coolweb


Πως λειτουργεί το ποντίκι; Διαφορά optical με laser;

ποντίκι laser

Διαβάστηκε: 40.424 φορές
Δείτε εδώ πως λειτουργούν τα optical ή τα laser ποντίκια. Τι διαφορά έχουν αναμεταξύ τους; Πως επιτυγχάνουν ακρίβεια και τι είναι τα dpi; Ας δούμε λοιπόν!
Το optical mouse ή αλλιώς οπτικό ποντίκι, αντικατέστησε με επιτυχία το παλιό ποντίκι με την περιστρεφόμενη μπάλα.

Το optical ποντίκι χρησιμοποιεί ψηφιακή τεχνολογία επεξεργασίας εικόνας. Με αυτόν τον τρόπο, ανιχνεύει, βάσει της κίνησής του, την τρέχουσα θέση του ποντικιού. Το ποντίκι, με κάποιες ενέργειες, μεταφράζει και μετακινεί τον κέρσορα στην αντίστοιχη θέση στον υπολογιστή μας - στην οθόνη μας.

Στην ουσία, το ποντίκι αυτό, περιέχει μία ας το πούμε μικροκάμερα, που μπορεί να τραβήξει έως και 1500 εικόνες το δευτερόλεπτο.
Αυτό ίσχυε βέβαια πιο παλιά, τώρα έχουν εξελιχθεί κι άλλο, αλλά η τεχνολογία αυτή, παραμένει ως έχει.

λειτουργία ποντικιού

Αυτό που συμβαίνει, είναι πραγματικά εντυπωσιακό:

1) Μέσω ενός LED, διαχέεται το φως στην επιφάνεια κάτω από το ποντίκι

2) Η μικροκάμερα, καταγράφει ας πούμε 1500 φωτογραφίες το δευτερόλεπτο της επιφάνειας που φέγγει το LED

3) Ένας μικροεπεξεργαστής, συγκρίνει όλες αυτές τις φωτογραφίες

4) Αν εντοπίσει διαφορές, σε κάποιες εικόνες, είναι ικανός να καταλάβει βάσει των διαφορών αυτών, προς τα που κινήσαμε το ποντίκι μας και με τι ταχύτητα! Την ταχύτητα την εντοπίζει από τη διαφορετικότητα διαδοχικών εικόνων.

5) Αφού εντοπίσει τις διαφορές και καταλάβει προς τα που κινήσαμε και με τι ταχύτητα, στέλνει τις ακριβείς συντεταγμένες και την ταχύτητα στον υπολογιστή μας και εν συνεχεία αυτός κινεί αντίστοιχα τον κέρσορα.

Αν και είναι πιο βολικό από τα παλιά ποντίκια με την μπίλια, έχει και αυτό τους περιορισμούς του:

- δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε γυαλί ή καθρέφτη.
Αυτό συμβαίνει γιατί, όταν η κάμερα πάει να διαβάσει τις φωτογραφίες, δεν παίρνει αντιπροσωπευτικές εικόνες, λόγω διάθλασης και ανάκλασης.

- επίσης, μπορεί να μπερδεύεται σε κάποιες επιφάνειες που είναι λίγο τραχιές ή σε κάποια mousepad που είναι 3D.

Παρόλαυτά, δεν χρειάζεται mousepad, λειτουργεί σε οποιαδήποτε σχεδόν επιφάνεια, δεν γεμίζει βρωμιά και δεν φθείρεται στο εσωτερικό ώστε να υπολειτουργεί και να αχρηστευτεί και τέλος έχει μεγαλύτερη ακρίβεια.


Optical ποντίκια με διπλούς αισθητήρες

optical mouseΕπίσης υπάρχουν ποντίκια με διπλούς αισθητήρες.
Ο καθένας ξεχωριστά, λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που προαναφέραμε, γίνεται ανεξάρτητα (ο καθένας για τις εικόνες του) η σύγκριση και ο προσδιορισμός θέσης και ταχύτητας και στο τέλος γίνεται σύγκριση των αποτελεσμάτων και από τους δύο αισθητήρες, καταλήγοντας σε ένα ενδιάμεσο αποτέλεσμα.

Όπως καταλαβαίνετε, αυτή η μέθοδος μας δίνει μεγαλύτερη ακρίβεια. (είναι σαν να έχουμε δύο παρατηρητές, που καταγράφουν αυτά που βλέπουν ο καθένας ξεχωριστά, και βγάζουν τα συμπεράσματά τους πάλι ο καθένας ξεχωριστά, όπου εν συνεχεία μετά τα σμίγουν, τα συγκρίνουν και βγάζουν ένα ενδιάμεσο συμπέρασμα-αποτέλεσμα)

Laser vs optical ποντίκια

Τα laser ποντίκια έχουν μόνο μία διαφορά: αντί για το LED που ρίχνει διάσπαρτα το φως στην επιφάνεια, έχουν ένα laser που αφήνει μόνο μία μικροσκοπική κυλίδα στην επιφάνεια.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να διαβάζει η μικροκάμερα την κηλίδα αυτή.
Έτσι με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεται μεγαλύτερη ακρίβεια.

laser mouse
Βέβαια αυτή η ακρίβεια δεν είναι αντιληπτή και χρήσιμη από έναν μέσο χρήστη, αλλά είναι χρήσιμη και αντιληπτή από κάποιον που ασχολείται με κάτι που θέλει τεράστεια λεπτομέρεια κατά την κίνηση του ποντικιού(όπως πχ οι gamers).

Τι είναι τα dpi;

Τα dpi (Dots Per Inch) είναι πολύ απλά, η ακρίβεια του ποντικιού. Όταν λέμε ακρίβεια, εννοούμε πόσο πιο ακριβή αποτελέσματα είναι ικανό να παράγει το ποντίκι ώστε να κινηθεί ο κέρσορας σωστά σε λεπτές κινήσεις μας.

Πιο συγκεκριμένα, σκεφτείτε πως πχ μπορεί κινήσετε ελαχιστότατα το ποντίκι και αυτό να κινήσει τον κέρσορα αισθητά πιο πέρα από τη θέση που πρέπει ή να μην τον κινήσει καθόλου (μικρότερη ακρίβεια).

Όσο περισσότερα τα dpi, τόσο μεγαλύτερη και η ακρίβεια. Βέβαια, από ένα νούμερο και πάνω, μας είναι άχρηστη, γιατί πολύ απλά δεν καταλαβαίνουμε διαφορά.

Τα laser ποντίκια όπως καταλαβαίνετε, έχουν αρκετά μεγαλύτερη ακρίβεια από τα optical, επειδή πολύ απλά, λόγω του πιο αναπτυγμένου μηχανισμού τους (με laser), αποδίδουν περισσότερα dpi.
Γι’ αυτό το λόγο είναι και πιο ακριβά σε τιμή.

Διαβάστε στη συνέχεια Πως λειτουργούν τα CD, DVD και BLURAY;


Σχετικά άρθρα

Πως λειτουργούν οι εκτυπωτές Inkjet & Dot Μatrix;
εκτυπωτές inkjet
Εκτυπωτές inkjet, και dot matrix: τους έχουμε όλοι μας ακουστά και τους χρησιμοποιούμε. Πως λειτουργούνε όμως; Πως εκτυπώνουν επάνω στο χαρτί;
Πως λειτουργούν οι εκτυπωτές Laser;
εκτυπωτές laser
Εκτυπωτές laser: μία καινούρια τεχνολογία που πλέον τη χρησιμοποιεί αρκετοί από εμάς. Πως λειτουργεί όμως αυτός ο εκτυπωτής;
Ποια η διαφορά του Laser με το απλό φως;
laser και φως
Αναρωτηθήκατε ποτέ τι το διαφορετικό έχει μία ακτίνα laser σε σχέση με το απλό φως; Τι διαφορά έχουν και εκπέμπουν με διαφορετικό τρόπο;

Σχόλια

Λεμονια ▾
  (στις 19-12-2012)
τι είναι το (ISO, συγκριτικά με τους laser) στην ταχύχητα των σελίδων εκτύπωσης; Τι σημαίνει;
Λία Παππά ▾
  (στις 24-02-2014)
Καλό το άρθρο, αλλά μια και αναφέρεσαι σε ορθογραφικά λάθη, πιστεύω πως και τα γραμματικά είναι εξ ίσου σημαντικά! Να μην ξεχνάμε και την Ελληνική!
Συγκεκριμένα Η θέση του ποντικιού είναι θηλυκό! Άρα ΌΧΙ ”την τρέχων θέση του ποντικιού” αλλά ”την ΤΡΈΧΟΥΣΑ θέση του ποντικιού”
Ευχαριστώ
Επιτέλους να ξαναβρούμε την ταυτότητά μας!
  (στις 24-02-2014)
Έχεις δίκιο Λία, μη μαλώνεις! :)
Λάθη είμαστε, ανθρώπους κάνουμε...
Ευχαριστούμε για την παρατήρηση, διορθώθηκε. ;)
Πάνος ▾
  (στις 15-02-2018)
καλησπέρα. εδώ όμως άλλα λέει: https://www.pcgamer.com/gaming-mouse-myths-busted/
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Πως λειτουργεί το ποντίκι; Διαφορά optical με laser;
Kατηγορία: Υπολογιστές
Tags: opticallaserποντίκιhardwareδιαφορές
Έχει 4 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Τι είναι οι σκληροί δίσκοι τεχνολογίας SSD(Solid State Disk)
ssd σκληροί δίσκοι
Φρέσκο πράγμα: σκληροί δίσκοι τεχνολογίας solid state (ssd). Τι είναι; Τι κερδίζουμε σε σχέση με τους μηχανικούς; Δείτε όλες τις πληροφορίες

Τι είναι το RAID; Όλες οι πληροφορίες
RAID συστοιχία
Τι είναι αυτό το ξακουστό RAID; Πως λειτουργεί και τι καλό μπορεί να κάνει στον υπολογιστή μας και στα δεδομένα; Διαβάστε όλα τα σχετικά εδώ!

Memory stick (usb flash): πως να μην κολλάτε ιούς
σβήσιμο ιού από φλασάκι
Κάθε φορά που έρχεται ένας φίλος σας και βάζει το φλασάκι του στον υπολογιστή σας κολλάτε ιούς; Βάλτε τέλος σε αυτήν την ταλαιπωρία, δείτε τι να κάνετε!

Τι είναι το HDMI και πως λειτουργεί;
τι είναι HDMI
Όλοι μας βλέπουμε σε καινούριες τηλεοράσεις και κάρτες γραφικών το HDMI. Τι είναι όμως αυτό και πως λειτουργεί; Ποια τα πλεονεκτήματά του;

Όλες οι πληροφορίες για τις μνήμες του υπολογιστή (RAM, κλπ)
μνήμη υπολογιστή
Ο υπολογιστής μας έχει διαφόρων τύπων μνήμες. Σε τι εξυπηρετεί όμως το κάθε είδος μνήμης (ram, cache, rom, σκληρός δίσκος) και πως δουλεύει;

Τι είναι το eSATA;
τι είναι esata
Μετά το SATA, ήρθε και το eSATA. Τι είναι όμως αυτό; Που, πως εξυπηρετεί και τι πλεονεκτήματα έχει; Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά εδώ!

Τι είναι το UPS - Line Interactive και πως λειτουργεί;
πως λειτουργεί το ups
Πως λειτουργούν τα ups - line interactive και κρατάν ανοιχτούς τους υπολογιστές μας - προστατεύουν κατά τις διακοπές - αυξομειώσεις τάσης; Δείτε!

Πως λειτουργούν οι εκτυπωτές Laser;
εκτυπωτές laser
Εκτυπωτές laser: μία καινούρια τεχνολογία που πλέον τη χρησιμοποιεί αρκετοί από εμάς. Πως λειτουργεί όμως αυτός ο εκτυπωτής;

Γιατί υπάρχει όριο ταχύτητας στους επεξεργαστές CPU;
επεξεργαστές cpu
Γιατί οι επεξεργαστές - cpu υπολογιστών έχουν όριο ταχύτητας; Γιατί πχ δεν μπορούνε να έχουνε απεριόριστη ταχύτητα; Τι συμβαίνει με το overclocking; Δείτε!

Πως λειτουργούν οι εκτυπωτές Inkjet & Dot Μatrix;
εκτυπωτές inkjet
Εκτυπωτές inkjet, και dot matrix: τους έχουμε όλοι μας ακουστά και τους χρησιμοποιούμε. Πως λειτουργούνε όμως; Πως εκτυπώνουν επάνω στο χαρτί;

Να κάνω ασφαλή κατάργηση; Χρειάζεται;
Ασφαλής κατάργηση συσκευών
Αλήθεια γιατί υπάρχει η ασφαλής κατάργηση συσκευών; Είναι απαραίτητο να την κάνουμε κάθε φορά ή μήπως όχι; Ας ρίξουμε λίγο φως στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί.
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ