Όλοι γνωρίζουμε για το ξενόφερτο έθιμο του πετάγματος της ανθοδέσμης από τη νύφη μετά το μυστήριο του γάμου.
Γνωρίζουμε όμως για ποιο λόγο γίνεται; Ισχύει ότι όποια από τις ανύπαντρες φίλες πιάσει το νυφικό μπουκέτο θα είναι η επόμενη που θα ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας;
Πριν απαντήσουμε, ας δούμε για ποιο λόγο συνηθίζεται στις γαμήλιες τελετές να κρατάει η νύφη ένα μπουκέτο με λουλούδια.
Γιατί η νύφη κρατάει ανθοδέσμη
Το έθιμο της νυφικής ανθοδέσμης έχει βαθιά χωμένες τις ρίζες του στην αρχαιότητα και συγκεκριμένα στην αρχαία Ρώμη.
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν κάτι σαν φυλακτό, καθώς θεωρούνταν ότι προστάτευε το νιόπαντρο ζευγάρι από το κακό μάτι ή τα κακά πνεύματα γενικά.
Για αυτό και η γαμήλια ανθοδέσμη αρχικά αποτελούνταν κυρίως από βότανα που θεωρούσαν ότι είχαν την ιδιότητα να απωθούν το κακό μάτι.
Φυσικά όλα αυτά είχαν συμβολικό χαρακτήρα για αυτό και σε ορισμένες περιπτώσεις αντικαθιστούσαν τα βότανα με λουλούδια τα οποία συμβόλιζαν την γονιμότητα που θα έπρεπε να έχει το ζευγάρι.
Γιατί η νύφη πετάει την ανθοδέσμη
Καλά όλα αυτά με τον συμβολισμό του νυφικού μπουκέτου, γιατί όμως στο τέλος της γαμήλιας τελετής οι νύφες συνηθίζουν να πετούν τις ανθοδέσμες τους;
Προφανώς κι εδώ πρόκειται για ένα ξενόφερτο έθιμο που δεν είναι ξεκάθαρο αν προέρχεται από τη Βρετανία ή την Γαλλία του 14ου αιώνα.
Εκείνη την εποχή, πάντως, οι καλεσμένοι, και κυρίως τα ανύπαντρα κορίτσια, είχαν σαν έθιμο να παίρνουν ένα λουλούδι ή ένα κομμάτι ύφασμα από το νυφικό, καθώς θεωρούσαν ότι θα τους έφερνε τύχη και πιθανώς έναν καλό γάμο.
Η νύφη, λοιπόν, για να αποπροσανατολίσει τις "λυσσάρες" φίλες της σκορπούσε λουλούδια στο δρόμο της μήπως και γλιτώσει το νυφικό της.
Έτσι, κάποια στιγμή η ανθοδέσμη αντικατέστησε τα μεμονωμένα λουλούδια και πλέον λέγεται ότι όποια από τις ανύπαντρες φίλες του ζευγαριού την πιάσει θα είναι, σύμφωνα με το έθιμο πάντα, η επόμενη που θα παντρευτεί.
Στις μέρες μας, πάντως πολλές νύφες επιλέγουν να φτιάξουν και μια δεύτερη, συνήθως μικρότερη, ανθοδέσμη για να πετάξουν αυτήν και να κρατήσουν ως ενθύμιο τη δική τους.
Φυσικά υπάρχει και το αντίστοιχο έθιμο με το πέταγμα της καλτσοδέτας της νύφης από τον γαμπρό προς τους ανύπαντρους άντρες φίλους του ζευγαριού.
Αλλά αυτό το έθιμο ίσως το αναπτύξουμε σε μελλοντικό άρθρο...
Διαβάστε στη συνέχεια
Γιατί φοράμε τη βέρα στον παράμεσο;