Ποια είναι η προέλευση της γραβάτας

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για το
πως δημιουργήθηκαν οι γραβάτες. Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε αναφερθεί αναλυτικά σε δυο από τις επικρατέστερες εκδοχές, η μία εκ των οποίων μάλιστα φαίνεται πως έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα.
Αλλά ακόμη κι αν η προέλευση ή ο πρόγονος, αν προτιμάτε, των σημερινών γραβατών κρατάει από τόσο παλιά, η λέξη που χρησιμοποιούμε για αυτό το ανδρικό αξεσουάρ είναι κάπως νεότερη. Αλήθεια, έχετε αναρωτηθεί από που προέρχεται η λέξη γραβάτα; Ας δούμε απλά και κατανοητά.
Από που προέρχεται η λέξη γραβάτα
Την λέξη, όπως την γνωρίζουμε, την έχουμε δανιστεί από την γαλλική λέξη "cravate", αλλά όσο περίεργο και αν ακούγεται αυτό, ουσιαστικά ο όρος προέρχεται από την λέξη "Κροάτης" ή "Croate" στα Γαλλικά. Πώς όμως ξεκίνησε όλο αυτό;

Από πολύ παλιά, οι άνδρες στην Κροατία είχαν την συνήθεια να δένουν ένα μαντήλι ή τέλος πάντων κάποιο κομμάτι υφάσματος γύρω από τον λαιμό τους, κάνοντας μάλιστα και έναν συγκεκριμένο περίτεχνο
κόμπο μπροστά.
Κατά την διάρκεια του Τριακονταετούς Πολέμου (1618 - 1648) και συγκεκριμένα στην τρίτη περίοδο του, είναι γνωστό ότι υπήρξαν Κροάτες μισθόφόροι οι οποίοι πολέμησαν τόσο στο πλευρό της Σουηδίας, όσο και της Γαλλίας.
Οι μισθοφόροι ήταν υποχρεωμένοι να φορούν κανονικά την στολή της αντίστοιχης χώρας για την οποία πολεμούσαν, ωστόσο τους επιτράπηκε να διατηρήσουν τον λαιμοδέτη τους (την γραβάτα), ως ένα ιδιαίτερο στοιχείο το οποίο θα τους ξεχώριζε από τους υπόλοιπους στρατιώτες της χώρας αυτής.

Μάλιστα στις σκανδιναβικές γλώσσες (Σουηδικά, Νορβηγικά κλπ) η λέξη krabat, η οποία στα γαλλικά έγινε cravate και στα ελληνικά γραβάτα, αρχικά σήμαινε Κροάτης, αλλά και ατρόμητος, καθώς οι στρατιώτες από την Κροατία ήταν πολύ δυνατοί στο πεδίο της μάχης.
Το 1635 ένα σύνταγμα Κροατών στρατιωτών κλήθηκε στο Παρίσι για να τιμηθεί από τον Λουδοβίκο τον ΙΔ. Λέγεται ότι ο Βασιλιάς εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ από τα μαντήλια που είχαν δεμένα οι στρατιώτες γύρω από τον λαιμό τους, που αποφάσισε να υιοθετήσει τη συνήθεια αυτή.
Φυσικά αργότερα οι Γάλλοι ράφτες εξέλιξαν κατά πολύ τα μαντήλια αυτά, για να δημιουργηθεί η γνωστή μας γραβάτα όπως ακριβώς την ξέρουμε σήμερα.
Απίστευτο κι όμως πραγματικό!
Διαβάστε στη συνέχεια
Δέσιμο της γραβάτας (κόμπος), πως;
Γραφτείτε στο newsletter !
Tο email σας:
Θα λαμβάνετε κάθε μήνα τα πιο φρέσκα του coolweb. Μπορείτε να ξεγραφτείτε όποτε επιθυμείτε.
Πως δημιουργήθηκαν οι γραβάτες;

Ποιες είναι οι θεωρίες για το πως δημιουργήθηκαν οι γραβάτες και ποια είναι η προέλευσή τους; Αλήθεια, πως ξεκίνησαμε να τις χρησιμοποιούμε; Δείτε!
Πως βάζουμε το μαντήλι στο σακάκι

Πως διπλώνεται το μαντήλι που μπαίνει στο πέτο του σακακιού; Δείτε μερικές προτάσεις στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί.