coolweb


Τι είναι το σφουγγάρι: ζώο ή φυτό;!

σφουγγάρι

Διαβάστηκε: 26.183 φορές
Όλοι μας ξέρουμε ότι το σφουγγάρι το παίρνουμε από το βυθό της θάλασσας... Τι είναι όμως; Ζώο ή φυτό; Ας δούμε λοιπόν σε αυτό το άρθρο!
Για πολλά χρόνια αυτό το ερώτημα ταλάντιζε τους επιστήμονες, χωρίς να καταφέρουν να καταλήξουν στο αν τελικά το σφουγγάρι είναι ζώο ή φυτό.

Το 1825 ένας επιστήμονας, μελετώντας ένα "ζωντανό" σφουγγάρι, παρατήρησε στο μικροσκόπιο ότι το νερό που έμπαινε στους πόρους του, όταν στη συνέχεια έβγαινε έξω από αυτό, έμοιζε να είναι διαφορετικό.

σφουγγάρι ζώοΈτσι καταλήξανε στο συμπέρασμα ότι το σφουγγάρι ήταν ζώο, γιατί στην ουσία έχει ένα κοινό χαρακτηριστικό με τα ζώα, που δεν έχουν τα φυτά: εισάγει νερό μέσα του, αποσπάει από το νερό αυτό μικροσκοπικά φυτά και ζώα, τα καταναλώνει σαν τροφή, κι έπειτα αποβάλλει τα περιττώματα.

Το σφουγγάρι ανήκει στα κατώτερα επίπεδα του ζωικού βασιλείου. Ζει, αλλά δεν κινείται. Δεν έχει κεφάλι, στόμα, μάτια, καρδιά, στομάχι, νεύρα και αισθήσεις. Αν το ακουμπήσουμε, δε νιώθει και δεν αντιδράει. Κοινώς, δεν έχει τα χαρακτηριστικά που έχουν άλλα ζώα που ανήκουν στο κατώτερο αυτό επίπεδο του ζωικού βασιλείου.

Το εξωτερικό του αποτελείται από επίπεδα κύτταρα. Μέσα του υπάρχουν μεγάλα "κανάλια" με τα πιο ασυνήθιστα κύτταρα που βρέθηκαν ποτέ σε ζώο. Αυτά λειτουργούνε σαν φίλτρα νερού.


Έχουν κάτι μικροσκοπικά νήματα, τα οποία κάνουν κατακράτηση μικροσκοπικών φυτών και μικροοργανισμών από το νερό, χρησιμοποιώντας τα ως τροφή και μεταφέρουν την τροφή αυτή μαζί με οξυγόνο, στα κύτταρά του.

Τα περιττώματα που αποβάλλουν τα σφουγγάρια, γίνονται αιτία ώστε να μυρίζουν άσχημα. Είναι όμως και μία πολύ καλή άμυνα απέναντι σε πλάσματα που θα ήθελαν να τα φάνε.

σφουγγάρι φυτόΤώρα στο ερώτημά μας "τι είναι το σφουγγάρι: ζώο ή φυτό;", υπάρχει πάντα μια λεπτή γραμμή που την ξεπερνάει.

Αν και φαντάζει λίγο μπερδεμένο αν το σφουγγάρι είναι ζώο ή φυτό, εξαιτίας της διατροφικής του συμπεριφοράς, κατατάσσεται στο ζωικό βασίλειο.

Έτσι, το σφουγγάρι ειναι ζώο!

Διαβάστε στη συνέχεια Πως ένα φρούτο διαφέρει από ένα λαχανικό;


Σχετικά άρθρα

Aρκούδα και καμήλα: τι κοινό έχουν;
αρκούδα λίπος
Αλήθεια, δύο τόσο διαφορετικά ζώα που ζουν σε τόσο διαφορετικά περιβάλλοντα, η καμήλα και η αρκούδα, τι κοινό έχουν; Ας δούμε!
Γιατί τα δελφίνια πηδάνε έξω από το νερό;
δελφίνια πηδάνε
Το βλέπουμε όλοι: τα δελφίνια πολλές φορές κάνουν χαριτωμένα τινάγματα έξω από το νερό... αναρωτηθήκατε όμως το γιατί; Δείτε λοιπόν!
Γιατί οι σκύλοι τρώνε χόρτα μερικές φορές;
σκύλος τρώει χόρτα
Βλέπουμε καμιά φορά κάποιον σκύλο να τρώει χόρτα και αναρωτιόμαστε: γιατί; Γιατί ο σκύλος τρώει χόρτα; Λιγάκι περίεργο... Τι του συμβαίνει; Δείτε!
Πως τα χταπόδια κολυμπάνε στη θάλασσα;
χταπόδια
Πως κινούνται τα χταπόδια και για την ακρίβεια πως κολυμπάνε μέσα στη θάλασσα, όταν βρίσκονται μετέωρα στο νερό; Δείτε εδώ!
Πως και γιατί τα χταπόδια αποβάλλουν μελάνι;
χταπόδια και μελάνι
Γιατί τα χταπόδια βγάζουν μελάνι, ποια η αιτία; Επίσης, πως το βγάζουν και από που; Είναι σχετικά απλό αλλά και ενδιαφέρον, ας δούμε λοιπόν!
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Τι είναι το σφουγγάρι: ζώο ή φυτό;!
Kατηγορία: Φύση - Περιβάλλον
Tags: σφουγγάριζώαφυτάκύτταραθάλασσασύγκριση
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Τι είναι η μέδουσα; Όλες οι πληροφορίες!
μέδουσα
Όλοι μας τις έχουμε δει και τις έχουμε ακουμπήσει και κάποιοι από μας είχαν και άσχημο τσούξιμο... Τι είναι όμως οι μέδουσες; Ας δούμε!

Γιατί ακούμε τον ήχο της θάλασσας σε ένα γιγάντιο κοχύλι;!
κοχύλι
Γιατί αν πλησιάσουμε το αυτί μας ερμητικά στο άνοιγμα ενός μεγάλου κοχυλιού, ακούμε τον ήχο της θάλασσας; Τι πραγματικά όμως είναι αυτός ο ήχος;

Πως και γιατί τα χταπόδια αποβάλλουν μελάνι;
χταπόδια και μελάνι
Γιατί τα χταπόδια βγάζουν μελάνι, ποια η αιτία; Επίσης, πως το βγάζουν και από που; Είναι σχετικά απλό αλλά και ενδιαφέρον, ας δούμε λοιπόν!

Πως τα χταπόδια κολυμπάνε στη θάλασσα;
χταπόδια
Πως κινούνται τα χταπόδια και για την ακρίβεια πως κολυμπάνε μέσα στη θάλασσα, όταν βρίσκονται μετέωρα στο νερό; Δείτε εδώ!
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ