coolweb


Πότε πέφτει η Μεταμόρφωση του Σωτήρος το 2024

μεταμόρφωση του Σωτήρος

Τι είναι η Μεταμόρφωση του Σωτήρος, σε ποιον αναφέρεται και πότε πέφτει;

Η αλήθεια είναι πως δεν πρόκειται για μια απλή και συνηθισμένη γιορτή. Ας δούμε λοιπόν όλες τις λεπτομέρειες, απλά και κατανοητά στο άρθρο που ακολουθεί.

Τι γιορτάζουμε την Μεταμόρφωση του Σωτήρος


Η γιορτή αυτή αφορά τον Σωτήρα, δηλαδή τον Ιησού Χριστό και ουσιαστικά πρόκειται για ένα μεγάλο και σημαντικό γεγονός που μας έρχεται από τη ζωή Του.

Σύμφωνα με το γεγονός αυτό, ο Χριστός, αφού ανέβηκε μαζί με τρεις μαθητές του, και συγκεκριμένα με τον Πέτρο, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη, πάνω στην κορυφή ενός βουνού, μεταμορφώθηκε και άρχισε να φωτοβολεί με ένδοξο τρόπο.

 πότε είναι της μεταμορφώσεως του σωτήρος
Το γεγονός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Χριστού περιγράφεται σε διάφορα κείμενα, όπως για παράδειγμα στα Συνοπτικά Ευαγγέλια των Ευαγγελιστών Ματθαίου, Μάρκου και Λουκά, αλλά και στην αρχή του Κατά Ιωάννη Ευαγγελίου. Επίσης, η Μεταμόρφωση αναφέρεται και στην Β΄ Επιστολή του Πέτρου.

Σύμφωνα λοιπόν με τις παραπάνω πηγές, ο Χριστός ανέβηκε στο όρος της Μεταμόρφωσης (όρος Θαβώρ στη Νότια Γαλιλαία), μαζί με τρεις αποστόλους (τον Πέτρο, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη) για να προσευχηθούν.

Μετά την ανάβαση, οι απόστολοι κάθισαν να ξεκουραστούν και αποκοιμήθηκαν. Όταν ξύπνησαν, έγιναν μάρτυρες ενός εντυπωσιακού γεγονότος. Ενώ ήταν μέρα μεσημέρι ο Χριστός (ο οποίος θεωρείτο ότι είχε μεταμορφωθεί) φωτοβολούσε τόσο έντονα, που φαινόταν πως στον ουρανό υπήρχαν δύο ήλιοι.

Η έννοια της μεταμόρφωσης δεν σημαίνει ότι άλλαξε το πρόσωπο ή το σώμα του Χριστού. Αυτό που συνέβη ήταν ότι η όψη του προσώπου Του έγινε διαφορετική την ώρα που προσευχόταν, ενώ και τα ρούχα του άλλαξαν και έγιναν λευκά και αστραφτερά σαν το φως.

 πότε πέφτει η μεταμόρφωση του Χριστού
Μάλιστα, σύμφωνα με την ιστορία, φαίνεται πως ήταν δίπλα του ο Μωυσής και ο Προφήτης Ηλίας, οι οποίοι συνομιλούσαν μαζί Του, ενώ κάποια στιγμή καλύφθηκαν από ένα σύννεφο και ακούστηκε η φωνή του Θεού να λέει "Αυτός είναι ο αγαπητός μου υιός, αυτόν να ακούτε".

Πότε πέφτει η Μεταμόρφωση του Σωτήρος 2024


Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος είναι μια σημαντική γιορτή (λέγεται δεσποτική, αφού σχετίζεται με τον Χριστό) η οποία εορτάζεται από τις περισσότερες χριστιανικές εκκλησίες.

Στην Ορθόδοξη εκκλησία η μέρα αυτή γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου.

Οπότε:

» για το 2024 πέφτει Τρίτη επίσης 6 Αυγούστου
» για το 2025 πέφτει Τετάρτη επίσης 6 Αυγούστου
» για το 2026 πέφτει Πέμπτη επίσης 6 Αυγούστου

Η μέρα της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος δεν είναι αργία, αλλά επειδή είναι μεγάλη γιορτή γίνεται κατάλυση της αυστηρής νηστείας του Δεκαπενταύγουστου και έχει καθιερωθεί εκείνη την μέρα να τρώμε κανονικά ψάρι.

Την ημέρα Αυτή όπως είναι λογικό γιορτάζουν όσοι τους λένε Σωτήρη και Σωτηρία.

Το απολυτίκιον της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος


Το απολυτίκιο της Μεταμόρφωσης του Χριστού είναι το ακόλουθο:

Μετεμορφώθης εν τω όρει Χριστέ ο Θεός, δείξας τοις Μαθηταίς σου την δόξαν σου, καθώς ηδύναντο. Λάμψον και ημίν τοις αμαρτωλοίς, το φως σου το αΐδιον, πρεσβείαις της Θεοτόκου, φωτοδότα δόξα σοι.


Χρόνια πολλά σε όλους και μακάρι το Φως του Χριστού να φωτίζει πάντα τον δρόμο μας!Διαβάστε στη συνέχεια Τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου (Μέρος 2ο)
Σχετικά άρθρα

Πότε πέφτει του Αγίου Πνεύματος 2024
Αγίου Πνεύματος ημερομηνία
Αλήθεια γνωρίζετε πότε πέφτει κάθε χρόνο η γιορτή του Αγ. Πνεύματος; Ας δούμε στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί για το 2024.
Τι γιορτάζουμε τον Δεκαπενταύγουστο
Τι γιορτάζουμε τον 15αύγουστο
Ποια είναι η μεγάλη γιορτή της εκκλησίας μας στις 15 Αυγούστου; Τι γιορτάζουμε ακριβώς; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.
Τι γιορτάζουμε τα Θεοφάνια
Τι γιορτάζουμε τα Φώτα
Τι συμβολίζει η γιορτή των Φώτων που γιορτάζουμε κάθε χρόνο; Πως πήρε την ονομασία της; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.
Άγιος Βασίλης: τι γιορτάζουμε; Από που προήρθε;
Άγιος Βασίλης
Δείτε εδώ πληροφορίες για τον Άγιο Βασίλη (ή Santa Claus). Πως έφτασε στη μορφή που τον ξέρουμε σήμερα και τι σχέση έχει με το Χριστιανισμό;
Γιατί βάφουμε κόκκινα τα αυγά το Πάσχα;
κόκκινα αυγά
Το Πάσχα, όλοι μας βάφουμε κόκκινα αυγά και τα τσουγκράμε. Αλήθεια, γιατί το κάνουμε, ξέρετε; Πως προήλθε το έθιμο αυτό και ποια η ουσία του;
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Πότε πέφτει η Μεταμόρφωση του Σωτήρος το 2024
Kατηγορία: Πολιτισμός
Tags: χριστιανισμόςΧριστόςΟρθόδοξοιγιορτήπότε πέφτει
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Πότε πέφτει η Τσικνοπέμπτη 2024
Τσικνοπέμπτη 2024
Πότε πέφτει η Τσικνοπέμπτη και τι γιορτάζουμε ακριβώς; Ποια είναι η σχέση της γιορτής του κρέατος με τις απόκριες; Ας δούμε!

Πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου 2024
Πότε γιορτάζεται του Αγίου Γεωργίου
Πότε γιορτάζεται κάθε χρόνο η γιορτή του Αγίου Γεωργίου; Γιατί ορισμένες φορές είναι κινητή γιορτή; Δείτε πως να βλέπετε πότε πέφτει κάθε φορά.

Πότε είναι η γιορτή του πατέρα 2024
Γιορτή του πατέρα πότε είναι
Πότε πέφτει η γιορτή του πατέρα το 2024 αλλά και κάθε χρόνο; Είναι στάνταρ ημερομηνία ή όχι; Ας μάθουμε πως θα τη βρίσκουμε κάθε φορά!

Πότε είναι η γιορτή της μητέρας
γιορτή μητέρας 2024
Πότε πέφτει η γιορτή της μητέρας 2024 αλλά και πως υπολογίζουμε πότε πέφτει κάθε χρόνο; Δεν είναι σταθερή ημερομηνία, δείτε πως να τη βρίσκετε!

Ψυχοσάββατα 2024: πόσα και ποια είναι;
Ψυχοσάββατα 2024 ημερομηνίες
Αλήθεια πόσα είναι τα ψυχοσάββατα σύμφωνα με την ελληνορθόδοξη εκκλησιαστική παράδοση και πότε πέφτουν; Γιατί τα τελούμε; Ας δούμε!

Πότε αλλάζει η ώρα;
Πότε αλλάζει η ώρα 2024
Ας μάθουμε επιτέλους πότε αλλάζει η αναθεματισμένη ώρα (είναι στάνταρ), ώστε να μην ψάχνεστε κάθε φορά που πλησιάζει ο καιρός!

Πότε είναι των Αγίων Θεοδώρων 2024
Πότε πέφτει των Αγίων Θεοδώρων (ψυχοσάββατο)
Πότε πέφτει των Αγίων Θεοδώρων κάθε χρόνο; Είναι στάνταρ ημερομηνία ή μήπως όχι; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί για το 2024!

Οι επίσημες αργίες του 2024
ποιες είναι οι αργίες στην Ελλάδα
Ποιες είναι οι επίσημες αργίες στην Ελλάδα; Ποιες μέρες του χρόνου δεν δουλεύουν τα καταστήματα και οι υπηρεσίες; Τι ισχύει για τα σχολεία;

Τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου (Μέρος 1ο)
Παρέλαση 25ης Μαρτίου
Αλήθεια τι ακριβώς γιορτάζουμε στις 25 Μαρτίου και γιατί η γιορτή αυτή είναι τόσο σημαντική; Είναι μόνο Εθνική εορτή ή μήπως όχι; Ας δούμε!

Γιατί ο Οκτώβριος δεν έχει μ;
Οκτώμβριος ή Οκτώβριος
Γιατί ενώ οι μήνες Σεπτέμβριος, Νοέμβριος και Δεκέμβριος έχουν "μ", ο Οκτώβριος δεν έχει; Ας δούμε απλά και κατανοητά!

Πως να βρίσκετε πόσες μέρες έχει ο κάθε μήνας, στα γρήγορα!
πόσες μέρες έχει ο μήνας
Πως μπορούμε πολύ εύκολα και απλά, να ξέρουμε πόσες ημέρες έχει ένας μήνας; Δείτε απλά και κατανοητά, και θα το θυμάστε για μια ζωή!

Γιατί αλλάζει η ώρα;
Τι είναι η θερινή ώρα
Όλοι γνωρίζουμε ότι δύο φορές το χρόνο πρέπει να αλλάζουμε την ώρα στα ρολόγια μας. Αλήθεια όμως, ξέρουμε γιατί το κάνουμε; Ας δούμε!
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ