Είναι σημαντικό να
ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας; Πάρα πολύ!
Κατά τη διάρκεια της ημέρας ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας μερικές χιλιάδες φορές.
Γιατί όμως είναι τόσο σημαντική αυτή η ενέργεια;
Το άνοιγμα και κλείσιμο των ματιών εξυπηρετεί 2 σκοπούς:
1) την λίπανση-καθάρισμα-ενυδάτωση των ματιών και
2) την απομάκρυνση των ξένων σωματιδίων.
Για να πετύχει τον πρώτο σκοπό το
μάτι, παράγει το δάκρυ και μια λιπαντική ουσία, τα οποία με το κλείσιμο των βλεφάρων απλώνονται ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του ματιού.
Επιπλέον, ο μηχανισμός αυτός βοηθάει στην απομάκρυνση ξένων αντικειμένων που έχουν περάσει την πρώτη γραμμή άμυνας που δεν είναι άλλη από τα ...βλέφαρα - βλεφαρίδες (γι’ αυτό δακρύζουμε έντονα όταν μπει κάτι στο μάτι μας).
Το άνοιγμα και κλείσιμο των
βλεφάρων (τα οποία είναι το λεπτότερο στρώμα δέρματος στο σώμα μας!) ελέγχεται από μύες και αποτελεί σε συνεργασία με τις βλέφαρίδες, φυσικό φραγμό ενάντια στα ξένα σώματα που απειλούν να μπουν απρόσκλητα στο μάτι μας!
Οι
βλεφαρίδες εκτός του ότι προστατεύουν το μάτι συγκρατώντας ξένα σώματα, δρουν και ώς ...σύστημα συναγερμού!
Είναι ευαίσθητες στο άγγιγμα, οπότε αν κάποια σκόνη ή ένα ενοχλητικό έντομο τις αγγίξει το μάτι κλείνει αυτόματα για να προστατευτεί από τον ...ανεπιθύμητο εισβολέα!
Οι καμήλες για παράδειγμα είναι προικισμένες με μακριές βλεφαρίδες για να προστατεύονται από την είσοδο άμμου στα μάτια τους κι όχι για ομορφιά!
Τώρα, η συχνότητα με την οποία ανοιγοκλείνουμε τα μάτια ποικίλλει.
Οι ενήλικες υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα ανοιγοκλείνουν κατά μέσο όρο 10 φορές το λεπτό ανεξάρτητα από το φύλο τους.
Έχει παρατηρηθεί πάντως ότι τα παιδιά ανοιγοκλείνουν τα μάτια λιγότερο συχνά από ότι οι ενήλικες.
Άλλοι παράγοντες που επηρρεάζουν τη συχνότητα μπορεί να είναι τα κουρασμένα, ξηρά ή
ερεθισμένα μάτια.
Αν για παράδειγμα είμαστε συγκεντρωμένοι σε κάποιο αντικείμενο για πολλή ώρα, πχ. όταν διαβάζουμε, ο ρυθμός που ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μειώνεται με αποτέλεσμα να κουράζονται και να ξηραίνονται (λιγότερα ανοίγματα-κλεισίματα σημαίνει λιγότερη ενυδάτωση).
Ο οργανισμός μας κάποα στιγμή θα αντιδράσει προκαλώντας συχνό άνοιγμα και κλείσιμο των ματιών. Σε τέτοιες στιγμές ένα διαλειμματάκι είναι ότι πρέπει!
Μειωμένος ή αυξημένος ρυθμός μπορεί επίσης να συνδέεται με κάποιες παθήσεις και ασθένειες.
Για παράδειγμα αυξημένος ρυθμός μπορεί να υποδεικνύει από προβλήματα όρασης ή παθολογική ξηρασία των
ματιών μέχρι και σύνδρομο Τουρέτ, εγκεφαλικό ή κάποια δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος, ενώ ο μειωμένος ρυθμός συνδέεται με την ασθένεια του Πάρκινσον.
Μήπως πρέπει να αρχίσουμε κι εμείς να μετράμε;! :)
Διαβάστε στη συνέχεια
Πώς βλέπουν οι κουκουβάγιες τη νύχτα;
Τι είναι η μυωπία; Τι συμβαίνει στο μάτι;
Γιατί έχουμε μυωπία; Τι γίνεται στο μάτι μας και δημιουργείται αυτό το φαινόμενο; Τι συμβαίνει ακριβώς στην κόρη και στον αμφιβληστροειδή χιτώνα;
Όραση σκύλου & γάτας: τι ιδιαιτερότητες έχουν τα μάτια τους;
Πως βλέπουν τα σκυλιά και οι γάτες; Τι συμβαίνει με την όρασή τους; Γιατί τα μάτια τους λάμπουνε στο σκοτάδι; Δείτε όλες τις πληροφορίες εδώ!
Πόσο καλή είναι η όραση σας
Αλήθεια πόσο καλή είναι η όραση σας; Είστε σίγουροι ότι δεν χρειάζεστε γυαλιά; Κάντε το τεστ που σας προτείνουμε στο άρθρο που ακολουθεί.
Τι χρώμα είναι τα χάπια;
Βρίσκεται πράγματι σε καλή κατάσταση η όραση σας; Κάντε το τεστ που θα βρείτε στο σύντομο άρθρο παρακάτω και θα το διαπιστώσετε!
Γιατί βλέπουμε αστεράκια; Τι συμβαίνει στο μάτι μας;
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ από που προέρχονται τα αστεράκια που βλέπουμε ορισμένες φορές κυριολεκτικά από το πουθενά; Δείτε έχει ενδιαφέρον