coolweb


Τι είναι τα κροκοδείλια δάκρυα

Πως βγήκε η έκφραση κροκοδείλια δάκρυα

Διαβάστηκε: 38.492 φορές
Αλήθεια πως πιστεύετε ότι βγήκε η έκφραση κροκοδείλια δάκρυα; Κλαίνε οι κροκόδειλοι; Ας δούμε στο αναλυτικά στο παρακάτω άρθρο.
Σίγουρα θα έχετε ακούσει για τα κροκοδείλια δάκρυα με τη μεταφορική τους έννοια. Τι είναι όμως στα αλήθεια και πως προέκυψε η φράση αυτή;

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Αρχικά ας δούμε τι είναι τα δάκρυα αυτά.

Τι είναι τα κροκοδείλια δάκρυα

Με την φράση αυτή εννοούμε το ψεύτικο, ανειλικρινές και επιφανειακό ενδιαφέρον που δείχνει κάποιος για ένα ζήτημα.

Με άλλα λόγια τα κροκοδείλια δάκρυα είναι το ψεύτικο κλάμα μιας εικονικής και όχι πραγματικής συγκίνησης.

αναπαράσταση κροκοδείλιων δακρύων σε κόμικ
Η φράση έχει έντονα αρνητικό χαρακτήρα και γενικά χρησιμοποιείται ως συνώνυμο του υποκριτή, ο οποίος με ψεύτικα μέσα στοχεύει στη συγκίνηση, τη συμπόνια ή ακόμη και την παραπλάνηση κάποιου άλλου.

Από που βγήκε η φράση κροκοδείλια δάκρυα

Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, η φράση προέρχεται από την αρχαία πεποίθηση ότι οι κροκόδειλοι δακρύζουν την ώρα που καταναλώνουν τα θύματά τους.

Μάλιστα η έκφραση ήταν γνωστή από την αρχαιότητα καθώς αναφέρεται σε έργα του αρχαίου συγγραφέα Πλούταρχου. Συγκεκριμένα στα έργα αυτά συγκρίνεται η συμπεριφορά του κροκόδειλου με αυτούς που προκαλούν τον θάνατο κάποιου και μετά θρηνούν δημόσια για αυτόν.

ποια είναι τα κροκοδείλια δάκρυα
Επίσης, υπάρχει και ένα σύνδρομο, το σύνδρομο Bogorad, το οποίο αφορά την κατάσταση στην οποία οι πάσχοντες δακρύζουν κατά την κατανάλωση φαγητού και το οποίο έχει γνωστό και ως "σύνδρομο των κροκοδείλιων δακρύων" αναφερόμενο στο μύθο.

Μια διαφορετική εξήγηση για τα κροκοδείλια δάκρυα λέει ότι είναι ένα μέσο που χρησιμοποιεί ο κροκόδειλος για να προσελκύσει τα θύματα του στον θάνατο τους.

Σε αυτή την περίπτωση ο κροκόδειλος προκειμένου να παραπλανήσει το θήραμα του προσποιείται ότι είναι σε κίνδυνο επιστρατεύοντας ψεύτικα δάκρυα.

Βέβαια, και σε αυτήν την εκδοχή, λέγεται ότι οι κροκόδειλοι κλαίνε κατά τη διάρκεια και μετά το φαγητό, σε ένα είδος ψεύτικης μετάνοιας για το θύμα τους, όπως ο Ιούδας μετά την προδοσία του Ιησού.


Κλαίνε όντως οι κροκόδειλοι;

Η αλήθεια είναι ότι οι κροκόδειλοι μπορούν να παράγουν δάκρυα, χωρίς όμως τα δάκρυα αυτά να συνδέονται με το συναίσθημα.

Για την ακρίβεια, το υγρό που βγαίνει από τα μάτια τους χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τον καθαρισμό και τη λίπανση του ματιού, και είναι πιο έντονο όταν βρίσκονται στην ξηρά όπου τα μάτια τους στεγνώνουν.

δακρυσμένο μάτι κροκοδείλου
Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό μπορεί επίσης να προκληθεί και από τη διατροφή.

Σε κάποια είδη κροκοδείλων, όπως αυτοί του αλμυρού νερού, τα δάκρυα χρησιμεύουν στην αποβολή του υπερβολικού αλατιού που προσλαμβάνουν μέσω της τροφής τους.

Όπως και να έχει σίγουρα προκαλεί εντύπωση το συγκεκριμένο θέαμα: ένα φαινομενικά αμείλικτο πλάσμα όπως ο κροκόδειλος να κλαίει με πραγματικά δάκρυα πάνω από τα θύματά του.

Κάπως έτσι η φράση κροκοδείλια δάκρυα έμεινε στην ιστορία και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται κατά κόρον ακόμη και στις μέρες μας.

Διαβάστε στη συνέχεια Γιατί κλαίμε - δακρύζουμε όταν καθαρίζουμε κρεμμύδια;


Σχετικά άρθρα

Κλαίνε τα ζώα;
κλάμα ζώων
Ξέρουμε πως τα ζώα έχουν κι αυτά συναισθήματα. Αλήθεια, αναρωτηθήκατε ποτέ αν κλαίνε; Ένα περίεργο ερώτημα, το οποίο αξίζει να δούμε!
Γιατί εμείς οι άνθρωποι κλαίμε; Τι είναι τα δάκρυα;
κλάμα
Αλήθεια, γιατί κλαίμε; Τι μας συμβαίνει; Τι είναι τα δάκρυα και γιατί παράγονται; Δείτε εδώ όλες τις σχετικές πληροφορίες για το κλάμα και τα δάκρυα.
Ποια είναι τα πιο επικίνδυνα ζώα;
επικίνδυνα ζώα
Αλήθεια, ποιά είναι τα πιο επικίνδυνα ζώα τα οποία οφείλονται για τους περισσότερους ανθρώπινους θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο; Ας δούμε!
Γιατί οι σκύλοι τρώνε χόρτα μερικές φορές;
σκύλος τρώει χόρτα
Βλέπουμε καμιά φορά κάποιον σκύλο να τρώει χόρτα και αναρωτιόμαστε: γιατί; Γιατί ο σκύλος τρώει χόρτα; Λιγάκι περίεργο... Τι του συμβαίνει; Δείτε!
Καρχαρίας: δολοφόνος ή απλά αγώνας για επιβίωση;
καρχαρίας
Γιατί οι καρχαρίες είναι είναι επικίνδυνοι για τους ανθρώπους; Είναι δολοφόνοι ή συμβαίνει κάτι άλλο; Ας λύσουμε λοιπόν το μυστήριο του επικίνδυνου καρχαρία!
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Τι είναι τα κροκοδείλια δάκρυα
Kατηγορία: Πολιτισμός
Tags: έκφρασηκροκόδειλοςδάκρυακλάματροφήφαγητόζώαεπικίνδυνα ζώα
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Από που προέρχεται η φράση: Αυγά σου καθαρίζουν;
αυγά καθαρίζουν
Όλοι μας έχουμε ακούσει τη φράση Αυγά σου καθαρίζουν. Περίεργη σε σχέση με την ερμηνεία της. Πως όμως και από τι προήλθε; Ας δούμε!

Ποια η διαφορά του πονηρού με τον κουτοπόνηρο;
πονηρός - κουτοπόνηρος διαφορά
Λίγο πολύ όλοι είμαστε εξοικειωμένοι με τους όρους της πονηριάς και της κουτοπονηριάς. Ποια διαφορά όμως ακριβώς έχουν; Ας δούμε.
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ