coolweb


Γιατί τα πουλιά δεν παθαίνουν ηλεκτροπληξία στα καλώδια της ΔΕΗ;

πουλιά στα καλώδια της ΔΕΗ

Διαβάστηκε: 45.664 φορές
Βλέπουμε τα πουλιά πολλές φορές να κάθονται επάνω στα καλώδια της ΔΕΗ σα να μη συμβαίνει τίποτα... Γιατί δεν παθαίνουν ηλεκτροπληξία;!
Έρχεται το καλοκαιράκι και έχουμε ανοιχτά τα παράθυρα στο σπίτι μας. Ξαφνικά από έξω ακούμε τιτιβίσματα! Βγαίνουμε έξω στο μπαλκόνι μας να χαρούμε τη μελωδία της φύσης μέσα στην τσιμεντούπολη του πολιτισμού, και ο… τραγουδιστής κάθεται επάνω στα καλώδια της ΔΕΗ, χωρίς να επηρεάζεται καθόλου!!

Γιατί συμβαίνει αυτό; Τα πουλιά έχουν κάποια… διαφορετική σωματική κατασκευή; Σχήμα; Μέγεθος; Αντοχές;; Ας δούμε!!

Όπως όλοι μας γνωρίζουμε καλά, από τα καλώδια της ΔΕΗ που διακλαδώνονται φιδογυριστά στις πόλεις και τις εξοχές, περνάει υψηλή τάση, ικανή όχι μόνο να μας προκαλέσει ηλεκτροπληξία, αλλά και να μας πάει στον… Άγιο Πέτρο με εισιτήριο express!!!

πουλιά ηλεκτροπληξίαΓιατί όμως δεν παθαίνουν τα πουλιά ηλεκτροπληξία όταν κάθονται επάνω στα καλώδια της ΔΕΗ;

Το μυστικό δεν είναι κάτι στην κατασκευή ή το σώμα τους, είναι απλή φυσική!!

Όπως όλοι μας μαθαίνουμε στη φυσική στο λύκειο, για να υπάρξει ροή ηλεκτρονίων σε ένα κλειστό κύκλωμα, πρέπει να υπάρχει διαφορά τάσης, διαφορετικό δυναμικό (υψηλό – χαμηλό) ανάμεσα σε δύο σημεία.

Ας πάρουμε για παράδειγμα δύο σημεία με διαφορετικό δυναμικό, ένα με θετικό (+, πηγή) και ένα με αρνητικό (-, γείωση). Δεν έχει σημασία το νούμερο, το σημαντικό είναι να έχουν διαφορετικό δυναμικό, και αναγκαστικά το ένα είναι υψηλότερο από το άλλο.


Τώρα αν αυτά τα δύο σημεία τα ενώσουμε με έναν αγωγό, ένα καλώδιο ας πούμε (μια λάμπα, μια αντίσταση κτλ), τότε αρχίζουν τα ηλεκτρόνια να πηγαίνουν από το υψηλό δυναμικό στο χαμηλό, και να υπάρχει ένα ρεύμα στο κύκλωμα.

Αν όμως με το ίδιο καλωδιάκι συνδέσουμε το ίδιο σημείο, ας πούμε από το (+) με το (+), δεν θα υπάρχει διαφορά δυναμικού, άρα και δεν θα υπάρξει ροή ηλεκτρονίων και ρεύμα!

καλώδια της ΔΕΗΑς ξαναπάμε τώρα στα καλώδια της ΔΕΗ.

Κάθε καλώδιο της ΔΕΗ έχει και το δικό του δυναμικό, περνάει από μέσα του ένα συγκεκριμένο ρεύμα, άρα στα άκρα του έχει συγκεκριμένη διαφορά δυναμικού. Τώρα προσέξτε μια σημαντική λεπτομέρεια:

Μεταξύ τους τα καλώδια έχουν διαφορετική τάση.

Όπως όλοι γνωρίζουμε τα σώματα μας, καθώς και των ζώων, των πουλιών κτλ, είναι καλοί αγωγοί του ηλεκτρισμού. Δηλαδή αφήνει να περάσει από μέσα του το ρεύμα. Είναι αυτό που λέμε «μας χτύπησε το ρεύμα»!

Λειτουργεί ακριβώς σαν το καλωδιάκι (λάμπα, αντίσταση) στο παράδειγμα μας.

πουλιά κάθονται σε καλώδιοΩς γνωστόν, τα πουλιά κάθονται σε ένα καλώδιο. Έχετε δει ποτέ κανένα πουλί, όσο μικρή ή μεγάλο και να είναι, να έχει το ένα πόδι του στο ένα καλώδιο και το άλλο σε κάποιο άλλο;; Όχι φυσικά!!

Άρα ναι μεν λειτουργούν σαν καλοί αγωγοί όταν τα πουλιά κάθονται σε καλώδιο, αφήνουν το ρεύμα να περάσει από μέσα τους, οπότε και μπορεί πάντα να τα χτυπήσει το ρεύμα, αλλά από την άλλη, δεν ενώνουν με την στάση τους, διαφορετικά δυναμικά, δηλαδή διαφορετικά καλώδια!!

Άρα και δεν θα περάσει από μέσα τους το ρεύμα και άρα δεν θα πάθουν ηλεκτροπληξία!!

Αυτό βέβαια δεν ισχύει μόνο στα πουλιά, αλλά και στους ανθρώπους. Καλύτερα όμως να μην δοκιμάσετε να κρεμαστείτε από τα καλώδια της ΔΕΗ για να το δείτε και μόνοι σας!!

Κρατήστε αυτή τη γνώση για την περίπτωση που από αυτό εξαρτάται… η ζωή σας!! Γι’ αυτό και στις ταινίες βλέπετε αποδράσεις από βαρυποινίτες κρεμασμένους από τα ηλεκτρικά καλώδια!!!

Διαβάστε στη συνέχεια Γιατί τα πουλιά δεν πέφτουν από τα κλαδιά ενώ κοιμούνται;!


Σχετικά άρθρα

Πώς βλέπουν οι κουκουβάγιες τη νύχτα;
κουκουβάγια
Πως μπορούν και βλέπουν οι κουκουβάγιες ενώ είναι σχεδόν πίσσα σκοτάδι; Είναι πραγματικά εντυπωσιακό, βλέπουν σχεδόν σαν να είναι μέρα!
Υπάρχουν ζώα που περπατάνε στο νερό;
περπάτημα στο νερό
Αλήθεια, υπάρχουν ζώα που να περπατάνε επάνω στην επιφάνεια του νερού; Υπάρχει τέτοια περίπτωση; Ένα πολύ καλό ερώτημα! Δείτε λοιπόν!
Πως μια γάτα που πέφτει, προσγειώνεται πάντα με τα πόδια;!
πόδια γάτας
Βλέπουμε μία γάτα να πέφτει άτσαλα από ένα αυτοκίνητο, στο έδαφος. Πάντα όμως, προσγειώνεται με τα πόδια! Πως γίνεται αυτό;
Γιατι ορισμένα έντομα ιριδίζουν στο φως;
Γιατί πολλά έντομα έχουν ιριδίζον χρώμα
Που οφείλεται το ιριδίζον χρώμα που έχουν ορισμένα έντομα; Σε τι εξυπηρετεί; Ας δούμε απλά και κατανοητά μέσα από το άρθρο που ακολουθεί.
Πρώτες βοήθειες για ηλεκτροπληξία
Τι να κάνω αν κάποιος πάθει ηλεκτροποληξία
Γενικά είναι αρκετά χρήσιμο, αν όχι απαραίτητο να γνωρίζουμε κάποια βασικά πράγματα πάνω στις πρώτες βοήθειες προκειμένου να ...

Σχόλια

Aνώνυμος ▾
  (στις 07-07-2012)
Έλεος.............
αΝΏΝΥΜΟς ▾
  (στις 07-07-2012)
Συνέχεια... Συμπέρασμα.Τα πουλιά είναι πιο τυχερά σε μερικά πραάγματα από ότι οι άνθρωποι...
Δήμητρα ▾
  (στις 14-03-2019)
έλεοοος
είχα να κάνω άσκηση στην φυσική και δεν μπόρεσα
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Γιατί τα πουλιά δεν παθαίνουν ηλεκτροπληξία στα καλώδια της ΔΕΗ;
Kατηγορία: Φύση - Περιβάλλον
Tags: πουλιάηλεκτροπληξίαπόδιακαλώδιορεύμαζώα
Έχει 3 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Πώς βλέπουν οι κουκουβάγιες τη νύχτα;
κουκουβάγια
Πως μπορούν και βλέπουν οι κουκουβάγιες ενώ είναι σχεδόν πίσσα σκοτάδι; Είναι πραγματικά εντυπωσιακό, βλέπουν σχεδόν σαν να είναι μέρα!

Γιατί τα πουλιά δεν πέφτουν από τα κλαδιά ενώ κοιμούνται;!
πουλιά κοιμούνται
Αλήθεια, πως κάποια πουλιά κοιμούνται επάνω σε ένα κλαδί δέντρου, σε όρθια στάση και δεν πέφτουν από αυτό; Σκεφτήκατε ποτέ; Δείτε γιατί!
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ