Οι άνθρωποι παράγουν δάκρυ για διάφορους λόγους. Όπως όλοι μας ξέρουμε, μπορεί να παράγουμε
δάκρυα για άσχετους λόγους με τα συναισθήματα (πχ αν μπει ένα σκουπιδάκι).
Δάκρυα
Παρόλα αυτά, υπάρχουν τρεις τύποι δακρύων: τα βασικά, τα ανακλαστικά και τα συναισθηματικά.
Τα
βασικά, παράγονται για να κρατάνε το μάτι μας υγρό και να μπορεί να κινείται με ευκολία (σαν λιπαντικό).
Τα
ανακλαστικά δημιουργούνται όταν κάτι ενοχλήσει το μάτι μας, για να το καθαρίσει από αυτή την «τοξική» για το μάτι, ουσία.
Τα
συναισθηματικά παράγονται όταν ερχόμαστε σε έντονη συναισθηματική σύγχυση. Σκεφτείτε το σαν ξέσπασμα του οργανισμού μας, που θα τον βοηθήσει να «μαλακώσει» αυτό το έντονο συναίσθημα.
Για παράδειγμα
κλαίμε γιατί ήρθαμε σε μία έντονη συναισθηματική κατάσταση που δεν μπορούμε να αντέξουμε. Έτσι, με το δάκρυ, μαλακώνει το συναίσθημα αυτό και νιώθουμε κάπως καλύτερα!
Επίσης, όταν θέλουμε να γελάσουμε τόσο πολύ, που αν και θα θέλαμε, δεν μπορούμε περισσότερο, βγάζουμε δάκρυα που θα μαλακώσουν την ένταση αυτή και θα μας καλμάρει κάπως!
Γιατί κλαίμε;
Υπάρχουν διάφορες θεωρίες γιατί κλαίμε.
Η επικρατέστερη είναι ότι υπάρχουν πρωτεΐνες στα συναισθηματικά δάκρυα που εμπεριέχονται ας το πούμε, σε κάποιες
ορμόνες μας.
Για να το πούμε απλά και κατανοητά, οι ορμόνες αυτές καθορίζουν τα συναισθήματά μας.
Όταν φτάσουν σε υψηλά επίπεδα οι ορμόνες, κλαίγοντας, απελευθερώνονται με το δάκρυ οι πρωτεΐνες που προαναφέραμε, με αποτέλεσμα να πέφτουν τα επίπεδα των ορμονών αυτών και να νιώθουμε καλύτερα! Δεν είναι βέβαια ακριβώς έτσι απλά, αλλά αυτή είναι η γενική λογική.
Οι γυναίκες έχουν περισσότερες ορμόνες που είναι πιο ασταθείς. Αυτός είναι και ο λόγος που είναι πιο ευαίσθητες, πιο κυκλοθυμικές(= σκαμπανεβάσματα και αστάθεια της διάθεσης χωρίς λόγο) και
κλαίνε συχνότερα.
Πάντως το κλάμα είναι μια φυσική ας το πούμε «άμυνα» του οργανισμού. Για να το πούμε απλά, μας βοηθάνε να ‘ρθούμε στα ίσια μας!
Τα μωρά;
Τα
μωρά κλαίνε πολλές φορές γιατί δεν έχουν παρά μόνο αυτόν τον τρόπο επικοινωνίας!
Όταν πεινάνε κλαίνε για να δούμε ότι κάτι δεν πάει καλά και να μαντέψουμε ότι πεινάν. Αν τα ταΐσουμε και δεν τρώνε και συνεχίζουν να κλαίνε, σημαίνει ότι τους ενοχλεί κάτι άλλο, και πάει λέγοντας!
Έτσι, έμμεσα μας καθοδηγούν στο πρόβλημά τους ώστε να τους το λύσουμε!
Διαβάστε στη συνέχεια
Γιατί κλαίμε - δακρύζουμε όταν καθαρίζουμε κρεμμύδια;
Κλαίνε τα ζώα;
Ξέρουμε πως τα ζώα έχουν κι αυτά συναισθήματα. Αλήθεια, αναρωτηθήκατε ποτέ αν κλαίνε; Ένα περίεργο ερώτημα, το οποίο αξίζει να δούμε!
Γιατί αλλάζει το χρώμα των ματιών στα παιδιά;
Αλήθεια έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί το χρώμα των ματιών των μικρών παιδιών αλλάζει με τη πάροδο του χρόνου; Γιατί γίνεται αυτό; Δείτε!
Τι είναι τα κροκοδείλια δάκρυα
Αλήθεια πως πιστεύετε ότι βγήκε η έκφραση κροκοδείλια δάκρυα; Κλαίνε οι κροκόδειλοι; Ας δούμε στο αναλυτικά στο παρακάτω άρθρο.
Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται η ξηροφθαλμία
Τα μάτια μας είναι δημιουργημένα έτσι ώστε να λιπαίνονται διαρκώς με δάκρυα. Η επαρκής ποσότητα δακρύων είναι εκείνη που εξασφαλίζει ...