coolweb


Τι είναι το σπυράκι; Γιατί δημιουργείται; Πως το αποφεύγουμε

σπυράκια

Διαβάστηκε: 260.020 φορές
Γιατί βγάζουμε σπυράκια και σπυριά με πύον; Τι συμβαίνει στο δέρμα μας με τους πόρους, το σμήγμα και διάφορα άλλα και αντιδράει ο οργανισμός μας έτσι; Δείτε!
Το σπυράκι είναι ένα μικρό εξόγκωμα του δέρματός μας, που προκλήθηκε από το "βούλωμα" ενός πόρου ή κάποιους άλλους παραπλήσιους παράγοντες (όπως μόλυνση, τραυματισμός, κλπ, ενός πόρου). Τα πολλαπλά σπυράκια που βγαίνουν συστηματικά, ονομάζονται ακμή. Με την ακμή, θα ασχοληθούμε σε άλλο άρθρο.

Πολλοί άνθρωποι βλέπουν τα σπυράκια ως κάτι μη φυσικό και άσχημο και προσπαθούνε να τα αποφύγουνε ή να τα κάνουνε "αόρατα", όσο γίνεται. Αυτό θα το συζητήσουμε πιο κάτω.


πόροι


Πως και γιατί δημιουργείται το σπυράκι;


Ένα σπυρί δημιουργείται όταν κάποια νεκρά κύτταρα του δερματός μας, προσπαθούν να αποβληθούν από το δέρμα μας, αλλά δεν τα καταφέρνουν. Και αυτό συμβαίνει επειδή είναι βουλωμένοι οι πόροι του δέρματός μας.

Συνήθως, το βούλωμα αυτό οφείλεται στους σμηγματόδεις αδένες. Για να διατηρήσει ο οργανισμός μας το δέρμα μας υγιές, παράγει σμήγμα. Έτσι, απο ένα σημείο και μετά, το σμήγμα αυτό λειτουργεί αρνητικά για το δέρμα μας και βουλώνει τους πόρους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορεί να εξάγει ο οργανισμός τα νεκρά κύτταρα, να δημιουργεί ένα σπυράκι, ώστε να εξαχθούν με "τεχνητό" τρόπο από το δέρμα μας!


Η βρωμιά από εξωτερικούς παράγοντες (καυσαέρια, ατμοσφαιρικά μικρόβια που κολλάνε στο δέρμα μας, κλπ), μπορούν επίσης να προκαλέσουν βούλωμα ενός πόρου και να δημιουργηθεί σπυράκι για αποβολή νεκρών κυττάρων.

Τι είναι τα σπυράκια με το πύον;


Τα σπυράκια με πύον, ακολουθούν την ίδια λογική με αυτή που προαναφέραμε. Η διαφορά όμως εδώ είναι ότι δεν προσπαθεί ο οργανισμός να αποβάλλει μόνο νεκρά κύτταρα του δέρματός μας.

Το πύον είναι ένα άσπρο υγρό, που είναι αποτέλεσμα μιας "μάχης" που έδωσε ο οργανισμός για να καταπολεμήσει κάποια μικρόβια που εισέβαλαν στον οργανισμό μας. Για να το πούμε απλά, το πύον είναι "σκοτωμένα" μικρόβια και σκοτωμένα κατάλυπα από τον αμυντικό μηχανισμό του οργανισμού μας, που δημιουργήθηκαν κατά τη "μάχη" και που πρέπει να τα αποβάλλει!


δέρμα


Έτσι αυτά τα κατάλυπα, αποβάλλονται με αυτόν τον τρόπο, το σπυράκι με πύον.

Πολλοί άνθρωποι, έχουν την τάση να σπάνε τα σπυριά. Αυτό είναι εν μέρει λάθος! Για να το πούμε απλά, με το που σπάσουμε ένα σπυράκι, προκαλείται πληγή και είναι πολύ εύκολο να μολυνθει, άρα να ξαναδημιουργηθεί σπυράκι.

Επίσης, όπως το σπάμε, συσσωρεύουμε τα νεκρά κύτταρα πιο βαθιά στο δέρμα μας(μια μικρή ποσότητα που είναι υπεραρκετή, ενώ τη μεγαλύτερη τη βγάζουμε), με αποτέλεσμα να προκληθούν καινούριες μολύνσεις σε υγιείς ιστούς και πολλές φορές σε ανεπανόρθωτη ζημιά(με πρόκληση ελαφρών ουλών).

Τα σπυράκια όμως με το πύον και αυτά με τη μαύρη κηλίδα, μπορούμε να τα σπάμε(βέβαια δεν είναι απαραίτητο τουλάχιστον για αυτά με το πύον), ενώ όλα τα υπόλοιπα, προσοχή: όχι! Βέβαια, θα πρέπει να προσέχουμε, με ότι τα σπάσουμε, να είναι πεντακάθαρα και στειρομένα.

Τι να προσέχετε


σπυρί με πύονΓενικά, ο οργανισμός μας έχει την ικανότητα να αντιμετωπίζει κάτι από την αρχή ως το τέλος, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Έτσι και εδώ. Το καλύτερο θα ήταν να τα αφήσετε όλα να κάνουνε τον κύκλο τους, χωρίς να επέμβετε. Ο οργανισμός μας θα τα τακτοποιήσει όλα.

1) Αποφύγετε να τα πειράζετε και να τα ακουμπάτε.
2) Αποφύγετε το makeup σε αυτή την περιοχή, γιατί μεγαλώνετε το πρόβλημα κι άλλο, αντί για να το βοηθάτε!
3) Αν κάποιο σπυράκι επιμένει και δεν φύγει μετά από κάποιον καιρό, επισκεφθείτε έναν δερματολόγο.

Για να αποφύγετε όσο το δυνατόν γίνεται, να βγάζετε τα σπυράκια, φροντίστε να διατηρείτε το δέρμα σας καθαρό. Να το καθαρίζετε ώστε οι πόροι να μην βουλώνουν.
Επίσης, φροντίστε τη διατροφή σας! Συνήθως η αποφυγή λίπους, σοκολατών, κλπ βοηθάνε στο να μη βγάζετε σπυράκια.

Αλλά αυτό δεν είναι απόλυτο. Άνθρωπος με άνθρωπος διαφέρουν: άλλοι μπορεί να μην έχουν πρόβλημα σε συγκεκριμένη διατροφή και άλλοι να έχουν. Οπότε δείτε ποιά είναι για εσάς η επιβλαβής διατροφή και αποφύγετέ την.

Τέλος, αποφεύγοντας το στρες, θα σας βοηθήσει στο να μη βγάζετε σπυριά, φυσικά σε συνδυασμό με τα παραπάνω.


Σημείωση: Μη συγχέετε την ακμή με ένα απλό σπυράκι! Η ακμή είναι αιτία εντελώς διαφορετικών παραγόντων, όπως προδιάθεσης του οργανισμού, τρόπος αντιμετώπισης τοξινών, και άλλοι παράγοντες που διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο! Είναι πολύ απλά, κάτι διαφορετικό, αν και υλοποιείται με σπυράκια.

Διαβάστε στη συνέχεια Τι είναι η ακμή και πως δημιουργείται;


Σχετικά άρθρα

Λίγες συμβουλές για την αντιμετώπιση της ακμής!
ακμή
Ας δούμε εδώ λίγες ωραίες συμβουλές για την αποτελεσματική αντιμετώπιση ακμής. Δείτε τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να την κάνουμε πιο ήπια.
Ποια φαγητά κάνουν καλό στο δέρμα και ποια βλάπτουν;
φαγητό και δέρμα
Ας δούμε λοιπόν τα φαγητά που κάνουν καλό στο δέρμα ώστε να τα υπολογίζετε όπως επίσης και εκείνα που βλάπτουν το δέρμα ώστε να αποφεύγονται.
Γιατί δεν πρέπει να σπάμε τα σπυράκια
Γιατί να μην σπάμε τα σπυριά
Σε προηγούμενη ανάρτηση μας είχαμε γράψει αναλυτικά σχετικά με το τι είναι το σπυράκι , γιατί δημιουργείται και πως μπορούμε να το ...
Γιατί το δέρμα είναι λιπαρό μερικές φορές;
δέρμα λιπαρό
Γιατί μερικές φορές και σε εμάς, αλλά και σε άλλους ακόμα περισσότερο, το δέρμα είναι λιπαρό; Γιατί συμβαίνει αυτό και πως γίνεται; Ας δούμε λοιπόν!
Μαύρισμα solarium: Είναι ασφαλες; Πως λειτουργεί; Κίνδυνοι;
σολάριουμ κίνδυνοι
Τι είναι το solarium (σολάριουμ); Πως λειτουργεί; Είναι ασφαλές ή επικίνδυνο; Δείτε τι γίνεται με το solarium, τι πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα έχει...

Σχόλια

Marianna ▾
  (στις 24-06-2010)
Oυτε δερματολογος να ησουν, μας εξηγησες αναλυτικοτατα τι συμβαινει με τα σπυρακια, αντε να δουμε και με την ακμη που μας καιει!!
  (στις 25-06-2010)
Το κοινό περιμένει με ανυπομονυσία, χεχε :p

Σ’ευχαριστώ
KOYPEAS_AE ▾
  (στις 28-06-2010)
Παντως μαθαμε οτι δεν τα προκαλει ο αυν****μος!!!!

(Τι περιμενες να σχολιασω δλδ???:-Ρ)
ΛΟΥΛΑ ▾
  (στις 26-12-2010)
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ,ΤΑ ΕΙΠΕς ΜΙΑ ΧΑΡΑ,ΑΛΛΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΜΑΣΚΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΚΜΗΣ [ΜΕ ΦΥΣΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  (στις 26-12-2010)
Χμμμ... η ακμή είναι φαινόμενο που όσο και να θέλουμε να το διώξουμε, πρέπει να κάνει τον κύκλο της...

Οπότε υπομονη :)
πετώνης ▾
  (στις 26-02-2011)
Οι ουλές που έχω προξενήσει,διότι δυστυχως μικρός δεν ειχα τις γνωσεις και τα εσπαγα τα σπυρια με πυον,μπορούν να κλείσουν με καποιο τροπο??
  (στις 28-02-2011)
Χμμ, για να είμαι ειλικρινής δεν γνωρίζω.

Καλύτερα να συμβουλευτείς έναν δερματολόγο :)
ΣΠΥΡΑΚΙΑΣ ▾
  (στις 19-03-2011)
ΒΛΕΠΩ ΣΠΥΡΙ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΣΠΑΣΩ ΘΑ ΤΡΕΛΑΘΩ.ΚΑΚΟ ΕΕΕ.ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΣΕ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ.ΔΕΝ ΘΑ ΜΕ ΑΦΗΝΕ ΝΑ ΤΗΝ ΞΑΝΑΚΟΥΜΠΙΣΩ
liberta ▾
  (στις 18-06-2011)
gia thn akmh pos na thn apofygoume
HateAcne ▾
  (στις 26-07-2011)
rr pedia dn borume na antimetopisume tn akmh oses kremes kian bazume..t palebw edw ke 4 xronia ke t mono p katafernw ine ta miwnw kapws kapoies fores alla olo ke knuria bgenun...sta 18 prp 8a fugyn..ke dn 8a iparxi apolutws tipota..JUST WAIT :(
mixalis ▾
  (στις 06-09-2011)
ama den to skaso to spiraki tote meni mesa sto derma to pion tote ti kanume
  (στις 06-09-2011)
Σταδιακά ξεραίνεται και ο οργανισμός το ”πετάει” από πάνω του
zk ▾
  (στις 19-09-2011)
ειμαι 24 χρονων κι ακομη βγαζω σπυρακια ειδικα οταν περιμενω περιοδο. μεχρι ποτε θα βγαινουν, δεν ξερω τι αλλο να κανω
  (στις 19-09-2011)
Δυστυχώς δεν μπορούμε να προτείνουμε κάποια λύση, δεν είμαστε ειδικοί.

Αυτό που θα μπορούσες να κάνεις, είναι να επισκεφτείς έναν γυναικολόγο και να το ψάξεις το θέμα περαιτέρω σε γιατρούς και με εξετάσεις, μιας και η αιτία μπορεί να βρίσκεται αλλού και να εκτονώνεται με τα σπυράκια...
Kate ▾
  (στις 25-09-2011)
Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες. Πραγματικά πολύ χρήσιμες!
manos ▾
  (στις 12-05-2012)
gia sas eimai sxedon 15 xronwn kai exw arketa spirakia kai simera pira mia krema kai ena sapouni kai ekanan kali doulia akoma kai me tin prwti xrisi mia erwtisi 8elw na kanw me ton aunanismo stin efivia vgenoun spirakia ?
aggelos ▾
  (στις 18-06-2013)
kai egw afto prospathw na mathw
vampire ▾
  (στις 09-07-2013)
εγω δεν εχω σπυρακια αλλα και εγω βγαζω μονο οταν περιμενω περιοδο . Α και τελέιο αρθρο πραγματικα ...
κατερινα ▾
  (στις 26-12-2014)
καλα ολα αυτα που εγραψες αλλα γιατι οταν βλεπω ενα σπυρακι με πυον μου ερχεται να το σπασω???σε παρακαλω απαντησε με γρηγορα....
Σταμάτης ▾
  (στις 26-12-2014)
Κατερίνα, απλά θέλεις. Έχει νόημα να θες να μάθεις γιατί; Ενέδωσε στο πάθος σου. Θα σου βγει σε καλό.
;)
  (στις 30-01-2016)
αφηστε τα,αγοραστε μια κρεμα απο το φαρμακειο και αν δεν γινει κατι επισκευθειτε δερματολογο...το σημαντικο ειναι να μην τα πειραζετε γιατι γινονται χειροτερα.
λμ ▾
  (στις 23-07-2016)
Πως αφαιρούμε ένα σπυράκι άμεσα με φυσικό τρόπο; Απαντήστε γρήγορα plz
  (στις 23-07-2016)
Δες μερικές χρήσιμες συμβουλές εδώ: http://coolweb.gr/antimetopisi-akmis/
Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλέψου κάποιον δερματολόγο.
ελενη ▾
  (στις 07-11-2016)
ο γιος μου 21 μηνων εχει σπιρακια σε ολο το σωμα του.κανεις δεν ξερει γιατι και ολοι λενε θα φυγουν αλλα αυτά εξαπλώνονται.τα εχει 3 εβδομάδες.και τωρα τα εχω και εγω.ποιες ασθενειες προκαλουν σπιρακια περα από απλη μολυνση????π.χ στρεπτοκοκος η ότι άλλο?
  (στις 07-11-2016)
Αγαπητή Ελένη, κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να σου δώσει συμβουλές μέσω internet. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να απευθυνθείς άμεσα σε κάποιον γιατρό (παιδίατρο ή δερματολόγο).
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Τι είναι το σπυράκι; Γιατί δημιουργείται; Πως το αποφεύγουμε
Kατηγορία: Άνθρωπος
Tags: ακμήδέρμαπόροιπύονσμήγμασπυράκιασπυριάσώμα
Έχει 25 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Μαύρισμα solarium: Είναι ασφαλες; Πως λειτουργεί; Κίνδυνοι;
σολάριουμ κίνδυνοι
Τι είναι το solarium (σολάριουμ); Πως λειτουργεί; Είναι ασφαλές ή επικίνδυνο; Δείτε τι γίνεται με το solarium, τι πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα έχει...

Τατουάζ μέρος 2ο: πως γίνεται; Πονάει;
τατουάζ πληροφορίες
Δείτε εδώ τη συνέχεια με όλες τις πληροφορίες για τα tattoo! Στο δεύτερο μέρος θα δούμε πως γίνεται το τατουάζ, αν πονάει, κλπ

Γιατί το τσίμπημα των κουνουπιών ερεθίζει το δέρμα;
κουνούπι τσιμπάει
Γιατί με το τσίμπημα των κουνουπιών το δέρμα μας ερεθίζεται; Γιατί προκαλείται πρήξιμο και φαγούρα; Τι στο καλό συμβαίνει;! Ας δούμε!

Ποια φαγητά κάνουν καλό στο δέρμα και ποια βλάπτουν;
φαγητό και δέρμα
Ας δούμε λοιπόν τα φαγητά που κάνουν καλό στο δέρμα ώστε να τα υπολογίζετε όπως επίσης και εκείνα που βλάπτουν το δέρμα ώστε να αποφεύγονται.

Τατουάζ μέρος 3ο: τι να προσέχω πριν και μετά; Αφαίρεση tattoo;
tattoo πληροφορίες
Δείτε στο τελευταίο άρθρο της σειράς, πληροφορίες για την αφαίρεση του τατουάζ, τι θα πρέπει να σκεφτούμε πριν και τι να προσέξουμε αφού το κάνουμε.

Τα 5 top φαγητά για καλύτερο δέρμα!
καλύτερο δέρμα
Ας δούμε λοιπόν εδώ τα 5 καλύτερα φαγητά που θα μας βοηθήσουνε να έχουμε καλύτερο δέρμα! Δείτε τι περιέχει το καθένα και που βοηθάει.

Λίγες συμβουλές για την αντιμετώπιση της ακμής!
ακμή
Ας δούμε εδώ λίγες ωραίες συμβουλές για την αποτελεσματική αντιμετώπιση ακμής. Δείτε τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να την κάνουμε πιο ήπια.

Γιατί έχουμε γραμμές στις παλάμες των χεριών;
γραμμές παλάμες
Γιατί έχουμε στα χέρια μας και συγκεκριμένα στις παλάμες μας, γραμμές; Τυχαίο; Που εξυπηρετούνε; Ας δούμε λοιπόν!

Τι είναι η ακμή και πως δημιουργείται;
Σπυράκια από ακμή
Τι ακριβώς είναι η ακμή, ποια είναι τα συμπτώματά της και γιατί δημιουργείται; Πως μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε; Ας δούμε!

Τι είναι η κυτταρίτιδα και τι την προκαλεί;
κυτταρίτιδα
Κυτταρίτιδα. Ο μόνιμος εφιάλτης των γυναικών! Τι την προκαλεί και τι συμβαίνει στο σώμα μας; Μάθετε παρακάτω όλες τις λεπτομέρειες! Απλά και κατανοητά!

Γιατί το δέρμα είναι λιπαρό μερικές φορές;
δέρμα λιπαρό
Γιατί μερικές φορές και σε εμάς, αλλά και σε άλλους ακόμα περισσότερο, το δέρμα είναι λιπαρό; Γιατί συμβαίνει αυτό και πως γίνεται; Ας δούμε λοιπόν!

Πως να φτιάξετε σπιτικές φυσικές μάσκες προσώπου! Μέρος 2ο
φυσικές μάσκες
Εδώ συνεχίζουμε με τις σπιτικές φυσικές μάσκες προσώπου, που μπορείτε εύκολα και γρήγορα να φτιάξετε μόνοι σας! Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο!
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ