Επειδή οι περισσότερες κουκουβάγιες δραστηριοποιούνται τη νύχτα, τα μάτια τους πρέπει να είναι πολύ αποδοτικά στο να
συλλέγουν και να επεξεργάζονται το φως.
Αυτή η εξαιρετική ικανότητα ξεκινάει από ένα μεγάλο κερατοειδή χιτώνα (το διάφανο εξωτερικό επίστρωμα του ματιού) και την κόρη (το άνοιγμα στο κέντρο του ματιού). Όταν η κόρη γίνεται μεγαλύτερη,
περισσότερο φως περνάει δια μέσου του φακού και πάνω στο μεγάλο αμφιβληστροειδή χιτώνα (που αποτελεί έναν φωτεινό και ευαίσθητο ιστό πάνω στον οποίο σχηματίζονται οι εικόνες).
Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας
του ματιού μίας κουκουβάγιας έχει πάρα πολλά κύτταρα με ευαισθησία στο φως. Τα συγκεκριμένα κύτταρα είναι πολύ ευαίσθητα στο φως και στην οποιανδήποτε κίνηση, αλλά δεν αντιδρούν καλά στο χρώμα.
Γι’ αυτό το λόγο οι κουκουβάγιες βλέπουν σε ένα περιορισμένο φάσμα χρωμάτων ή ακόμα και μονόχρωμα!
Για το λόγο του ότι οι κουκουβάγιες
έχουν ασυνήθιστα δυνατή όραση τη νύχτα, έχει διατυπωθεί η άποψη ότι
είναι τυφλές σε δυνατό φως.
Αυτό δεν αληθεύει, επειδή η κόρη των ματιών τους μπορεί να προσαρμόζεται, επιτρέποντας τη σωστή ποσότητα φωτός να προσκρούει κάθε φορά στον αμφιβληστροειδή χιτώνα.
Κάποια είδη κουκουβάγιας
μπορούν στην πραγματικότητα να βλέπουν καλύτερα σε δυνατό φως ακόμα και από τους ανθρώπους!
Διαβάστε στη συνέχεια
Όραση σκύλου & γάτας: τι ιδιαιτερότητες έχουν τα μάτια τους;
Τι είναι η μυωπία; Τι συμβαίνει στο μάτι;
Γιατί έχουμε μυωπία; Τι γίνεται στο μάτι μας και δημιουργείται αυτό το φαινόμενο; Τι συμβαίνει ακριβώς στην κόρη και στον αμφιβληστροειδή χιτώνα;
Γιατί τα πουλιά δεν πέφτουν από τα κλαδιά ενώ κοιμούνται;!
Αλήθεια, πως κάποια πουλιά κοιμούνται επάνω σε ένα κλαδί δέντρου, σε όρθια στάση και δεν πέφτουν από αυτό; Σκεφτήκατε ποτέ; Δείτε γιατί!
Γιατί ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας;
Όλοι μας το κάνουμε, αλλά οι περισσότεροι δεν ξέρουμε το γιατί! Γιατί λοιπόν ανοιγοκλείνουμε τα μάτια; Αιτία; Δείτε λοιπόν σε αυτό το άρθρο!
Γιατί τα πουλιά δεν παθαίνουν ηλεκτροπληξία στα καλώδια της ΔΕΗ;
Βλέπουμε τα πουλιά πολλές φορές να κάθονται επάνω στα καλώδια της ΔΕΗ σα να μη συμβαίνει τίποτα... Γιατί δεν παθαίνουν ηλεκτροπληξία;!
Κλαίνε τα ζώα;
Ξέρουμε πως τα ζώα έχουν κι αυτά συναισθήματα. Αλήθεια, αναρωτηθήκατε ποτέ αν κλαίνε; Ένα περίεργο ερώτημα, το οποίο αξίζει να δούμε!