coolweb


Τι είναι το RAID; Όλες οι πληροφορίες

RAID συστοιχία

Διαβάστηκε: 57.657 φορές
Τι είναι αυτό το ξακουστό RAID; Πως λειτουργεί και τι καλό μπορεί να κάνει στον υπολογιστή μας και στα δεδομένα; Διαβάστε όλα τα σχετικά εδώ!
RAID = Redundant Array of Independent Disks
Καταλάβατε τώρα, έτσι; :)
Δηλαδή:

Είναι μία συστοιχία(ή ακόμα πιο απλά ένα σύνολο) από σκληρούς δίσκους, που "συνεργάζονται" μεταξύ τους για να αποφέρουν κάποιο αποτέλεσμα, το οποίο δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί με έναν μόνο δίσκο.

Τι κερδίζετε με το RAID

πληροφορίες raid
1. Μπορείτε, οτιδήποτε αποθηκεύετε στον έναν σκληρό δίσκο, να φυλάσσεται αυτόματα και στον άλλον (χωρίς να κάνετε ούτε καν copy-paste, γίνεται αυτόματα).
2. Μπορείτε να κάνετε το σύστημά σας να πετάει από θέμα ταχύτητας.

Τα βασικά είδη RAID

Οι βασικές κατηγορίες είναι το RAID 0(stripping), το RAID 1(mirroring) και το RAID 0+1.


To RAID 0 είναι μία συστοιχία από δύο ίδιους δίσκους. raid 0Όταν λειτουργούν σε αυτό το mode (το 0), το σύστημα βλέπει αυτούς τους δύο δίσκους σαν έναν, με συνολική χωρητικότητα το άθροισμα της χωρητικότητας καί των δύο δίσκων. Για παράδειγμα έχετε δύο δίσκους 500GB σε συστοιχία raid 0, το σύστημα θα σας δείχνει έναν μόνο δίσκο, αλλά με χωρητικότητα 1000GB(1TB).

Αυτή η συστοιχία κάνει τον υπολογιστή σας πιο γρήγορο για τον εξής λόγο:
πείτε πως εγκαθιστούμε το photoshop σε αυτή τη συστοιχία. Αμέσως αμέσως, τα μισά αρχεία που χρειάζονται για να "τρέξει" το photoshop, βρίσκονται στον έναν δίσκο και τα άλλα μισά στον άλλον. Οπότε φανταστείτε πως αν ήταν το photoshop εγκατεστημένο μόνο σε έναν δίσκο(απλό, χωρίς raid 0) και για να ανοίξει έκανε 40 δευτερόλεπτα, σημαίνει πως για να διαβάσει όλα αυτά τα αρχεία ο ένας αυτός δίσκος, έκανε σχεδόν 40 δευτερόλεπτα. Με το raid 0 όμως που "μοιράζονται" τα αρχεία, δεν θα κάνει 40 δευτερόλεπτα, αλλά 20, γιατί πολύ απλά θα διαβάζει τα μισά αρχεία από τον ένα δίσκο και τα άλλα μισά από τον άλλον παράλληλα!

Δεν είναι βέβαια 100% έτσι απόλυτα τα πράγματα γιατί παίζουν κι άλλοι παράγοντες στη μέση, απλά σας το έκανα πιο απλό για να το καταλάβετε.


Όλα καλά αλλά αυτή η συστοιχία έχει ένα βασικό μειονέκτημα: αν χαλάσει ο ένας δίσκος τότε την βάψατε, απλά χάνετε τα πάντα και δεν μπορείτε να επαναφέρετε τίποτα (επειδή τα δεδομένα είναι μοιρασμένα, και ακόμα και μικρά αρχεία πχ των 30kbytes είναι μοιρασμένα στους δύο δίσκους...). Υπάρχει όμως λύση, δείτε λίγο πio κάτω (RAID 0+1) ;)


raid 1
Το RAID 1 είναι επίσης μια συστοιχία από δύο ίδιους δίσκους. Αλλά εδώ συμβαίνει το εξής: ο ένας δίσκος χρησιμεύει μόνο για να εποπτέυει τι γράφεται και τι σβήνεται στον άλλον δίσκο και κάνει και αυτός το ίδιο, με αποτέλεσμα να έχει ακριβώς τα ίδια δεδομένα με τον δίσκο που εποπτεύει! Έτσι, όπως είναι λογικό, αν έχουμε δύο 500άρηδες, το σύστημα θα τους βλέπει μόνο σαν έναν 500άρι!

Εδώ δεν κερδίζουμε τίποτα σε ταχύτητα αλλά έχουμε πάντα ένα άριστο backup όλων των δεδομένων μας. Δηλαδή, σε περίπτωση που χαλάσει ο ένας, έχουμε όλα τα δεδομένα μας όμορφα και ωραία στον άλλον!


raid 10 ή 0+1

 

Το RAID 0+1 (ή 10) είναι απλά ένας συνδιασμός των δύο παραπάνω! Εδώ όμως απαιτούνται τέσσερις δίσκοι το ελάχιστο (εννοείτε ίδιοι). Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι το εξής: οι δύο δίσκοι δουλεύουν μεταξύ τους σε raid 0, οπότε έχουμε αυξημένη ταχύτητα, και οι άλλοι δύο τους εποπτεύουν, κρατώντας πιστό backup! Είναι ίσως η πιο καλή λύση για αυξημένες επιδόσεις και για ασφάλεια των δεδομένων μας!


σκληροί δίσκοι

Τι χρειάζεστε για να πραγματοποιήσετε συστοιχίες RAIDΧρειάζεστε έναν controller για συστοιχίες raid (οι motherboards σχεδόν όλες πλέον έχουν πάνω τους τέτοιον controller και το υποστηρίζουν) καθώς επίσης και 2 πανοποιότυπους δίσκους (για raid 0 ή για raid 1) ή τέσσερις πανομοιότυπους δίσκους για το raid 0+1.

Έτσι, εγκαθιστάτε το κατάλληλο λογισμικό από το cd της motherboard και δημιουργείτε όποια συστοιχία θέλετε!

Διαβάστε στη συνέχεια Τι είναι οι σκληροί δίσκοι τεχνολογίας SSD(Solid State Disk)


Σχετικά άρθρα

Να αγοράσω εξωτερικό σκληρό δίσκο με RAID για backups;
αγορά εξωτερικού σκληρού δίσκου raid για backups
Σκέφτεστε να προχωρήσετε σε αγορά εξωτερικού σκληρού δίσκου raid για backups αποκλειστικά; Να ξέρετε ότι δεν είναι και ότι καλύτερο... Ας δούμε!
Όλες οι πληροφορίες για τις μνήμες του υπολογιστή (RAM, κλπ)
μνήμη υπολογιστή
Ο υπολογιστής μας έχει διαφόρων τύπων μνήμες. Σε τι εξυπηρετεί όμως το κάθε είδος μνήμης (ram, cache, rom, σκληρός δίσκος) και πως δουλεύει;
Τι είναι το eSATA;
τι είναι esata
Μετά το SATA, ήρθε και το eSATA. Τι είναι όμως αυτό; Που, πως εξυπηρετεί και τι πλεονεκτήματα έχει; Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά εδώ!
Ανασυγκρότηση σκληρού δίσκου: τι είναι και γιατί την κάνουμε;
σκληρός δίσκος ανασυγκρότηση
Το κάνουμε πολλοί από εμάς, αλλά ξέρουμε στην ουσία γιατί; Δείτε εδώ τι είναι η ανασυγκρότηση, γιατί χρειάζεται και τι κάνει στον σκληρό δίσκο!

Σχόλια

Thanos ▾
  (στις 08-04-2010)
Ωραίο άρθρο, επέτρεψε μου όμως να σε ρωτήσω αν γνωρίζεις κάτι που δεν αναφέρεις εδώ:

Την λογική ότι έχω για παράδειγμα δύο δίσκους τους ενός TB έκαστος σε RAID1 και όταν πλέον εξαντληθεί η χωρητικότητα τους, αποφασίζω να αγοράσω ένα δίσκο με χωρητικότητα 2 TB, υπάρχει κάποιο είδος RAID που να τη καλύπτει; Μπορώ π.χ. να χρησιμοποιήσω τον τρίτο δίσκο για να κάνω mirroring τα δεδομένα των δύο πρώτων και ακόμα να έχω κάποιο όφελος από το stripping των παλαιότερων δίσκων. Νομίζω στην εποχή μας, όπου η χωρητικότητες των σκληρών δίσκων διπλασιάζονται μέσα σε λίγα χρόνια, μια τέτοια απορία έχει βάση.

Ευχαριστώ πολύ!
  (στις 09-04-2010)
Φίλε Θάνο, ωραία η ερώτηση που θέτεις.

Σε μια τέτοια περίπτωση, δεν μπορεί να γίνει αυτό με έναν τρίτο. Σκέψου ότι το RAID γενικά, λειτουργεί πάντα με δύο ”δίδυμους” σκληρούς δίσκους(και πολλαπλάσιους του 2: πχ 4 δίσκους) πάντα.

Έτσι, βάσει του παραδειγματός σου, αντί για να αγοράσει κάποιος έναν τρίτο 2ΤΒ, θα μπορούσε να αγοράσει άλλους δύο δίσκους του 1ΤΒ έκαστως(ή 2TB) και να τους κάνει πχ RAID 1, οπότε θα έχει άλλο 1ΤΒ(ή 2ΤΒ) στη διάθεσή του με αυτόματο backup :)

Ελπίζω να σε κάλυψα
Τhanos ▾
  (στις 12-04-2010)
Μάλιστα... Είναι κρίμα γιατί με τον καιρό, οι μεγαλύτερης χωρητικότητας δίσκοι συμφέρουν περισσότερο (με βάση το πόσα GB αγοράζει κανείς με τα ίδια χρήματα). Αυτή την στιγμή για παράδειγμα συμφέρουν οι 1,5 TB δίσκοι. Σε λίγο καιρό θα συμφέρουν οι 2 TB και ούτω καθεξής... Άσε που περισσότεροι δίσκοι μεταφράζονται σε υψηλότερη κατανάλωση.

Επειδή δεν είμαι σίγουρος εάν κατάλαβα το παράδειγμα, εννοείς ότι είναι δυνατόν στην ήδη υπάρχουσα σύνθεση RAID1 των δύο 1 TB δίσκων είναι δυνατόν να προσθέσω άλλους δύο των 2 TB ή παρανόησα;

Και τέλος κάτι ακόμη: έχω διαβάσει πως είναι δυνατόν, σε άλλα είδη RAID η χρήση μονού αριθμού δίσκων, όπως στο RAID 5 που κανείς μπορεί να χρησιμοποιήσει 3 δίσκους. Πρέπει πάλι αυτοί να είναι πανομοιότυποι;

Ελπίζω να μη σε κουράζω. Ξέρεις, αν και στο διαδίκτυο μπορείς να βρεις αρκετούς οδηγούς για RAID, είναι κυρίως στα αγγλικά και ενώ αναλύουν ίσως πιο βαθιά απ’ όσο χρειάζεται το θέμα RAID, δεν απαντούν σε πιο πρακτικά ζητήματα.

Δράττομαι λοιπόν της ευκαιρίας, ώστε να λύσω τις απορίες μου με τη βοήθεια σου.
  (στις 12-04-2010)
Καλά, αυτό πάντα θα συμβαίνει με τον καιρό. Eίναι εσύ τι χρειάζεσαι πραγματικά, ετσι πιστεύω, εγώ βολεύομαι με 2*200GB και μου είναι υπερ αρκετοί :)

Στην ουσία όχι να τους προσθέσεις στην παλιά συστοιχία, αλλά να δημιουργήσεις απλά μία καινούρια με 2 x 1ΤΒ δίσκους.

Κοίτα, υπάρχουν πολλά είδη RAID και πολλά πράγματα που μπορούν να γίνουν (πχ ακόμα και δημιουργία συστοιχία μεταξύ δίσκων ξεχωριστών υπολογιστών σε ένα δίκτυο). Τώρα αυτό για 3 δίσκους αντί για 2 ή 4 κλπ, δεν το έχω δει. Με ένα γρήγορο ψάξιμο στο google, βρήκα την υλοποίηση με 4 δίσκους, με 1 parity nit / δίσκο (http://www.mycybersupport.com/blog/wp-content/uploads/2009/05/raid5.png) για το RAID 5.

Απλά εδώ αναφέρομαι στις πιο απλές και λειτουργικές εκδόσεις για το σπίτι που μπορεί να κάνει ο καθένας, απο κει και πέρα σίγουρα υπάρχουν παραλλαγές, τις οποίες δεν γνωρίζω για να είμαι ειλικρινής :)

Δεν με κουράζεις Θάνο, ότι θες ρώτα, ελπίζω να μπορώ να σε βοηθήσω :)
Thanos ▾
  (στις 17-04-2010)
Αν δεις εδώ {http://en.wikipedia.org/wiki/RAID#RAID_5} λέει πως για RAID 5 χρειάζονται 3 ή περισσότεροι δίσκοι και μου φαίνεται λογικό - απλά δεν ξέρω τι γίνεται στην περίπτωση που είναι ποικίλων μεγεθών οι δίσκοι.

Ευχαριστώ για τη διευκρίνηση αλλά και για το ενδιαφέρον σου να μου απαντήσεις. C YA
Νικος ▾
  (στις 18-04-2010)
Εάν υποθέσουμε ότι έχουμε κάνει εγκατάσταση δυο δίσκων εχω 1Τ σε raid 1
Βγάζουμε τους δίσκους .

Ερώτηση. Oι δίσκοι θα διαβαστούν σαν εξωτερικοί σε USB?(εμένα δεν μου δούλεψαν, είμαι ακόμα στο ψάξιμο.)
Ακόμα εάν βγάλω τον ένα και τον ξαναβάλω , χωρίς να έχω κάνει καμία αλλαγή στον δίσκο που έμεινε πάνω στον controller τι θα συμβεί?

ευχαριστώ
  (στις 20-04-2010)
@Thanos:
Έχεις δίκιο Θάνο, είναι εφικτό, αλλά δεν αξίζει, ουσιαστικά είναι σαν να αχρηστεύει τον 1 δίσκο. Βρήκα και εδώ πληροφορίες (http://www.tomshardware.co.uk/forum/249755-14-raid) :)

@Νικος:
Για το πρώτο ερώτημά σου, να σου πω την αλήθεια δεν είμαι σίγουρος. Πιστεύω πάντως ότι θα διαβαστεί ο κάθε δίσκος ξεχωριστά, μιας και περιέχει τα πλήρη δεδομένα σου (κι όχι ”σπασμένα αρχεία” όπως στο RAID 0).

Για το δεύτερο ερώτημά σου, θα λειτουργήσει κανονικά αν τον βγάλεις και τον ξαναβάλεις :)
Yiannis ▾
  (στις 23-06-2010)
Endiaferon file +1 gia tin prospa8ia sou !
  (στις 25-06-2010)
Ευχαριστώ φίλε Γιάννη, να ’σαι καλά :)
Μάνθος ▾
  (στις 13-03-2011)
Τέλειο άρθρο ! Επιτέλους μου λύθηκαν όλες οι απορίες σχετικά με τα raid :)
  (στις 13-03-2011)
Να ’σαι καλά Mάνθο :)
ml ▾
  (στις 04-04-2011)
Ευχαριστώ, απλά σαν 1+1=2
  (στις 04-04-2011)
:)
Username2011 ▾
  (στις 11-06-2011)
Υπάρχει τρόπος να μπορούν να χρησιμοποιηθούν 4 ίδιοι δίσκοι και να λειτουργουν σαν ένα δίσκος με την χωρητικότητα ενός δίσκου; για περισσοτερη ασφάλεια.
Δηλαδή όπως στο raid 1 που με mirror 2 δισκους τους βλέπει σαν εναν. αλλα στη δική μου περίπτωση να βλεπει τους 4 σαν 1.
  (στις 12-06-2011)
Χμμ, ίσως θα ήταν καλό να ρίξεις μια ματιά στο RAID 5 , googlaρέ το :)
Username2011 ▾
  (στις 15-06-2011)
Εκανα RAID 10 (σε μητρική της INTEL) στο σύστημα των 4 δίσκων. Αλλά Αλλα μου ζητηθηκε αφου εβαλα windows server 2003 SP2 επιπλεον να κανω δυο partitions ! ετσι οπως είναι ! εκανα ενα test επιδόσεων. μετά τα εσβυσα ολα. Εκανα raid1 (mirror) τους τα ζευγάρια δισκων 1 - 2 και 3 - 4. το ένα για το λειτουργικο και ενα για τα data. και θα κάνω παλι test επιδοσεων για να αποφασισω ποιο σύστημα οργάνωσης των δίσκων θα κρατήσω.
Υπάρχουν ανεπίσημα raid αλλα προτιμω να χρησιμοποιήσω τα standard τυποποιημενα raid.
Username2011 ▾
  (στις 16-06-2011)
Ειναι 4 ιδιοι δίσκοι 750 GB
To RAID 10 εχει σχεδον 2 φορες ταχυτερη αποδοση από το raid 1 (mirror).
Δηλαδη το συστημα των 4 δίσκων με RAID 10 και μετα partition 250 GB και 1250 GB έχει σχεδον διπλασια ταχυτητα απο το συστημα raid 1 των 2 ζευγαριων. Το HDtunepro μου εβγαλε στο RAID 10 : min: 126,7MB/sec, Max: 211,5MB/sec μεσος όρος: 178MB.sec και το RAID1 min: 58 MB/sec, Max: 110MB.sec, μεσος ορος: 89,5MB/sec. Αυτο που με απασχολει ειναι τι ειναι πιο ασφαλες. Να θυσιασω την αποδοση για χαρη της μεγαλύτερης ασφαλειας (δηλαδη χωρις partition εχοντας μονο 2 ζευγαρια δισκων mirror raid1 το ενα για λειτουργικο και το αλλο για data; ή να διαλεξω την απόδοση με raid 10 και απο πανω καπακι partition ; το ενα μικρο partition για το OS και το αλλο μεγαλο για τα DATA.
Γερασιμος ▾
  (στις 31-10-2011)
Κατ’αρχας συγχαρητήρια για το άρθρο.

Μια ερώτηση: Είτε σε Raid 0 είτε σε Raid 1, εάν ο ένας από τους δύο δίσκους για κάποιο λόγο μείνει ανενεργός για λίγο διάστημα (ανενεργός, πχ βλάβη στο καλώδιο στο τροφοδοσίας) και κατόπιν επαναφέρουμε την τροφοδοσία, λογικά θα έχει μείνει ”πίσω” κάποια βήματα από τον δίδυμο του που παρέμενε ενεργός.

Τι ισχύει τότε; θα καταλάβει ο απενεργοποιημένος τις διαφορές που έμεινε πίσω και θα τις καλύψει; Εάν ναι , πως το σύστημα καταλαβαίνει ποιόν δίσκο να θέσει ως οδηγό για να καλύψει τον διδυμό του που έμεινε απενεργοποιημένος; Φαντάσου τι θα γίνει αν δει ως ”οδηγό” τον έως πριν απενεργοποιημένο και αρχίζει να καλύπτει αφαιρετικά σε αυτόν που δούλευε.

Ευχαριστώ.
  (στις 01-11-2011)
Δυστυχώς δεν ξέρω να σου πω με σιγουριά, ίσως θα μπορούσε να μας βοηθήσει κάποιος που το έχει κάνει
Μάριος ▾
  (στις 29-01-2012)
Πολύ καλό. Με βοήθησε πολύ. ευχαριστώ.
ΥΓ και οι συζητήσεις ήταν χρήσιμες.
  (στις 29-01-2012)
Να ’σαι καλά Μάριε :)
etsakali ▾
  (στις 13-02-2012)
Να κάνω και εγώ μία ερώτηση?
Πρόκειται να φτάξω ένα NAS με 4 δίσκους. Καταρχήν δεν θέλω να κάνω back up, με ενδιαφέρει μόνο η ταχύτητα οπότε προσανατολίζομαι στο RAID 0. Το θέμα είναι μπορώ να κάνω RAID 0 ΜΕ 4 δίσκους, γιατί διάβασα παραπάνω ότι το RAID 0 είναι για δύο παρόμοιους δίσκους
Kalentman ▾
  (στις 14-09-2012)
Καλημέρα θα ήθελα να ρωτήσω όταν στη σελίδα της κάρτας γραφικών, στην ταχύτητα μνήμης λέει 4GHz (1GHz DDR5) τι ενοεί
  (στις 14-09-2012)
Απ’ ότι καταλαβαίνω, με επιφύλαξη πάντα, εννοεί ότι έχει 4 τσιπάκια 1GHz DDR5 το καθένα, όπου στο σύνολο και των τεσσάρων μαζί, αποδίδει 4GHz
nikos1452 ▾
  (στις 17-02-2013)
Μια ερώτηση πως κάνουμε format όταν οι δίσκοι είναι RAID...
Τι εννοώ...
κάνω boot από το CD με win7 και όταν φτάνω στο σημείο format των δίσκων δεν τους βρίσκω...
πρέπει μα περάσω κάποια αρχεία σε στικάκι για να συνεχίσω...
αλλά ποιά??????????
εαν μπορείς βοήθησέ με...
  (στις 17-02-2013)
καλησπερα Νικο,
κατα την εγκατασταση των windows,πριν αυτη ξεκινησει κανονικα,θα σου λεει καπου να φορτωσεις third party drivers οπως scsi.
Εκει θα πατησεις το πληκτρο που σου ζηταει για να τους φορτωσεις.
Οι drivers που θα πρεπει να εχεις,θα πρεπει να ειναι οι raid drivers τους οποιους θα βρεις στο site της μητρικης σου καρτας. Βαλτους σε μια δισκετα αν χωρανε αλλιως σε κανα στικακι η cd και φορτωσε τους οπως σου προανεφερα.

Να σου πω win 7 δεν εχω εγκαταστησει ποτε αλλα και απο τα xp και πιο πριν παντα ετσι γινοταν.

Καλη τυχη!
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Τι είναι το RAID; Όλες οι πληροφορίες
Kατηγορία: Υπολογιστές
Tags: arrayraidraid 0raid 1σκληροί δίσκοιhardware
Έχει 26 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Τι είναι οι σκληροί δίσκοι τεχνολογίας SSD(Solid State Disk)
ssd σκληροί δίσκοι
Φρέσκο πράγμα: σκληροί δίσκοι τεχνολογίας solid state (ssd). Τι είναι; Τι κερδίζουμε σε σχέση με τους μηχανικούς; Δείτε όλες τις πληροφορίες

Memory stick (usb flash): πως να μην κολλάτε ιούς
σβήσιμο ιού από φλασάκι
Κάθε φορά που έρχεται ένας φίλος σας και βάζει το φλασάκι του στον υπολογιστή σας κολλάτε ιούς; Βάλτε τέλος σε αυτήν την ταλαιπωρία, δείτε τι να κάνετε!

Τι είναι το HDMI και πως λειτουργεί;
τι είναι HDMI
Όλοι μας βλέπουμε σε καινούριες τηλεοράσεις και κάρτες γραφικών το HDMI. Τι είναι όμως αυτό και πως λειτουργεί; Ποια τα πλεονεκτήματά του;

Όλες οι πληροφορίες για τις μνήμες του υπολογιστή (RAM, κλπ)
μνήμη υπολογιστή
Ο υπολογιστής μας έχει διαφόρων τύπων μνήμες. Σε τι εξυπηρετεί όμως το κάθε είδος μνήμης (ram, cache, rom, σκληρός δίσκος) και πως δουλεύει;

Πως λειτουργεί το ποντίκι; Διαφορά optical με laser;
ποντίκι laser
Δείτε εδώ πως λειτουργούν τα optical ή τα laser ποντίκια. Τι διαφορά έχουν αναμεταξύ τους; Πως επιτυγχάνουν ακρίβεια και τι είναι τα dpi; Ας δούμε λοιπόν!

Τι είναι το eSATA;
τι είναι esata
Μετά το SATA, ήρθε και το eSATA. Τι είναι όμως αυτό; Που, πως εξυπηρετεί και τι πλεονεκτήματα έχει; Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά εδώ!

Τι είναι το UPS - Line Interactive και πως λειτουργεί;
πως λειτουργεί το ups
Πως λειτουργούν τα ups - line interactive και κρατάν ανοιχτούς τους υπολογιστές μας - προστατεύουν κατά τις διακοπές - αυξομειώσεις τάσης; Δείτε!

Πως λειτουργούν οι εκτυπωτές Laser;
εκτυπωτές laser
Εκτυπωτές laser: μία καινούρια τεχνολογία που πλέον τη χρησιμοποιεί αρκετοί από εμάς. Πως λειτουργεί όμως αυτός ο εκτυπωτής;

Γιατί υπάρχει όριο ταχύτητας στους επεξεργαστές CPU;
επεξεργαστές cpu
Γιατί οι επεξεργαστές - cpu υπολογιστών έχουν όριο ταχύτητας; Γιατί πχ δεν μπορούνε να έχουνε απεριόριστη ταχύτητα; Τι συμβαίνει με το overclocking; Δείτε!

Πως λειτουργούν οι εκτυπωτές Inkjet & Dot Μatrix;
εκτυπωτές inkjet
Εκτυπωτές inkjet, και dot matrix: τους έχουμε όλοι μας ακουστά και τους χρησιμοποιούμε. Πως λειτουργούνε όμως; Πως εκτυπώνουν επάνω στο χαρτί;

Να κάνω ασφαλή κατάργηση; Χρειάζεται;
Ασφαλής κατάργηση συσκευών
Αλήθεια γιατί υπάρχει η ασφαλής κατάργηση συσκευών; Είναι απαραίτητο να την κάνουμε κάθε φορά ή μήπως όχι; Ας ρίξουμε λίγο φως στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί.
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ