Οδηγίες μετά από σφράγισμα

Κάνατε ένα σφράγισμα σε κάποιο δόντι και δεν σας έδωσε αναλυτικές οδηγίες ο οδοντίατρος σας; Πριν πανικοβληθείτε και αρχίσετε τα τηλέφωνα, ρίξτε μια ματιά στο άρθρο που ετοιμάσαμε αποκλειστικά για εσάς.
Το τι πρέπει να κάνετε μετά το σφράγισμα, εξαρτάται αποκλειστικά από το είδος του σφραγίσματος που επέλεξε να σας κάνει ο γιατρός σας. Πριν δούμε λοιπόν τις οδηγίες για κάθε περίπτωση, ας δούμε πόσα και ποια είναι τα κυριότερα είδη σφραγισμάτων.
Πόσα και ποια είδη σφραγισμάτων υπάρχουν
Καταρχάς να πούμε ότι υπάρχουν δύο κύρια είδη σφραγισμάτων, τα μαύρα και τα λευκά. Τα μαύρα είναι γνωστά και ως σφραγίσματα αμαλγάματος, ενώ τα λευκά λέγονται σφραγίσματα ρητίνης, από το υλικό που χρησιμοποιείται σε κάθε περίπτωση.
Τα μαύρα σφραγίσματα, αν και κατά πολλούς οδοντιάτρους είναι ίσως πιο ανθεκτικά στο χρόνο από τα σφραγίσματα ρητίνης, πλέον δεν χρησιμοποιούνται και τόσο πολύ και έχουν αντικατασταθεί σχεδόν αποκλειστικά από τα σφραγίσματα ρητίνης (λευκά).

Ο λόγος είναι κυρίως αισθητικός, καθώς τα λευκά σφραγίσματα δεν φαίνονται σχεδόν καθόλου μέσα στη στοματική κοιλότητα, αλλά και πρακτικός, μιας και η ρητίνη σκληραίνει αμέσως μόλις περαστεί από ένα ειδικό μπλε φως και αποκτά τις ιδιότητες που πρέπει.
Έτσι μειώνεται ο κίνδυνος αστοχίας και άρα ανάγκης επανάληψης ενός σφραγίσματος στο ίδιο δόντι, καθώς το δόντι μας είναι τέλεια σφραγισμένο μόλις σηκωθούμε από την καρέκλα του οδοντιάτρου.
Αντίθετα, τα μαύρα σφραγίσματα σκληραίνουν σταδιακά και χρειάζονται ένα ολόκληρο εικοσιτετράωρο για να σκληρύνουν εντελώς. Αυτό σημαίνει ότι σε αυτό το διάστημα χρειάζεται προσοχή από τον ασθενή για να είναι εντελώς επιτυχημένο το σφράγισμα.
Οδηγίες μετά από σφράγισμα
Το τι πρέπει να κάνετε μετά από ένα σφράγισμα εξαρτάται αποκλειστικά από το είδος του. Ας δούμε αναλυτικά:
Για μαύρο σφράγισμα
Αν ο γιατρός σας είναι της "παλιάς σχολής" ή για κάποιον λόγο σας έκανε μαύρο σφράγισμα, τότε χρειάζεται προσοχή για να μην έχετε πρόβλημα.
Καταρχάς το πρώτο διάστημα(1-2 ώρες) καλό είναι να μην φάτε καθόλου. Μετά την παρέλευση αυτού του χρονικού διαστήματος μπορείτε να φάτε με προσοχή.

Επίσης για όλο το πρώτο 24ωρο (περίπου τόσο χρόνο χρειάζεται το συγκεκριμένο υλικό προκειμένου να σκληρύνει εντελώς) δεν πρέπει να μασάτε καθόλου από την πλευρά του σφραγίσματος.
Επίσης για τις πρώτες 1- 2 μέρες καλό είναι να αποφύγετε σκληρές τροφές ή τουλάχιστον να τις μασάτε από την άλλη πλευρά.
Για λευκό σφράγισμα
Στο λευκό σφράγισμα ρητίνης τα πράγματα είναι σαφώς πιο απλά, κι αν κάνατε αυτό, πιθανότατα ο οδοντίατρος σας δεν σας έδωσε καθόλου οδηγίες.
Ο λόγος είναι γιατί απλούστατα το άσπρο σφράγισμα είναι από τέτοιο υλικό, που έχει τη δυνατότητα να σκληραίνει αμέσως όταν υποβάλλεται σε ένα ειδικό μπλε φως. Πιθανότατα να το είδατε όταν το έκανε ο γιατρός αν ήσασταν λίγο παρατηρητικοί.

Επομένως μετά από ένα λευκό σφράγισμα μπορείτε να φάτε και να πιείτε ότι θέλετε και μάλιστα αμέσως μόλις σηκωθείτε από την καρέκλα του οδοντιάτρου χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.
Το μόνο που μπορεί να νιώσετε, κι αυτό ισχύει και για τους δυο τύπους σφραγισμάτων, είναι μια μικρή ενόχληση στο ζεστό ή και στο κρύο. Αυτό συμβαίνει ιδίως όταν πρόκειται για "βαθύ" σφράγισμα και είναι απολύτως φυσιολογικό. Συνήθως υποχωρεί μετά από λίγες μέρες.
Σε κάθε περίπτωση αν έχετε οποιοδήποτε πρόβλημα μετά από κάποιο σφράγισμα, το οποίο μάλιστα επιμένει, πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθείτε στον οδοντίατρο σας.
Διαβάστε στη συνέχεια
Πως δημιουργείται η τερηδόνα και γιατί κάνουμε σφραγίσματα;
Γραφτείτε στο newsletter !
Tο email σας:
Θα λαμβάνετε κάθε μήνα τα πιο φρέσκα του coolweb. Μπορείτε να ξεγραφτείτε όποτε επιθυμείτε.
Πως οι οδοντίατροι σώζουν τα δόντια μας
Η δουλειά του οδοντιάτρου κάθε άλλο παρά εύκολη είναι. Καθημερινά έχει να αντιμετωπίσει πολλές και δ...