coolweb


Οδηγίες μετά από σφράγισμα

Οδηγίες για μετά το σφράγισμα των δοντιών

Κάνατε ένα σφράγισμα σε κάποιο δόντι και δεν σας έδωσε αναλυτικές οδηγίες ο οδοντίατρος σας; Πριν πανικοβληθείτε και αρχίσετε τα τηλέφωνα, ρίξτε μια ματιά στο άρθρο που ετοιμάσαμε αποκλειστικά για εσάς.

Το τι πρέπει να κάνετε μετά το σφράγισμα, εξαρτάται αποκλειστικά από το είδος του σφραγίσματος που επέλεξε να σας κάνει ο γιατρός σας. Πριν δούμε λοιπόν τις οδηγίες για κάθε περίπτωση, ας δούμε πόσα και ποια είναι τα κυριότερα είδη σφραγισμάτων.

Πόσα και ποια είδη σφραγισμάτων υπάρχουν


Καταρχάς να πούμε ότι υπάρχουν δύο κύρια είδη σφραγισμάτων, τα μαύρα και τα λευκά. Τα μαύρα είναι γνωστά και ως σφραγίσματα αμαλγάματος, ενώ τα λευκά λέγονται σφραγίσματα ρητίνης, από το υλικό που χρησιμοποιείται σε κάθε περίπτωση.

Τα μαύρα σφραγίσματα, αν και κατά πολλούς οδοντιάτρους είναι ίσως πιο ανθεκτικά στο χρόνο από τα σφραγίσματα ρητίνης, πλέον δεν χρησιμοποιούνται και τόσο πολύ και έχουν αντικατασταθεί σχεδόν αποκλειστικά από τα σφραγίσματα ρητίνης (λευκά).

 τι κάνω μετά από ένα σφράγισμα
Ο λόγος είναι κυρίως αισθητικός, καθώς τα λευκά σφραγίσματα δεν φαίνονται σχεδόν καθόλου μέσα στη στοματική κοιλότητα, αλλά και πρακτικός, μιας και η ρητίνη σκληραίνει αμέσως μόλις περαστεί από ένα ειδικό μπλε φως και αποκτά τις ιδιότητες που πρέπει.

Έτσι μειώνεται ο κίνδυνος αστοχίας και άρα ανάγκης επανάληψης ενός σφραγίσματος στο ίδιο δόντι, καθώς το δόντι μας είναι τέλεια σφραγισμένο μόλις σηκωθούμε από την καρέκλα του οδοντιάτρου.

Αντίθετα, τα μαύρα σφραγίσματα σκληραίνουν σταδιακά και χρειάζονται ένα ολόκληρο εικοσιτετράωρο για να σκληρύνουν εντελώς. Αυτό σημαίνει ότι σε αυτό το διάστημα χρειάζεται προσοχή από τον ασθενή για να είναι εντελώς επιτυχημένο το σφράγισμα.

Οδηγίες μετά από σφράγισμα


Το τι πρέπει να κάνετε μετά από ένα σφράγισμα εξαρτάται αποκλειστικά από το είδος του. Ας δούμε αναλυτικά:

Για μαύρο σφράγισμα


Αν ο γιατρός σας είναι της "παλιάς σχολής" ή για κάποιον λόγο σας έκανε μαύρο σφράγισμα, τότε χρειάζεται προσοχή για να μην έχετε πρόβλημα.

Καταρχάς το πρώτο διάστημα(1-2 ώρες) καλό είναι να μην φάτε καθόλου. Μετά την παρέλευση αυτού του χρονικού διαστήματος μπορείτε να φάτε με προσοχή.

 οδηγίες για μαύρο σφράγισμα
Επίσης για όλο το πρώτο 24ωρο (περίπου τόσο χρόνο χρειάζεται το συγκεκριμένο υλικό προκειμένου να σκληρύνει εντελώς) δεν πρέπει να μασάτε καθόλου από την πλευρά του σφραγίσματος.

Επίσης για τις πρώτες 1- 2 μέρες καλό είναι να αποφύγετε σκληρές τροφές ή τουλάχιστον να τις μασάτε από την άλλη πλευρά.

Για λευκό σφράγισμα


Στο λευκό σφράγισμα ρητίνης τα πράγματα είναι σαφώς πιο απλά, κι αν κάνατε αυτό, πιθανότατα ο οδοντίατρος σας δεν σας έδωσε καθόλου οδηγίες.

Ο λόγος είναι γιατί απλούστατα το άσπρο σφράγισμα είναι από τέτοιο υλικό, που έχει τη δυνατότητα να σκληραίνει αμέσως όταν υποβάλλεται σε ένα ειδικό μπλε φως. Πιθανότατα να το είδατε όταν το έκανε ο γιατρός αν ήσασταν λίγο παρατηρητικοί.

 οδηγίες για λευκό σφράγισμα
Επομένως μετά από ένα λευκό σφράγισμα μπορείτε να φάτε και να πιείτε ότι θέλετε και μάλιστα αμέσως μόλις σηκωθείτε από την καρέκλα του οδοντιάτρου χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

Το μόνο που μπορεί να νιώσετε, κι αυτό ισχύει και για τους δυο τύπους σφραγισμάτων, είναι μια μικρή ενόχληση στο ζεστό ή και στο κρύο. Αυτό συμβαίνει ιδίως όταν πρόκειται για "βαθύ" σφράγισμα και είναι απολύτως φυσιολογικό. Συνήθως υποχωρεί μετά από λίγες μέρες.

Σε κάθε περίπτωση αν έχετε οποιοδήποτε πρόβλημα μετά από κάποιο σφράγισμα, το οποίο μάλιστα επιμένει, πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθείτε στον οδοντίατρο σας.Διαβάστε στη συνέχεια Πως δημιουργείται η τερηδόνα και γιατί κάνουμε σφραγίσματα;
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Οδηγίες μετά από σφράγισμα
Kατηγορία: Υγεία
Tags: δόντιασφραγίσματαοδοντίατροςοδηγίες
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Πως δημιουργείται η τερηδόνα και γιατί κάνουμε σφραγίσματα;
τερηδόνα και σφραγίσματα
Αλήθεια, τι είναι αυτή η περιβόητη τερηδόνα στα δόντια μας που μας ταλαιπωρεί, πως δημιουργείται και γιατί κάνουμε σφραγίσματα στα δόντια μας;

Κάνει να βουρτσίζω τα δόντια μετά το φαγητό;
βούρτσισμα δοντιών μετά το φαγητό
Κάνει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας μετά το φαγητό; Άλλοι λένε ότι δεν κάνει κι άλλοι ισχυρίζονται το αντίθετο. Τι ισχύει όμως; Ας δούμε!

Λάθη κατά το βούρτσισμα των δοντιών που πρέπει να αποφύγετε!
βούρτσισμα δοντιών
Διαβάστε εδώ τι λάθη θα πρέπει να αποφεύγετε κατά το βούρτσισμα των δοντιών σας. Καλό είναι να ρίξετε μια ματιά και να τα αποφεύγετε όσο γίνεται!

Ποιά φαγητά αφήνουν λεκέδες στα δόντια;
φαγητά λεκιάζουν δόντια
Ας δούμε εδώ ποια φαγητά λεκιάζουν τα δόντια μας και μας αποτρέπουν να έχουμε τα λαμπερά και λευκά δόντια που θα επιθυμούσαμε!

Ποια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα να πάρω
Ποια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα να επιλέξω
Τι να προσέξετε κατά την αγορά ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας; Δείτε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές και προτάσεις στο άρθρο που ακολουθεί.

Η σόδα λευκαίνει τα δόντια;
Μαγειρική σόδα για τα δόντια
Είναι αλήθεια ότι η σόδα λευκαίνει τα δόντια; Και αν ναι μήπως βλάπτει; Ας δούμε αναλυτικά στο άρθρο που ακολουθεί.
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ