coolweb


Τι είναι το cyberbullying

Τι είναι ο εκφοβισμός μέσω διαδικτύου

Διαβάστηκε: 16.036 φορές
Τι είναι τελικά το περίφημο cyberbullying και πως μπορούμε να το εντοπίσουμε; Ας δούμε στο παρακάτω άρθρο.
Ένα φαινόμενο που τείνει να πάρει τρομακτικές διαστάσεις είναι ο εκφοβισμός μέσω internet, γνωστό και ως cyberbullying.

Είναι μια δύσκολη κατάσταση, η οποία όμως αντιμετωπίζεται αν είμαστε σωστά ενημερωμένοι.

Στην ουσία το cyberbullying είναι ακριβώς ότι και το bullying με την διαφορά ότι δεν γίνεται σε κάποιο φυσικό χώρο, αλλά στο διαδίκτυο. Θύματα του διαδικτυακού εκφοβισμού είναι κυρίως νέα παιδιά και έφηβοι.

τι είναι διαδικτυακός εκφοβισμός
Όπως και στα κρούσματα απλού bullying, έτσι κι εδώ τα θύματα είναι συνήθως αδύναμα ή έχουν κάποια σωματική ή άλλη ιδιομορφία (πχ παχύσαρκα άτομα, άτομα διαφορετικής φυλής ή εθνικότητας κλπ).

Η διαφορά της λεγόμενης ηλεκτρονικής παρενόχλησης από τον απλό εκφοβισμό, που γίνεται π.χ. στο σχολείο, βρίσκεται στο ότι δεν γίνεται μόνο από γνωστά πρόσωπα (π.χ. συμμαθητές), αλλά ακόμη και από άγνωστα άτομα.

Αυτό σημαίνει ότι οι υποψήφιοι θύτες είναι πολλαπλάσιοι, καθώς σε αυτούς προστίθενται και άτομα με τα οποία πιθανόν να συναναστρέφεται το θύμα όταν βρίσκεται online, για παράδειγμα όταν παίζει ένα παιχνίδι στο ίντερνετ ή όταν περιηγείται σε κοινωνικά δίκτυα όπως το facebook.


Τι είναι το cyberbullying

Ο εκφοβισμός μέσω διαδικτύου περιλαμβάνει ένα πλήθος πραγμάτων, μεταξύ πολλών άλλων, απειλές, εξύβριση ή ακόμη και δημοσιοποίηση ευαίσθητου περιεχομένου του θύματος (π.χ. προσωπικές φωτογραφίες, βίντεο ή άλλο υλικό) η οποία λαμβάνει χώρα εξολοκλήρου μέσω internet.

το cyberbullying πλήττει όλες τις ηλικίες
Οι ενέργειες αυτές συχνά έχουν στόχο να βλάψουν ή να εξευτελίσουν το θύμα στα μάτια της υπόλοιπης κοινότητας, ενώ πολύ συχνά οι θύτες εκβιάζουν τα θύματα τους με στόχο την απόκτηση χρηματικού ή άλλου οφέλους.

Το φαινόμενο παρατηρείται πιο συχνά σε ώρες που τα παιδιά βρίσκονται στο σπίτι και έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Βέβαια, τελευταία, με την εμφάνιση των κινητών συσκευών (smartphone, tablets) το bullying μέσω internet εντάθηκε μιας και ολοένα και περισσότερα παιδιά έχουν πρόσβαση στους υπολογιστές της νέας αυτής μορφής.

cyberbullying σε κινητά
Η πιο διαδεδομένη μορφή cyberbullying είναι μέσω της πασίγνωστης πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, του facebook, είτε μέσω προσωπικών μηνυμάτων, είτε ακόμη και μέσω δημόσιων αναρτήσεων.

Άλλες μορφές μπορεί να είναι παρενόχληση μέσω απειλητικών email, καυγάδες σε υβριστική γλώσσα μέσω μηνυμάτων σε κοινωνικά ή άλλα δίκτυα, chatroom κλπ.

Μια μορφή παρενόχλησης είναι και η παραβίαση των κωδικών εισόδου των θυμάτων στους λογαριασμούς email ή κοινωνικών δικτύων και η αποστολή ενοχλητικού υλικού.

Επίσης, cyberbullying θεωρείται και η εξάπλωση μιας φήμης ή ενός κουτσομπολιού μέσω διαδικτύου με σκοπό την ηθική εξόντωση του θύματος ή ακόμη και ο ψηφιακός αποκλεισμός του υποψήφιου θύματος από κάποια ομάδα.

Είδαμε λοιπόν τι είναι το cyberbullying έτσι ώστε να μπορούμε να το αναγνωρίσουμε και να πάρουμε τα μέτρα μας.

Διαβάστε στη συνέχεια Πως αντιμετωπίζεται το cyberbullying


Σχετικά άρθρα

Τι πρέπει να προσέχουμε στο facebook και στα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα
Τι δεν πρέπει να κάνω στο facebook
Τα κοινωνικά δίκτυα και πολύ περισσότερο το facebook, μιας και είναι από τα πιο δημοφιλή - αν όχι το πιο δημοφιλές - στη χώρα μας ...
Τι είναι οι black hat hackers
Ποιοι είναι οι black hat hacker
Τι ακριβώς είναι οι black hat hackers και για ποιο λόγο ονομάζονται έτσι; Ας ρίξουμε λίγο φως στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί.
Πως να προστατέψω το wifi μου
Πως να προστατέψω το ασύρματο δίκτυο μου
Πως μπορείτε να θωρακίσετε το ασύρματο δίκτυο του σπιτιού ή του γραφείου σας; Ας δούμε ορισμένους εύκολους τρόπους στο άρθρο που ακολουθεί.
Τι είναι το stumbleupon και πως λειτουργεί;
Πως δουλεύει το stumbleupon
Αλήθεια τι ακριβώς είναι το stumbleupon και πως δουλεύει; Ποια είναι η διαφορά του σε σχέση με τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα; Ας δούμε!
Τι είναι το VPN (Virtual Private Network)
Που χρειάζεται το vpn
Ίσως έχετε ακούσει κάπου για το VPN. Γνωρίζετε όμως πραγματικά περί τίνος πρόκειται; Τι σημαίνουν τα αρχικά του και ποιοι από εμάς το ...
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Τι είναι ο ιός, trojan, worm, spyware, adware, malware;
κόλλησα ιό
Επειδή έχουμε μπερδέψει τα μπούτια μας, ποιές οι διαφορές μεταξύ virus-ιού, trojan horse, worm, spyware, adware, malware και τι ακριβώς είναι το καθένα;

Ποιά η διαφορά hacker-cracker;
hackers και crackers
Όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, το 90% των ανθρώπων χρησιμοποιούνε πάντα τη λάθος έννοια! Τι είναι hacker, τι cracker και ποια η διαφορά τους; Δείτε!

Πως να κάνετε τις online συναλλαγές σας με ασφάλεια
ασφάλεια συναλλαγών
Μικρά κολπάκια για να προσέχετε με τις online συναλλαγές σας μέσω internet. Δεν χρειάζετε να φοβάστε, αρκεί να είστε λιγάκι προσεκτικοί για απάτες.

Τι σημαίνει τρολ
Τι είναι το τρολ
Τι είναι αυτά τα περιβόητα τρολ που ακούμε καθημερινά; Ας δούμε απλά και κατανοητά στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί.

Πως να προστατέψω το wifi μου
Πως να προστατέψω το ασύρματο δίκτυο μου
Πως μπορείτε να θωρακίσετε το ασύρματο δίκτυο του σπιτιού ή του γραφείου σας; Ας δούμε ορισμένους εύκολους τρόπους στο άρθρο που ακολουθεί.

Απάτες μέσω τηλεφώνου: τι να προσέξετε
Αν ακούσετε αυτήν την φράση κλείστε το τηλέφωνο
Η αλήθεια είναι ότι οι απατεώνες έχουν εξελιχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, εκμεταλλευόμενοι ίσως και την αλματώδη εξέλιξη της ...

Τι είναι phishing και πώς μπορούμε να προστατευτούμε από αυτό
Τι είναι το phishing και πώς μπορούμε να πέσουμε θύμα του
Τι είναι αυτό το περιβόητο phishing και τι μπορούμε να κάνουμε για να το αντιμετωπίσουμε; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί, απλά και κατανοητά.

Πως αντιμετωπίζεται το cyberbullying
Συμβουλές για την καταπολέμηση του cyberbullying
Ποιοι είναι οι κυριότεροι τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου του cyberbullying; Ας δούμε μερικές συμβουλές.

Τι είναι οι black hat hackers
Ποιοι είναι οι black hat hacker
Τι ακριβώς είναι οι black hat hackers και για ποιο λόγο ονομάζονται έτσι; Ας ρίξουμε λίγο φως στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί.

Τι είναι το parental control
Τι είναι και που χρησιμοποιείται ο γονικός έλεγχος
Τι είναι, που υπάρχει και πως χρησιμοποιείται το parental control; Ας δούμε απλά και κατανοητά στο άρθρο που ακολουθεί.

Τι είναι το VPN (Virtual Private Network)
Που χρειάζεται το vpn
Ίσως έχετε ακούσει κάπου για το VPN. Γνωρίζετε όμως πραγματικά περί τίνος πρόκειται; Τι σημαίνουν τα αρχικά του και ποιοι από εμάς το ...

Πράγματα που δεν πρέπει να ψάχνετε ποτέ στο internet
Τι να αποφεύγω να ψάχνω στο google
Οι περισσότεροι από εμάς, αν όχι όλοι, συνηθίζουμε να ψάχνουμε διάφορες πληροφορίες στο internet. Αυτό το κάνουμε μέσω ειδικά ...
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ