coolweb


Η ιστορία του ποδηλάτου

ιστορία ποδηλάτου

Διαβάστηκε: 51.447 φορές
Ποδήλατο: ισορροπία σε δύο ρόδες! Μία μεγάλη εφεύρεση που τη χρησιμοποιούμε καθημερινά. Ποιά λοιπόν η ιστορία του ποδηλάτου; Δείτε!
Κάνουμε βόλτες, μικροί και μεγάλοι, μεταφερόμαστε από το ένα μέρος στο άλλο, ιδρώνουμε, και ενίοτε... πέφτουμε και χτυπάμε! Όλα επάνω σε μια σέλα, καβάλα στο ποδήλατο μας!!

Υπάρχουν για το βουνό, την πόλη, αναδιπλούμενα, με εξαρτήματα και gadgets, αναρτήσεις, ταχύτητες... ακόμα και χειροποίητα με παράξενα σχήματα!! Μεγάλη ποικιλία για όλα τα γούστα!! Αλλά πότε ξεκινήσαμε να... πέφτουμε με τα ποδήλατα;; Ας δούμε!

Η ιστορία του ποδηλάτου

Το ποδήλατο αν το καλοσκεφτούμε δεν είναι εφεύρεση του ενός, αλλά συλλογική. Αυτό που είχε φτιάξει ο πρώτος, το βελτίωσε ο δεύτερος, έβαλε κάτι παραπάνω ο τρίτος... και από δω παν κι άλλοι!!

το πρώτο ποδήλατοΗ πρώτη απτή εμφάνιση του ποδηλάτου, με τελείως διαφορετική κατασκευή από τα σημερινά, ήταν γύρω στο 1750 στη Νυρεμβέργη.

Αυτός ο πρώτος παππούς του ποδηλάτου ήταν τόσο απλός που δεν είχε ούτε πετάλια, ούτε τιμόνι, και ήταν εξολοκλήρου κατασκευασμένος από ξύλο!!

Το 1817 στη Γερμανία, ο βαρώνος Karl von Drais, θέλοντας ένα μεταφορικό μέσο για τη βόλτα του στους κήπους του, κατασκεύασε από ξύλο και αυτός την ντρεζίνα (draisienne) που πήρε το όνομα της από το επώνυμο του.

Η διαφορά με το προηγούμενο ήταν πως είχε τιμόνι, αλλά η κίνηση εξακολουθούσε να γίνεται ουσιαστικά περπατώντας και τσουλώντας αυτό το όχημα! Γι’ αυτό και πήρε το όνομα «μηχανή περπατήματος».


Φιλοδοξία του βαρώνου ήταν να αντικαταστήσει το άλογο σαν μεταφορικό μέσο, γι’ αυτό και το έλεγαν και hobby-horse ή dadny-horse!!

Την επόμενη χρονιά στη Μεγάλη Βρετανία, ο Dennis Johnson αντικατέστησε πολλά ξύλινα κομμάτια της ντρεζίνας με μεταλλικά.

Μερικά χρόνια αργότερα, το 1839 στη Σκωτία, ο Kirkpatrick Macmillan ήταν ο πρώτος που έβαλε πετάλια και τα συνέδεσε με την πίσω ρόδα, αλλά χωρίς αλυσίδα. Φανταστείτε κάτι σαν τα παιδικά αυτοκινητάκια που κινούνται με τα πόδια, όχι περπατώντας όμως!

πετάλια και ρόδες ποδηλάτουΤο 1960 στη Γαλλία, ο Pierre Michaux τοποθέτησε τα πετάλια στην μπροστινή ρόδα, δημιουργώντας το Velocipede, που σημαίνει «γρήγορα πόδια». Επίσης αύξησε το μέγεθος της εν λόγω ρόδας και έβαλε λάστιχα από σκληρό καουτσούκ. Μέχρι τότε οι ρόδες ήταν κυρίως ξύλινες και χωρίς καθόλου λάστιχα!

Η πρώτη εμφάνιση του διπλού ποδήλατου έγινε το 1886 και είχε 4 ρόδες: δύο μεγάλες και δύο μικρές. Οι αναβάτες ουσιαστικά κάθονταν ανάμεσα στις δύο μεγάλες ρόδες και είχαν τις μικρές για να μην πέφτουν!!

Συνεχίζοντας την ιστορία του ποδηλατου, φτάνουμε στο 1870, όπου οι James Starley και William Hillman στη Βρετανία, κατασκεύασαν την Ariel, με πολύ μεγαλύτερη την μπροστινή ρόδα με τα πετάλια.

Η φιλοσοφία τους ήταν πως, όσο μεγαλύτερη η ρόδα (η οποία πολλές φορές κατασκευαζόταν με βάση το μήκος του ποδιού του αναβάτη!), τόσο μεγαλύτερη απόσταση θα διένυε σε κάθε περιστροφή των πεταλιών.

Εκείνη την εποχή το αποκαλούσαν και penny-farthing, επειδή οι ρόδες τους είχαν περίπου την αναλογία των εν λόγω κερμάτων στο μέγεθος!

ταχύτητες ποδηλάτουΜε αυτή την απλή μετατροπή, το ποδήλατο μπορούσε να φτάσει ταχύτητες έως και 24 χιλιομέτρων την ώρα.

Να αναφέρουμε πως η μέση ταχύτητα ενός αυτοκινήτου σε μποτιλιάρισμα σήμερα, είναι περίπου 17 χιλιόμετρα την ώρα!!

Λόγω όμως του ύψους του και επειδή οι δρόμοι ήταν σε πολύ κακή κατάσταση και γεμάτοι χαλίκια, υπήρχαν πάρα πολύ συχνές πτώσεις και τραυματισμοί!



Η τελική μορφή του ποδηλάτου...

το ποδήλατοΤο 1885 έγινε η κυριότερη μετατροπή και από τότε το ποδήλατο πήρε την κλασική του εμφάνιση με τις δύο ίδιες ρόδες, την αλυσίδα που δίνει κίνηση στην πίσω ρόδα και τις μεταλλικές ακτίνες.

Σε αυτό βοήθησε πολύ και η εξέλιξη της μεταλλουργίας. Υπεύθυνος για όλα αυτά καθώς και για τη σαμπρέλα και τις ταχύτητες ήταν ο ανηψιός του James, ο John Kemp Starley.

Επίσης άλλαξε τον σκελετό με κούφιο μεταλλικό μειώνοντας το βάρος του ποδηλάτου. Το μοντέλο αυτό το ονόμασε rover!!

Αξίζει να αναφέρουμε επίσης πως το 1885, το ποδήλατο έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην Ελλάδα!

Τρία χρόνια μετά, το 1888, ο γιατρός Dr. John Boyd Dunlop, θέλοντας να κάνει τις βόλτες του γιού του με το ποδηλατάκι του πιο άνετες, άλλαξε τα υπάρχοντα λάστιχα από καουτσούκ με λάστιχα πεπιεσμένου αέρα!

Περιττό να αναφέρουμε πως ο εν λόγω γιατρός ήταν ο ιδρυτής τη γνωστής εταιρείας ελαστικών!!

Από εκεί και μετά πέρασαν 59 χρόνια και το 1947 αντικαταστάθηκε ο μεταλλικός σκελετός με αλουμίνιο, ίδιο με αυτό που χρησιμοποιούσαν στα αεροπλάνα.

Το 1965 βγήκε στην αγορά ένα μίνι ποδήλατο, και φτάνοντας στο 1970 βλέπουμε την εμφάνιση του πολύ δημοφιλούς στις μέρες μας mountain bike!

Μετά από όλα αυτά, μπορούμε να τιμήσουμε τον γνωστό λαϊκό αοιδό που μας παροτρύνει να... «πάμε για ορθοπεταλιές»!!

Τώρα που μάθαμε την ιστορία του ποδηλάτου, καλές μας βόλτες λοιπόν!!

Διαβάστε στη συνέχεια Ποια είναι η ιστορία του Internet;






Σχετικά άρθρα

Η ιστορία των... Lego!
ιστορία lego
Lego: χαριτωμένα τουβλάκια με πολλές δυνατότητες γι' αυτούς που έχουν αρκετή φαντασία! Ποια είναι η ιστορία τους; Ας δούμε!
Τι είναι η Heavy Metal μουσική και πως δημιουργήθηκε;
Heavy Metal
Δείτε εδώ όλες τις πληροφορίες για τη μουσική Heavy Metal, πως δημιουργήθηκε, πως εξελίχθηκε και ποιοί ήταν λοιπόν οι πρωταγωνιστές!
Τι είναι το barcode; Πως ξεκίνησε και που χρησιμεύει;
barcode σε προϊόντα
Τα παρατηρούμε όλοι μας σε διάφορες συσκευασίες προϊόντων: τα λεγόμενα barcodes. Τι είναι όμως αυτά, που χρησιμεύουν & πως χρησιμοποιούνται;
Πως κρατάμε ισορροπία στο ποδήλατο και δεν πέφτουμε;
ισορροπία στο ποδήλατο
Τι μαγικό λοιπόν κάνει ο ποδηλάτης και κρατάει ισορροπία στο ποδήλατο; Τι συμβάινει στην ουσία και καταφέρνουμε να κρατάμε ισορροπία επάνω του;
Ποιοι εφευρέτες σκοτώθηκαν από τις ίδιες τις εφευρέσεις τους;!
εφευρέτες - εφευρέσεις
Οτιδήποτε απολαμβάνουμε σήμερα, αποτελεί μία εφεύρεση κάποιου. Μερικοί όμως εφευρέτες δεν στάθηκαν τυχεροί... Ας δούμε κάποιους από αυτούς!

Σχόλια

En - Gr ▾
  (στις 08-06-2012)
Η εφεύρεση του ποδηλάτου

http://www.en-gr.com/index.php/el/efevreseis/diashmesefevreseis/562-invention-of-bicycle

Η πρώτη κατασκευή που θυμίζει ποδήλατοδημιουργήθηκε στην Γαλλία το 1790 από τον Κόμη Μεντ ντε Σιβράκ. Ονομαζόταν σελεριφέρ, ήταν ξύλινη κατασκευή που θύμιζε σκούτερ και δεν είχε πετάλια ούτε τιμόνι! Ενα παρόμοιο βελτιωμένο μοντέλο με μηχανισμό που θύμιζε τιμόνι εφαρμόστηκε στην μπροστινή ρόδα το 1816 από έναν Γερμανό Βαρώνο, τον Καρλ βον Ντράις του Σάρμπουρν. Το ονόμασε Ντράισιέν.
Στην χρησιμοποίηση των δύο παραπάνω πρωτοτύπων ο αναβάτης καθόταν σε μία θέση ανάμεσα στις 2 ρόδες (ιδίου μεγέθους) χρησιμοποιώντας τα πόδια του στο έδαφος για να κινηθεί όπως στα σκούτερ. Η κατασκευή του Ντράις που παρουσιάστηκε στο Παρίσι το 1818 παρότι έλαβε αρκετό ενθουσιασμό από το κοινό αρχισε να χρησιμοποιείται σε επίπεδα δρομάκια, καλά στρωμένα σε κήπους και πάρκα στα οποία δεν είχε πρόσβαση το πολύ κοινό. Η χρήση του λοιπον περιορισμένη.
Μερικοί ιστορικοί αναφέρουν ως εφευρέτη του ποδηλάτου τον Κιρκπατρικ ΜακΜίλαν, έναν Σκωτσέζο σιδηρουργό (1812-1978). Μία μέρα ο Μακμίλαν το 1839 παρακολουθούσε τους ανθρώπους να κάνουν ποδήλατο χρησιμοποιώντας στο έδαφος τα πόδια τους για να κινηθούν και σκέφτηκε ότι θα υπήρχε καλύτερος τρόπος για αυτό.




ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Η ιστορία του ποδηλάτου
Kατηγορία: Πολιτισμός
Tags: ποδήλατοιστορίαεφεύρεσηδημιουργίαεξέλιξηδίκυκλο
Έχει 1 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Πως κρατάμε ισορροπία στο ποδήλατο και δεν πέφτουμε;
ισορροπία στο ποδήλατο
Τι μαγικό λοιπόν κάνει ο ποδηλάτης και κρατάει ισορροπία στο ποδήλατο; Τι συμβάινει στην ουσία και καταφέρνουμε να κρατάμε ισορροπία επάνω του;

Γιατί να χρησιμοποιήσω ποδήλατο αντί για αυτοκίνητο;
ποδήλατο vs αυτοκίνητο
Κάθε μέρα όλο και περισσότεροι επιλέγουμε να κινούμαστε με το ποδήλατο μέσα στην πόλη. Ας δούμε τα θετικά και τα αρνητικά συγκριτικά με το αυτοκίνητο!

Βλάπτει η σέλα του ποδηλάτου τα γεννητικά όργανα;
σέλα ποδηλάτου
Σίγουρα το έχουμε αναρωτηθεί αυτό πολλοί από εμάς: μπορεί να μας προκαλέσει ζημιά η σέλα του ποδηλάτου στα γεννητικά όργανα; Ας δούμε!

Συμβουλές για αγορά ποδηλάτου
Τι να προσέξω κατά την αγορά ποδηλάτου
Θέλετε να αγοράσετε ποδήλατο και έχετε πελαγώσει; Δείτε παρακάτω ορισμένες χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε!

Τι ποδήλατο να πάρω
Τι ποδήλατο να επιλέξω
Πως να να διαλέξετε το κατάλληλο ποδήλατο για εσάς; Μάθετε ότι χρειάζεστε για τους διάφορους τύπους ποδηλάτων στο άρθρο που ακολουθεί.
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.



Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ