coolweb


Γιατί φτιάχνουμε φανουρόπιτα

Τι είναι η φανουρόπιτα

Διαβάστηκε: 15.544 φορές
Τι είναι η φανουρόπιτα και γιατί την φτιάχνουμε; Τι συμβολίζει αυτό το έθιμο; Ας δούμε αναλυτικά στο άρθρο που ακολουθεί
Οι περισσότεροι από εσάς θα έχετε ίσως ακούσει για το έθιμο της φανουρόπιτας. Πιθανότατα, μάλιστα να έχετε φάει κιόλας ένα κομμάτι κάποια στιγμή της ζωής σας.

Τι είναι όμως αυτή η πίτα, τι συμβολίζει, πότε και κυρίως γιατί την φτιάχνουμε; Ας ρίξουμε λίγο φως.

Τι είναι η φανουρόπιτα

Η φανουρόπιτα μια νηστίσιμη πίτα που φτιάχνεται προς τιμήν του Αγ. Φανουρίου. Η γιορτή του αγίου είναι στις 27 Αυγούστου κάθε χρόνο όταν πολλοί πιστοί πηγαίνουν να προσκυνήσουν προφέροντας φανουρόπιτες στη μνήμη του.

Οι πίτες που φτιάχνουν οι πιστοί, διαβάζονται από τους ιερείς και κατόπιν προσφέρονται από τους ίδιους τους πιστούς στον κόσμο που βρίσκεται στην εκκλησία ως ευλογία.

πότε και γιατί φτιάχνουμε φανουρόπιτα
Το έθιμο αυτό γίνεται τόσο την παραμονή, όσο και ανήμερα της γιορτής του Αγίου Φανουρίου.

Σύμφωνα με την παράδοση η φανουρόπιτα περιέχει επτά ή εννιά υλικά καθώς οι αριθμοί αυτοί φαίρεται πως έχουν μαντικές ιδιότητες και φτιάχνεται σε διάφορες παραλλαγές.

Συνήθως περιέχει αλεύρι, νερό, λάδι, ζάχαρη, χυμό ή ξύσμα πορτοκαλιού, σταφίδες, καρύδια ή άλλους ξηρούς καρπούς και διάφορα μυρωδικά όπως για παράδειγμα κανέλα.


Γιατί φτιάχνουμε φανουρόπιτα

Εδώ υπάρχουν διάφορες θεωρίες ανάλογα με την περιοχή ή ακόμη και τα προσωπικά βιώματα και πεποιθήσεις του καθενός.

Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη η φανουρόπιτα χρησιμεύει στο να μας φανερώσει ο άγιος διάφορα πράγματα, από χαμένα αντικείμενα, μέχρι το μελλοντικό μας ταίρι ή ακόμη και να μας δείξει τον σωστό δρόμο στη ζωή μας.

Παλιότερα ο κόσμος πίστευε ότι ο Άγιος Φανούριος μπορούσε να βρει χαμένα ζώα ή ανθρώπους.

Σε κάποιες περιοχές όπως πχ στην Κρήτη, στη Φλώρινα και στην Κύπρο τα νεαρά κορίτσια φτιάχνουν φανουρόπιτες και βάζουν ένα κομμάτι κάτω από το μαξιλάρι τους για να δουν ποιον θα παντρευτούν.

η φανουρόπιτα δείχνει ποιον θα παντρευτούμε
Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας οι πιστοί ζητούν από τον Άγιο να τους φανερώσει κάποιο χαμένο αντίκειμενο και σε αντάλλαγμα προσφέρουν στον άγιο πίτες ή άρτο.

Η θεωρία αυτή βασίζεται σε παρετυμολογία του ονόματος του αγίου, δηλαδή ο Φανούριος φανερώνει. Ακόμη κι αν κάτι τέτοιο δεν ισχύει, η εκκλησία φαίνεται να αποδέχεται το έθιμο δεδομένου ότι δεν βλάπτει κανέναν, ούτε φυσικά την ίδια την πίστη.

Κι αν αυτή είναι μάλλον η λαογραφική εκδοχή του εθίμου της φανουρόπιτας, υπάρχει και μια ακόμη που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πιο μεταφυσική...

Κι αυτό γιατί αφορά την τύχη των συγγενικών προσώπων αυτού που προσφέρει την πίτα μετά τον θάνατο τους.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με κάποιον μύθο, η μητέρα του Αγίου Φανουρίου φέρεται πως ήταν πολύ κακιά και κατέληξε στην κόλαση. Ο γιος της έκανε μια τελευταία προσπαθεια να την σώσει χωρίς αποτέλεσμα.

η φανουρόπιτα είναι για τη συγχώρεση της μητέρας του αγίου φανουρίου
Έτσι, λέγεται ότι ζήτησε οι πιστοί να μην προσφέρουν τίποτε για αυτόν, αλλά μόνο για την μητέρα του και πιο συγκεκριμένα για την συγχώρεση της. Έτσι επικράτησε η φανουρόπιτα καθώς και άλλα παρόμοια γλυκίσματα.

Κατά τον ίδιο τρόπο οι πιστοί σήμερα προσφέρουν φανουρόπιτα για τη συγχώρεση των αγαπημένων τους προσώπων που έχουν πεθάνει.

Διαβάστε στη συνέχεια Γιατί τρώμε μελομακάρονα τα Χριστούγεννα


Σχετικά άρθρα

Άγιος Βασίλης: τι γιορτάζουμε; Από που προήρθε;
Άγιος Βασίλης
Δείτε εδώ πληροφορίες για τον Άγιο Βασίλη (ή Santa Claus). Πως έφτασε στη μορφή που τον ξέρουμε σήμερα και τι σχέση έχει με το Χριστιανισμό;
Γιατί βάφουμε κόκκινα τα αυγά το Πάσχα;
κόκκινα αυγά
Το Πάσχα, όλοι μας βάφουμε κόκκινα αυγά και τα τσουγκράμε. Αλήθεια, γιατί το κάνουμε, ξέρετε; Πως προήλθε το έθιμο αυτό και ποια η ουσία του;
Τι συμβολίζει το Χριστουγεννιάτικο δέντρο;
Χριστούγεννα
Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί στολίζουμε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο μας με αυτόν τον τρόπο; Τι συμβολίζει αυτό και τα στολίδια του και γιατί είναι έτσι;
Τι γιορτάζουμε την Πρωτοχρονιά
γιορτή και έθιμα Πρωτοχρονιάς
Τι και γιατί γιορτάζουμε την Πρωτοχρονιά; Ποια είναι τα έθιμα της πρώτης μέρας του έτους; Τι συμβαίνει σε άλλες χώρες; Ας δούμε!
Ψυχοσάββατα 2024: πόσα και ποια είναι;
Ψυχοσάββατα 2024 ημερομηνίες
Αλήθεια πόσα είναι τα ψυχοσάββατα σύμφωνα με την ελληνορθόδοξη εκκλησιαστική παράδοση και πότε πέφτουν; Γιατί τα τελούμε; Ας δούμε!
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Γιατί φτιάχνουμε φανουρόπιτα
Kατηγορία: Φαγητό - Ποτό
Tags: πίτεςγλυκόήθη και έθιμαεκκλησίαγιορτήμνημόσυνο
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Τι γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου
επέτειος του οχι
Τι γιορτάζουμε κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου; Γιατί έμεινε στην ιστορία σαν επέτειος του ΟΧΙ; Από πότε ξεκινήσαμε να την γιορτάζουμε; Ας δούμε!

Καθαρά Δευτέρα 2024: Πότε πέφτει και τι Γιορτάζουμε;
Καθαρά Δευτέρα πότε είναι
Πότε πέφτει η Καθαρά Δευτέρα 2024; Άλλη μια γιορτή με πολύ (έστω και νηστήσιμο) φαγητό, γλέντι και καλή διάθεση! Τι γιορτάζουμε;

Γιατί πετάμε χαρταετό
Τι συμβολίζει το πέταγμα του χαρταετού
Αλήθεια αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί πετάμε χαρταετό την Καθαρά Δευτέρα; Τι συμβολίζει το έθιμο αυτό; Είναι ελληνική παράδοση; Ας δούμε!

Γιατί τσουγκράμε τα ποτήρια και λέμε στην υγειά μας;
στην υγειά μας
Το κάνουμε όλοι: τσουγκράμε τα ποτήρια μας και λέμε στην υγειά μας. Γιατί όμως το κάνουμε αυτό; Πως καθιερώθηκε αυτό το εθιμοτυπικό, ξέρετε;

Πότε δεν γίνονται γάμοι
Σε ποιες ημερομηνίες δεν γίνονται γάμοι
Πότε δεν τελείται το μυστήριο του γάμου σύμφωνα με την εκκλησία μας; Ας δούμε στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί.

Αναστενάρηδες: πως χορεύουν χωρίς να καίγονται;
αναστενάρηδες
Πως το κάνουν αυτό οι αναστενάρηδες;! Πως χορεύουν πάνω από αναμμένα κάρβουνα και δεν καίγονται; Είναι θαύμα ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο; Δείτε...

Γιατί οι πόρτες ανοίγουν προς τα μέσα & άλλες προς τα έξω;
πόρτες
Σας πέρασε ποτέ από το μυαλό γιατί μερικές πόρτες ανοίγουν προς τα μέσα ενώ κάποιες άλλες πόρτες ανοίγουν προς τα έξω; Υπάρχει λογική; Δείτε!

Τι γιορτάζουμε την Πρωτομαγιά; Μέρος 1ο
Πρωτομαγιά η γιορτή των λουλουδιών
Τι γιορτάζουμε την Πρωτομαγιά και πόσο παλιά γιορτή είναι; Είναι ελληνική γιορτή; Τι σχέση έχουν τα λουλούδια; Ας δούμε λοιπόν!

Τι γιορτάζουμε την Πρωτοχρονιά
γιορτή και έθιμα Πρωτοχρονιάς
Τι και γιατί γιορτάζουμε την Πρωτοχρονιά; Ποια είναι τα έθιμα της πρώτης μέρας του έτους; Τι συμβαίνει σε άλλες χώρες; Ας δούμε!

Το ξέρατε ότι...
γνώσεις
Ε λοιπόν δεν ξέρατε! Θα δείτε διάφορα εντυπωσιακά πράγματα τα οποία συμβαίνουν στην πραγματικότητα! Έχουν πάντως κάποιο ενδιαφέρον

Γιατί λέμε ψέματα την πρωταπριλιά
πρωταπριλιάτικα ψέματα
Γιατί λέμε ψέματα την πρωταπριλιά; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ; Είναι άραγε ελληνική παράδοση, ή άλλο ένα ξενόφερτο έθιμο; Για να δούμε!

Τι γιορτάζουμε την Πρωτομαγιά; Μέρος 2ο
Εργατική Πρωτομαγιά
Στο πρώτο μέρος παρουσιάσαμε την Πρωτομαγιά ως γιορτή των λουλουδιών. Γιατί όμως λέγεται και εργατική; Από που προέρχεται; Για να δούμε!
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ