερο, χωρίς όμως να απαγορεύει ενημερώσεις και συγχρονισμούς οι οποίοι καταναλώνουν επίσης πολλή μπαταρία.
Μεγαλύτερες οθόνες, ταχύτεροι επεξεργαστές, περισσότεροι πυρήνες και δέκτες LTE
Η σχέση απόδοσης – τιμής μπορεί να βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου, αλλά παράλληλα χρησιμοποιείται πολύ πιο ισχυρό hardware στα τηλέφωνα.
Κάθε χρόνο, οι οθόνες γίνονται ολοένα και μεγαλύτερες και υψηλότερης ανάλυσης, οι επεξεργαστές γίνονται ταχύτεροι, ενώ περισσότεροι πυρήνες και δέκτες LTE προστίθενται στα περισσότερα τηλέφωνα.
Παρόλο που το LTE επιτρέπει ταχύτερη μεταφορά δεδομένων από την προγενέστερη τεχνολογία 3G, απαιτεί όπως είναι αναμενόμενο και μεγαλύτερη ισχύ μπαταρίας.
Επιπρόσθετα, υπάρχει γενικότερα πολύ περισσότερο hardware σε ένα μοντέρνο smartphone από ότι σε ένα παλιό κλασικό τηλέφωνο.
Πέραν, όμως, του LTE και του 3G, υπάρχει και
το Wi-Fi, το Bluetooth, το GPS και το NFC (Near Field Communication ή Επικοινωνία Κοντινού Πεδίου).
Τα παραπάνω δεν είναι αναγκαστικό να τρέχουν διαρκώς.
Όταν όμως ενεργοποιηθούν, κυριολεκτικά στεγνώνουν την μπαταρία.
Συνοψίζοντας, μπορούμε να πούμε ότι η τεχνολογία των μπαταριών δεν βελτιώνεται στον ίδιο εκθετικό βαθμό με άλλες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στα smartphone.
Αυτό σημαίνει ότι ένα έξυπνο κινητό τηλέφωνο με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής μπαταρίας απαιτεί συμβιβασμούς.
Για παράδειγμα θα μπορούσαμε να έχουμε ένα smartphone με πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής μπαταρίας, αλλά θα ήταν βαρύτερο και παχύτερο.
Επίσης θα μπορούσαμε να αυξάναμε ακόμα περισσότερο την διάρκεια ζωής της μπαταρίας τοποθετώντας λιγότερο απαιτητικό hardware στο τηλέφωνο.
Στην πραγματικότητα, όμως, η γενική απαίτηση ενός μέσου χρήστη είναι μεγάλες, υψηλής ευκρίνειας και ανάλυσης οθόνες και γρήγοροι επεξεργαστές.
Έτσι, ενώ οι επιδόσεις βελτιώνονται συνεχώς, οι μπαταρίες αδυνατούν να ακολουθήσουν...
Διαβάστε στη συνέχεια
Πως να φορτίσετε γρηγορότερα το smartphone ή το tablet σας
Τι power bank να αγοράσω;
Τι πρέπει να προσέξετε αν θέλετε να αγοράσετε φορητό φορτιστή; Δείτε στον σύντομο οδηγό αγοράς που ετοιμάσαμε για εσάς.