coolweb


Γιατί λέμε ψέματα την πρωταπριλιά

πρωταπριλιάτικα ψέματα

Διαβάστηκε: 13.817 φορές
Γιατί λέμε ψέματα την πρωταπριλιά; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ; Είναι άραγε ελληνική παράδοση, ή άλλο ένα ξενόφερτο έθιμο; Για να δούμε!
Αρχικά ας πούμε δυο λόγια για τα ψέματα γενικά... π.χ. γιατί οι άνθρωποι λέμε ψέματα;

Στην πραγματικότητα ο λόγος που λέμε ψέματα είναι απλούστατα για να γίνουμε αρεστοί στον περίγυρο μας.

Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι λέγοντας ψέματα θα είναι περισσότερο αγαπητοί από τους άλλους και θα μπορούν να επιτύχουν ευκολότερα τους στόχους τους.

Το ψέμα αργά η γρήγορα αποκαλύπτεταιΑυτό, ως ένα βαθμό ισχύει, αν και συνήθως οι "επαγγελματίες" ψεύτες, συχνά δεν θυμούνται τα ψέματα που είπαν με αποτέλεσμα να μπερδεύονται και η αλήθεια αργά ή γρήγορα να βγαίνει στην επιφάνεια.

Έτσι τελικά χάνουν το όποιο πλεονέκτημα είχαν αποκτήσει με το ψέμα και μαζί και την αξιοπιστία τους. Άλλωστε όπως λέει και μια παροιμία, ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται!

Είναι, δηλαδή, ανθρώπινο "προνόμιο" το ψέμα; Εδώ οι απόψεις διίστανται.

Κατά μία άποψη το ψέμα είναι αποτέλεσμα της λογικής, άρα ανθρώπινη συνήθεια. Μάλιστα υποστηρίζεται ότι για να επηρεάσει κανείς την γνώμη ή να κατευθύνει την συμπεριφορά κάποιου πρέπει πρώτα να μελετήσει και να καταλάβει το πως σκέφτεται ώστε να γίνει το ψέμα του πιο αληθοφανές και άρα πιο πιστευτό. Άρα απαιτεί σχεδιασμό.

Και τα ζώα λένε ψέματαΥπάρχει, βέβαια, και η άλλη άποψη σύμφωνα με την οποία το ψέμα (κατά μια ευρύτερη έννοια) χρησιμοποιείται και από τα ζώα! Μάλιστα λέγεται ότι είναι το ένστικτο της επιβίωσης που τα ωθεί σε αυτό.

Κι αυτό γιατί από μελέτες που έγιναν σε πιθήκους, παρατηρήθηκε ότι συχνά κάποιοι από αυτούς αγνοούσαν εσκεμμένα πηγές τροφής για να ξεγελάσουν άλλους πιθήκους που ακολουθούσαν (μια μορφή ψέματος) και να κρατήσουν το φαγητό για τον εαυτό τους!


Ψέμα και πρωταπριλιά

Γιατί όμως λέμε, έστω και αθώα, ψέματα την πρωταπριλιά; Είναι κάποια παλιά ελληνική παράδοση; Ας δούμε!

Το πρωταπριλιάτικο ψέμα ή καζούρα, αν προτιμάτε, είναι ένα ακόμη ξενόφερτο έθιμο και παρά το γεγονός ότι απαντάται στις περισσότερες χώρες του κόσμου, δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για την ακριβή του προέλευση.

April Fool’s Day
Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη πάντως, το έθιμο έχει τις ρίζες του στη Γαλλία του 16ου αιώνα. Συγκεκριμένα, μέχρι και το 1564 η αλλαγή του χρόνου στη Γαλλία δεν γινόταν την 1η Ιανουαρίου, αλλά την 1η Απριλίου!

Ο βασιλιάς Κάρολος ο 9οςΤότε όμως, ο βασιλιάς Κάρολος ο 9ος αποφάσισε να μεταθέσει τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς την 1η Ιανουαρίου για να εναρμονιστεί με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Όπως ήταν φυσικό τα πρώτα χρόνια υπήρξαν αντιδράσεις. Για πολλά χρόνια αρκετοί Γάλλοι πολίτες που δεν συμφωνούσαν με την αλλαγή αυτή, συνέχιζαν να γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά την 1η Απριλίου.

Έτσι οι υπόλοιποι βρήκαν αφορμή για καζούρα κοροϊδεύοντας τους "παλιομοδίτες" πειράζοντας τους ή ακόμη και στέλνοντάς τους ψεύτικα δώρα!

Στο πέρασμα του χρόνου το πείραγμα αυτό εξελίχθηκε σε έθιμο κι έτσι κάθε 1η Απριλίου ο κόσμος συνηθίζει να λέει μικρά αθώα ψεματάκια...

Αθώα είπαμε ε! ;)

Διαβάστε στη συνέχεια Τρίτη, Παρασκευή & 13: γρουσουζιά και ατυχία, γιατί όμως;


Σχετικά άρθρα

Κουτσομπολιά εδώ κι εκεί... γιατί κουτσομπολεύουμε;!
κουτσομπολιά
Καθόμαστε για καφεδάκι με τους φίλους μας και ξαφνικά σκάνε τα πρώτα κουτσομπολιά... Γιατί όμως το κάνουμε αυτό; Γιατί κουτσομπολεύουμε;
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Γιατί λέμε ψέματα την πρωταπριλιά
Kατηγορία: Πολιτισμός
Tags: ψέματαήθη και έθιμαψυχολογίακουτσομπολιόδεισιδαιμονία
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Τι γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου
επέτειος του οχι
Τι γιορτάζουμε κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου; Γιατί έμεινε στην ιστορία σαν επέτειος του ΟΧΙ; Από πότε ξεκινήσαμε να την γιορτάζουμε; Ας δούμε!

Καθαρά Δευτέρα 2024: Πότε πέφτει και τι Γιορτάζουμε;
Καθαρά Δευτέρα πότε είναι
Πότε πέφτει η Καθαρά Δευτέρα 2024; Άλλη μια γιορτή με πολύ (έστω και νηστήσιμο) φαγητό, γλέντι και καλή διάθεση! Τι γιορτάζουμε;

Γιατί πετάμε χαρταετό
Τι συμβολίζει το πέταγμα του χαρταετού
Αλήθεια αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί πετάμε χαρταετό την Καθαρά Δευτέρα; Τι συμβολίζει το έθιμο αυτό; Είναι ελληνική παράδοση; Ας δούμε!

Γιατί τσουγκράμε τα ποτήρια και λέμε στην υγειά μας;
στην υγειά μας
Το κάνουμε όλοι: τσουγκράμε τα ποτήρια μας και λέμε στην υγειά μας. Γιατί όμως το κάνουμε αυτό; Πως καθιερώθηκε αυτό το εθιμοτυπικό, ξέρετε;

Πότε δεν γίνονται γάμοι
Σε ποιες ημερομηνίες δεν γίνονται γάμοι
Πότε δεν τελείται το μυστήριο του γάμου σύμφωνα με την εκκλησία μας; Ας δούμε στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί.

Αναστενάρηδες: πως χορεύουν χωρίς να καίγονται;
αναστενάρηδες
Πως το κάνουν αυτό οι αναστενάρηδες;! Πως χορεύουν πάνω από αναμμένα κάρβουνα και δεν καίγονται; Είναι θαύμα ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο; Δείτε...

Γιατί οι πόρτες ανοίγουν προς τα μέσα & άλλες προς τα έξω;
πόρτες
Σας πέρασε ποτέ από το μυαλό γιατί μερικές πόρτες ανοίγουν προς τα μέσα ενώ κάποιες άλλες πόρτες ανοίγουν προς τα έξω; Υπάρχει λογική; Δείτε!

Τι γιορτάζουμε την Πρωτομαγιά; Μέρος 1ο
Πρωτομαγιά η γιορτή των λουλουδιών
Τι γιορτάζουμε την Πρωτομαγιά και πόσο παλιά γιορτή είναι; Είναι ελληνική γιορτή; Τι σχέση έχουν τα λουλούδια; Ας δούμε λοιπόν!

Τι γιορτάζουμε την Πρωτοχρονιά
γιορτή και έθιμα Πρωτοχρονιάς
Τι και γιατί γιορτάζουμε την Πρωτοχρονιά; Ποια είναι τα έθιμα της πρώτης μέρας του έτους; Τι συμβαίνει σε άλλες χώρες; Ας δούμε!

Το ξέρατε ότι...
γνώσεις
Ε λοιπόν δεν ξέρατε! Θα δείτε διάφορα εντυπωσιακά πράγματα τα οποία συμβαίνουν στην πραγματικότητα! Έχουν πάντως κάποιο ενδιαφέρον

Τι γιορτάζουμε την Πρωτομαγιά; Μέρος 2ο
Εργατική Πρωτομαγιά
Στο πρώτο μέρος παρουσιάσαμε την Πρωτομαγιά ως γιορτή των λουλουδιών. Γιατί όμως λέγεται και εργατική; Από που προέρχεται; Για να δούμε!

Η εντυπωσιακή σύγχρονη Ολυμπιακή Φλόγα του 2012
Ολυμπιακή Φλόγα
Αν είστε fans των Ολυμπιακών αγώνων, δείτε εδώ κάποιες ωραίες γενικές πληροφορίες για τη σύγχρονη ολυμπιακή φλόγα του 2012, που έχουν ενδιαφέρον.
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ