coolweb


Τι πρέπει να προσέχουμε στο facebook και στα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα

Τι δεν πρέπει να κάνω στο facebook

Τα κοινωνικά δίκτυα και πολύ περισσότερο το facebook, μιας και είναι από τα πιο δημοφιλή - αν όχι το πιο δημοφιλές - στη χώρα μας έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Και φυσικά έχουν και τα καλά τους και τα κακά τους.

Σε προηγούμενη ανάρτηση μας είχαμε γράψει για ορισμένα βασικά μειονεκτήματα του facebook. Εκεί είχαμε αναφερθεί αναλυτικά για πιθανά προβλήματα εθισμού στη χρήση του κοινωνικού δικτύου, στην κατασπατάληση του χρόνου μας σε άχρηστα πράγματα κλπ.

Στο σημερινό μας άρθρο θα προσπαθήσουμε να καταγράψουμε, όσο το δυνατόν καλύτερα, τα βασικά σημεία στα οποία πρέπει να δώσουμε την μεγαλύτερη προσοχή όταν χρησιμοποιούμε το facebook, αλλά και τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα για να μην θέτουμε σε κίνδυνο τον εαυτό μας, τα παιδιά μας, τη δουλειά μας, το σπίτι μας κλπ.

πως να προστατευτώ στο facebook
Η δομή του παρόντος άρθρου είναι η παρακάτω:

» Γιατί να μην κοινοποιείτε την οικογενειακή σας κατάσταση στο facebook
» Γιατί να μην δημοσιεύετε φωτογραφίες των παιδιών σας (και γενικά ανηλίκων) στο facebook ή σε άλλα κοινωνικά δίκτυα
» Γιατί να μην κάνετε check in (κοινοποίηση παρουσίας) και να μην ανεβάζετε φωτογραφίες ιδιαίτερα όταν είστε σε διακοπές
» Γιατί δεν είναι καλό να δημοσιεύετε φωτογραφίες από τις κάρτες επιβίβασης των ταξιδιών που κάνετε
» Προσοχή στις αυτόματες (ή μη) κοινοποιήσεις παιχνιδιών στο facebook
» Γιατί να μην κάνετε κοινοποιήσεις σχετικά με τη δουλειά σας στα κοινωνικά δίκτυα

Γιατί να μην κοινοποιείτε την οικογενειακή σας κατάσταση στο facebook


Η οικογενειακή σας κατάσταση είναι κάτι που αφορά εσάς και μόνο εσάς, άντε και τους πολύ κοντινούς σας ανθρώπους (βλ. συγγενείς, πραγματικούς φίλους κλπ), και άρα δεν πρόκειται για κάτι που θα πρέπει να το εκθέτετε σε κοινή θέα στον οποιονδήποτε μπορεί να δει το προφίλ σας στα κοινωνικά δίκτυα.

Αν είστε παντρεμένος και απλά το δηλώσετε στο προφίλ σας, δεν είναι ίσως κάτι σπουδαίο, αλλά ούτε και απαραίτητο, ακόμη κι αν "γκρινιάζει" κάπως το έτερο σας ήμισυ. Σε κάθε περίπτωση το να επιλέξετε ως οικογενειακή κατάσταση το "παντρεμένος/η" σε γενικές γραμμές δεν δημιουργεί σημαντικά προβλήματα.

μην κοινοποιείτε ότι βρίσκεστε σε σχέση
Ωστόσο, εκεί που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, είναι όταν επιλέγετε άλλες καταστάσεις που διαθέτουν τα κοινωνικά δίκτυα, όπως είναι για παράδειγμα το "βρίσκομαι σε σχέση" ή το "είναι κάπως μπερδεμένο" ειδικά αν είστε παντρεμένος/η.

Πολύ συχνά οι δικηγόροι διαζυγίων ψάχνουν για τέτοια "στοιχεία" στα κοινωνικά δίκτυα και ειδικά στο facebook, τα οποία τα χρησιμοποιούν αργότερα στα δικαστήρια ως αποδεικτικά στοιχεία για να βγάλουν το διαζύγιο υπέρ του εκάστοτε πελάτη τους.

Χρειάζεται προσοχή λοιπόν εδώ!

Γιατί να μην δημοσιεύετε φωτογραφίες των παιδιών σας (και γενικά ανηλίκων) στο facebook ή σε άλλα κοινωνικά δίκτυα


Αν και είναι κοινή λογική ότι δεν χρειάζεται για κανέναν λόγο να ανεβάζουμε φωτογραφίες των παιδιών μας και γενικότερα ανηλίκων στο facebook και γενικά στα κοινωνικά δίκτυα, παρόλα αυτά δεν είναι λίγοι εκείνοι, συνήθως υπερενθουσιώδεις γονείς, που το κάνουν, μερικοί μάλιστα σε εξευτελιστικό βαθμό.

Πριν το κάνετε αναλογιστείτε ότι εκεί έξω ο κόσμος δεν είναι τόσο αγαθός και αγγελικά πλασμένος. Η φωτογραφία του μωρού σας που έκανε το πρώτο του μπάνιο μπορεί να φαίνεται χαριτωμένη σε εσάς και τους οικείους σας, ωστόσο κάποια αρρωστημένα μυαλά, ενδέχεται να την δουν δυστυχώς με "άλλο μάτι".

Μην κοινοποιείτε την τοποθεσία των παιδιών σας


Επίσης δεν πρέπει για κανέναν απολύτως λόγο να κοινοποιείτε την ακριβή θέση των παιδιών σας (μαζί ή χωρίς φωτογραφία). Για παράδειγμα μια κοινοποίηση του τύπου "πρώτη μέρα στο σχολείο" με μια φωτογραφία του παιδιού και κοινοποίηση παρουσίας (check in) τη διεύθυνση του σχολείου μπορεί να είναι πολύ πιο επικίνδυνη από ότι αρχικά νομίζετε.

μην δημοσιεύετε φωτογραφίες των παιδιών στο facebook
Άρα, πολύ απλά, δεν είναι ανάγκη να προκαλούμε την τύχη μας. Μπορούμε να βγάλουμε το παιδί μας όσες φωτογραφίες θέλουμε, όπου θέλουμε και σε όποιες πόζες θέλουμε, αλλά αυτές δεν θα πρέπει να κοινοποιούνται και να γίνονται βορά του καθενός.

Γιατί σκεφτείτε ότι ακόμη και αν έχετε "κλειδώσει" τις φωτογραφίες για να είναι ορατές μόνο από τους διαδικτυακούς σας φίλους, πολλές φορές κάνουμε "φίλους" μας και αρκετούς που δεν τους γνωρίζουμε καν ή που τους έχουμε συναντήσει μια φορά.

Προσοχή στις δημοσιεύσεις τρίτων


Το κακό είναι ότι ορισμένες φορές, ακόμη κι αν οι γονείς ενός παιδιού είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με το συγκεκριμένο ζήτημα και δεν δημοσιεύουν τίποτε σχετικά με το παιδί τους, βρίσκονται κάποιοι τρίτοι (φίλοι, γνωστοί, συγγενείς κλπ) που κάνουν την ζημιά.

Ακόμη χειρότερα, μέχρι και σε κάποιους παιδικούς σταθμούς(!) έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο κοινοποίησης φωτογραφιών παιδιών χωρίς να καλύψουν τα πρόσωπά τους με κάποιο εφέ ή με κάποιο emoticon όπως συνηθίζεται τελευταία!

Αυτό είναι θα λέγαμε εγκληματικό, καθώς στην προκειμένη περίπτωση δίνεται μαζί με τα χαρακτηριστικά του παιδιού και η ακριβής του τοποθεσία ή ακόμη και το ωράριο του, γεγονός που μπορεί να εκμεταλλευτεί κάποιος που το έχει στοχοποιήσει, με τραγικά αποτελέσματα.

Μην ξεφτιλίζετε το μωρό ή το παιδί σας


Πολλές φορές κάποιες φωτογραφίες μπορεί να μας φαίνονται αστείες (όταν πχ ένα μωράκι είναι πασαλειμμένο με το φαγητό του), ωστόσο, αυτό μπορεί να είναι αρκετά άβολο για το παιδί σας όταν μεγαλώσει.

μην ξεφτιλίζετε το μωρό ή το παιδί σας και το κάνετε να σας μισήσει αργότερα
Για αυτό ίσως θα έπρεπε να κρατήσουμε για τον εαυτό μας και τους στενούς μας φίλους αυτές τις φωτογραφίες και να μην τις δημοσιοποιήσουμε. Άλλωστε εκεί έξω το internet και ειδικά to youtube είναι γεμάτο από φωτογραφίες και βίντεο με αστεία μωρά. Ας αφήσουμε το δικό μας να κάνει τη διαφορά.

Να θυμάστε πως ότι ανεβαίνει στο facebook και γενικά στο internet, τις πιο πολλές φορές παραμένει εκεί ακόμη κι αν εσείς το σβήσετε ή το κατεβάσετε!


Κάντε λίγα χρόνια υπομονή, θα μεγαλώσει το παιδί σας και θα ανεβάζει μόνο του στα κοινωνικά δίκτυα όποιες φωτογραφίες εκείνο κρίνει ότι το αντιπροσωπεύουν καλύτερα.

Γιατί να μην κάνετε check in (κοινοποίηση παρουσίας) και να μην ανεβάζετε φωτογραφίες ιδιαίτερα όταν είστε σε διακοπές


Μια πολύ προσφιλής συνήθεια όλων όσοι χρησιμοποιούν κατά κόρον τα κοινωνικά δίκτυα και ιδιαίτερα το facebook είναι να κάνουν το λεγόμενο check in ή αν προτιμάτε την κοινοποίηση της παρουσίας τους όπως λέγεται στα ελληνικά.

Μάλιστα κάποιοι χρήστες το κάνουν αυτό συνέχεια, όπου σταθούν κι όπου βρεθούν, με αποτέλεσμα να ξέρουν άπαντες (οι διαδικτυακοί φίλοι τους τουλάχιστον) που βρίσκονται ανά πάσα ώρα και στιγμή, με ότι κι αν συνεπάγεται αυτό το πράγμα.

τι να προσέχω στο facebook
Κι αν ένα check in στο αγαπημένο στέκι της παρέας ή σε μια σπέσιαλ βόλτα ή σε ένα ακριβό εστιατόριο είναι σχετικά αθώο, το να ξέρει όλος ο κόσμος, ή έστω όλοι οι "φίλοι" σας στο facebook, πότε πάτε διακοπές, σε ποιο μέρος θα είστε ή ακόμη και πόσο καιρό θα λείπετε, ίσως δεν είναι και ότι πιο φρόνιμο.

Το ίδιο ισχύει και για τις φωτογραφίες που ανεβάζει πολύς κόσμος κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού ή των διακοπών του. Όπως ισχύει και με το check in, έτσι και μια φωτογραφία μπορεί να "αποκαλύψει" το γεγονός της απουσίας σας.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί πολύ απλά η είδηση της απουσίας σας να φτάσει και σε λάθος αυτιά ή σε λάθος μάτια, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια του σπιτιού σας... Φανταστείτε ότι οι πιο πολλές ίσως κλοπές και διαρρήξεις ιδιαίτερα σε σπίτια και διαμερίσματα γίνονται κατά κύριο λόγο σε περιόδους γιορτών ή και διακοπών, όπου συνήθως απουσιάζουν οι ιδιοκτήτες.

μην διαφημίζετε την απουσία σας από το σπίτι σας
Άρα κι εσείς καλό είναι να συγκρατηθείτε για να μην κάνετε πιο εύκολη τη ζωή και το έργο των επίδοξων κλεφτών και διαρρηκτών, που είναι πολύ πιθανό να έχουν βάλει στο μάτι το σπίτι σας ή και τα υπάρχοντα σας.

Μόλις επιστρέψετε με το καλό από τις διακοπές σας, μπορείτε κάλλιστα να καθίσετε και να φτιάξετε ένα υπέροχο ψηφιακό άλμπουμ με τις καλύτερες στιγμές από το ταξίδι σας και να το ανεβάσετε για να το μοιραστείτε με τους διαδικτυακούς σας φίλους και ακόλουθους...

Γιατί δεν είναι καλό να δημοσιεύετε φωτογραφίες από τις κάρτες επιβίβασης των ταξιδιών που κάνετε


Μπορεί να είστε ενθουσιασμένοι από το επικείμενο ταξίδι σας και να θέλετε να το κοινοποιήσετε για να το μάθει όλος ο κόσμος, ωστόσο ακόμη κι αν το κάνετε (κάτι που δεν συστήνεται όπως αναφέραμε και πιο πάνω) για κανέναν, μα κανέναν λόγο μην ποστάρετε την κάρτα ή τις κάρτες επιβίβασης σας.

Κι αυτό γιατί οι εν λόγω κάρτες "κρύβουν" μέσα τους (ιδίως για κάποιον που ξέρει να τις διαβάσει σωστά) πάρα πολλά στοιχεία για την ταυτότητα τόσο τη δική σας, όσο και του επικείμενου ταξιδιού σας. Αυτό σημαίνει ότι ίσως δεν είναι και τόσο αθώο και ασφαλές να το κάνετε.

Για παράδειγμα, εκτός φυσικά από το όνομα του επιβάτη τον αριθμό της πτήσης, την θέση σας, τον αριθμό ηλεκτρονικού εισιτηρίου κλπ, σε μια κάρτα επιβίβασης φαίνονται μεταξύ άλλων και άλλα στοιχεία όπως πχ ο αριθμός της κάρτας μιλίων σας (αριθμός τακτικού επιβάτη) ή άλλα προσωπικά σας στοιχεία.

ποτέ μην δημοσιοποιείτε κάρτες επιβίβασης
Σε συνδυασμό μάλιστα με το barcode ή QRcode που διαθέτουν πλέον οι κάρτες επιβίβασης μπορεί κάποιος πολύ απλά και μόνο με ένα έξυπνο τηλέφωνο να αποκτήσει πρόσβαση στα στοιχεία της πτήσης σας ή και σε μελλοντικές σας πτήσεις μέσω του προγράμματος μιλίων σας.

Από εκεί μπορεί να τροποποιήσει τα στοιχεία σας ή ακόμη και να σας ακυρώσει επικείμενες πτήσεις σας και γενικά να σας βάλει σε περιπέτειες χωρίς κανέναν απολύτως λόγο.

Έτσι, αν ποτέ σκεφτείτε να κοινοποιήσετε τις κάρτες επιβίβασης σας στο facebook (κάτι που δεν συστήνουμε σε καμία περίπτωση να κάνετε), φροντίστε τουλάχιστον να κρύψετε όσο μπορείτε (πχ να θολώσετε με κάποιο εφέ) ή να καλύψετε με κάποιον τρόπο τα ευαίσθητα στοιχεία που φαίνονται πάνω σε αυτήν.

Με τον τρόπο αυτόν και το κομμάτι σας θα κάνετε στους διαδικτυακούς σας φίλους, και τα προσωπικά σας δεδομένα θα προστατέψετε, όσο αυτό είναι δυνατόν.

Προσοχή στις αυτόματες (ή μη) κοινοποιήσεις παιχνιδιών στο facebook


Ειλικρινά, ίσως δεν υπάρχει χειρότερο και πιο ενοχλητικό πράγμα στον εικονικό κόσμο του facebook, από εκείνες τις αυτόματες κοινοποιήσεις παιχνιδιών όπως είναι το farmville, το criminal case, το candy crush κλπ.

Ειλικρινά, ακόμη κι αν "κολλήσετε" σοβαρά κάποια στιγμή της ζωής σας με κάποιο ή κάποια από τα παιχνίδια αυτά, καλό είναι να κρατήσετε το "κόλλημα" αυτό για τον εαυτό σας. Γιατί, πιστέψτε μας, κανείς δεν ενδιαφέρεται έστω και λίγο αν μαζέψατε έγκαιρα τις μελιτζάνες από τον εικονικό σας κήπο, ούτε αν πιάσατε τον διαβόητο εγκληματία ως φανταστικός ντετέκτιβ που είστε.

σταματήστε να κοινοποιείτε τα παιχνίδια σας στο faebook
Το σπαμάρισμα αυτό, εκτός από ενοχλητικό για τους διαδικτυακούς σας φίλους και ακόλουθος, δεν κάνει καλό και στην εικόνα σας, ειδικά αν κάνετε τέτοιου τύπου δημοσιεύσεις με αρκετά μεγάλη συχνότητα. Επίσης, αν παίζετε τέτοια παιχνίδια στο facebook (ή και αλλού) εν ώρα εργασίας, πράγμα ανεπίτρεπτο στις περισσότερες περιπτώσεις, μια αντίστοιχη κοινοποίηση ίσως σας στοιχίσει ακόμη και την ίδια την δουλειά σας.

Γιατί να μην κάνετε κοινοποιήσεις σχετικά με τη δουλειά σας στα κοινωνικά δίκτυα


Το να κοινοποιείτε πράγματα για την δουλειά σας στα κοινωνικά δίκτυα, μπορεί κάποιες φορές να φαίνεται ακίνδυνο και ίσως ακόμη και ελκυστικό, ωστόσο είναι πολύ πιθανό να κρύβει όχι μόνο αρκετούς κινδύνους, αλλά και ορισμένες δυσάρεστες πολλές φορές εκπλήξεις.

Κι αυτό όχι μόνο γιατί με τις "αθώες" και "ακίνδυνες" κοινοποιήσεις σας μπορείτε να δημοσιοποιήσετε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα συναδέλφων σας στην δουλειά, αλλά και γιατί μπορεί (άθελα σας ή ηθελημένα δεν έχει σημασία) να αποκαλύψετε διάφορα εταιρικά μυστικά ή κάποια δυσάρεστη κατάσταση μέσα στον χώρο εργασίας σας με τραγικά για εσάς αποτελέσματα.

μην μιλάτε για τη δουλειά σας στο facebook
Πολύ χειρότερα, μπορείτε ακόμη και να φέρετε σε δύσκολη θέση τον προϊστάμενο ή το αφεντικό σας γεγονός που μπορεί να σας οδηγήσει από μια απλή επίπληξη μέχρι και στο να χάσετε τελικά τη δουλειά σας.

Επίσης σημαντικό είναι να μην γνωστοποιείτε στα κοινωνικά δίκτυα όπως το facebook την πρόθεση σας να αλλάξετε δουλειά ή καριέρα γενικότερα. Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας κοινοποίησης αν φτάσει στα αυτιά των προ:ισταμένων σας μπορεί να σας στοιχίσει τη θέση σας και να μείνετε ξεκρέμαστοι.

Μάλιστα ακόμη κι αν έχετε κλείσει την επόμενη δουλειά σας, καλύτερα να πάτε εκεί ύστερα από παραίτηση από την προηγούμενη σας δουλειά, παρά έπειτα από απόλυση.



Διαβάστε στη συνέχεια Τι είναι το cyberbullying




Σχετικά άρθρα

Τι είναι το stumbleupon και πως λειτουργεί;
Πως δουλεύει το stumbleupon
Αλήθεια τι ακριβώς είναι το stumbleupon και πως δουλεύει; Ποια είναι η διαφορά του σε σχέση με τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα; Ας δούμε!
5 μύθοι γύρω από το Facebook
facebook μύθοι
Υπάρχουν φήμες και φήμες για το facebook. Ποιές λοιπόν από αυτές, αποτελούν μύθους για το διάσημο social media site; Δείτε εδώ 5 μύθους του facebook
Τα μειονεκτήματα του Facebook
μειονεκτήματα facebook
Δείτε μια ανάλυση για τα μειονεκτήματα του facebook. Πως μας επηρεάζει, τι προβληματισμούς μας διεγείρει και τι κοινωνικές επιπτώσεις έχει;
Τι είναι το Twitter και πως λειτουργεί;
τι είναι twitter
Όλοι μας ξέρουμε το twitter, λιγότεροι ξέρουμε πως λειτουργεί και ακόμα λιγότεροι το χρησιμοποιούμε. Δείτε λοιπόν εδώ με απλά λόγια τι είναι!
Ανόητες ιδέες στο internet που κάναν κάποιους εκατομμυριούχους!
ιδέες στο internet
Δείτε εδώ κάποιες ανόητες ιδέες που σκέφτηκαν κάποιοι και υλοποίησαν στο internet, και γίνανε από αυτές εκατομμυριούχοι! Απολαύστε!




ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Τι πρέπει να προσέχουμε στο facebook και στα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα
Kατηγορία: Internet
Tags: facebookδιαδίκτυοinternetsocial media networksκίνδυνοιπαιδίδουλειάκλοπήπροβλήματα
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Τα μειονεκτήματα του Facebook
μειονεκτήματα facebook
Δείτε μια ανάλυση για τα μειονεκτήματα του facebook. Πως μας επηρεάζει, τι προβληματισμούς μας διεγείρει και τι κοινωνικές επιπτώσεις έχει;

Τι είναι το Twitter και πως λειτουργεί;
τι είναι twitter
Όλοι μας ξέρουμε το twitter, λιγότεροι ξέρουμε πως λειτουργεί και ακόμα λιγότεροι το χρησιμοποιούμε. Δείτε λοιπόν εδώ με απλά λόγια τι είναι!

5 μύθοι γύρω από το Facebook
facebook μύθοι
Υπάρχουν φήμες και φήμες για το facebook. Ποιές λοιπόν από αυτές, αποτελούν μύθους για το διάσημο social media site; Δείτε εδώ 5 μύθους του facebook
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.



Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ